Temperatur, ljudnivå och effektmätning

Förutom ren prestanda är även andra aspekter intressanta när ett grafikkort ska väljas ut. Bland dessa finns exempelvis temperaturer, ljudnivå och strömförbrukning, tre tätt sammanbundna parametrar som kan fälla avgörandet vid köptillfället.

Temperatur och ljudnivå

Att läsa av ljudnivå och temperatur i en öppen testmiljö ger svårtolkade värden som sällan speglar verkligheten. Redaktionen väljer därför att montera in samtliga kort i chassit Fractal Design Arc, vilket öppnar upp för mer realistiska mätningar.

Ljudnivåerna mäts på cirka 15 centimeters avstånd, med ljudtrycksmätaren stående bredvid chassits sidopanel, där den sistnämnda har en fläktöppning. Värdena mäts i ett vanligt rum med konventionell hårdvara, utan överdriven isolering eller avancerad testutrustning.

ljudrigg_2020-1.jpg
ljudrigg_2020-2.jpg

Chassit är bestyckat med tre fläktar på 140 millimeter, två i framkant och en i bakkant alternativt toppen, och är helt förslutet med båda sidopanelerna monterade. Nätdelen är tysta Seasonic Prime Gold 1 000 W, lagring består av en ensam SSD-enhet och processorn är kyld med Noctua NH-U14 med en NF-A14 ULN-fläkt.

För att belasta systemet används stresstestet från Unigine Superposition vilket får rulla oavbrutet under cirka 30 minuter. Bakgrundsbruset med systemet igång utan grafikkort ligger på 34,5 dBA och temperaturen på 25° C.

Kylaren på Nvidia Geforce RTX 4080 är storleksmässigt identisk med den som sitter på storebror RTX 4090, vilket i kombination med det lägre effektuttaget skvallrar om att temperaturutvecklingen inte bör bli ett problem med den nya modellen.

RTX_4080-27.jpg

Det går att utläsa att så är fallet i tabellen. Efter en halvtimme i vårt tortyrtest mäts en maximal temperatur på 65,5 °C, vilket är en siffra i överkant då den bitvis låg på 64,5 °C under testets gång. Väldigt imponerande resultat från ett kort med pass hög effektbudget i prestandasegmentet, det är helt klart tydligt att Nvidia hittat en välfungerande design för sin kylare.

I ljudnivå är det även där helt klart bra resultat, detta trots att det inte är något rekord i låg ljudnivå vi mäter. Geforce RTX 4080 placerar sig ungefär i mitten av tabellen och är något tystare i standardutförande än både flaggskeppet RTX 4090 och den betydligt mindre kylaren på sin föregångare RTX 3080. Inte strålande, men helt klart ett godkänt resultat.

Geforce_RTX_4090-71.jpg

Klockfrekvens under belastning

Klockfrekvensen hos moderna grafikkort i Geforce- och Radeon-familjerna styrs av en rad olika parametrar, bland annat effektförbrukning, belastning och temperatur. Omgivande miljö, till exempel ventilation i datorlådan, kan därför påverka prestandan.

SweClockers loggar grafikkortens klockfrekvenser under en halvtimmes session i Unigine Superposition med uppskruvade inställningar och systemet monterat i en datorlåda – exakt samma scenario som för ljud- och temperaturtesterna. Grafen representerar de sista 60 sekunderna.

Enligt Nvidias specifikation är den typiska boost-frekvensen för RTX 4080 på 2 510 MHz, något som SweClockers exemplar överskrider med råge i tortyrtestet. Precis som RTX 4090 kliver RTX 4080 upp i och över 2 700 MHz. Det som skiljer de båda åt är att i RTX 4080:s fall tar belastningen upp en större del av grafikkortets maximal kapacitet, vilket resulterar i den något mer svängande grafen.

Under boost ligger kortet någonstans mellan 2 650 och 2 710 MHz beroende på belastningen i testet, men det sjunker inte mer än så. Boost-algoritmen är helt enkelt opportunistisk, ett fenomen som vi har blivit vana att se, och lägger sig så högt som möjligt inom angivna ramar för frekvens, temperatur och effektuttag.

Effektmätning

Strömförbrukning vid spelande är bra att känna till av flera anledningar. Förutom att det påverkar elräkningen är siffrorna också direkt kopplade till hur mycket värme som utvecklas, vilket i sin tur utgör grunden för kylarens förutsättningar.

Effektmätaren-1.jpg

SweClockers plockar värdet från ljudriggen med under slutet av den 30 minuter långa testsessionen med Unigine Superposition. Mätningarna sker direkt vid vägguttaget för själva datorsystemet, vilket bland annat innebär vissa förluster i nätaggregatet.

Effektmätningen för hela systemet bjuder på fortsatt imponerande siffror i det här segmentet för arkitekturen "Ada Lovelace" och Geforce RTX 4080 lägger sig ungefär 30 W lägre än sin föregångare RTX 3080. Vänder vi blicken mot närmsta konkurrenten är det identiska siffror som uppmätts för det röda lagets Radeon RX 6900 XT och RX 6800 XT, men med en väsentlig skillnad i prestanda.

Under testet fick undertecknad lov att dubbelkolla siffrorna både en och två gånger, men då de stämde är det solklart att Geforce RTX 4080 inte belastas fullt i 1440p och därmed inte når upp till sin maximala strömbudget.

Effektmätning för endast grafikkortet

Att mäta effektuttag på ett precist sätt från grafikkort är inte helt enkelt. Vi har historiskt sett förlitat oss på värden från en effektmätare vid vägguttaget, där hela systemets effektuttag mäts under belastning. Detta ger oss en förhållandevis bra bild av hur olika grafikkort står mot varandra effektmässigt, men det är samtidigt svårt att få ut mer finkorniga siffror. Detta då både processorns förbrukning och nätaggregatets verkningsgrad påverkar siffrorna – något som kan ställa till det när energieffektiviteten ska beräknas.

PCAT.jpg

Med anledning av detta kompletterar vi med mätningar som görs med Nvidias verktyg Power Capture Analysis Tool (PCAT). Detta verktyg består av en PCI Express-baserad riser-brygga som sammankopplas med ett kretskort. På kretskortet finns effektavläsning för dels PCI Express-porten, men även de 8-pinnars PCI Express-kontakter som ger extra strömmatning till grafikkortet.

Med hjälp av PCAT kan vi mäta effektuttaget för endast grafikkortet under belastning av varje individuell speltitel i vår testsvit. Nedan presenterar vi det genomsnittliga effektuttaget från elva spel för varje grafikkort.

När vi vänder oss till det genomsnittliga effektuttaget i vår spelsvit i 1440p är det ett imponerande resultat även här. Geforce RTX 4080 lyckas till och med slå det två generationer gamla flaggskeppet Geforce RTX 2080 Ti. Nykomlingen placerar sig i mitten av tabellen och bevisar energieffektiviteten. Resultaten är inte helt oväntade, då SweClockers fått liknande siffror kommunicerade till oss av Nvidia innan lanseringen. Därtill förklaras beteendet som fullt normalt, det vill säga att grafikkorten generellt i spel inte slår i taket för strömbudgeten. Det skiljer sig nämnvärt från Geforce RTX 3000-serien "Ampere", där det snarare hörde till det normala att modellerna konstant ligger på gränsen.

För att försöka få en mer rättvis bild över siffrorna gällande effektuttag beslutade vi att expandera testet och genomföra samma PCAT-mätning över samma spel, fast med upplösningen uppskruvad till 3 840 × 2 160 pixlar.

Med upplösningen satt till 4K UHD drar effektuttaget iväg med ökning på i snitt 40 W, men det ligger fortfarande en bit från kortets TBP-värde på 320 W. Det är roligt att se att Nvidia inte enbart har satsat på mer prestanda genom att skruva upp effektuttaget utan att Ada Lovelace har haft ett stort fokus på energieffektivitet. Nykomligen Geforce RTX 4080 hamnar helt enkelt i toppen av tabellen och har det genomsnittligt lägsta uttaget i 4K av alla de modellerna vi har testat.

Vi kan med dessa resultat egentligen bara låta siffrorna tala för sig själva. För effektivitet i 1440p snor nykomlingen Geforce RTX 4080 åt sig ledartröjan till följd av att effektuttaget är så pass lågt kombinerat med väldigt hög prestanda. Vid 4K är det helt enkelt inte tillräckligt snabbt för att gå om Geforce RTX 4090, men oavsett vilken av tabellerna vi vänder blicken mot fortsätter "Ada Lovelace" och Geforce RTX 4000-serien att briljera med sin effektivitet.