På The Palms i Las Vegas, USA, höll Nvidia den stora presskonferensen inför årets upplaga av elektronikmässan CES. Föga överraskande handlade det mesta om Tegra 4, men det gröna laget presenterade dessutom en nyhet som fick även de mest luttrade teknikjournalisterna att höja på ögonbrynen: en egen handhållen spelkonsol.

Nvidia utmanar överraskande nog Nintendo och Sony med vad som än så länge kallas för Shield – en handkontrolliknande skapelse inte helt olik spelkontrollen till Xbox, men där slutar likheterna med traditionella spelkonsoler.

Den mattsvarta skapelsen har två analoga styrspakar, ett styrkors och tolv knappar. På ovansidan syns dessutom två basreflexhögtalare som enligt Nvidia ska ge minst lika bra ljud som en bärbar dator. Därutöver märks USB-anslutning, hörlursuttag, kortläsare samt HDMI-utgång. Batteriet har en kapacitet på 38 wattimmar vilket ska ge mellan 5 och 10 timmars speltid, samt upp till 24 timmars videouppspelning.

Skärmen mäter fem tum och har upplösningen 1280 x 720 pixlar (720p) med stöd för multi-touch. Den resulterande pixeldensiteten på skärmen är höga 294 pixlar per tum, att jämföra mot 216 och 300 ppi för Google Nexus 7 respektive Nexus 10. Nvidia avslöjade inte vilken typ av panel som används, men med tanke på demonstrationsexemplaret handlar det troligtvis om IPS, som ger god färgåtergivning och framförallt breda betraktningsvinklar.

Till skillnad från konkurrenterna använder inte Nvidia något stängt ekosystem utan satsar på standardutgåvan av operativsystemet Android. Det finns inga låsta gränssnitt, licenskostnader eller andra trick - alla spel på Google Play ska fungera även med Shield, precis som med vilken mobiltelefon eller surfplatta som helst.

Spelkonsolen kan anslutas till en större skärm eller tv-apparat via HDMI-utgången. På presskonferensen demonstrerades det hela med tv-apparat från LG med 4K-upplösning, där det bland annat bjöds på högupplöst film. Det är däremot inte helt klarlagt huruvida upplösningen som användes verkligen uppgick till 4K eller om det enbart handlade om uppskalad 720p alternativt 1080p.

Shield kan även användas för att spela spel för PC/Windows via ett fjärrgränssnitt. En PC av det kraftfullare slaget (Geforce GTX 650 eller bättre) med mjukvaran Geforce Experience sköter beräkningarna och strömmar bilden till spelkonsolen, som tar hand om inmatningarna. Bilden visas precis som vanligt på den lilla skärmen och några fördröjningar ska inte påverka spelupplevelsen negativt. På plats demonstrerades bland annat Assassins Creed 3.

Nvidias handhålla spelkonsol är än så länge en prototyp. Den färdiga utgåvan väntas hitta ut på marknaden någon gång i årets andra kvartal.