Det har förekommit olika satsningar på film i ”4D” och ”5D” där lukt är en av de ytterligare dimensioner som ska höja upplevelsen, men då har det handlat om några få enkla dofter som har släppts ut i biosalongen. En forskargrupp på Karolinska Institutet hoppas att deras arbete en dag kan leda till att det går att digitalisera hur en plats luktar och återskapa den lukten på andra platser, precis kameror och skärmar kan visa hur platsen ser ut och mikrofoner och högtalare hur den låter.

I en intervju med SVT säger Johan Lundström, professor i neurovetenskap att målet är att kunna läsa av och artificiellt återskapa 75 procent av alla tänkbara dofter redan om sex år, och sedan gå vidare därifrån. Eftersom utvecklingen ligger i ett tidigt skede går det ännu inte att sia om hur lång tid det kommer ta att nå hela vägen.

– Är det lätt kan vi ha den mest optimala lukt-tv:n om tio år men det kan också ta hundra år.

Tekniken forskarna jobbar på handlar om att använda sensorer som läser av de många flyktiga kemikalier i luften som tillsammans bildar en viss lukt. En algoritm digitaliserar resultatet till en serie ettor och nollor som luktmotsvarigheten till en högtalare sedan kan använda för att återskapa lukten. Just nu arbetar forskarna med 20 grundlukter som blandas i olika proportioner för att återskapa alla tänkbara lukter, ungefär som hur grundfärger blandas för att återskapa vilken nyans som helst i tryck och på skärmar.

Gruppen på Karolinska Institutet arbetar tillsammans med andra forskare i bland annat Tyskland och Israel och hela projektet har fått en budget på elva miljoner euro, skriver SVT.