Reklam i spel är inte helt ovanligt. Det förekommer främst i mobilspel, ofta för att finansiera gratistitlar, men ses ibland även i konsol- och PC-spel i form av produktplaceringar och liknande. Det är däremot inte alltid ett populärt koncept hos spelare, något Meta fick erfara när de under förra året testade reklam i VR-spelet Blaston. Konceptet mötte hård kritik från användare, till den grad att utvecklaren Resolution Games drog sig ur samarbetet helt.

Det ser dock inte ut att avskräcka resterande speljättar. Under förra veckan rapporterade Business Insider att Microsoft arbetar med ett program för annonsförsäljning till Xbox, där utvecklare får möjlighet att sälja annonsplatser i spel. Till skillnad från Metas initiativ uppges det endast gälla titlar som är gratis att spela.

Kritik mot initiativet har inte låtit vänta, och inkluderar bland annat oro för att spelupplevelsen ska påverkas i form av sämre inlevelse. Det har även väckts frågor kring hantering av användardata och hur det kan komma att påverkas av en mer aktiv form av annonsering och reklam i spel.

Microsoft är inte ensamma om sina planer. Endast några dagar senare rapporteras nu Sony hoppa på samma tåg med ett motsvarande alternativ till Playstation, i form av en marknadsplats för att sälja reklam och annonser att placera i spel. Målet uppges vara att det ska integreras på ett realistiskt vis, exempelvis som banners i racing- och sportspel av olika slag.

Enligt Business Insider har varken Sony eller Microsoft bestämt sig för huruvida de ska ta del av annonsintäkterna eller inte. Ingen av konsolmakarna har heller officiellt bekräftat uppgifterna, men båda rapporteras vara redo att lansera sina tjänster till slutet av år 2022.