OCCT pressar systemet till det yttersta

En överklockad dator behöver även stabilitetstestas för att se så komponenterna pallar trycket. För detta finns en uppsjö program och verktyg, ett av de mest kompletta är dock ryskklingande OCCT Perestroïka.

occt_cpu.png

Programmet erbjuder flera olika tester för all datorns hårdvara. OCCT:s egna test påminner om klassiken Prime95 där både processorn samt till viss del minnen och minnesbuss belastas hårt. Med standardinställningen rullar testet i en timme om inget fel upptäcks.

Linpack-testet är otroligt intensivt och pressar processorn till det yttersta, betydligt högre än vad som sker vid normal användning. Här kan det vara idé att hålla ett öga på temperaturerna som med underdimensionerad kylning snabbt sticker iväg till farliga nivåer.

occt_gpupsu.png

För grafikkortet finns ett test som påminner om klassikern Furmark. Ett komplext objekt rör sig på skärmen och belastar grafikkortet till det yttersta samtidigt som bilden skannas efter grafiska artefakter. Den med Nvidia-grafikkort kan även testa sitt grafikminne separat med hjälp av en CUDA-baserad metod.

Sist men inte minst erbjuds ett nätaggstest vilket helt sonika kombinerar grafikkortstestet med tung Linpack-körning. Här kommer både processor och grafikkort gå på högvarv vilket får datorn att svettas rejält, med andra ord inget för den som sitter med nätdel av tveksam kvalitet under huven.

occt_cputest.png
occt_gputest.png

Själva testerna rullar i en timme med standardinställningarna med ett par minuters vila i början och slutet för övervakning. Processortesterna visar information om belastning oach eventuella fel under körningen, grafikkortstestet är mera spektakulärt med ett roterande objekt.

2010-04-18-18h34-CPU1.png

Efter fullbordat eller avbrutet test genereras automatiskt grafer över temperatur och spänningar. Graferna kan vara mycket bra, speciellt för den som inte orkar sitta vid datorn och vänta när testerna rullar.

Nedladdning

OCCT laddas ned från utvecklarnas webbplats och är gratis. Programmet fungerar med Windows 7, Vista samt XP, vissa funktioner kräver dock ett CUDA-kompatibelt grafikkort från Nvidia.