Sammanfattning

Nvidia Geforce GTX 1080 visar vägen för en ny generation grafikkort. Modellen är först ut på 16 nanometer och bjuder på en hel hög förbättringar, vilket resulterar i rejält uppskruvad prestanda ställt mot direkta föregångaren GTX 980.

Det samma, uppskruvad prestanda, kan utan tvekan sägas om Geforce GTX 1070. Den nedskalade grafikprocessorn innebär visserligen att GTX 1080 hamnar före i tabellerna, men nykomlingen har trots det beräkningskraft som räcker och blir över.

IMG_8324.jpg

Rent konkret handlar det om nivåer i linje med fjolårets flaggskepp Geforce GTX Titan X, en svindyr pjäs med betydligt högre effektåtgång. Ställt mot närmaste föregångaren Geforce GTX 970 blir det utklassning med över 60 procent bättre prestanda.

Allt är dock inte guld och gröna skogar. Likt Geforce GTX 1080 kommer grafikkortet i paketet Founder's Edition, komplett med både referenskylare och prispåslag. Nvidia menar åter att kort från tredje part kommer bli billigare, och upplägget känns precis lika trasigt som för några veckor sedan.

Sammanfattningsvis är Geforce GTX 1070 en värdig efterträdare till GTX 970, i alla fall på prestanda- och funktionsfronten. Det som lyfte föregångaren var dock bland annat en kombination av rätt pris och kompetenta modeller från tredje part, och där finns det fortfarande mycket att bevisa.

Referensmodellen Founder's Edition har en rätt saftig rekommenderad prislapp på cirka 5 000 kronor inklusive moms, ungefär 800 kronor över förväntade nivåer för partnerkort. För den som inte sitter på pottkanten kan det med andra ord vara läge att hålla ut ytterligare några veckor.

Nvidia Geforce GTX 1070 ger utmärkt prestanda i klassen.

Fördelar

  • Prestanda i toppklass

  • Mycket hög effektivitet

  • Intressanta nya tekniker

  • Displayport 1.4 och HDMI 2.0b

Nackdelar

  • Hög prislapp

  • Omotiverat prispåslag för Founder's Edition

Modell

Dollar

Svenska kronor

GTX 1070 Founder's Edition

449 USD

4 999 kronor

GTX 1070 (partnertillverkare)

379 USD

~4 200 kronor

Siffrorna ovan är riktpriser. Säljstarten av Geforce GTX 1070 Founder's Edition äger rum den 10 juni och följs upp av modeller från partnertillverkare.