Musen i arbete

Nu till den viktiga delen i testet. Som i produkttestet av Logitech MX1000 kommer vi att fortsätta ge musen vårt omdöme i spridda applikationer. Vi börjar med lite generell prestanda hos musens optiska motor.

Musmattor och optisk prestanda

Vi kan börja med att testa kompabiliteten med olika typer av musmattor. Den optiska motorn på Designed by Starck är faktiskt inget att hänga i julgranen. Om man använder ett underlag som kan spegla ljuset från den röda lysdioden kan musen få fnatt och antingen stanna helt eller springa iväg över skärmen. Vi testade en IceMat Black som ska vara kompatibel med samtliga optiska möss men där fungerade musen inte tillfredsställande.

Den bästa typen av musmatta är en variant av tyg eller plast som inte kan reflektera den röda lysdioden. Vi testade musen med en Q-Pad XXL och den fungerade faktiskt bättre än väntat på denna typ av underlag. Hur snabbt man än drar musen fram och tillbaka på skärmen så följer pekaren med utan några som helst problem.

Photoshop / motsvarande bildprogram

Musen väger väldigt lite vilket gör den svår att hantera i Photoshop när det kommer till att göra små ändringar i bilder eller när man ritar med penn-verktyget. I stora svepande rörelser är känslan mycket mjuk och behaglig med rätt musmatta.

Generellt Windows-arbete

När det gäller surfning och arbetande med IRC-klienter, FTP-klienter och andra vanliga program känns musen mycket behaglig. Det tar dock ett tag att vänja sig vid vikten på musen, det är lätt att den flyger iväg för långt om man inte är van vid den låga vikten.

Ovanstående påverkar också precisionen i början, men när man har vant sig känns precisionen stabil och som vilken annan högpresterande mus som helst (Exempel: Microsoft IntelliMouse Explorer 3.0/4.0, Logitech MX510/MX1000).

Counter-Strike

I Counter-Strike fungerade musen mindre tillfredställande. Den låga vikten drar ner precisionen vid mindre rörelser (5-90 graders rörelser). Gäller det snabba rörelser på en snabb bana fungerar den något bättre, dock långt ifrån bra. Rörelserna generellt känns ryckiga och det är svårt att få in flytande stabila rörelser med musen.

Doom III

I ID Softwares storsäljande actionspel Doom III fungerar musen helt okej. Doom III är inte alls i samma grad beroende av pixel-precision som Counter-Strike och musen fungerar mycket bättre i detta spel. Ryckigheten på grund av den låga vikten gör det dock till en trist upplevelse när man försöker träffa monsterna. Snabba och stora rörelser känns dock hyfsat jämna men långt ifrån perfekta.

WarCraft III

I Blizzards RTS (Real Time Strategy)-spel WarCraft III fungerar musen bättre än i actionspelen ovan. Då WarCraft bygger mycket på att göra rätt snabba och stora rörelser känns precisionen godkänd. Även här är det dock svårt att komma ifrån ryckigheten i rörelserna, det är svårt att få stora svepande rörelser exakta när man till exempel ska peka på en speciell gubbe i ett slag. Musen får dock godkänt i detta spel.

Musknapparna och storlek

Som ni kanske märkt har musen inga synliga knappar, utan de är integrerade i höljet så att säga. Huruvida detta är en fördel eller inte är svårt att säga, men det tillför en extra stilpoäng utseendemässigt. Knapparna har perfekt balans när det gäller mängden kraft för att göra ett klick. Musen saknar den ergonomi som andra nya möss har vilket gör att man i början råkar högerklicka med ringfingret och när man har vant sig ligger detta finger normalt på gränsen mellan knappen och mushöljet.

Det är svårt att få ett stadigt grepp om musen vilket är irriterande i början. Har man stora händer som jag så är det extra svårt att få ett stabilt grepp. Man får sitta med fingrarna väldigt långt upp i luften för att kunna styra musen som man vill.

Scrollhjulet är mycket trögt att använda som musknapp. Själva scrollandet är också trögt och det krävs jämförelsevis mycket kraft för att scrolla upp och ned på till exempel webbsidor. Detta är en mycket stor nackdel om man surfar mycket på internet.