Den stora hårdvarumässan Consumer Electronics Show (CES) 2022 ligger för dörren, med officiell start den 5 januari. Det hindrar däremot inte teknikjättarna från att rivstarta redan nu. Bland dessa är Samsung, som under morgonen dragit skynket av bolagets nya TV-modeller för år 2022.

Det bjuds på flera nyheter, där den kanske största tar plats i årets uppsättning av Samsungs Neo QLED-serie. Där tillkommer två modeller i upplösningarna 4K respektive 8K där uppdateringsfrekvensen tar ett kliv från 120 till 144 Hz, något Samsung påstår sig vara först i världen med. Utöver de snabbare panelerna utlovas även förbättrad bildkvalitet tack vare ett högre bit-djup, då alla modeller går från 12 bitar till 14 bitar.

Nya QLED-modeller sällskapas även av ännu en lansering av Micro LED, som först presenterades på förra årets upplaga av CES och säljstartade kort därefter. Likt tidigare är det i stora mått och under mässan ska tre modeller i storlekarna 89, 101 och 110 tum presenteras. De nya varianterna har till skillnad från tidigare modeller ingen synlig kant och får sällskap av nya mjukvarufunktioner. Bland dessa återfinns exempelvis vad Samsung kallar "Multi View", en funktion som gör det möjligt att dela upp den stora skärmytan och visa innehåll från flera olika källor samtidigt.

Det är inte bara Micro LED-modellerna som får mjukvarunyheter. Alla årets modeller får en uppdaterad hemskärm som samlar innehåll från olika streamingtjänster. Det finns även en dedikerad spelmeny i samma anda, från vilken konsol- och molnspel kan startas direkt. För att förenkla det sistnämnda får utvalda modeller även stöd för molntjänsterna Nvidia Geforce Now och Google Stadia i form av inbyggda applikationer.

Något det däremot är knäpptyst om är OLED, trots att Samsungs första OLED-paneler väntas bli tillgängliga under år 2022. Det är dock möjligt att de håller på nyheter där till dess att CES 2022 kör igång officiellt.

Skulle du vilja ha en TV med bilduppdateringsfrekvens på 144 Hz?