Montering och sammanfattning

Att säga att det är något annat än en riktig fröjd att montera in komponenter i Eclipse P600S skulle vara att ljuga. Genom att lyfta över den superba stommen från Enthoo Evolv X lyckas man här uppnå en i princip klanderfri passform och kvalitetskänsla, något som är särskilt trevligt med tanke på att oftast tummas på sådant när man försöker uppnå lägre prispunkter.

phanteks_p600s-40.jpg
phanteks_p600s-41.jpg

Monteringsprocessen inuti P600S bjuder egentligen inte på några överraskningar utan är identisk med Enthoo Evolv X. Detta innebär en väldigt lättarbetad historia med gott om manöverutrymme att arbeta kring när komponenterna ska ta plats. Myriaderna av genomdragningshål samt de förmonterade täckskivorna gör det därtill till en barnlek att få till en snygg och städad kabeldragning.

Därtill finns det plats och flexibilitet att växa i Eclipse P600S på ventilationsfronten. Är tystnad med ett dämpat inre och massiva tornkylare din grej, eller vill du hellre ha maximalt luftflöde och mängder med vattenkylning? Båda vägarna fungerar utmärkt i detta chassi tack vare det tilltagna utrymmet och smarta systemet med löstagbara täckskivor för ventilationsöppningarna.

phanteks_p600s-44.jpg
phanteks_p600s-45.jpg
phanteks_p600s-46.jpg

Chassit ärver även ett av de mest välpolerade systemen för kabeldragning på marknaden. Gott om utrymme på moderkortsplåtens baksida ihop med en genomtänkt och massiv skara förmonterade kardborrband gör det till en sann glädje att dra kablar inuti Eclipse P600S, och vi önskar någonstans att detta kunde bli standarden för alla modeller i prisklassen.

phanteks_p600s-47.jpg

Medan modellen begåvas med många av Enthoo Evolv X goda egenskaper förs tyvärr även det chassits största tillkortakommande över till P600S – lagringsvaggorna. Återigen handlar det om att hårddisken vilar på metallflärparna som ska underlätta vid monteringen snarare än att de hålls upp ordentligt via de vibrationsdämpande bussningarna. Resultatet blir kort och gott att vibrationer kan fortplanta sig ut i chassit.

En annan detalj som vi gärna hade sett hos Eclipse P600S är någon form av ordentlig skruvlåsning för sidopanelerna. Dessa hålls visserligen på plats med riktigt starka magneter, men det hade ändå varit trevligt att ha en ordentlig fixering vid exempelvis transport för extra säkerhet.

phanteks_p600s-48.jpg
phanteks_p600s-49.jpg

Sammanfattningsvis är dock Phanteks Eclipse P600S ett utmärkt chassi som i många fall är mer intressant än sin dyrare storebror till flaggskepp Enthoo Evolv X. Modellen skalar bort mycket av det "onödiga" från det sistnämnda, där kavalkaden av härdat glas och RGB-belysning får stryka på foten för att nå den lägre prispunkten på 1 595 kronor.

Visserligen tappar man den där extra premiumkänslan som aluminiumplåtarna medförde hos Enthoo Evolv X, men detta vägs till en stor del upp av det praktiska systemet för att välja mellan tystnad och högt luftflöde. Samtidigt ska det sägas att P600S inte på något sätt känns billigt på utsidan.

Är man på jakt efter ett rymligt och extremt lättarbetat miditowerchassi med riktigt flexibla ventilationslösningar kan vi inget annat än rekommendera Phanteks Eclipse P600S, då det utan tvekan är en av de bästa modellerna som passerat testlabbet genom åren.

Phanteks Eclipse P600S är ett utmärkt chassi med hög byggkvalitet och klockren inre design

Fördelar

  • Riktig hög kvalitetskänsla och passform

  • Goda expansionsmöjligheter

  • Mycket lättarbetat

  • Mycket enkel kabeldragning

  • Flexibla ventilationslösningar

  • Tystnad eller högt luftflöde, du väljer!

  • Smidigt system med gångjärn på sidopaneler

  • Klockren PWM-hubb

Nackdelar

  • Medioker vibrationsdämpning i lagringsvaggorna

  • Saknas skruvlås till sidopanelerna

Pris vid publicering: 1 595 kronor
Lägsta pris:

SweClockers guide till datorlådor

chassi-ingress.jpg

Missa inte SweClockers guide till datorlådor, där Jonas Thörnqvist går igenom allt du behöver veta inför chassiköpet.

SweClockers guide till datorlådor
Mer hjälp i SweClockers Guideportal