Sedan Nvidia i september 2020 lyfte skynket av de första tre grafikkorten i Geforce RTX 3000-serien har rykteskvarnen talat om RTX 3080 Ti, som en variant med extra minne och kärnor. De senaste månaderna har uppgifterna blivit mer konkreta och det är en dåligt bevarad hemlighet att Ti-versionen utrustas med 12 GB GDDR6-minne och 10 240 CUDA-kärnor. Lanseringsdatumet har vid ett flertal tillfällen skjutits upp, men det senaste budet är den 3 juni – mitt i den digitala Computex-mässan.

Nu förekommer de inofficiella kanalerna Nvidias officiella diton, när Geforce RTX 3080 Ti i Founders Edition-utförande hittar ut på webben. Det är Videocardz som lagt vantarna på bildmaterialet och isolerat grafikkortet från bakgrunden. Bilderna visar kortet från tre vinklar och precis som hos RTX 3080 och RTX 3090 rör det sig om kylarlösningen som använder ett V-format kretskort, med fläktar belägna på både över- och undersida. Till detta hör också den proprietära 12-pinskontakten.

NVIDIA-GeForce-RTX-3080-Ti-Front.jpg

Bildkälla: Videocardz

NVIDIA-GeForce-RTX-3080-Ti-Side.jpg

Bildkälla: Videocardz

RTX_3090-5.jpg

Stor och liten, när Geforce RTX 3090 jämförs med RTX 3080 och sedermera Ti-syskonet.

För Geforce RTX 3080 och RTX 3090 gäller dock en markant storleksskillnad på de snarlikt utformade kylarna och Ti-modellen utrustas med den mindre modellen. Videocardz understryker att detta är en aning förvånande, eftersom det effektuttag som på ryktesväg specificeras för RTX 3080 Ti är 350 watt – identiskt med RTX 3090. Detta är däremot endast 30 watt norr om värdet för det Ti-lösa syskonet, som i SweClockers tester utan problem kan hålla temperaturerna i schack.

De nya bilderna slår hur som helst hål på spekulationer om att Founders Edition-version uteblir för Geforce RTX 3080 Ti, vilka uppstod i samband med att Nvidia förklarade att kryptobegränsningen "LHR" endast tar plats i tredjepartskort. Framtiden får utvisa om Founders Edition-korten över huvud taget kommer att säljas i Europa, men oavsett tillverkare lär de snabbt lämna återförsäljarnas hyllor.

Har du ett referenskort från AMD eller Nvidia i din dator? Vilken variant har du och vad tycker du om kylarlösningen? Berätta i kommentarstråden!