Tester med DirectX 12

Färska gränssnittet DirectX 12 är en stor snackis för 2016 och börjar så sakteliga leta sig ut i skarpa titlar. Än så länge handlar det dock bara om en handfull spel, där stödet varierar mellan fullt utbyggt och påklistrat i efterhand.

risetomb_1.jpg

SweClockers erfarenheter av DirectX 12 är minst sagt varierande, där prestanda och stabilitet kan påverkas stort med uppdateringar eller nya drivrutiner. Testandet kantas av märkliga krascher och förvirrande resultat, ofta båda på samma gång.

Det gör sammanvägda bedömningar svårt, och redaktionen väljer därför att bryta ut testerna till en egen sida. Förhoppningen är att DirectX 12 kommer att mogna under året, vilket på sikt gör gränssnittet redo att på allvar kliva in i tabeller och prestandaindex.

Först ut är omskrivna Ashes of the Singularity, en av de första titlarna som på allvar drar nytta av DirectX 12 eller Vulkan/Mantle. Här gör Geforce GTX 1080 bra ifrån sig och landar i topp, dock utan enorm marginal till Radeon R9 Fury X när det nya gränssnittet används.

Intressant är också att DirectX 12 faktiskt ger en prestandaförbättring med GTX 1080, om än liten. Det kan sannolikt tillskrivas att Pascal har förbättrat stöd för asynchronous compute jämfört med Geforce-modellerna i familjerna Maxwell respektive Kepler.

Färska Hitman bjuder på en blandad påse. Geforce GTX 1080 ligger i topp och tjänar ett fåtal bildrutor per sekund med DirectX 12. Det samma kan sägas om AMD-modellerna i testet, samtidigt som övriga Geforce-varianter trivs fortsatt bäst med DirectX 11.

Nya Rise of the Tomb Raider är fortsatt bråkigt med DirectX 12. Geforce GTX 1080 och i stort sett samtliga andra modeller ger bättre värden med det äldre gränssnittet DirectX 11, vilket även upplevs subjektivt mjukare. Speciellt Radeon R9 Fury X får rejäla problem med tydliga frysningar när DirectX 12 aktiveras.

Sist men inte minst, Futuremarks helsyntetiska API-test visar de teoretiska vinsterna med DirectX 12. Det nya gränssnittet tillåter betydligt fler ritanrop per tidsenhet, vilket låter GTX 1080 sträcka på benen ordentligt.