För några dagar sedan fick de första spelarna tillgång till Bethesdas nya rymdäventyr Starfield, vars skarpa lansering äger rum den 6 september. Ny spelmotor och en stor öppen spelvärld ställer förhållandevis höga hårdvarukrav och prestanda i Windows 11 är väl genomgånget. Nu ser det ljust ut även för den som föredrar Linux.

I ett nytt test från tyska Computerbase utvärderas prestanda med Linux-distributionen Arch, med lovande resultat. För testerna kombineras Arch med bland annat Mesa, Vulkan samt kompatibilitetslagret Proton. På hårdvarusidan står AMD:s Ryzen 9 7900 och Radeon RX 6700 XT för musklerna, tillsammans med 32 GB primärminne av typen DDR5.

Spelet testas i upplösningarna 1 920 × 1 080 samt 2 560 × 1 440 pixlar, med flera olika grafikinställningar. Vid högre grafikinställningar letar sig antalet bildrutor per sekund (FPS) ned under 60, men skillnaden mellan Windows 11 och Arch är i de flesta fall som högst 5 FPS. Computerbase påpekar att spelupplevelsen i allmänhet är god, utan problem med krascher eller buggar.

starfieldlinux1.jpg

Prestanda för 1080p, mätt i FPS. Bildkälla: Computerbase.

starfieldlinux21080p.jpg

Lägstavärde för 1080p, mätt i FPS. Bildkälla: Computerbase.

starfieldlinux3.png

Prestanda för 1440p, mätt i FPS. Bildkälla: Computerbase.

starfieldlinux41140p.jpg

Lägstavärde för 1440p, mätt i FPS. Bildkälla: Computerbase.

Även vid lägre FPS beskrivs spelet rulla på väl, något som tillskrivs låga frametimes och förhållandevis liten skillnad mellan lägstavärden och genomsnittlig FPS. Det största undantaget ses vid Ultra-inställningar i båda upplösningar, som avviker ordentligt ställt mot övriga resultat. Vid maxade grafikinställningar får Windows 11 ett rejält övertag, vilket är särskilt märkbart i 1440p. Computerbase beskriver därtill att spelupplevelsen blir märkbart hackig.

Intel Arc-grafikkort och Steam Deck är frågetecken

Trots likvärdig prestanda anmärker Computerbase på att det kan variera beroende på hårdvarukonfiguration. Spelet vägrar exempelvis att starta med Intel Arc-grafikkort, även med Intels senaste drivrutin installerad.

I testet påpekas även att god prestanda med Arch inte garanterar att det blir spelbart på Steam Deck, eftersom den handhållna enheten på pappret inte uppfyller hårdvarukraven. För närvarande klassar Valve inte Starfield som kompatibelt, men det är möjligt att köra. Andra tester visar på blandade resultat, men vanligt förekommande är ojämn prestanda som frekvent dyker under 20 FPS.