Sammanfattning

Slutligen har det blivit dags att försöka sammanfatta helheten som är Nvidia Geforce RTX 4080, och vi bör kanske ta avstamp i vad som erbjuds och det som säkerligen skaver för många entusiaster: priset. För låt oss vara helt ärliga, Nvidia Geforce RTX 4080 är ett ruskigt dyrt grafikkort, inte minst när det ställs i förhållande till vad föregångaren Geforce RTX 3080 kostade vid lansering. Här börjar också lite kruxet med hur Nvidia segmenterat vad gäller namngivning, och frågan om hur användare ska förhålla sig till produkten och dess pris.

I marknadsföringsmaterial har Nvidia nästan uteslutande jämfört produkten mot föregående generations flaggskepp Geforce RTX 3090 Ti, istället namnmässiga föregångaren RTX 3080. Det är en jämförelse som förvisso får nykomlingen att se väldigt bra ut i rena prestandajämförelser, med ett pris som ligger ungefär i linje med vad föregångarna lanserades för.

Det knepiga med namnet är att det i dagsläget blir en betydligt svårare gränsdragning mellan generationerna, åtminstone i syfte att försöka komma fram till vad grafikkorten "bör" kosta eller hur de "bör" prestera. De linjerna blir desto mer diffusa ju högre priserna stiger, samtidigt som Nvidia väljer att fortsätta saluföra äldre generationer jämte de nya. Namngivningen bör istället ses som ett sätt att särskilja korten från varandra inom den aktuella generationen.

RTX_4080-15.jpg

Med det sagt betyder det i vanlig ordning inte att vi uppmanar till att bita i det sura äpplet och utan att tänka efter springa och köpa det nya och senaste, utan snarare att det nu är solklart att vi befinner oss i ett läge där kostnaden för komponenter i toppskiktet sprungit iväg ordentligt. Huruvida kostnaden för att köpa de senaste och bästa delarna är värt det är upp till var och en att bedöma, men vad som går att konstatera är att det översta skiktet numera är mer likt exempelvis tidigare Titan-kort både i pris och segmentering.

Med allt detta ur vägen är det dags att försöka bedöma själva produkten, och tar vi enbart prestandan i ett vakuum är det helt klart imponerande siffror. Prestandalyftet från Geforce RTX 3000-serien är anmärkningsvärt, framförallt när upplösningen skruvas upp och ray-tracing aktiveras. I 1440p och 4K skiner verkligen Nvidia Geforce RTX 4080 och levererar utmärkt spelprestanda och är kortfattat det näst snabbaste grafikkortet vi testat hittills. Konsekvent hamnar grafikkortet någonstans mellan nuvarande och föregående generations flaggskepp Geforce RTX 4090 och RTX 3090 Ti.

Det som vi tar med oss som den starkast lysande stjärnan från våra tester är hur energieffektiv den nya generationen verkligen är. Nvidia har gjort tydligt att detta är något som de tar på största allvar och även om grafikkortet inte på något vis kan benämnas som energisnålt är det ändå ordentligt effektivt. Det finns dessutom utrymme för att med en enkel handpåläggning sänka effektuttaget ännu mer.

Vidare återfinns även stödet för den färska funktionen DLSS 3. Den tenderar vara lite utav en vattendelare, men bjuder på en intressant framtid desto fler titlar det implementeras i och ju mer funktionen fortsätter förbättras. Vi har i vår recension inte haft utrymme att testa funktionen på ett sätt som ger tillräckligt mervärde i relation till tiden det tar, men den finns där och att interpolering är en funktion som samtliga grafikkortstillverkare numera ser i framtiden står klart.

RTX_4080-20.jpg

Sedan lanseringen av Geforce RTX 4090 står det klart vad det röda laget kokat ihop och av AMD:s kommunikation att döma är toppmodellen tänkt som en direkt konkurrent Geforce RTX 4080, med en extremt aggressiv prislapp. Hur de båda står mot varandra är idag inte känt, den bedömningen får helt enkelt vänta till vi lagt vantarna på lag röds nya värstingar.

Det är svårt att i dagsläget ge en köprekommendation gällande Nvidia Geforce RTX 4080. Dels finns ingen direkt konkurrent som den kan ställas mot där vi kan förhålla oss till priset på ett någorlunda rättvist sätt, dels är tillgängligheten oklar då Founders Edition inte blir tillgänglig i Sverige via några officiella säljkanaler.

Det som Nvidia erbjuder är utmärkt spelprestanda som lyfter ordentligt sedan föregående generation, klassledande effektivitet, ray-tracing-prestanda som saknar like och moderna mjukvarufunktioner. Om du är på jakt efter ovan nämnda aspekter och inte har några problem med kostnaden för kalaset har Nvidia Geforce RTX 4080 idag ingen konkurrens.

RTX_4080-24.jpg

För den som är är sugen på en uppgradering men inte riktigt bestämt sig lyder rådet istället att vänta ett par månader och se hur situationen ser ut när AMD:s kontring anländer. SweClockers delar inte ut någon utmärkelse till Nvidia Geforce RTX 4080 i nuläget, eftersom Founders Edition inte saluförs på den svenska marknaden.

RTX_4080-2.jpg

Fördelar

  • Utmärkt spelprestanda i hög upplösning

  • Stort lyft i ray tracing-prestanda

  • Stöd för DLSS 3

  • Effektiv referenskylare

  • Ledande energieffektivitet

Nackdelar

  • Founders Edition finns inte tillgänglig Sverige vid lansering

  • Ruskigt högt pris

  • Väldigt stort

Pris vid publicering: 16 490 kronor inklusive moms.