Att bygga operativsystem på en modern mjukvarubas är inte en enkel historia, då för stora förändringar i arkitekturen kan leda till kompatibilitetsproblem med olika mjukvaror. Detta är något Microsoft tampats med vid lanseringen av många operativsystem, och särskilt Windows 10 då denna version inte är tänkt att bytas ut i traditionell mån.

Till följd av detta avslöjade Windows Central under fjolåret att Microsoft genomför en satsning på modularitet kallad Windows Core OS. Konkret har delar av Windows 10 byggts om till moduler som kan tas bort eller läggas till, beroende på användningsområde. Nu avslöjar samma webbplats en version specialdesignad för datorer, där förlegade eller onödiga element strukits ur kodbasen.

Det interna projektnamnet uppges vara Polaris, och denna riktar in sig mot stationära datorer, bärbara datorer och hybrider. Denna version av Windows 10 bygger uteslutande på programarkitekturen Universal Windows Platform (UWP).

Förlegade funktioner och gammal kod ska ha tagits bort till förmån för en mer modern bas, vilket resulterar i ett lättare operativsystem för högre prestanda och längre batteritid i bärbara enheter. Detta innebär även Win 32-baserade program kommer att förlora grundstödet i Polaris. Win 32 är ett programmeringsgränssnitt (API) i Window SDK som har hängt med i över ett decennium.

Enligt uppgift överväger Microsoft stöd för Win 32-applikationer genom en sorts virtuell klient, för att övergången inte ska bli lika hård. Detta innebär att användare kan få fördelarna med ett mer modernt operativsystem vid vardaglig användning, samtidigt som äldre applikationer inte helt slutar fungera.

Nämnvärt är att Polaris enbart ska vara kompatibel med enheter som kommer med operativsystemet från fabrik, vilket utelämnar redan existerande användare. Enheter med Polaris ska inte heller kunna gå över till traditionella Windows 10. Vad detta i praktiken beror på har ännu inte framkommit, men båda operativsystemen väntas existera parallellt.

Polaris sägs därutöver bli den säkraste versionen av Windows tack vare den mer avskalade arkitekturen med helhjärtat fokus på UWP. I dagsläget arbetar Microsoft enligt uppgift på att byta ut alla grundbultar i Windows mot UWP-baserade diton, vilket inkluderar bland annat utforskaren och kontrollpanelen. Bolaget sägs sikta på en lansering av Polaris under 2019.