Teknikjätten Apples äppelformade logotyp är numera en välkänd figur. Det gör den schweiziska fruktorganisationen Fruit Union Suisse nervösa, och i kommentar till Wired oroar de sig för att teknikföretaget Apple nu vill ha exklusiva rättigheter för alla bilder i Schweiz som föreställer äpplen.

Fruit Union Suisse har existerat i 111 år och under majoriteten av tiden har organisationens logotyp varit en kombination av ett äpple och den schweiziska flaggan. Under 2011 uppdaterade organisationen logotypen i samband med sitt 100-årsfirande. Apple Insider skriver att den nya logotypen mer liknar Apples än den gamla, men att det går att debattera ifall den skulle kunna förvirra konsumenter.

logotyper.jpg

Fruit Union Suisses logotyp tills 2011 (till vänster), Fruit Union Suisses logotyp idag (mitten), Apples logotyp (till höger).

Under 2017 skickade Apple in en ansökan till Schweiz motsvarighet till Patent- och registreringsverket där de bad om att få äga rättigheterna till representationer av ett realistiskt svartvitt Granny Smith-äpple i en rad olika sammanhang, främst kopplade till elektroniska och digitala konsumentvaror.

Under slutet av 2022 ska myndigheten låtit Apple nyttja rättigheterna i ett begränsat antal fall. Apple har sedan överklagat och försöker nu få rättigheterna i resterande fall. Eftersom ärendet är pågående har myndigheten inte offentliggjort i vilka fall som Apple nekats rättigheterna. Det är oklart varför Fruit Union Suisse valt att kommentera fallet just nu. Apple själva har inte kommenterat det hela.