Latens, eftersläp och Freesync

Input lag är lågt och är under 10 ms jämfört med CRT-skärmen. Med Leo Bodnar Input Lag tester (som kör 1080p/60 Hz över HDMI) får vi cirka 1 ms i toppen av skärmen och 17 ms i botten av skärmen med 9 ms i mitten. Som väntat för 60 Hz på en panel som uppdaterar i 60 Hz. Lenovo L27m-28 kommer inte vara problematisk för spel på något sätt.

Lenovo_L27m-28_respons.jpg

Skärmen kör 75 Hz och gör det verkligen i 75 Hz utan att hoppa över bildrutor. Detta är något som är viktigt att påpeka då information i handböcker ofta misstolkas och det anges att skärmar klarar 75 Hz-signal fast det i praktiken är 60 Hz som högsta frekvens.

Alltså att en 75 Hz-signal tas emot, men bildrutor slängs bort för att driva panelen i 60 Hz. Detta är ett problem vi belyst i SweClockers guide till Bildskärmar, avsnitt 17 om överklockning av skärmar.

Här är det 75 Hz på rätt sätt. Inget fuffens eller konstigt. Eftersläpsnivåerna är också fullt rimliga. Det finns inga extra tydliga skuggor eller andra fenomen som stör utan det är typiskt för en välgjord IPS som kör de här frekvenserna. Du kan också välja Overdrive:Off som ger lite mer eftersläp samt Overdrive:Extreme som istället ger besvärliga overdrive-skuggor. Där lär de flesta välja att behålla Normal-läget.

Freesync 48–75 Hz

Lenovo L27m-28 använder VESA Adaptive Sync eller AMD Freesync inom intervallet 48–75 Hz. Detta fungerar precis som väntat och ger behåller flyt i bilden när renderingsfrekvensen ligger under 75 Hz.

Lenovo_L27m-28_freesync.png

Nu är 1 920 × 1 080 pixlar och frekvenser sällan ett problem för något modernt grafikkort. Men det finns situationer med lite enklare utrustning där det i alla fall inte skadar med adaptiv synkronisering. Särskilt vid mer grafikktunga titlar. Även ett AMD Radeon RX Vega 64 kan ha nytta av detta begränsade omfång, bara spelet är tillräckligt tungdrivet.

Vi kan se att eftersläpen är något mer märkbara när frekvensen sjunker ned mot 50 Hz. Men typiskt en sådan sak som vi ser därför att vi letade efter fenomenet. Aldrig för att det blev störande. Overdrive-reglaget fungerar likadant och ger samma effekt oavsett om vi kör Nvidia- eller AMD-grafikkort.