Strålkastarljuset riktas åter mot upphovsrättsorganisationen Copyswede, men denna gång handlar det varken om utvidgade kopieringsavgifter eller omdiskuterade domstolsbeslut. Istället är det dokumentärfilmaren Daniel Bramme som vill belysa det ifrågasatta och svåröverblickbara systemet för privatkopieringsersättning.

Vi vill diskutera organisationen Copyswede och se hur de påverkar, förbättrar eller direkt arbetar mot upphovsrättslagar, elektronikindustrin, grossister och detaljister. Vi får inte heller glömma konsumenten och kreatörerna.

Vi intervjuar representanter från alla delar av branschen för att få allvarliga och tydliga svar på våra frågor om privatkopieringslagarna och frågor kring upphovsrätten. Inte bara kommer vi att erbjuda intervjuer till personerna bakom Copyswede men vi kommer också att tala med stödmottagarna och se vad de tycker.

I en insamling på Kickstarter hoppas Daniel Bramme få ihop 280 000 kronor för att producera en dokumentärfilm om Copyswede. Filmaren har redan spenderat de senaste sex månaderna med att granska organisationen och pengarna ska användas för att täcka produktionskostnaderna.

Syftet är att att besvara en rad aktuella frågor, bland annat vilka som ligger bakom den svenska lagstiftningen inom området och hur det kommer sig att en privat aktör på egen hand kan besluta om avgiftens utformning. Samtidigt undersöks om det finns andra och möjligtvis bättre alternativ till det nuvarande systemet.

Den nu påbörjade insamlingen pågår i en månad. Förutsatt att pengarna trillar in beräknas dokumentärfilmen vara färdig i oktober.