SweClockers prestandaindex

Att få en snabb överblick över hur ett grafikkort presterar bland alla diagram är inte alltid helt lätt, och därför bistår vi med SweClockers prestandaindex – kort och gott ett snitt för alla speltesterna. Samtliga titlar vägs in för resultatet, och Nvidias Geforce RTX 3070 i referensutförande står till tjänst som index 100.

Till skillnad från vissa tidigare versioner av SweClockers prestandaindex är detta nu inte längre uppdelat enligt grafikgränssnitt. Vi har valt ut det mest lämpliga gränssnittet för samtliga speltitlar och därför är respektive index en blandning mellan DirectX 11, DirectX 12 och Vulkan – allt detta för att ge en så enkel och tydlig bild som möjligt över modellernas generella grafikprestanda.

Observera att SweClockers prestandaindex är ett "medelvärde av medelvärden", alltså en mycket förenklad bild av verkligheten. Även om tabellerna är bra för att snabba jämförelser är resultatet beroende av bland annat drivrutiner och vilka speltitlar som används. Läs hela artikeln för att få den kompletta bilden.

SweClockers prestandaindex 2022

Tabellerna nedan representerar ett snitt av tolv olika spel – Assassin's Creed: Valhalla, Chernobylite, Cyberpunk 2077, F1 2021, Far Cry 6, Forza Horizon 5, Guardians of the Galaxy, Hitman III, Red Dead Redemption 2, Resident Evil Village, Total War: Warhammer III och Watch Dogs Legion. För information om grafikgränssnitt och inställningar hänvisar vi till de individuella speltesterna.

Med alla speltitlar samlade kan vi ta en titt på RTX 4080 genomsnittliga prestanda, där upplösningen 1080p är först. Här seglar RTX 4080 direkt upp i toppen efter RTX 4090 och med en prestandavinst på 12 procent håller det sig på hyfsat bekvämt avstånd från det Nitro-märkta Radeon RX 6950 XT som ligger ett steg bakom. Mot RTX 3080 är skillnaden desto större och Nvidia imponerar med en ökning om 31 procent från generation till generation.

Över till 1440p blir skillnaderna större och grafikkortet börjar komma till sin rätt. Mellan generationerna ökar prestandan markant – totalt handlar det om cirka 46 procent ställt mot RTX 3080. Nu börjar även avståndet till resterande grafikkort i uppställningen öka och ställt mot Sapphires RX 6950 XT vinner tillskottet 20 procent prestanda.

Det bästa resultatet ser vi när upplösningen skruvas hela vägen upp till taket och vid 4K UHD presterar RTX 4080 i snitt 50 procent bättre än RTX 3080. Här har även AMD tappat tredjeplatsen till Asus RTX 3090 Ti i TUF-skrud och avståndet till RTX 4000-seriens nya tillskott ökar med ytterligare några procentenheter. Ställt mot toppkortet från föregående generation presterar RTX 4080 nära 23 procent bättre, trots att det förstnämnda är i överklockat utförande.