Sammanfattning

Efter lanseringen av Radeon RX 5600 XT skedde en tydlig uppdelning av partnertillverkarnas modeller på marknaden – de som fick en BIOS-uppdatering med högre minnesfrekvenser och de som stannade kvar på AMD:s referensnivå. MSI:s Mech OC ansluter sig till skaran kort som ligger kvar på den lägre nivån och har därför i praktiken lägre minnesbandbredd än många konkurrerande kort.

msi_5600xt_mech-11.jpg

Den lägre minnesbandbredden behöver dock inte nödvändigtvis vara en deal breaker, då prestandaskillnaden i spel ligger på cirka 6 procent ställt mot kort med uppskruvad minnesfrekvens. MSI:s Mech OC presenterar med andra ord resultat som fortfarande kan anses som mycket bra i sitt prissegment, där prestandan ligger på ungefär samma nivå som ett Geforce RTX 2060.

Kortet fallerar dock på en ganska viktig punkt, nämligen kylaren. Medan själva kyllösningen i sig känns bastant och välbyggd lämnar styrningen av fläktarna en hel del att önska. Dels saknas semi-passiv drift, vilket kyllösningen borde vara fullt kapabel att hantera. Ovanpå det är kortet väldigt högljutt under belastning, något som är ett resultat av en alldeles för aggressiv fläktkurva.

Med en prislapp på 3 699 kronor ligger modellen en, eller ett par, hundralappar ovanför Sapphires utmärkta Radeon RX 5600 XT Pulse – en modell som erbjuder både högre prestanda och en betydligt mer kompetent kyllösning. Med anledning av det har vi i dagsläget svårt att rekommendera MSI:s Mech OC-modell över andra varianter på marknaden.

Fördelar

  • Mycket bra spelprestanda

  • God effektivitet

  • Fabriksöverklockat ...

Nackdelar

  • ... men dock låg minnesfrekvens*

  • Ingen semi-passiv drift

  • Högljudd kylare

Pris vid publicering: 3 699 kronor
Lägsta pris:

*Uppdatering 2020-05-22: Sedan publiceringen av den här recensionen har MSI släppt en ny BIOS-version (extern länk) till Radeon RX 5600 XT Mech OC som höjer minnesfrekvensen till 14 000 MHz, vilket ökar prestandan. Uppdateringen påverkar dock inte vårt slutgiltiga omdöme av modellen, då kyllösningen fortfarande dras med sina högljudda tillkortakommanden.