Tillsammans med Oculus Rift och HTC Vive är Sonys Playstation VR sannolikt den lösning för virtuell verklighet som snurrat mest i media. Konceptet kallades ursprungligen Project Morpheus, men bytte namn i samband med fjolårets Tokyo Game Show.

Där både Rift och Vive är tänkta att fungera tillsammans med en PC kör Playstation VR föga förvånande i tandem med konsolen Playstation 4. Som extra hjälp på traven ingår dessutom en extern beräkningslåda, vilken bland annat ansvarar för att ge bild även på en extern tv.

Playstation VR har demonstrerats vid ett flertal tillfällen, både för allmänheten och i slutna mediasällskap. Bland SweClockers redaktörer är det dock endast Jacob som testat tillbehöret, vilket gör CES 2016 till ett utmärkt tillfälle för övriga att provköra.

Med färska intryck från både HTC Vive Pre och Oculus Rift i bakhuvudet känns Playstation VR onekligen lite tekniskt enklare. Upplösning och detaljnivå är lägre, men upplevs ändå av redaktionen som klart godkänt. Huvudspårningen hänger med fint, samtidigt som Playstation VR sitter bekvämt både med och utan glasögon.

Systemets artificiella frekvensökning till 120 Hz fungerar även den till synes väl, vilket gör att rörelser flyter relativt bra trots att bildfrekvensen att döma av den sekundära tv-strömmen är lägre. Sony har även valt en för mässan utmärkt demotitel med enklare upplägg, där Playstation 4-systemet kan sträcka på benen ordentligt.

Till syvende och sist känns Playstation VR som en mer färdigslipad produkt ställt mot Oculus VR eller HTC Vive. Rent tekniskt levererar de andra två dock en bättre upplevelse, med bättre grafik, högre upplösning och kanske även en smula mer slipad spårning. För spekulanter handlar det nog i slutänden om vilken plattform man sitter på – är det Playstation 4 som rullar hemma blir Sonys VR-headset enda lösningen.

Sony Playstation VR lanseras enligt tidigare uppgifter någon gång under första kvartalet 2016. Prislappen ryktas landa i nivå med en ny konsol, vilket innebär i runda slängar 3–4 000 kronor inklusive moms.

► Läs alla artiklar från #ces-2016