Mediahantering

Att ha en dedikerad mediadator hemma i vardagsrummet blir allt mer populärt, även utanför entusiastkretsar. För att passa för ändamålet ska en dator klara av att spela upp de flesta populära mediaformat i höga upplösningar, utan hack eller andra problem. Systemet bör dessutom vara tyst och energisnålt för att inte störa under filmsessioner i biomörkret.

xbmc.jpg

Högupplöst video, inga problem

De något speciella kraven jämfört med vanliga spel- och arbetsstationer passar onekligen AMD Fusion som hand i handsken. Den tvåkärniga Zacate-processorn AMD E-350 är utrustad med en förhållandevis kompentent grafikkrets och förbrukar väldigt lite energi, två punkter som öppnar upp för en bra HTPC-bas.

Att AMD E-350 lämpar sig väl för videouppspelning märks omgående när våra testklipp rullar igång i mediaspelaren MPC-HC samt XBMC. Systemet klarar utan problem av att lägga över belastningen på grafikkortet, och processorbelastningen är märkbart lägre jämfört med det konkurrerande Nvidia Ion-systemet. Noterbart är också att den högupplösta testfilen i 1080p rullar utan problem med stadiga 24 bildrutor per sekund, något som Nvidia Ion-systemet inte mäktar med under Windows.

Förutom stöd för H.264-kodad video i filformat klarar den integrerade grafiken av bland annat Blu-ray med både H.264- och VC1-kodad video. Grafikkretsen kan även spela upp film i 23,978 bildrutor per sekund, väldigt nära eftertraktade värdet 23,976 och med en dubbelbild endast var åttonde minut eller så.

Även om plattformen generellt klarar av media mycket väl finns det några mer ovanliga format som inte fungerar helt optimalt. Bland dessa kan nämnas 1080p-video i 60 fps, samt att vissa ljudfiler ger onormalt hög processorbelastning. Om detta beror på omogna drivrutiner eller helt enkelt för klen hårdvara är i dagsläget svårt att dra några slutsatser runt.

Brett stöd för ljudformat

Förutom video i rätt upplösning och med korrekt bildfrekvens blir det allt viktigare med mediasystem som klarar av en uppsjö olika ljudformat. Storsäljaren Nvidia Ion äter det mesta, men klarar inte av de moderna HD-ljudformaten vilka blir allt populärare.

DSC_0085.jpg

AMD Fusion äter dock både Dolby TrueHD samt DTS-HD MA och skickar ut båda formaten korrekt bitströmmat över HDMI. Det innebär att en kompatibel förstärkare får sköta avkodandet, något den är byggd för och förhoppningsvis klarar med bravur.

Inga problem under Windows, värre med Linux

När det ultimata mediadatorn ska konstrueras väljer många att avstå från Microsoft Windows som operativsystem till förmån för någon distribution av Linux. Det öppna alternativet är kostnadsfritt, drar generellt lite mindre systemresurser och använder ofta mindre diskutrymme.

Med AMD E-350 och Fusion-plattformen är det dock i dagsläget inte helt lätt att använda Linux som operativsystem. Trots en hel del pillande lyckades vi inte få tag i fungerade drivrutiner för grafikkretsen under Ubuntu 10.10, något som leder till usel prestanda vid videoavkodning. Nämnvärt är dock att även om redaktionen använt flera olika varianter av Linux över åren är vi långt ifrån experter, och lösningar kan finnas som vi helt enkelt har missat.