Macbook Pro eller Asus?

Permalänk
Medlem

Macbook Pro eller Asus?

Jag funderar på att skaffa en lätt laptop på max 13.3 tum. Äger ingen laptop i dagsläget och behöver bli produktiv på språng. Mail, planering, universitets studier osv. Viktigast är skolarbeten. Men musikredigering (Studio One 2.6), och lite icke-krävande spelande (inte alls nödvändigt) kan ske.
I övrigt så är det Spotify premium och Netflix som gäller. Prisklass 7000-15000 kronor.

Jag har därför fastnat för två alternativ hos Apple. 13-tums MacBook Pro med Retina-skärm med minst 8 gb ram.
http://store.apple.com/se/buy-mac/macbook-pro
Med CSN-rabatt så landar priserna på följande:
Pris för 128 gb ssd versionen med uppgraderad mängd ram (8 gb i stället för 4gb) = 11500 kr cirka.
Pris för 256 gb ssd med 8 gb ram = 12 500 kr cirka. (Lutar mest åt den här av de två)
Har känt på vikten och den är inget problem för min del. Problemet är snarare att det är Apple. Men samtidigt så vill jag gärna testa på något nytt och se vad de har att erbjuda. Jag har erfarenhet av cirka 6 timmars användning av Macbook pro hos en vän. Tycker att det luktar kvalité men deras OS är så pass främmande att det skräms lite lätt. Att jag inte heller kan använda vilka program som helst gör att jag klassiskt känner mig låst. Äger en Iphone 5 men skulle kunna vara lika nöjd med en Sony Z1. Mac:sen har bra skärm, mycket lång batteritid, men jag har hört att late 2013 ska bli varma.

Jag har även kollat på http://www.siba.se/product/15453045/asus-ux31a-r4048h-i7?ref=...
Asus UX31A-R4048H - Det fina med den här framför allt det något lägre priset. Jag får Windows på gott och ont. Det blir ju ingen ny upplevelse direkt. Har erfarenhet av Windows 8, men sitter fortfarande på win 7 på min stationära. Endast 120 gb SSD i lagring. Skulle ju kunna uppgradera SSD i framtiden för en billig peng men det lär jag inte göra direkt. Asusen är lättare än ovanstående Apple produkter. Sämre upplösning på skärmen men med anti-glare. Det medföljer adapters för utgångar. Det gör det inte på Apple. Sämre batteritid på Asusen men den ska vara tystare.

Alternativ "ännu mer overkill" är http://www.inet.se/produkt/1972340/asus-zenbook-infinity-ux30...

Jag är medveten om att texten lutar åt Asusen. Men samtidigt som jag skrev tidigare, så vore det kul med något nytt.
Därför vänder jag mig hit. För att få nya inputs och tankar. Inte vanliga klassiska argument om PC vs Mac för de kan jag redan.
Återigen, ignorera den vinklade texten. Vad skulle du gjort om du var tvungen att köpa en lätt laptop i ovanstående prisklass på 13 tum?
Är det värt att äta Äpple? Eller ska man gå på Asusen med 2 års fabriksgaranti?
Finns det andra alternativ som jag mot förmodan missat? Lenovo Yoga 2 ska ju ha en gul-aktig ton på skärmen...usch.
Tacksam för förslag, konstruktiva idéer och tankar.

Visa signatur

7800X3D
4090 G OC

Permalänk
Medlem

Jag hade utan tvekan valt macen. Mer cpu-kraft än de andra alternativen samt bättre touchpad. Windows kan du köra i Parallels. Använder det själv när jag vill greja med Visual studio på min mac.

Visa signatur

-= Svettig dator och en hårig mobiltelefon =-

Permalänk
Medlem

När det kommer till laptops och kvalité är Apple the one and only enligt mig. Är endast vid spelande jag skulle börja kolla på något annat och då skulle det ändå vara en stationär som gäller så.

Jag köpte en Air för 2.5 år sedan samtidigt som en kompis köpte dåvarande Asusen i stil med den du kollar på (som hade lite bättre speccs för samma pris). Gissa vilken dator som sackade ihop för ett tag sedan medan det största problemet jag har med min Mac är att laddarkabeln börjar bli lite sliten.

Mac är mysigt och tycker definitivt du bör ge OSX en chans! Är lite sådär i början att du använder det, ogillar det och sen ökar kurvan för saker man älskar med OSX exponentiellt allt eftersom man lär sig hur smidigt det är att arbeta med det, flera skrivbord, multigestures på underbara trackpadden osv. Och bra andrahandsvärde också, så om du skulle hata det kan du säkert sälja för typ studenpriset du köpte den för.

Notera jag kör Windows (stationärt) och Mac (laptop) parallellt dagligen så och hjälper ständigt syrrans med hennes 1 år gamla laptop med W7 som ständigt har problem med laddningsuttag osv. Acer för 7000kr iofs så inte riktigt samma prisklass.

Visa signatur

Neon
Citera mig om du vill ha svar!

Permalänk

Instämmer med allt ovan. Kör på Macen.

Visa signatur

Bajsmacka

Permalänk
Medlem

Är en Air för klen för priset må tro? Om man uppgraderar "13" tums Airen till i7 och 8 gb ram så landar den på 13.000 kr med CSN-rabatt.
Synd att det inte är en full-hd skärm..

Visa signatur

7800X3D
4090 G OC

Permalänk

När det gäller bärbara datorer så har jag kört både med PC och Mac. Jag kommer aldrig köpa en bärbar PC igen.
Varför? Macbook Pro Retina har: bra batteritid, bra touchpad, riktigt bra skärm, bra tangentbord, bra mik (med brusreducering), bra kamera. Snygg design, (inga äckliga bessels som många ultra-books har.)

Jag kan inte använda Windows på en bärbar dator (inte som det ser ut nu med W7, W8). W8 klarar inte av att hantera små högupplösta skärmar (13"). Skalningen av text fungerar ibland, ibland inte. Vilket får W8 att se billigt ut, framförallt blir det svårt att en se vad som står på skärmen.
När du har vant dig med OS X så kommer du alltid att vilja köra OS X på din bärbara dator.

Om du ska spela spel så är Windows bättre, i alla fall idag. OS X har inte stöd för så många spel (det börjar dock ändras). Men även om spelet du vill spela finns på OS X så är Macbook Pro lite klen för de flesta moderna spel. 13 tums modellen som endast har HD4000 duger för Minecraft, LoL och Portal 2, men inte så mycket mer än så.

Skrivet av Hattifnatten:

Är en Air för klen för priset må tro? Om man uppgraderar "13" tums Airen till i7 och 8 gb ram så landar den på 13.000 kr med CSN-rabatt.
Synd att det inte är en full-hd skärm..

Min kompis köpte en Macbook air 13" och han ångrar att han inte köpte en Macbook Pro Retina 13" (som jag har). 2560x1600 och IPS gör enorm skillnad i upplevelse. Dessutom har Macbook Pro bättre kylning och datorn är knäpptyst vid vanlig användning. Ibland när jag spelar spel så kan jag höra fläkten lite svagt. Medan min kompis Macbook Air faktiskt låter ganska mycket, räcker med HD-video så börjar hans fläktar att susa. (Jämfört med andra ultrabooks är den dock inte så högljudd)

Permalänk
Medlem
Skrivet av furuliden:

Min kompis köpte en Macbook air 13" och han ångrar att han inte köpte en Macbook Pro Retina 13" (som jag har). 2560x1600 och IPS gör enorm skillnad i upplevelse. Dessutom har Macbook Pro bättre kylning och datorn är knäpptyst vid vanlig användning. Ibland när jag spelar spel så kan jag höra fläkten lite svagt. Medan min kompis Macbook Air faktiskt låter ganska mycket, räcker med HD-video så börjar hans fläktar att susa. (Jämfört med Macbook Pro som är riktigt tyst för att vara en bärbar dator 13".)

Dold text

Just det ja, det är ju ingen IPS-skärm på Airen. Då går den definitivt bort. Tack för bra info

Visa signatur

7800X3D
4090 G OC

Permalänk

Sitter i exakt samma sits som TS, lustigt att tråden dök upp just nu. Det enda (i stort sett) som gjort mig negativ till Apple är priset. Men faktum är ju att en PC med ungefär samma hårdvara, i synnerhet IPS-panel, också ligger i ungefär samma prisklass. Det tråkiga med de nya rMBP är dock att varken SSD eller RAM är uppgraderingsbart efter köp, så är man ute efter en laptop som "håller" i upp till fem år är det lika bra att lägga till 8 GB RAM och 256 GB SSD. Tyvärr sticker ju dock priset upp med drygt 2 k. Notera dessutom att den billigare Asus-datorn inte har stöd för 802.11ac, vilket rMBP har.

Lite OT: Har Apple Store någonsin rea? Och i så fall, är det möjligt att kombinera studentrabatt och rea?

Visa signatur

FD R2 | Newton R2 650W | 1055T | Crosshair IV | Sapphire 5870 | Dominator GT 2GHz |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Trumstock:

Det tråkiga med de nya rMBP är dock att varken SSD eller RAM är uppgraderingsbart efter köp, så är man ute efter en laptop som "håller" i upp till fem år är det lika bra att lägga till 8 GB RAM och 256 GB SSD.

Blev lite osäker nu men SSD ska väl gå att uppgradera? Hur som helst så hade jag inte nöjt mig med 8GB utan maxat med 16GB iom att det inte går att uppgradera i efterhand. Men då är jag en sådan som gärna vill kunna använda datorn i 5 år eller mer

Visa signatur

-= Svettig dator och en hårig mobiltelefon =-

Permalänk
Medlem

Kanske värt att kolla på Dell xps 13?

Visa signatur

CPU AMD 3900X GPU Zotac RTX 3080 12GB
Moderkort Asus x570-E Gaming Nätagg Corsair RM850x
Minne Corsair Vengeance RGB Pro 32 GB Kylning Corsair Hydro H115i PRO
Chassi Corsair Obsidian 500D SE Skärm Samsung Odyssey G9 NEO
SSD Samsung 970 1TB HDD Western Digital Blue 2TB Laptop Dell XPS 13 9300 i7

Permalänk
Skrivet av NiV3Rt:

Blev lite osäker nu men SSD ska väl gå att uppgradera? Hur som helst så hade jag inte nöjt mig med 8GB utan maxat med 16GB iom att det inte går att uppgradera i efterhand. Men då är jag en sådan som gärna vill kunna använda datorn i 5 år eller mer

Huruvida SSD:n går att byta ut själv i framtiden är lite oklart, men i nuläget är det inte möjligt att byta den på egen hand. Apple använder numera ett proprietärt PCI-Express-gränssnitt, eller något i den stilen, som gör att det inte längre går att installera en SSD köpt på annat håll. Detta lär väl ändra sig i framtiden i takt med att efterfrågan på kompatibla diskar ökar, men i nuläget ska det som sagt inte fungera. Observera att detta endast gäller rMBP från late 2013.

Visa signatur

FD R2 | Newton R2 650W | 1055T | Crosshair IV | Sapphire 5870 | Dominator GT 2GHz |

Permalänk
Medlem

Kan dela med mig av mina egna erfarenheter...

Hade tidigare en macbook pro 15" 2010 som jag bytte mot en Asus Zenbook UX38VD-R4002H (tror jag den hette) med 13" FHD IPS, i7, 10GB RAM, osv. Visst är det en bra dator men kände att det var något som saknades. Så efter några månader sålde jag den och köpte en beg. Macbook Air 13" 2012 med 8GB ram och en i5 processor. Visst på pappret är Air:en sämre på alla punkter förutom vikt och tjocklek. Men ska jag vara ärlig var jag aldrig så nöjd med Asusen som jag är med min Air nu. Prestandan räcker och blir över, blir fortfarande förvånad över vad den orkar med. Kör en win7 maskin med office/visio i vmware fusion utan problem, redigerar bilder från min 50D i lightroom etc. utan att den visar några som helst tendenser till att gå på knäna. Fläkten hör jag aldrig förutom när jag spelar upp hd filmer och kör skärmdubblering till en apple tv, det tycker den är lite jobbigt. Men det är mest dubbleringen till atv:n som den inte tycker om. Stänger jag av dubbleringen varvar fläkten ner. Gissar att den måste koda om o ha sig innan den skickar iväg bilden över wlanet. Men bortsett från det, knäpptyst.

Framförallt är det byggkvalitén och känslan i Air:en som slår Asusen jag hade med hästlängder. Inte minst trackpaden som inte går att jämföra med den usla touchpaden som satt i Asusen. Tangentbordet i Asusen flexade något och i Air:en är det obefintligt vilket är en stor fördel imho då jag står mig något oerhört på flexande tangentbord.

Så ja, jag skulle säga go Mac!

P.S. Jag är sedan en tid tillbaka fast i Apple-träsket vilket påverkar mina åsikter aningen även om jag försöker vara så ärlig som möjligt

Visa signatur

Stationära | Define 7 Compact | RM750x White | X570S AERO G | Ryzen 5 5600x | NH-D15 Chromax | Flare X 4x8GB 3200MHz | RTX 4070 Super | MP600 1TB | 980 1TB | A2000 1TB | 970 EVO 500GB | 850 EVO 500GB |
Acer X34A + 2x Dell U2719D | Wave 1 | Arctis Nova Pro Wireless |
Laptop | Macbook Air M1 2020 | 16GB | 256GB |
3dkatten.se

Permalänk
Medlem

Mac skulle jag säga när det kommer till kvalité så anser jag dom vara ensam herre på täppan. Jag kör en pro 15" med mavericks samt w7 i vmware och helt ärligt så funkar w7 bättre i denna datorn än min 20000kr alienware. Batteri tiden är grym och prestandan är super. PCI-e finns visst att köpa och går att byta redan idag ( hårddisk alltså ) dock dyra men det går ram däremot är kört. Jag kör 512gb ssd och kompletterar med en 1tb usb 3 disk.

Visa signatur

MBP Retina 15" late 13 2,3ghz / 16gb ram / 512gb ssd / GT750m / Iphone 6 64gb / Ipad 4 / Apple Watch 

Permalänk
Medlem

Måste nog också säga Mac. Apple gör förbannat bra datorer. Touchpaden, skärmen och finishen är verkligen i en klass för sig. Dock är jag av den åsikten att precis lika grymma de är på att bygga en bra dator lika värdelöst är OSX. Det är som att gå tillbaka fem år i tiden, minst. Det enda som OSX i princip gör bättre än Windows är skalningen av text beroende på upplösning. Så en Apple som istället för Windows vore mitt val.

Permalänk
Medlem

Var hittar du 13-tum med 256gb SSD och 8gb ram samt retina för 12 500? Jag hittar den bara för 13100kr på apples hemsida.

Ska själv köpa mig en macbook!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Trumstock:

Notera dessutom att den billigare Asus-datorn inte har stöd för 802.11ac, vilket rMBP har.

Sant, men det är viktigt att inte överskatta AC. Det har extremt kort räckvid - 2.4GHz N bli snabbare efter kanske 5 meter.

Däremot så har RMBPn ett annat viktigt övertag - nämligen att det stödjer 3 strömmar. De allra flesta datorer (inklusive denna Asus) stödjer nämligen endast 2.
Detta ger en effektiv prestanda ökning av 50% så länge routern också hanterar 3 strömmar. En 3-ströms enhet kräver även mindre WIFI resurser än en 2 ströms (eller 1 ströms) enhet.

Det där är ett övertag som är viktigt både för 2.4GHz N, 5 GHz N, och AC.

Permalänk
Skrivet av Dezpite:

Var hittar du 13-tum med 256gb SSD och 8gb ram samt retina för 12 500? Jag hittar den bara för 13100kr på apples hemsida.

Det är med studentrabatten från mecenat inräknad.

Permalänk
Medlem

Jag valde en MBPr 15" i höstas före en Dell XPS 15" och ångrar mig inte. Det är min första Mac men jag kör både Ubuntu och Windows 8.1 i Parallels. Windows 8.1 i Parallels hänger Macen ibland men överlag funkar det riktigt bra.

Ang. ljudnivån som några har nämnt så är Macen helt tyst i vardagligt användande (fläktarna är helt av), men när jag kompilerar på alla 8 kärnor låter den snabbt som en turbin.. skulle gissa att den varvar upp till max på fläktarna på under en minut. Och då är den verkligen inte tyst.

//Knight

Visa signatur

Idag kom Athlon64

Permalänk
Medlem
Skrivet av Persienner:

Det är med studentrabatten från mecenat inräknad.

Är detta från Mecanats hemsida eller från http://store.apple.com/se-edu ?

Permalänk

Hur stor plats tar en Mavericks-installation och lite program? Funderar på om 128 GB är tillräckligt för OS X och Win 7 eller 8. Prisskillnaden på 1000:- är ju i sig inte enorm, men då jag endast ska spara dokument och dylikt lokalt så tvekar jag på att 256 GB kommer behövs.

Visa signatur

FD R2 | Newton R2 650W | 1055T | Crosshair IV | Sapphire 5870 | Dominator GT 2GHz |

Permalänk
Medlem
Skrivet av furuliden:

Om du ska spela spel så är Windows bättre, i alla fall idag. OS X har inte stöd för så många spel (det börjar dock ändras). Men även om spelet du vill spela finns på OS X så är Macbook Pro lite klen för de flesta moderna spel. 13 tums modellen som endast har HD4000 duger för Minecraft, LoL och Portal 2, men inte så mycket mer än så.

Nu får man inte glömma att den senaste haswell-generationen av 13-tums rMBP kommer med intels HD 5000 vilket är en tillräckligt kompetent lösning för en så kompakt dator. Sitter på MBP från 2011 med HD 3000 vilket jag tycker fungerar okej för de få spel jag spelar. Är inte HD 5000 bara snäppet sämre än nvidias 650m som satt i förra generationens 15-tummare?

Permalänk

Satt i samma sits för några månader sen. Köpte en Macbook Pro 13" retina utan några tillval. Men köp minst 256 gb om du ska köra windows också. Kan säga att jag köpte en skoldator som kommer att fortsätta som kontorsdator när den är utdaterad till grafikprylar så jag räknar me d att använda den fram till 2020 ish. Har en stationär också kan nämnas.

Visa signatur

Ny burk: 7600x, X670E-plus, RTX3080, 32GB DDR5, 2 TB NVMe, 8TB 3.5"
Pensionerad burk: x5650@3.5 GHz, GTX 670, 12 GB DDR3

Permalänk
Medlem
Skrivet av Trumstock:

Hur stor plats tar en Mavericks-installation och lite program? Funderar på om 128 GB är tillräckligt för OS X och Win 7 eller 8. Prisskillnaden på 1000:- är ju i sig inte enorm, men då jag endast ska spara dokument och dylikt lokalt så tvekar jag på att 256 GB kommer behövs.

128 GB kommer du nog inte så långt på beror iofs på hur mycket program som du skall ha. Jag kör Mavericks + Bootcamp W7 samt vmware windows 7.
Min bootcamp ligger på 75gb och har bara 3gb ledigt då har jag visserligen ett spel där samt cad program och 2 jobb program. Sen min Machintosh disk ligger på 426,5GB och där har jag 280,93GB ledig . Program 35,5GB , filmer 20,2GB bilder 4,72GB , Ljud 2,18GB. Nu har jag kanske ovanligt mycket och stora tunga program på min men det tar fort slut. Men räknar jag bort min media som jag har sparat på datorn så använder jag 120 GB i macen disken.

Visa signatur

MBP Retina 15" late 13 2,3ghz / 16gb ram / 512gb ssd / GT750m / Iphone 6 64gb / Ipad 4 / Apple Watch 

Permalänk
Skrivet av Dezpite:

Är detta från Mecanats hemsida eller från http://store.apple.com/se-edu ?

Med inloggning via mecenats hemsida.

Permalänk
Medlem

Roligt att se så många svar. Det glädjer mig verkligen ska ni veta
Jag har nu beställt en Macbook Pro late 2013 på "13" tum med 256 gb SSD och 8 gb ram. Ska bli kul att testa något nytt. Det som avgjorde det hela var kvalitetsaspekten plus det goda begagnatvärdet. Priset jag fick betala med CSN/Mecenat-rabatt var 12.600 kr. Datorn är skickad från lagret i Holland men fortfarande kvar i landet.

Visa signatur

7800X3D
4090 G OC

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hattifnatten:

Roligt att se så många svar. Det glädjer mig verkligen ska ni veta
Jag har nu beställt en Macbook Pro late 2013 på "13" tum med 256 gb SSD och 8 gb ram. Ska bli kul att testa något nytt. Det som avgjorde det hela var kvalitetsaspekten plus det goda begagnatvärdet. Priset jag fick betala med CSN/Mecenat-rabatt var 12.600 kr. Datorn är skickad från lagret i Holland men fortfarande kvar i landet.

Gott! "Once you go Mac, you never go back"

Fast det är tillåtet att kombinera en bärbar Mac med en stationär gaming-pc

Permalänk
Skrivet av Hattifnatten:

Roligt att se så många svar. Det glädjer mig verkligen ska ni veta
Jag har nu beställt en Macbook Pro late 2013 på "13" tum med 256 gb SSD och 8 gb ram. Ska bli kul att testa något nytt. Det som avgjorde det hela var kvalitetsaspekten plus det goda begagnatvärdet. Priset jag fick betala med CSN/Mecenat-rabatt var 12.600 kr. Datorn är skickad från lagret i Holland men fortfarande kvar i landet.

Hahaha, det är lite kul det här. För ungefär 2-3 veckor sedan gick jag i verkligen EXAKT samma tankegångar.

Slutade precis som du med en rMBP 13" 256gb/8gb, även jag studerar och redigerar lite på datorn!

Är toknöjd, hoppas även du blir det!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hattifnatten:

Roligt att se så många svar. Det glädjer mig verkligen ska ni veta
Jag har nu beställt en Macbook Pro late 2013 på "13" tum med 256 gb SSD och 8 gb ram. Ska bli kul att testa något nytt. Det som avgjorde det hela var kvalitetsaspekten plus det goda begagnatvärdet. Priset jag fick betala med CSN/Mecenat-rabatt var 12.600 kr. Datorn är skickad från lagret i Holland men fortfarande kvar i landet.

Hollands biten är seg. Det är lite tråkigt att dom inte har lager närmare än så. Jag har beställt 3 ggr av apple de senaste 3 månaderna och samtliga beställningar har skeppats från Holland och sen fastnat där nere i typ 2 dagar på olika platser. Men när det väl kommer ut ur holland går det av bara farten resterande sträcka. Jag tror nog att du kommer bli grymt nöjd.

Visa signatur

MBP Retina 15" late 13 2,3ghz / 16gb ram / 512gb ssd / GT750m / Iphone 6 64gb / Ipad 4 / Apple Watch 

Permalänk

Beställde precis en likadan som TS. Det känns som tur är inte alls lika snopet att se mitt nya kontosaldo som jag trodde det skulle göra, antar att det är ett gott tecken i alla fall...

Visa signatur

FD R2 | Newton R2 650W | 1055T | Crosshair IV | Sapphire 5870 | Dominator GT 2GHz |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Fjellreven:

Hahaha, det är lite kul det här. För ungefär 2-3 veckor sedan gick jag i verkligen EXAKT samma tankegångar.

Slutade precis som du med en rMBP 13" 256gb/8gb, även jag studerar och redigerar lite på datorn!

Är toknöjd, hoppas även du blir det!

Vi kanske är soulmates Macbooken anländer någon gång idag.

Visa signatur

7800X3D
4090 G OC