Asus testpaket för USB 3.1

Standarden USB 3.1 och nya kontakten USB Type-C må vara högvilt bland entusiaster, men med ett fåtal undantag handlar det fortfarande om produkter på papperet. Precis som när föregångaren USB 3.0 introducerades väntar sannolikt en övergångsperiod innan de nya rönen får ordentligt fäste.

Det beror inte minst på att nuvarande plattformar, till exempel Intels styrkretsar Z97 och X99, endast har inbyggt stöd för äldre standarder. Situationen blir därmed liknande den vid introduktionen av USB 3.0, där separata kretsar används för att styra ett fåtal portar.

IMG_7334.jpg

Till SweClockers letar sig ett testpaket från Asus med delar för att prova på den uppdaterade standarden. Hjärtat är "nya" moderkortet Z97-A/USB 3.1, där skillnaden mot vanliga Z97-A föga överraskande är just stöd för USB 3.1. Intressant nog har Asus även bytt färg på kretskortet, från lätt bruntonat till mer "äkta" svart.

IMG_7331.jpg
IMG_7333.jpg

Det nya gränssnittet levereras i form av två portar, turkosfärgade för att skiljas mot de blåa USB 3.0-varianterna. Båda är av standardtyp, Asus har alltså valt att inte använda den än så länge sällsynta anslutningen Type-C.

Rent tekniskt sköts dataskyfflandet av en krets från Asmedia. Varianten heter ASM1142 och ansluts internt till moderkortet via PCI Express 2.0 x2. Det innebär en teoretisk bandbredd på 1 GB/s.

Lösningen har dock vissa begränsningar. Asus meddelar bland annat att installation av operativsystem inte fungerar via USB 3.1. Detsamma gäller uppdatering av UEFI samt snabbladdning via funktionen AI Charger.

IMG_7335.jpg
IMG_7337.jpg

Den andra delen av paketet är extern lagring signerad Asus och Lian-Li. Det handlar om en prototypversion av kabinettet EX-M2 endast avsett för test, produkten kommer alltså inte nå handeln i nuvarande form.

Själva enheten ansluts spännande nog via USB Type-C, men kräver förutom det extra ström via hederlig Micro USB. Faktum är att det går åt en hel del ytterligare energi – redaktionens 5 V-laddare på 1 A orkar inte med projektet, utan en 2 A-variant måste letas fram ur gömmorna.

IMG_7338.jpg

På insidan sitter inte mindre än dubbla Samsung 840 EVO SSD i mSATA-format. Enheterna är på 250 GB styck och kopplas samman i en RAID 0-konfiguration för extra prestanda. Kommunikationen utåt sker via Asmedia-kretsen ASM1352R, vilken hanterar övergången från SATA till USB 3.1.