AMD gör monsterprocessor med 16 kärnor, inbyggd grafikdel och HBM-minne

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Man får hoppas att konsumentvarianten även snäpps utan inbyggd GPU då det är rent slöseri för entisiaster.

Inte när man kan köra Crossfire mellan APUn och extra GPU.

Dedikerad GPU kommer nog inte finnas i framtiden (ca 10 år).

Permalänk
Medlem
Skrivet av Arzei:

Varför har ingen byggt "reverse hyper-threading" så att flera kärnor kan arbeta med samma tråd istället för tvärtom? Skulle ju vara ett paradigmskifte för applikationer som inte går att tråda på vettigt sätt.

Reverse hyper threading är ett intressant koncept men väldigt svårt (omöjligt?) att göra i praktiken. Anledningen till att det är så svårt är att när en tråd körs så utför den nästan alltid nästa beräkning beroende på datan som blev framräknad i de tidigare raderna. Exempelvis koden

i = Math.random()*100; if( i > 50) doSomething(); else doSomethingElse;

så beror vad koden gör efter raden i = Math.random()*100 på vad resultatet av raden är. Ifall denna koden körs på olika kärnor så måste informationen skickas från kärna 1 till kärna 2 innan kärna 2 kan börja köra aningen doSomething() eller doSomethingElse().

Detta problem är svårt att komma runt och lösningarna slutar oftast med att man har ett program som är skrivet från början för mer än en tråd. Möjliga lösningar som inte involverar detta är t.ex. att kompilatorn gör så att kärna 1 utför första raden, kärna 2 tar en backup av minnet efter detta och utför doSomething() på backupen och kärna 3 tar samidigt som kärna 2 en backup av minnet och utför doSomethingElse() på sin egen backup. Beroende på vad kärna ett satte 'i' till så tar antingen kärna 2 eller kärna 3 och skickar sina resultat till det "riktiga" minnet. Anledningen till att man inte gör så är för att det blir otroligt mycket overhead (i att allt som antingen kärna 2 eller 3 gör är helt onödigt) och tiden det tar att kopiera minnet är oftast längre än vad det tar att utföra alla beräkningar direkt på kärna 1.

Vissa språk som t.ex. Erlang har approachen att deklarerade variabler aldrig ändras för att lättare kunna implementera flera trådar. Detta gör att många av problemen som stöts på vid flertrådade applikationer försvinner (då man t.ex. inte behöver tänka på delat minne på samma sätt utan endast använder meddelanden mellan trådarna) men en del nya problem uppkommer.

Visa signatur

In the end what separates a man from a slave?
Money? Power? No... A man chooses, a slave obeys.
ASUS Z170M-PLUS || Intel Core i7 6700k @ 4,7GHz || 64GB 2133MHz Corsair RAM || MSI NVIDIA RTX 2070 Gaming Z 8GB || Bifenix Prodigy M || 2x CZ TR150 480GB RAID 0 || BeQuiet DarkRock Pro

Permalänk
Moderator
Festpilot 2020, Antiallo

Eeeh, wow...?

Håller tummarna att de hinner banka ut alla eventuella fallgropar först.

Visa signatur

 | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret | Geeks Discord |
Testpilot, Skribent, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin

Permalänk
Medlem

Detta är lysande nyheter!
Vi får hoppas på ett "krig" i R&D mellan AMD och Intel.
Intel har antagligen hållit tillbaka en hel del, det händer mindre och mindre mellan deras Core i-generationer.
Jag anar att de har något mer i rockärmen än energieffektivitet
Om inte annat måste de matcha HBM.

Var det inte SUN som hade CPUer som hade fantastiskt många kärnor, och lite lägre klockfrekvens?
Tog någon över deras licenser etc när de slutade tillverka egna CPUer?

Permalänk
Medlem

3000 watt?

Permalänk
Avstängd

första generationen brukar alldrig bli optimal, men Boom vilket monster sett med dagens standard, blir nog fart på intel att gå upp till 8 kärnor som standard nu.

Visa signatur

New: Asus x370 prime pro, Ryzen 1700 (@3.925ghz) , Ripjaws V 16GB 3600 MHz (@3200mhz 14c). https://valid.x86.fr/curj7r
Radeon VII.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Robin2:

3000 watt?

Undrar om moderkortet smälter utav värmeutvecklingen? Finns det ens en kylare som klarar av 3000W ha ha ha.

Visa signatur

FD define r4 vitt// ASUS ROG Strix B550-F Gaming (Wi-Fi) II + Corsair 32GB (2x16GB) DDR4 3600MHz CL16 Vengeance RGB RT Svart// Ryzen 7 5700X 3.4 GHz + Corsair iCUE H100i RGB PRO XT// Sapphire RX5600XT Pulse// AOC 27G2UG4 IPS 144Hz// Win11 på wd_black sn850x 1tb// Corsair RM750x// MATTA: SWECLOCKERS 90cm// Corsair Dark Core RGB PRO Wireless // Google pixel 8 Pro// HyperX Cloud II

Permalänk

2017?
Så den kommer att sitta i flygande bilar och robotbetjänter?

Permalänk
Datavetare
Skrivet av Arzei:

Varför har ingen byggt "reverse hyper-threading" så att flera kärnor kan arbeta med samma tråd istället för tvärtom? Skulle ju vara ett paradigmskifte för applikationer som inte går att tråda på vettigt sätt.

Det du (och även andra) beskriver som "reverse hyper-threading" är faktiskt exakt vad man får med "vanlig" hyper-threading eller SMT som det egentligen heter, hyper-threading är Intels namn på deras SMT-implementation.

Jämför man SMT med två trådar per CPU-kärna med två separata kärnor så blir effekten när bara en tråd används

  • I SMT-fallet kan nu den enda tråden använda alla resurser i processorn

  • I dual-core fallet används bara ~50% av resurserna

I fallet när man kör två trådar

  • I SMT-fallet får nu trådarna delar på "back-end" resurserna

  • I dual-core fallet får varje tråd en egen kärna

Fördelen med SMT är att det blir rimligt att göra en väldigt kraftig back-end. Att skala upp CPU back-end ser snabbt ganska kraftig "dimishing returns" när det bara finns en CPU-tråd, det går _lite_ snabbare med bredare back-end då vissa saker kan utnyttja det men har man bara en CPU-tråd per fysisk kärna så blir det inte strömeffektivt att bredda back-end efter ett tag. Med två trådar utför SMT totalt sett mer än vad man får med en kärna då back-end kan utnyttjas mer effektivt och när en tråd får cache-missar så kan den andra effektivt använda hela kärnan, just effekten vid cache-missar gör att SMT kan komma väldigt nära prestanda av två "riktiga" kärnor i vissa server-laster.

Problemet med AMDs "cluster-multithreading" (CMT) var att när en tråd används gick det inte att använda heltalsdelen från den "andra" delen. Man var ändå tvungen att göra två separata heltalspipelines och för att hålla antal transistorer på en vettig nivå fick man göra en "smalare" pipeline per CPU-kärna i Bulldozer än vad Phenom hade (och mycket smalare än vad Intels Core-serie har). D.v.s man fick flera nackdelar från två fysiska kärnor, men inte speciellt många av fördelarna med SMT.

SMT går dock att göra på fler sätt än det som Intel, IBM (POWER) och Oracle (SPARC) gör (alla dessa kör med rätt snarlik design). FreeScale har en PowerPC design med väldigt bred backend (givet att det är en CPU för inbyggda-system) men där varje CPU-tråd har separat front-end. I stort sätt är detta är invers av vad AMD gjorde med Bulldozer, FreeScale kör med separat front-ends och delad bred backend, AMD körde med avancerad delad front-end och för klassen (big-core CPU) väldigt smal separat back-end. Rent praktiskt har FreeScales e6500 visat sig vara en väldigt effektiv design där de två CPU-trådar som delar back-end är närmare en "riktig" dual-core CPU än vad traditionell SMT typiskt ger. Väldigt bred back-end betyder också massor med kraft när man bara kör en CPU-tråd mer CPU-kärna.

Detaljerna kring Zen är fortfarande på en nivå att det överhuvudtaget inte går att säga något alls om förväntad prestanda, finns t.ex. inga detaljer alls kring design av front-end/back-end eller kring detaljer design av CPU-cachen (storleken är relativt ointressant). Man kan ju hoppas att AMD väljer en SMT-implementation som är mer lik den FreeScale har, då skulle man kunna nå de mål man hade med CMT. Var ju inget fel på målen med CMT utan felet var att man totalt gjorde bort sig i hur man försökte nå dessa mål.

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk

Nån som fått en känsla för om dom kommer fortsätta med samma stuk som bulldozer vad gäller flyttalsenheten?
dvs två core per flyttalsenhet.
Jag kanske läste dåligt?

Visa signatur

Corsair 750D, iNTEL 6950X@4Ghz, Corsair H110iGTX, Corsair 64GB 2133mhz, Asus Rampage V Edition 10 , Optane 480gb, MSI 4070 , ASUS XG-C100C, 1tb Intel ssd something =)

Permalänk
Medlem
Skrivet av rektor:

Det har varit mycket snack från AMD om HSA. Trevligt att dom äntligen börjar verkar ha något med HSA nu på riktigt.

16 kärnor är najs, men IBM, Sun (numera Oracle) har ju haft det i flera år. Men det kan nog bli bra.

Intressant att den har högre minnesbandbredd än Nvidia GeForce Titan X.

Intel släppte 18-core (36-tråd) Haswell Xeons i höstas...

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Lead 3D Artist, Sweden
Xeon Gold 6246R, 2x Nvidia RTX A5000 24 GB + NVLink, 384 GB ECC RAM

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pudeln:

Inte när man kan köra Crossfire mellan APUn och extra GPU.

Dedikerad GPU kommer nog inte finnas i framtiden (ca 10 år).

Det vore tragiskt. Om man är missnöjd med GPU-prestandan men nöjd med CPU-prestandan eller tvärt om så måste man ju då byta båda. Det känns inte alls positivt för entusiaster. Men du kan nog ha rätt för tillverkarna kan ju tälja guld ur en sådan lösnng. Men det känns lite som att köpa ny bil bara för att man behöver nya däck. Väldigt bakvänt och negativt.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem

ser imponerande ut siffermässigt men det gjorde ju även deras nuvarande processor innan släpp också (vilken i de flesta fall åker på pisk av en i3a) men som sagt siffermässigt lovande, men 2 år innan nytt från AMD bara hoppas dom överlever fram till dess.
Bra med nåt (på papperet) som kan utmana Intel på högprestanda området men i dagsläget är jag rätt nöjd med mina 2687(ivy bridge) x2 & 5960 i speldatorn från Intel.
Kan möjligtvis bli en AMD i en burk igen men beror på hur moderkorten blir också för efter att AMD tog kontrollen över detta blev det bara skräp(enligt mig då) Ska bli kul & se ser fram mot en intressant tid framöver. (kan kanske bli ett alternativ till Skylake -E)

Visa signatur

Arne Berg

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Det vore tragiskt. Om man är missnöjd med GPU-prestandan men nöjd med CPU-prestandan eller tvärt om så måste man ju då byta båda. Det känns inte alls positivt för entusiaster. Men du kan nog ha rätt för tillverkarna kan ju tälja guld ur en sådan lösnng. Men det känns lite som att köpa ny bil bara för att man behöver nya däck. Väldigt bakvänt och negativt.

Det är bara att hoppas att DX 12 blir så pass bra på att utnyttja det inbyggda grafikkortet & vad man väljer till som beräkningsenheter ,grafikkort osv var det inte det som var tanken så man ska kunna slippa både sli & crossfire och att varje del blir bara en pool av resurser(därav att man kan börja räkna 2 grafikkort som + på minnen istället för tex 4gb+4gb= 4 GB)
P.S om det kommer funka så borde det vara ok även med det inbyggda grafikkortet blir för klent efter tid (fast & andra sidan så är det ju onödigt med ett inbyggt grafikkort därav mina -e processorer i mina datorer har aldrig använt nåt inbyggt grafikkort förutom i min hemmaserver & då har jag haft både 3770K & 4770K + nån till men som sagt ointressant) Ser fram mot denna processor & skylake-E (i dagsläget) + Nvidias nästa grafikkort & dess buss så man slipper begränsning att sätta dom i pci-e plats & nya ssder en kul framtid för en nörd som mig.

Visa signatur

Arne Berg

Permalänk
Datavetare
Skrivet av ThomasLidstrom:

Detta är lysande nyheter!
Vi får hoppas på ett "krig" i R&D mellan AMD och Intel.
Intel har antagligen hållit tillbaka en hel del, det händer mindre och mindre mellan deras Core i-generationer.
Jag anar att de har något mer i rockärmen än energieffektivitet
Om inte annat måste de matcha HBM.

Var det inte SUN som hade CPUer som hade fantastiskt många kärnor, och lite lägre klockfrekvens?
Tog någon över deras licenser etc när de slutade tillverka egna CPUer?

SUN skapade en klass med CPUer som de kallade Niagara som relativt tidigt fanns med upp till 16 CPU-kärnor och från Niagara T2 har man haft 8 trådar per CPU-kärna, så 128 CPU-trådar per CPU-sockel! Problemet med denna CPU-design var att prestanda per CPU-tråd var bedrövlig vilket kraftigt begränsade områdena där detta var en vettig design.

Oracle köpte SUN och har fortsatt utvecklat Niagara, huvudfokus på de två senaste modellerna har varit att rejält skruva upp frekvensen och även öka mängden utfört arbete per CPU-tråd. Är fortfarande max 16 CPU-kärnor och 8 trådar som gäller i senaste versionen, Niagara T5. Prestanda per tråd är rejält mycket bättre än de tidigare versionerna men matchar inte Intels nuvarande Xeon eller IBMs POWER8 i sakar där flaskhalsen är rå beräkningskraft.

I racet kring antal CPU-kärnor per CPU-sockel leder just nu Intel med sin 18-kärnors Haswell-baserade Xeon E5 som precis som CPUn i artikeln vänder sig främst mot HPC-marknaden, är inte vettigt med så mycket rå beräkningskraft kontra I/O-kapacitet i "normala" servers utan där kör man då hellre med färre kärnor, högre klockat och flera CPU-socklar (varje CPU-sockel har en egen 4-kanals minnesbuss och varje sockel adderar PCIe-bandbredd).

Edit: rättelse, Niagara T2 hade tydligen max 8 kärnor / 8 trådar. Var med T3 man klev upp till 16 kärnor / 8 trådar.

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av CGI:

Intel släppte 18-core (36-tråd) Haswell Xeons i höstas...

Skickades från m.sweclockers.com

AMD har haft 16 kärniga processorer i 5 år... tror du missade poängen!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Det vore tragiskt. Om man är missnöjd med GPU-prestandan men nöjd med CPU-prestandan eller tvärt om så måste man ju då byta båda. Det känns inte alls positivt för entusiaster. Men du kan nog ha rätt för tillverkarna kan ju tälja guld ur en sådan lösnng. Men det känns lite som att köpa ny bil bara för att man behöver nya däck. Väldigt bakvänt och negativt.

Eftersom de inte börjar med detta chip så vore det inte omöjligt att serverplattformen lanseras som ren CPU nästa år. Däremot får du nöja dig med APU på desktop och workstation precis som hos Intels mainstream-produkter. Diskreta kort kommer inte försvinna. Du måste inte ha den interna grafiken aktierad. CF finns det som bevisat ingen vits att köra med olika kort/integrerad GPU, däremot bör de ordna så man har tillgång till funktionerna hos både iGPU och dGPU som hos Intel i dagsläget.

Permalänk
Datavetare
Skrivet av anon56869:

AMD har haft 16 kärniga processorer i 5 år... tror du missade poängen!

Det är en definitionsfråga om det verkligen var en 16-kärnig CPU. Rent logiskt var det två 8-kärniga CPUer som satt på samma kiselbricka, varje grupp om 8-kärnor hade sin egen minnesbuss vilket då gjorde en sådan CPU till en system med 2 s.k. NUMA-zoner.

En dual-socket maskin med 2st 8-kärnors CPUer har exakt samma beteende och samma logiska layout som den 16-kärniga Opteron AMD skapade. Det man typiskt vill åt med många kärnor på en och samma krets är låg latens i kommunikationen mellan kärnor, det är något man inte får mellan kärnor som ligger på olika NUMA-zoner.

Är just den här typen av detaljer man måste veta om Zen innan man kan säga något alls om förväntad prestanda eller förväntad konkurrenskraft mot existerande CPU-designer. Just nu kan man överhuvudtaget inte säga något alls om Zen, mer än att det verkar bli rejält tryck i den integrerade GPU-delen.

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Skrivet av Yoshman:

Det är en definitionsfråga om det verkligen var en 16-kärnig CPU. Rent logiskt var det två 8-kärniga CPUer som satt på samma kiselbricka, varje grupp om 8-kärnor hade sin egen minnesbuss vilket då gjorde en sådan CPU till en system med 2 s.k. NUMA-zoner.

En dual-socket maskin med 2st 8-kärnors CPUer har exakt samma beteende och samma logiska layout som den 16-kärniga Opteron AMD skapade. Det man typiskt vill åt med många kärnor på en och samma krets är låg latens i kommunikationen mellan kärnor, det är något man inte får mellan kärnor som ligger på olika NUMA-zoner.

Är just den här typen av detaljer man måste veta om Zen innan man kan säga något alls om förväntad prestanda eller förväntad konkurrenskraft mot existerande CPU-designer. Just nu kan man överhuvudtaget inte säga något alls om Zen, mer än att det verkar bli rejält tryck i den integrerade GPU-delen.

så är denna arkitektur applicerbar med ex: 4kärnors processor som fungerar för spel ?

Visa signatur

hej Achmed Länken till bästa tråden #15549644

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon56869:

AMD har haft 16 kärniga processorer i 5 år... tror du missade poängen!

Intel hade en 50 kärnig processor för 10 år sen vet en som laborerade med detta i tyskland på den tiden
en kollega till min bästa vän men det var väl det som bidde deras xxxx kommer ej ihåg vad dom heter beräkningskort som bygger på pentium.

Visa signatur

Arne Berg

Permalänk
Medlem

I Framtiden kan allting hända.

( som en reflektion till att man presenterar monsterkort idag som skall komma om flera år framöver...
utan att se till nutid och vad de har och presentera för konsumenter idag eller om 6 månader...
Att det kommer ett 390.. som kan vara... som kanske är... Som i vissa fall kommer vara omdöpta äldre Versioner...
gör att allt som AMD nu påstås ha, är ointressant, När och OM de presenterar ett kort som Faktiskt kan konkurrera så
kommer jag först då tycka och tänka något eller ens bry mig om vad som sker/ skett !)

Att saker kommer, är, ingen nyhet.
Att det finns, (saker..etc.) är inte det heller en nyhet.
Att det finns undantag, det kanske är... o.s.v. är så sant så... men, vad kvittar detta ? i det stora hela och i människors argumenterande Om eller utifall =? när inget förändras, inget påverkas och oavsett vad vi nu tycker, så är det nya saker som presenteras imorgon.. och hälften vi sagt är redan gammalt/ fel ?
[ - som argument för och emot att man skriver att AMD gör monsterkort; nej, de har presenterat planer på detta, ja.
Om och ifall det sedan kommer, vad det kostar, vem som är tänkt och sedan kommer köpa skiten, är en annan fråga..o.s.v.
Så den bästa kommentaren till presenterad Artikel och "fakta" borde istället för min långa harang, eller era kommentarer...
borde vara, - " jaha...." och detta allena. ]

- till er som sprider mer kunskap, tackar jag för bra info.

( detta är en kommentar riktad till de som strider om Någontings rätta värde, när värdet i sig inte är konstant eller specifikt ) o.s.v.
(( jag menar, att om man pratar om AMD/intel/nVidia m.m. så kan man inte dra en produkt eller en sak över hela registret, när det är olika saker ni/ de diskuterar... Att alla kan finna en bättre lösning/ hitta fel o.s.v. är inte konstigt, för att ni diskuterar olika saker, så att anta, eller bli...(förbannat, sur, elak etc.) är lätt... !
Prova istället att försöka se på problemet eller uttalandet ifrån personens sida innan ni attackerar dem... < Som om de just hävdat att er morsa är en hora eller ni luktar surpitt!> De har en åsikt, beskriv Vad de gör för felaktigt antagande.. istället för att skrik att de gör fel eller är dumma i huvudet, etc.
- Som en synpunkt, till de som reagerar så starkt, för att de vet bättre, kan mer, o.s.v.

( detta då skrivet utan att specifikt peka ut någon, utan att det "måste" handla om just här och nu..." utan som en tanke, för att få vissa, att tänkta till lite innan de verbalt "anser" saker... när allt de andra gjorde var att påstå en sak... eller t.o.m fråga något! )

o.s.v.

Hälsningar, Surgubben

Visa signatur

Thomas.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ase:

Intel hade en 50 kärnig processor för 10 år sen vet en som laborerade med detta i tyskland på den tiden
en kollega till min bästa vän men det var väl det som bidde deras xxxx kommer ej ihåg vad dom heter beräkningskort som bygger på pentium.

De säljer dessa kort under Xeon Phi-varumärket. De är i dagsläget upp till 61 kärnor, men en 72-kärnorsvariant byggd på Atoms arkitektur kommer snart. De var också grunden till den avblåsta Larrabee-grafikkortsarkitekturen. Det blev däremot beräkningskort av det som sagt. Så du behöver inte spekulera om vad du hört för rykten för 10 år sedan.

Permalänk
Skrivet av Petterk:

De säljer dessa kort under Xeon Phi-varumärket. De är i dagsläget upp till 61 kärnor, men en 72-kärnorsvariant byggd på Atoms arkitektur kommer snart. De var också grunden till den avblåsta Larrabee-grafikkortsarkitekturen. Det blev däremot beräkningskort av det som sagt. Så du behöver inte spekulera om vad du hört för rykten för 10 år sedan.

tillbaka till denna arkitektur kan det appliceras på en normal processor med 4-6cores liknande i5/i7?

Visa signatur

hej Achmed Länken till bästa tråden #15549644

Permalänk
Medlem

alltså, jag Vill ha en, punkt slut.

ingen aning om vad jag ska med den till, men den är jäkligt cool i mina ögon^^

kan de dessutom börja utnyttja sitt HSA tänk på allvar med Zen så kan de nog få en jäkla prestanda boost där^^

sen förstår jag inte varför alla ska vara så negativa;)

Misstänker också att det är på grund av hsa tänket som amd inte skalar ner compute kraften i gcn kärnorna^^

Permalänk
Inaktiv

Som sagt onödigt med grafikdel i processorn för vem tusan har ett behov av en grafikdel per processor? Den extra yta som grafikdelen tar kunde de ta bort och sälja cpun billigare, då skulle denna bli mer intressant för många.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Petterk:

De säljer dessa kort under Xeon Phi-varumärket. De är i dagsläget upp till 61 kärnor, men en 72-kärnorsvariant byggd på Atoms arkitektur kommer snart. De var också grunden till den avblåsta Larrabee-grafikkortsarkitekturen. Det blev däremot beräkningskort av det som sagt. Så du behöver inte spekulera om vad du hört för rykten för 10 år sedan.

Tack för namnet där! glömmde namnet på dom eftersom man bara läser om dom ,inte har någon nytta av dom som privatperson
Det var bara ett svar på att AMD hade 16 kärnor för 5 år sen så varför denna ilska? Sen var det faktiskt inte rykten utan fakta att han jobbade fysiskt med detta för 10 år sen så? (var dessutom hemligt då)
Att jag alls skriver i denna tråd är för att jag tycker detta är intressant, Vore kul om AMD kunde komma med nåt högpresterande och intressant vilket var alldeles för läge sedan
Men ha en trevlig helg

Visa signatur

Arne Berg

Permalänk
Medlem
Skrivet av Grönahunden:

tillbaka till denna arkitektur kan det appliceras på en normal processor med 4-6cores liknande i5/i7?

Nu vet jag inte vad du syftar på, men en variant av AVX-512 kommer att komma till Intels vanliga desktop/server-processorer. Dessa vektorinstruktioner har utvecklats parallellt för både Knights Landing (MIC/Xeon Phi) och framtida processorer. Alla instruktioner delas inte mellan de två däremot. Larrabee och MIC har hela tiden haft 512-bit SIMD. Med Knights Landing blir det närmare vanliga processorer, men den har 72 kärnor och dubbla SIMD-enheter alltså 144 st 512-bit SIMD-enheter. Vektorenheten är dock inget som automatiskt tas till nytta av på en PC, det är ju egna instruktioner och kompilator måste vara anpassad för det hela och ofta måste programmen skrivas om, auto-vectorization och nya verktyg kan göra en hel del skillnad däremot, men förbättringar i vektorenheten är det som ökar den teoretiska prestandan mest.

Zen kan givetvis köra fint i 4-8 kärnor. 300W APU med HBM är en senare fråga än så länge.

Permalänk
Datavetare
Skrivet av Grönahunden:

så är denna arkitektur applicerbar med ex: 4kärnors processor som fungerar för spel ?

Rimligtvis blir den snabbare än vad AMD har idag annars är det ju rätt poänglöst, men givet informationen som finns just nu går det överhuvudtaget inte att en göra en gissning på hur Zen kommer prestera då absolut noll är känt kring mikroarkitektur, förväntad frekvens etc.

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ase:

Tack för namnet där! glömmde namnet på dom eftersom man bara läser om dom ,inte har någon nytta av dom som privatperson
Det var bara ett svar på att AMD hade 16 kärnor för 5 år sen så varför denna ilska? Sen var det faktiskt inte rykten utan fakta att han jobbade fysiskt med detta för 10 år sen så? (var dessutom hemligt då)
Att jag alls skriver i denna tråd är för att jag tycker detta är intressant, Vore kul om AMD kunde komma med nåt högpresterande och intressant vilket var alldeles för läge sedan
Men ha en trevlig helg

Larrabee har utvecklats sedan 2006 och de visa grejer 2007. Projektet fortsatte som MIC/Knights-Ferry+/Xeon Phi och de har haft produkter på marknaden sedan 2010. Ilska? Sen nej du glömde inte namnet, du försökte påstå att projektet lades ner helt felaktigt. Ha lite koll över vad du skriver. Det finns för övrigt massor andra projekt med massor kärnor, Xeon Phi är ingen processor som kör ett vanligt operativsystem. De finns också Power och SPARC från IBM respektive Oracle/Fujitsu som hade 16+ kärnor innan AMDs Magny-Cours 12 kärnor MCM eller Interlagos 16 kärnor (14 november 2011) MCM. De tävlar mer om samma marknad och kör samma typ av applikationer. A2 är dock för lite andra tillämpningar där. AMD och Nvidia har grafikkorts/VLIW-baserade processorer som separata beräkningskort. AMD har FirePro och Nvidia har Tesla som beräkningskort i server/HPC. Det är dessa Intel MIC/Xeon Phi konkurrerar emot. De har en helt annan arkitektur, men vi pratar ju flera TFlops DP oavsett vem av dessa tre du vänder dig till.

Eftersom de revidera planen över Bulldozer så fick inte BD någon "native 10 core"-variant som var planerat från början för övrigt. Intel har i dagsläget 18 kärnor Xeon utan MCM (flera dies).

Permalänk
Skrivet av Petterk:

Nu vet jag inte vad du syftar på, men en variant av AVX-512 kommer att komma till Intels vanliga desktop/server-processorer. Dessa vektorinstruktioner har utvecklats parallellt för både Knights Landing (MIC/Xeon Phi) och framtida processorer. Alla instruktioner delas inte mellan de två däremot. Larrabee och MIC har hela tiden haft 512-bit SIMD. Med Knights Landing blir det närmare vanliga processorer, men den har 72 kärnor och dubbla SIMD-enheter alltså 144 st 512-bit SIMD-enheter. Vektorenheten är dock inget som automatiskt tas till nytta av på en PC, det är ju egna instruktioner och kompilator måste vara anpassad för det hela och ofta måste programmen skrivas om, auto-vectorization och nya verktyg kan göra en hel del skillnad däremot, men förbättringar i vektorenheten är det som ökar den teoretiska prestandan mest.

Zen kan givetvis köra fint i 4-8 kärnor. 300W APU med HBM är en senare fråga än så länge.

¿Habla español? förutom sista meningen så fattar ja nada.

min fråga var väl nåt i stil med kan denna arkitektur bli ett svar på intel i5/i7 ?
varken bulldozer piledriver var ju någon hit och enkärniga trådar var en riktig plåga.

Visa signatur

hej Achmed Länken till bästa tråden #15549644