Sammanfattning

Nvidia har under senare tid slängt ut nya grafikkort och kretsar på löpande band som först inleddes med RTX-modellerna och en ganska hög prislapp. För att kompensera för detta lanserades grafikkretsen TU116 som är baserad på Turing-arkitekturen utan RT-kärnor eller Tensor-kärnor och en därmed lägre prislapp.

MSI_GIGABYTE_GTX1660-1.jpg

Prissättningen har varit en väldigt stor del av senaste generationen där tredjepartsmodellerna ofta lägger på mer än vad det smakar. För redaktionens del har det i stort sett varit omöjligt att få in ett kort som matchar respektive rekommenderade pris, som subjektivt är mer intressanta än de mer påkostade toppmodellerna med fläskig kretskort och kylarlösningar.

Rent prestandamässigt är det sällan större skillnader på korten som hittills har landat i testlabbet, och det intressanta är då kylarlösningen som ofta är väl tilltagen i högre prisklasserna. För en mindre peng erbjuds även mindre och oftast sämre kylare som kan påverka prestandan.

Gigabyte GTX 1660 Gaming OC

MSI_GIGABYTE_GTX1660-8.jpg

För att vara ett kort runt lägre mellanklassen har Gigabyte GTX 1660 Gaming OC en ganska stor kylare med tre fläktar och väl tilltagen kylfläns. Det gör också att temperaturerna och ljudnivån hamnar på en väldigt bra nivå under belastning, som till följd håller klockfrekvenserna uppe.

Eftersom det handlar om en av bolagets toppkort för klassen åker priset upp från det rekommenderade 2 499 kronor till runt 2 990 kronor i svenska butiker. Hade det handlat om högre segment hade 500 kronor inte varit en stor sak, men för ett Geforce GTX 1660 gör det betydligt större skillnad.

Gigabyte Geforce GTX 1660 Gaming OC ger bra spelprestanda ihop med en vettig kylarlösning.

Fördelar

  • Bra spelprestanda för klassen

  • Bra kylarlösning

  • Semi-passiv fläktkurva

  • Bra överklockning för recensionsexemplaret

Nackdelar

  • Högt pris

Pris vid publicering: 2 990 Kronor
Lägsta pris:

MSI GTX 1660 Ventus XS OC

MSI_GIGABYTE_GTX1660-2.jpg

I dagsläget har svenska butiker enbart den fabriksöverklockade modellen av MSI GTX 1660 Ventus XS, vilket drar upp priset något från det rekommenderade priset 2 499 kronor. Istället varierar priset mellan 2 690 kronor upp mot 2 999 kronor beroende på butik, där tillgängligheten kan vara bristfällig.

MSI GTX 1660 Ventus XS OC sticker egentligen inte bland mängden sett till prestanda eller kylarlösning, utan det är lägre priset som är mer intressant. Så länge kortet kan hålla sig i den lägre prisklassen är det ett intressant köp för den som inte kan lägga flera tusen på grafikkort, men fortfarande få en vettig modell.

MSI Geforce GTX 1660 Ventus XS OC är ett intressant val för klassen med sin konkurrenskraftiga prislapp.

Fördelar

  • Konkurrenskraftigt pris (om det håller)

  • Godkänd spelprestanda för klassen

  • Vettig kylarlösning

Nackdelar

  • Begränsad strömbudget

  • Saknar semipassiv fläktkurva

Pris vid publicering: 2 690 Kronor
Lägsta pris:

Bygga egen dator? Klart du ska!

thumbs-002.jpg

Missa inte SweClockers maffiga datorbyggarguide. Där går Jonas Thörnqvist steg för steg igenom allt du behöver veta för att sätta ihop din första monstermaskin – givetvis på video. Ingen tid att förlora, sätt igång bums!

SweClockers Datorbyggarguide: Hur man installerar ett grafikkort
SweClockers Datorbyggarguide
Mer hjälp i SweClockers Guideportal