Överklockning

Under våra överklockningstester använde vi fyra olika processorer. Kylningen hindrade oss dock från att använda mer än maximalt 1,60 V spänning till processorerna, och för QX6700 var vi tvungna att gå ner till 1,50 V. Stabiliteten testades genom att köra Prime95 och 3dmark06 samtidigt under en längre tid (ett antal timmar).

För alla överklockningstester gällde att det gick att få processorn stabil i Prime95 med högre frekvenser än som redovisas nedan. Det var 3d-testerna som inte gick att genomföra.

Resultaten varierade från bra till inte riktigt övertygande, hur pass stor skillnad den sämre kylningen (Intel standard) gör mot våra tidigare tester är svårt att säga. Framför allt skall vi därför jämföra mot Gigabytes ddr2-version för att se om det gav bättre överklockningsresultat med ddr3-minnen.

I regel fick ddr2-versionen lite bättre resultat än Gigabyte P35T DQ6 och det var enbart med QX6700 som ddr3-versionen fick 40 MHz bättre överklockning. Allt bör ligga inom felmarginalen och med tanke på att biosversionerna inte är indentiska kan det finnas små skillnader hos dem.

Det finns med andra ord inget som talar för någon märkbar skillnad mellan korten, men man bör vara medveten om att mer extrema busshastigheter kommer att vara ett större problem på ddr2-system. Naturligtvis pratar vi då om alla moderkort som inte tillåter allt för stor förändring av förhållandet mellan processor- och minnesfrekvenserna.

En maximal busshastighet på över 500 MHz för båda modellerna är inte alls illa och även om det beror på vilken processor man använder ser det riktigt lovande ut.

Eftersom stöd ddr3-minnen är det speciella med denna modell är det inte mer än rimligt att vi överklockar dessa också för att se den maximala frekvensen. Som mest använde vi oss av 2,0 V till minnena och de minst krävande inställningarna, vilket resulterade i en maximal minnesfrekvens på 1664 MHz.

Ddr3-moderkorten har med andra ord en outnyttjad potential. Denna kan tyvärr enbart utnyttjas om man överklockar processorn på Gigabyte P35T DQ6.