Att komplettera med ytterligare en bildskärm är ett utmärkt sätt för att utöka skärmytan när du arbetar med flera dokument eller programvaror samtidigt. Utöver det kan det även vara ett trevligt komplement om du spelar och vill hålla koll på chatten på en separat skärm när man streamar. Eller varför inte slötitta på det senaste avsnittet av en TV-serie medan det grindas i timtal i ens favorit-MMORPG.

Står i valet och kvalet att koppla in en extra bildskärm till gamingdatorn, främst för att ha en extra (totalt två) skärm vid arbete/användande utanför spelandet. Har dock bara tänkt att spela på den ena skärmen. Är det något man bör tänka på? Påverkas prestandan?
Måste spelet köras i windowed-läget? Är det läge att stänga av den extra skärmen när man ska spela för bättre prestanda? – Pierre

I höstas fick vi in en fråga från Pierre till fredagspanelens frågelåda som handlade om just spel i kombination med flera skärmar. Pierre undrar om det finns några prestandamässiga nackdelar med att ha två bildskärmar anslutna samtidigt till grafikkortet och huruvida spelen måste köras i något specifikt fönsterläge för att allt ska lira som det ska. Detta tyckte vi lät som ett intressant uppslag och med den hektiska hårdvaruhösten bakom oss finns det äntligen tid över att se vad det är som gäller.

Komponent

Modell

Tack till

Processor

Intel Core i9-10900K @ 5,0 GHz

Inet

Moderkort

Asus ROG Maximus XII Hero Wi-Fi

Asus

Minne

2× 16 GB G Skill Trident Z Royal
3 600 MHz, 16-16-16-36

G.Skill

Grafikkort

  • AMD Radeon RX 6800 XT (16 GB)

  • Nvidia Geforce RTX 3080 (10 GB)

Kylning

Noctua NH-D15

Noctua

Lagring

Samsung 970 Evo M.2, 1 TB
Samsung 860 Evo, 1 TB

Samsung

Nätaggregat

Seasonic Prime Ultra Titanium, 1 000 W

Seasonic

Chassi

Streacom BC1 Open Benchtable

Streacom

Skärm

2 × Dell P2415Q

Operativsystem

Windows 10 Professional 64-bit (2004)

För detta test använder vi oss av redaktionens sedvanliga testsystem för grafikkort ihop med ett Geforce RTX 3080 samt ett Radeon RX 6800 XT, där de två sistnämnda ger oss möjlighet att undersöka eventuella skillnader i de båda grafikkortsmakarnas hantering av flera bildskärmar. Gällande bildskärmar används två Dell 2415Q – även dessa från våra vanliga grafikkortstester.

Totalt testas tolv spel vid upplösningen 2 560 × 1 440 pixlar med både en och två bildskärmar anslutna. Spelen körs i fullscreen-läge om inget annat anges i texten under diagrammen samtidigt som den sekundära bildskärmen används i "utökat" läge visandes endast skrivbordet.

Vi inleder med Geforce RTX 3080, och generellt är det en väldigt friktionsfri upplevelse att spela med två skärmar inkopplade. Tio av de tolv testade spelen startar upp korrekt i fullskärmsläge på bildskärmen som är markerad som primär i operativsystemet samtidigt som prestandan är nästintill identisk med resultaten från enskärmstesterna. Det skiljer på sin höjd en eller två bildrutor per sekund, vilket i princip kan avskrivas som att vara inom felmarginal.

Av de två spelen som avvek något ser vi bland annat Ghost Recon: Breakpoint, vilket dels valde att ignorera operativsystemets inställningar och startade istället upp på den sekundära bildskärmen. Efter att ha flyttat över spelet till rätt bildskärm via inställningsmenyn vägrade det därtill att köras i renodlat fullskärmsläge utan att krascha och därför kördes testerna i borderless fullscreen. Den uppmätta prestandan med två skärmar var här något lägre än med en enskild bildskärm.

Wolfenstein: Youngblood uppvisade ett liknande fenomen som Ghost Recon där det startade upp på fel skärm. Efter en växling genom inställningsmenyn till den korrekta bildskärmen gick det dock fint att köra spelet i renodlat fullskärmsläge, även om det ska nämnas att spelet behövde startas om en gång då den sekundära bildskärmen kördes i fel upplösning efter växlingen. Prestandan blev även här något sämre med två bildskärmar, men det rör sig dock endast om en skillnad på knappt 3 procent.

Vidare mot Radeon RX 6800 XT och upplevelsen är i princip densamma som den vi såg ihop med Geforce RTX 3080. Tio av spelen smider pixlar ypperligt med flera bildvisare, där de startar upp direkt mot den primära bildskärmen och presterar likvärdigt med enskärmslösningen med ytterst marginella avvikelser som ligger inom felmarginal för mätningarna.

Återigen är det Ghost Recon: Breakpoint och Wolfenstein: Youngblood som väljer att starta upp mot fel bildskärm, men det är inga konstigheter att växla över till rätt bildvisare i inställningarna. Intressant nog hade AMD-kortet inget problem med att köra Ghost Recon i renodlat helskärmsläge när vi flyttade över det till rätt bildskärm – ett scenario som kraschade på Geforce RTX 3080-kortet.

Prestandamässigt ser vi, likt hos Geforce-kortet, ett visst prestandatapp i Ghost Recon: Breakpoint när två bildskärmar används, där enskärmskonfigurationen presterar knappt 4 procent bättre. Wolfenstein: Youngblood uppvisade ihop med Radeon-kortet ingen prestandförlust när två bildskärmar användes.

Sammanfattande tankar om spelande med två bildskärmar

Det är glädjande att se hur många av dagens spel hanterar konfigurationer med flera bildskärmar helt sömlöst och utan prestandastraff. Vi stötte på några avvikelser i ett fåtal titlar, men generellt handlade det om problem som gick att lösa med några klick i inställningsmenyn till spelet samtidigt som de faktiska förlusterna i prestanda kan anses väldigt marginella.

Med detta sagt finns det säkerligen ett antal spel som är mer problematiska, och speciellt då om man ser till äldre titlar som släpptes när fenomenet med flera bildskärmar inte var lika vanligt. I de fall där eventuella problem inte kan avhjälpas med lite trixande i konfigurationsfiler kan du därför behöva stänga av den sekundära bildskärmen tillfälligt under de spelsessionerna.

Använder du en sekundär bildskärm till strösaker medan du spelar? Dela med dig av dina erfarenheter i kommentarstråden!