Montering

Som brukligt levereras Be Quiet Shadow Rock LP med ett monteringskit för alla moderna plattformar från Intel och AMD. Grundprincipen är liknande, men olika tillbehör behövs beroende på system.

IMG_9645.jpg

Monteringskittet för LGA 1150/1155/1156 består till att börja med av en bottenplatta i metall. I plattan monteras skruvar, vilkas huvud är fasade så att dessa inte kan rotera fritt. Skruvarna hålls kvar med hjälp av små gummiringar.

Skruvarna förs igenom moderkortet, och på andra sidan fixeras plattan med hjälp av tumhylsor. På dessa monteras två balkar, vilka skapar en ram runt själva processorsockeln.

Sist men inte minst fixeras kylaren i ramen med hjälp av en tvärbalk. Skruvarna för balken dras fast från ovansidan, där kylflänsen har hål för att komma åt med skruvmejsel.

IMG_9932.jpg

Monteringen för Be Quiets nya kylare innehåller många delar, men är förhållandevis rakt på sak. Processen att montera ramen först och fixera kylaren sedan är en välkommen förändring mot företagets andra variant. Alla delar upplevs vara av bra kvalitet och konstruktionen sitter stadigt.

Det finns dock framför allt ett steg som känns onödigt pilligt. Skruvarna till tvärbalken är för stora för att sänka ned genom kylflänsens hål, utan måste petas in från sidan och matchas upp med mejseln. Det blir snabbt problematiskt om det är detaljer på moderkortet i vägen, något som gäller för SweClockers testsystem.

IMG_9933.jpg

Nämnvärt är även gott om utrymme för minnesmoduler. Då kylaren inte hänger in över platserna spelar höjden ingen roll, och även den innersta positionen går att använda utan problem.

IMG_9934.jpg

Bottenplattan hamnar lätt tillgänglig i redaktionens Fractal Design Arc. Det innebär att det inte finns några hinder för montering med moderkortet redan på plats.

IMG_9959.jpg

På plats i chassit hamnar Shadow Rock LP väl i linje med datorlådans utblås. Effekten av detta är dock mindre än normalt då luftflödet är riktat nedåt, inte direkt mot bakkantens fläkt.