Ett grafikkort är mer än bara grafikkretsen och dess beräkningskraft – komponenter som grafikminne spelar även det en betydande roll i prestandasammanhang. Det är något AMD trycker lite extra på i ett nytt blogginlägg riktat till gaming-entusiaster, där ett gäng prestandajämförelser får sällskap av pikar mellan raderna.

MicrosoftTeams-image (5).png
MicrosoftTeams-image (11).png

AMD inleder med att påminna om att grafikminnesmängd är särskilt viktigt för moderna spel, både nutida och framtida sådana, inte minst för spelare som vill njuta av högupplösta texturer och höga upplösningar. Det följs av ett gäng mätningar i tre relativt nysläppta speltitlar, där framförallt 4K-upplösning och ray tracing kan allokera 15 GB grafikminne eller mer. Intressant i sammanhanget är att påminnelsen lägligt publicerades bara två dagar innan Nvidias lansering av Geforce RTX 4070, som bestyckats med "endast" 12 GB GDDR6X.

MicrosoftTeams-image (8).png
MicrosoftTeams-image (7).png
MicrosoftTeams-image (9).png

AMD jämför inte mot specifikt RTX 4070, eftersom grafikkortet inte var officiellt lanserat när blogginlägget publicerades. De jämför däremot mot syskonet RTX 4070 Ti, som har samma konfiguration vad gäller grafikminne. Det ställs mot AMD:s Radeon RX 7900 XT, som är utrustat med 20 GB GDDR6, eller som AMD presenterar det: 67 procent mer grafikminne. Huruvida det var en välriktad känga eller ett oskyldigt sammanträffande är högst oklart.