Användning

Gummit på undersidan av musmattan gör att Qpad EC-R nästan klistrar sig fast på skrivbordet. Man blir tvungen att anstränga sig för att försöka rubba den ur position, något som är mycket positivt under intensivt datorspelande.

Vi började med att testa mumattan med en datormus vid namn Logitech MX510. Vi monterade medföljande ”glides” på datormusen för att uppnå ett bättre glid med mindre friktion. Med dessa på uppnådde vi ett mycket behagligt och kontrollerat glid. Ytan är något grövre än Qpad XT-R vilket även kändes av i musrörelserna. Jämförelsevis är den mer lik den grövre ytan på musmattan Func Surface 1030. Hög precision infann sig i både snabba och långsammare rörelser. Det optiska ögat hade under testets gång inga problem att läsa av ytan.

Då var det dags för Logitech G5 att ta plats, en välanvänd produkt bland ”gamers”. Logitech G5 använder sig av laserteknik för att läsa av ytan, en osynlig laser för att vara mer specifik. Till skillnad från MX510 har G5 två stora tassar placerade i över- och nederkant. Känslan i rörelserna upplevs därför annorlunda. Glidet var mycket bra. Både stora svepande och mindre precisionsrörelser känns mjuka och väldigt precisa. Redigering i bildbehandlingsprogram nere på pixelnivå är en lätt match för EC-R. Med G5:an upptäckte vi dock att muspekaren inte hängde med vid väldigt snabba rörelser. Detta fenomen uppenbarade sig oavsett om man höjde eller sänkte känsligheten (G5 har en funktion där man kan ställa in upplösningen på tre olika nivåer: 400, 800 och 2000 dpi).