Phanteks Evolv ATX

Testpilot - DavidK - Phanteks Evolv 01.jpg
Testpilot - DavidK - Phanteks Evolv 02.jpg
Testpilot - DavidK - Phanteks Evolv 03.jpg
Testpilot - DavidK - Phanteks Evolv 04.jpg

Specifikationer

Egenskap

Värde

Typ

Miditower

Formfaktorer

E-ATX, ATX, Micro ATX, Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

235 × 495 × 510 mm

Vikt

10,2 kg

Material

Aluminium, stål, härdat glas

5,25”-platser

0 st.

3,5”-platser

8 st. (5 st. inkluderade, kompatibla med 2.5” enheter)

2,5”-platser

3 st. (varav 2 st. inkluderade)

Fläktplatser

Maximalt 7 st. fläktplatser
7 st. 120 mm eller 5 st. 140 mm

Inkluderade fläktar

3 st. 140 mm PH-F140SP

Platser för expansionskort

7 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0
Mikrofon
Hörlurar

Nätaggregat

Ej inkluderat

Garanti

5 år

Pris

Phanteks Enthoo Evolv ATX Tempered Glass pryds av en stilren och avskalad frontpanel. Det är en rejält tjock aluminiumplåt och inte mycket mer. I nederdel skymtar en LED-list, som kan lysa i tio olika valbara färger. Högst upp syns en lucka med två USB 3.0 samt anslutningar för mikrofon och hörlurar.

Hela frontpanelen är avtagbar och är fäst med ett antal plastpluggar. Frontpanelen, som lossas med ett lätt ryck, döljer ett fläktfilter. Även detta kan lossas med en handfattning för att komma åt de två förmonterade 140 mm-fläktarna.

Det finns en även knapp som styr LED-belysningen. Den används för att byta färg, växla effekter och stängas av. LED-kontrollern kan även styra fler LED-lister, förutsatt att det är Phanteks egna varianter som ansluts.

Testpilot - DavidK - Phanteks Evolv 10.jpg

Inuti datorlådan möts vi av ett väl tilltaget och städat utrymme. Grafikkort på upp till 420 millimeter får plats och den som vill fylla 3,5"-platserna kan fortfarande klämma in grafikkort på upp till 300 millimeter. Det går även montera processorkylare på upp till 194 millimeter i höjd och moderkort upp till E-ATX. Innandömet är givetvis synligt från utsidan tack vare den tonade glaspanelen.

Testpilot - DavidK - Phanteks Evolv 05.jpg

På datorlådans ovansida återfinns en strömbrytare, vilket visserligen kan bli en mardröm för den äger en katt eller använder datorn som fotpall. Knappen är belyst och består av en vanlig taktil strömbrytare som är förhållandevis lätt att trycka ned. Det kan noteras att modellen saknar Reset-knapp.

Testpilot - DavidK - Phanteks Evolv 07.jpg
Testpilot - DavidK - Phanteks Evolv 08.jpg

I den bakre delen syns en normal layout med sju expansionsplatser. Här återfinns även den förmonterade 140 mm-fläkten, där det även går att montera en mindre variant på 120 mm. Nätaggregatet monteras i den nedre delen av lådan. Vad som möjligtvis sticker ut är monteringspunkterna för vattenkylning, som kan ses under fläktplatsen.

Testpilot - DavidK - Phanteks Evolv 19.jpg

Den nedre delen är separerad av en kammardesign med en perforerad täckplåt. Tanken är att ge bra ventilation för den som vill köra med ett semi-passivt nätaggregat eller dra luft från huvudkammaren med hjälp av nätaggregatet. Nätaggregatet döljs inte fullständigt från utsidan och syns genom ett utskuret hål i täckplåten.

Testpilot - DavidK - Phanteks Evolv 11.jpg
Testpilot - DavidK - Phanteks Evolv 12.jpg

Phanteks använder en något oortodox lösning för hårddiskarna. Det finns totalt fem platser i den främre kammaren till att montera en av tre medföljande vaggor. Dessa monteras genom att en täckplåt i plast skruvas loss och sedan hakas den medföljande vaggan på plats och säkras med hjälp av två skruvar.

Dessa sticker sedan ut som hyllor på separationsväggen mellan baksidan av moderkortsplåten och den främre kammaren. Endast tre av dessa hyllplan medföljer och den som vill fylla samtliga platser får köpa kompletterande hyllor av Phanteks.

Testpilot - DavidK - Phanteks Evolv 13.jpg
Testpilot - DavidK - Phanteks Evolv 14.jpg

Likt alla påkostade chassin skall självklart vattenkylning stödjas. Vill man montera långa radiatorer i fronten eller en pump-reservoar-enhet kan detta göras genom att man monterar bort en del av skiljeplåten. Detta medför att möjligheten att montera 3,5"-enheter i bottenkammaren försvinner. Inte mindre än 12 skruvar behövs lossas för att ge fulla monteringsmöjligheter.

Testpilot - DavidK - Phanteks Evolv 15.jpg
Testpilot - DavidK - Phanteks Evolv 16.jpg

Den som vill visa upp sitt bygge genom det stora fönstret ges möjlighet att exponera en 2,5"-enhet med en av de två medföljande vaggorna på skiljeplåten. Bredvid sitter även en bricka som kan ersättas av systembyggare eller händiga entusiaster, om man har ett specifikt projekt-, modell- eller företagsnamn.

Testpilot - DavidK - Phanteks Evolv 17.jpg
Testpilot - DavidK - Phanteks Evolv 18.jpg

I toppen finner vi en släde där upp till 360 eller 280 millimeter långa radiatorer kan monteras. Släden har skåror för kompatibilitetoch för att underlätta vid montering. Denna släde sitter fastskruvad med fem stycken nickelfärgade skruvar, två på komponentssidan och tre på baksidan av moderkortsplåten.

Testpilot - DavidK - Phanteks Evolv 20.jpg
Testpilot - DavidK - Phanteks Evolv 21.jpg
Testpilot - DavidK - Phanteks Evolv 22.jpg

Det finns ytterligare ett fönster på den sida där kabeldragningen sker. Utrymmet för kablage är som mest 35 millimeter. Tacksamt nog är samtliga kablar i chassit svarta med undantag för några få som är markerade med grått för att symbolisera jord/negativ-ledare.

Testpilot - DavidK - Phanteks Evolv 23.jpg
Testpilot - DavidK - Phanteks Evolv 24.jpg

Phanteks andra påkostade chassin innehåller en PWM-hubb och denna modell är inget undantag. PWM-hubben i detta Phantoo Evolv ATX kan driva totalt sex fläktar och styrs av en PWM-signal från moderkortet, förslagsvis den för processorfläkten.

Hubben av en SATA-kabel från nätaggregatet. Det är samma fläkthubb likt den som lanserades i Phanteks Enthoo Pro. Den övre SATA-kontakten och de två kontakterna som skymtas är till för den medföljande LED-kontrollern.

SSD-fästen

Testpilot - DavidK - Phanteks Evolv 25.jpg
Testpilot - DavidK - Phanteks Evolv 26.jpg

Bak på moderkortsplåten finns vi två av de totalt tre fästpunkterna för 2,5"-vaggor, varav två vaggor medföljer till chassit. Dessa fästs med gummibussningar och går att (med lite kraft) lyfta av. Den som behöver vaggor till platsen som finns i moderkortskammaren kan antingen flytta en av dessa som sitter bakpå moderkortet eller köpa en kompletterande vagga.

Testpilot - DavidK - Phanteks Evolv 27.jpg
Testpilot - DavidK - Phanteks Evolv 28.jpg
Testpilot - DavidK - Phanteks Evolv 29.jpg

I nederkant finner vi montering för nätaggregatet, men även två platser för 3,5"-enheter. Väljer man att öppna upp en del av skiljeplåten för vattenkylning går det istället att montera det medföljande universalfästet för vattenpumpar.