Finns det NÅGON svensk regering som folket tyckt varit bra eller fantastisk?

Permalänk
Avstängd

Det jag känner är..Socialliansen.

Vilket parti man än röstar på så känns det som någon från det andra laget räddar sin fiende om det inte passar dom..

Typ, -Du röstar på SD, och S minskar rejält! Och vips Centern hoppar in till den vänstra sidan och flyr det sjunkande skeppet M. L. KD..Centern ger sina poäng till Socialen för att klämma ner SD..och vi får en allians mellan Centern och Socialisterna..trots Lööf sa att hon aldrig skulle göra detta och hon hellre käkar sin ena sko..men vi vet hur falska och giriga och hatiska de är..de har trots att en sak gemensamt..blockera SD mot alla odds.

Det är detta jag stör mig på mest, folket har inget att säga till om när partierna leker sandlåda i regeringen...oavsett vad så är det du och jag som får bita i det sura äpplet.

I mina ögon är det Socialliansen mot SD, men Moderaterna tar gärna idéer direkt från SD's motioner.

Visa signatur

-Stäng av snabbstart i ditt Windows.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Ha ha, tack!

Nej... Politiker är jag inte och vill inte heller bli. Jag är för mycker visionär och idealist för det. Har kompisar som har gett sig in i politiken, åt alla tänkbara spridda håll, och den gemensamma nämnaren verkar tyvärr vara att man nedslås av "partipiskan" och helst bara ska vara en klump som partiets ledning kan använda till sitt förfogande. Jag vill inte utsätta mig för att tystas på det sättet, oavsett vilket parti det nu må vara. Jag skulle ställa till bråk och bli utesluten pang bom. Så, jag har gärna åsikter och får gärna folk att tänka till, men "politik" som "politiker" är inget för mig.

Som gammal SSU'are så kan jag bekräfta bilden du målar upp. Inte mycket till yttrandefrihet i den organisationen inte.

Visa signatur

| Corsair Crystal 460X | Z390-F | 9700K | ROG Ryujn 360mm | RTX 3080Ti | ROG Thor 850W | Vengeance Pro 3200mhz 16cl 16GB (2x8) | 970 Pro 2TB + 2xWD Black 4TB | ROG SWIFT PG279Q | Arctis 7 Pro Wireless | ROG Scope Deluxe red silent | ROG Chakram |

Permalänk
Medlem

Ett land med nu 10 miljoner invånare kommer alltid ha högljuda människor som klagar, men som kanske inte representerar någon direkt majoritet.
Sedan tror jag att det faktum att vi rört oss emot att alla skall ha rätt att vara den de vill kan skapa en del motsättningar och kompatibilitetsproblem som vi kanske inte såg förut på samma sätt. Ett samhälle behöver spelregler och folk behöver veta sin roll i samhället. När detta suddas ut lite så finns det nog många som blir vilsna och inte vet vad som förväntas av dem. I sitt sökande att passa in kan säkert flera av dessa fångas upp av diverse extrema grupper.

Att en bättre plan inte finns kring detta (när psykologer länge sagt att detta kommer ske när traditionella könsroller på gott och ont suddas ut) är lite underligt. Samhället blir liksom lite schizofrent på någopt sätt :).

Jag menar, vi är ett samhälle som tydligt sepparerat religion från staten och anser oss vara ett sekulärt land där en överväldigande majortiet inte tror på någon av alla de gudar som sägs finnas. Men ändå så ger vi flera religioner ett oproportionerligt inflytande och särbehandling. Jag vet inte, men jag kan tänka mig att den icketroende majoriteten kan reagera över att en troende minoritet påverkar dagordningen i en sekulär demokrati. Vi värnar om de männskliga rättigheterna och FN's barnkonvention. Vi har dagar för det i skolan och lär alla barn vilka rättigheter de har. Men sedan gör vi inget direkt åt folk, inklusive barn, som kraftigt begränsas i dessa rättigheter utifrån religösa eller kulturella idéer. Att säga att en sak är viktig och sedan inte leva efter det tydligt nog tror jag kan skapa motsättningar.

Vi säger oss stå för allas lika värde och jag har alltid levt efter att jag dömmer personer utifrån deras karraktär, inte deras hudfärg eller kön. Men istället för att jobba för att detta skall bli norm, så försöker vi motverka särbehandling utifrån tex kön genom att införa särbehandling utifrån kön.

Att veta ens roll och förväntningar i ett sådant samhälle, även om ens egna värderingar stämmer överens med vad som kommuniceras, tror jag inte alltid är lätt.

Lägg där till att vi rör oss mer mot ett kapitalistiskt samhälle. Vi har haft kapitalism tillsammans med socialism länge, men vi rör oss mer emot den typen av kapitalism vi sett i USA. Där pengar är det viktigaste. Alla skall "lyckas" och staten skall inte styra över oss. Alla skall kunna välja själva osv. Detta sammtidigt som delar av USA börjar vakna upp och se de enroma klyftorna detta tankesätt skapat och de enorma mängder utslagna människor de faktiskt har i sitt samhälle. Vi har plockat mycket bra från USA och andra ställen, men vi verkar iböand tro att allt är bra bara för att de kommer därifrån och missa att se baksidorna på det hela.

Den kombination av socialism och kapitalism vi haft i Skandinavien, där till och med högerpartier är för att vi gemensamt står för saker som skola och sjukvård, är förhållandevis unik och har fungerat mycket bra. Även om klyftor osv ökat på senare tid (Lönesänkarna (https://www.youtube.com/watch?v=VF__jA7GUhY) är en intressant dokumentär att se för att se hur influenserna ändrats). Samhället som stort, inklusive företag osv, tjänar på att alla har tillgång till skola och vård med mera oavsett om de kommer från en rik familj eller inte.

Jag hoppas att vi inte glömmer bort vilka vi är i vår iver att hela tiden bli bättre.

Visa signatur

Huvudriggen är en Gigabyte Aorus Xtreme | 128gb DDR5 6000 | Ryzen 7950X | 3080Ti
Utöver det är det för många datorer, boxar och servar för att lista :P

Permalänk
Medlem

@krigelkorren: Tack för dina kloka ord. Delar också din tankegång och har röstat på det "minst sämsta partiet" en tid nu. Nästa val lutar det åt att rösta blankt, tyvärr. Avsaknad av tydlig och stark agenda gör att inget parti är tillförlitligt, från mitt perspektiv d.v.s.

En annan teori jag har är att allt gnäll och svammel är till för att ta plats. Att de mindre partierna slåss om att få höras. Gnället "fyller ut plats" som annars inte funnits. Den som inte tar för sig inom sociala media eller internet kommer då att "försvinna" p.g.a. de andra roffar åt sig det lediga utrymmet. Om man inte redan är ett stort etablerat parti d.v.s. (S och M behöver knappats gå ut och gnälla så mycket för att höras och synas, alla vet vad de står för och att de bägge är bra partier i grunden)

Off-topic:
Anledningen till varför jag kommer rösta blankt:

- Miljöpartiet för 10-15 år sedan var ett sådant parti som var "neutralt" och bara fokuserade på miljö. Men för att bli ett stort parti så måste man täcka flera frågor och där har de inte övertygat så värst mycket (se senaste skandalerna). Möjligt att man var för girig och "omfamnade" för många, som många analytiker formulerar det. Ett parti som ville för mycket för snabbt helt enkelt.

- Kristdemokraterna ser jag tyvärr inte kunna ta landet vidare. Möjligt inom sjukvård men även där har de tappat sina hjärtefrågor.

- Sverigedemokraterna, likt KD, ser jag tyvärr inte kunna ta landet vidare. Möjligt inom invandrarfrågan men även där har de tappat (t.ex. har regeringen redan stängt landets gränser, så finns inte många stora frågor kvar där de är etablerade). EDIT: Med "stängt landets gränser" menar jag minskat invandringen till en normal nivå. Att ha 0 antal invandrare är inte normalt. Grund för argument: Se demografiutvecklingen i landet och invandringens inverkan.

- Moderaterna/Socialdemokraterna täcker de flesta av de stora frågorna: jobb, skola, sjukvård, försvar, invandring o.s.v. De har dock inte lyckats övertyga mig. Avsaknad av tydlig agenda. (jämför Perssons/Reinfeldts politik, mycket rakare och tydligare)

- Centerpartiet har etablerat sig inom företagande och miljö. Men har inga tunga pjäser inom de stora frågorna.
- Liberalerna, nästan samma sits som Centerpartiet.

- Vänsterpartiet är enligt mig inte tillräckligt flexibla för att utvecklas, väldigt envisa i sina frågor och möts sällan halvvägs. Om man bedömer utifrån deras motioner och riksdagsdebatter d.v.s. Enligt min syn.

Förtydligande av åsikt
Permalänk
Medlem

Svenska folket gillar att gnälla? Försöker att inte gnälla och sprida positiv energi.

Visa signatur

Min dator är Cat-säker.
Hakuna Matata

Permalänk
Medlem
Skrivet av crew seven:

Svenska folket gillar att gnälla? Försöker att inte gnälla och sprida positiv energi.

Aha! Det är därför svenskar röstar som dom gör.
Rösta på det sämsta alternativet så blir det många saker att gnälla på

Visa signatur

| Fractal Design Define Mini C | MSI Z490M MPG GAMING EDGE | Corsair RM750X 750W v2 | Intel Core i5 10600K |
|GIGABYTE RTX 3070 AORUS Master |Corsair 32GB DDR4 3200MHz CL16 |
| Asus Strix Raid DLX | Acer 27" Predator XB271HK G-Sync 4K IPS | Tobii 4C |
| LG OLED55B6V | nVidia Shield V2 |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Storage Jar:

Aha! Det är därför svenskar röstar som dom gör.
Rösta på det sämsta alternativet så blir det många saker att gnälla på

*Rymdkram*

Visa signatur

Min dator är Cat-säker.
Hakuna Matata

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Ozzed:

Min teori är att det är lättare att skapa sin egen verklighet. Gillar man inte invandrare så kan man leva i sin filterbubbla och bara läsa Avpixlat, fria tider etc etc som fokuserar på negativa nyheter om just invandrare, och så vidare. Med internet så kan vi bekräfta vår världsbild, och avfärda nyhetssidor som inte "predikar för kören" som "vänstervriden" eller "pk-megafon dödspropaganda", och så vidare, och givetvis omvänt också.

När det fanns ett fåtal TV-kanaler och tidningar som förmedlade nyheter så kunde vi inte välja och vraka på samma sätt, men nu är det normala snarare att "Jag tycker såhär, och då tänker jag bara erkänna de medier som bekräftar min världsbild som 'äkta'. Allr annat är Fake News och propaganda".

Det är vad jag tror.

Problemet är väl att ett fåtal stora drakar äger all media, både TV, tidningar och radio. Sen finns det de små uppstickarna som försöker bryta igenom och då ofta med hårda ord om invandring just nu.
Själv läser jag väldigt blandat och plockar nyheter från drakarna men kollar gärna en gång extra i speciella fall hos någon av uppstickarna. En hel del utelämnas av båda aktörerna och de lägger vikten på olika håll.
Får man inte svaret så finns alltid Flashback😀

Visa signatur

Chassi: Fractal Design Define R3 Black, Mobo: ASUS Z170 Pro Gaming, CPU: Intel i7 6700K, kylning CM Hyper 212 EVO, RAM: 32 GB Hyper X 3000 mhz, GPU: Nvidia MSI 1080 Gaming X, PSU: XFX Core Edition Pro 750W, Mus: Logitech G700, Tgb: Corsair Raptor K30, OS: Win10

Permalänk

Det var bättre förr, man visste mindre och det fanns mindre val.
Man ser en slogan och det kan räcka för många. Eller så har det hittills varit men nu vet vi bättre med vårat internet?
Ju mindre man vet om politik, ju mindre man vet om vad som händer med resten av världen desto bättre kan ett parti vara eftersom vi väljare inte behöver fokusera på alla andra +7.5 miljarder personerna på den här planeten. Röstade man på MP för 20 år sedan så trodde man att man röstade för miljön, idag vet jag att det är raka motsatsen. Se bara på det efterblivna att det måste införas en lag för att butiksbiträden ifrågasätter om jag behöver en extra plastpåse. Var är våra skyldigheter, bara prat om våra "rättigheter"... eller rättare sagt andras rättigheter.

30 nya partier registrerade sedan förra riksdagsvalet:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&arti...

Att rösta på ett parti idag handlar mer om känslor än faktisk politik, att kapitalisera ännu mera på nyanser på redan befintliga partier som redan gör ett hyffsat jobb. Jag tror inte att det på något sätt kommer att bli bättre om ännu fler åsikter ska få komma till tals, det blir mer som att lägga grus på en gokartbana. Det bästa vore om man sopade upp skiten som befinner sig på banan och accepterar att världen är skit på vissa håll, och samtidigt väldigt bra för många här.

Visa signatur

An application program (sometimes shortened to application) is any program designed to perform a specific function directly for the user or, in some cases, for another application program.
https://www.userbenchmark.com/ Talar om vad du har!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Alotiat:

- Sverigedemokraterna, likt KD, ser jag tyvärr inte kunna ta landet vidare. Möjligt inom invandrarfrågan men även där har de tappat (t.ex. har regeringen redan stängt landets gränser, så finns inte många stora frågor kvar där de är etablerade).

Ska inte yttra mig alltför mycket i frågan då jag är väldigt partisk, men din tes om att regeringen har stängt gränsen stämmer bara inte alls. Det har minskat, absolut, men det är inte stängt. Källa på detta har du här https://www.svt.se/nyheter/inrikes/rekordhog-asylinvandring-t...

Ovanpå detta så väljer man ge amnesti till en viss grupp som inte har skyddskäl, och som dessutom varit väldigt många som ljugit om sin ålder. Vilket man är medveten om men inte bryr sig om.

Jag skulle säga att förr i tiden (helt min egen uppfattning) var politiker mer påverkade av vad den stora massan tyckte. Nu har många politiker ett slags folkförakt, och försöker istället styra vad de ska tycka. Självklart har politiker alltid försökt påverka vad folk ska tycka, men anser att försöken till att styra folks åsikter är på en annan nivå idag än förut.

Detta gör att fler och fler börjar förakta politiker. Speciellt då det finns fler och fler medel att syna dem med, och föra ut sitt budskap där de tidigare inte fanns samma möjligheter.

Permalänk
Medlem

Det mest skrämmande med att växa upp är ju insikten om att de som styr landet är och kan vara precis vem som helst. Det ställs inga kvalifikationskrav för att sitta i riksdag och regering. Så har det alltid varit, men det kanske blir extra tydligt när information är så lätt tillgängligt som det är nu.

Visa signatur

Speldator: Intel i5-7600K @4,95Ghz - BeQuiet PureRock - MSI Z170A SLI Plus - Corsair RM550x - Asus RTX 2070 ROG Strix Advanced 8GB - MSI Optix MAG271CQR 27” 1440p 144hz - 8Gb Corsair Vengeance 2400Mhz DDR4 - Samsung 850 Evo + WD Black M.2 SSD - NZXT S340

Jobbdator: HP Elitebook X360 2018 - 16Gb DDR4 - 256Gb PCI-e SSD - Intel i7-8650U

Konsol: Xbox Series X

Permalänk
Medlem

Jag skulle vara rätt bekymrad om "folket" uppfattade en regering som fantastisk under sin regeringstid, mycket av deras arbete handlar ju om att utifrån hela befolkningens bästa ta obekväma beslut som garanterat inte kommer uppskattas av en stor del av de berörda.

Största samhällsproblemet idag upplever jag är att människor har blivit faktaresistenta och tar på sig skygglappar när de erbjuds en tolkning de vill hålla med om, då spelar det ingen roll om den tolkningen är att jorden är platt, en person på blogg har ju hävdat det och presenterat fakta (som jag inte tänker kolla upp, det är inte MITT jobb).

Visa signatur

7800X3D - 7900XTX - QD-OLED 34" AW3423DW

Permalänk
Medlem
Skrivet av Skonky:

Ska inte yttra mig alltför mycket i frågan då jag är väldigt partisk, men din tes om att regeringen har stängt gränsen stämmer bara inte alls. Det har minskat, absolut, men det är inte stängt. Källa på detta har du här https://www.svt.se/nyheter/inrikes/rekordhog-asylinvandring-t...

Ovanpå detta så väljer man ge amnesti till en viss grupp som inte har skyddskäl, och som dessutom varit väldigt många som ljugit om sin ålder. Vilket man är medveten om men inte bryr sig om.

Jag skulle säga att förr i tiden (helt min egen uppfattning) var politiker mer påverkade av vad den stora massan tyckte. Nu har många politiker ett slags folkförakt, och försöker istället styra vad de ska tycka. Självklart har politiker alltid försökt påverka vad folk ska tycka, men anser att försöken till att styra folks åsikter är på en annan nivå idag än förut.

Detta gör att fler och fler börjar förakta politiker. Speciellt då det finns fler och fler medel att syna dem med, och föra ut sitt budskap där de tidigare inte fanns samma möjligheter.

Ok kanske borde varit tydligare: Med stänga gränser menar jag att minska antalet invandrare till en rimlig nivå. Att ta in 0 invandrare är inte rimligt. Grund för argumentet: se demografiutvecklingen i landet. Så det jag menade var att regeringen har "återställt som det borde vara".

Skrivet av raQblad:

Det mest skrämmande med att växa upp är ju insikten om att de som styr landet är och kan vara precis vem som helst. Det ställs inga kvalifikationskrav för att sitta i riksdag och regering. Så har det alltid varit, men det kanske blir extra tydligt när information är så lätt tillgängligt som det är nu.

Ja tanken att ha någon form av test för att kunna gå med i riksdagen har slagit mig. Även kräva godkänt på ett prov för att kunna rösta har också slagit mig. Men kan vara lite extremt i dagens samhälle

Permalänk
Skrivet av Ozzed:

Ha ha, tack!

Nej... Politiker är jag inte och vill inte heller bli. Jag är för mycker visionär och idealist för det. Har kompisar som har gett sig in i politiken, åt alla tänkbara spridda håll, och den gemensamma nämnaren verkar tyvärr vara att man nedslås av "partipiskan" och helst bara ska vara en klump som partiets ledning kan använda till sitt förfogande. Jag vill inte utsätta mig för att tystas på det sättet, oavsett vilket parti det nu må vara. Jag skulle ställa till bråk och bli utesluten pang bom. Så, jag har gärna åsikter och får gärna folk att tänka till, men "politik" som "politiker" är inget för mig.

Oavsett vilket parti det gäller så stagnerar det om man inte har folk som öppnar munnen och säger sånt som inte ligger i partilinjen men ändå följer ideologin. Hoppas du går med i ett parti och rör om i grytan, det behövs alltid folk som säger emot och argumenterar för sin sak.

Skrivet av Mithras:

Som gammal SSU'are så kan jag bekräfta bilden du målar upp. Inte mycket till yttrandefrihet i den organisationen inte.

Även jag är gammal SSUare och håller inte med dig. Det var fritt att säga ganska mycket men du får vara beredd på att försvara din ståndpunkt om den inte följde den linje som gällde.

Permalänk
Medlem

Som en not till alla som röstar på det "minst dåliga partiet": direktdemokraterna kanske kunde vara något för er? Har inte röstat på dem själv, men känns som det kan vara rimligt att övergå till mer specifika omröstningar om olika frågor nu när internet innebär att vi har informationsinfrastrukturen att göra det på ett billigt och snabbt sätt. Typ Schweiz 2.0.

https://direktdemokraterna.se/

Visa signatur

Redbox: Asrock B650 Lightning ATX, 7800x3D -20CCO, XFX 6950XT, 2x32GB Corsair Vengence 6400 CL32, WD SN770 2TB, Corsair RMe 1000, Lian Li Lancool 216, Peerless Assassin 120 SE
Purpbox: Z87-Pro, I5 4670K@4.2, Sapphire 290 TRI-X, 2x8GB Crucial Tactical@stock, Deep Silence 1
Samsung Evo 250+500GB + QVO 1TB, 2x1TB 7200RPM backup/lagring
Det var bättre förr: E5300 2600MHz -> 3640MHz, Celeron 300A -> 450MHz

Permalänk
Moderator
Testpilot
Skrivet av anon99339:

Här har vi problemet. Klart att sittande politiker får skit när de först hävdar att fenomenet inte existerat och kallar folk för alarmister och sedan ändrar sig och säger att "Nä, men nu är problemet viktigt för att vi har sagt det". Då förbrukas förtroende och konstigt vore det annars.

Skickades från m.sweclockers.com

Är man politiker så ska man tåla skit, det kommer liksom med jobbet men man måste också tillåta politiker att ändra åsikt i frågor när de får en större insikt. Självklart fanns det en poäng i det SD basunerade ut när andra partier stod och öppnade armarna. Sverige kan inte enkom hantera en flyktingkris i Europa men man kan inte gärna vara ilsken på att folk vill visa välvilja. Jag tycker snarare att det är en stor sak att faktiskt ändra sig i frågan och erkänna att våran budget inte klarar av mer, vilket givetvis är en subjektiv fråga eftersom vi i dagsläget betalar av mest av alla länder på våran stadsskuld. Vilket i all sin enkelhet låter logiskt men som inte alltid kan vara önskvärt. Oavsett så tycker jag att vi medborgare måste visa tålamod och låta politikerna få tid att tänka igenom saker och ting. Detta är frågor som man inte kan ta beslut om i en handvändning, det handlar ju trots allt om att visa medmänsklighet.

Visa signatur

ASrock x470 Taichi Ultimate - AMD Ryzen R9 3900x - G.Skill Ripjaws@3.6GHz 16GB RAM - RTX 3080 Ti - Super Flower Leadex Gold 1000W - Phanteks Enthoo Pro - AOC AG35UCG 34" 3440x1440p@100Hz - kalaset vattenkylt

Permalänk
Medlem
Skrivet av robertlindgren82:

Även jag är gammal SSUare och håller inte med dig. Det var fritt att säga ganska mycket men du får vara beredd på att försvara din ståndpunkt om den inte följde den linje som gällde.

Försvara sin ståndpunkt är en sak, det har jag aldrig haft problem med att göra. Att bli utfryst och lovad att man aldrig kommer att klättra om man inte gör som man blir tillsagd är en annan. Att få lögner kastad i ansiktet och skit för att man vägrar spela det politiska spelet är en tredje.

Jag tänker inte ens påbörja att diskutera SSU's eventuella mobbningskultur och maffialiknande organisation, det är så otroligt välkänt vilken typ av organisation det handlar om. Så du kan försvara partiet mot någon som är sämre insatt, där du har en högre övertalningssannolikhet

Visa signatur

| Corsair Crystal 460X | Z390-F | 9700K | ROG Ryujn 360mm | RTX 3080Ti | ROG Thor 850W | Vengeance Pro 3200mhz 16cl 16GB (2x8) | 970 Pro 2TB + 2xWD Black 4TB | ROG SWIFT PG279Q | Arctis 7 Pro Wireless | ROG Scope Deluxe red silent | ROG Chakram |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mithras:

Försvara sin ståndpunkt är en sak, det har jag aldrig haft problem med att göra. Att bli utfryst och lovad att man aldrig kommer att klättra om man inte gör som man blir tillsagd är en annan. Att få lögner kastad i ansiktet och skit för att man vägrar spela det politiska spelet är en tredje.

Jag tänker inte ens påbörja att diskutera SSU's eventuella mobbningskultur och maffialiknande organisation, det är så otroligt välkänt vilken typ av organisation det handlar om. Så du kan försvara partiet mot någon som är sämre insatt, där du har en högre övertalningssannolikhet

Det är inte "så otroligt välkänt". Det verkar snarare att du har dåligt med argument.

Permalänk
Visa signatur

An application program (sometimes shortened to application) is any program designed to perform a specific function directly for the user or, in some cases, for another application program.
https://www.userbenchmark.com/ Talar om vad du har!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Alotiat:

Ok kanske borde varit tydligare: Med stänga gränser menar jag att minska antalet invandrare till en rimlig nivå. Att ta in 0 invandrare är inte rimligt. Grund för argumentet: se demografiutvecklingen i landet. Så det jag menade var att regeringen har "återställt som det borde vara".

Läste du artikeln? Vad är en rimlig nivå för dig? Menar du att vi äntligen har lyckats hitta nyckeln till integration helt plötsligt? Vi har ju inte ens integrerat de människor som kom it för 10 år sen.

Demografiutvecklingen i landet gör inte att vi behöver invandring. Inte alls. Läs vad Tino Sanandaji skriver om demografiutvecklingen i Sverige och behovet av invandring. Väldigt intressant, och han använder fakta, vilket ingen av de som förespråkar invandringen gör. Bara pseudovetenskap baserat på antaganden. Dessutom är det redan bevisat igen och igen att invandringen inte ger något för Sverige. Vi förlorar på invandringen. Det enda argumentet som konkret finns där det finns något stoft är att vi ska hjälpa människor i nöd. Problemet med det argumentet är bara att vi inte gör det effektivt. Till och med Hans Rosling sa att det skulle vara mycket bättre om vi hjälpte folk på plats. Då kan vi hjälpa många fler.

Men men... som sagt. Jag är partisk.

Permalänk
Medlem

Många vettiga inlägg i denna tråd. Jag har mina åsikter om rättvisa, allas lika värde och vad det kan innebära i praktiken samt mina förväntningar på medias neutralitet, men håller på dom för stunden.

Oavsett hur man än håller sig politiskt är det viktigt att alltid rösta. Finner du dig i en sits där du inte känner att det finns ett vettigt parti, rösta blankt. Det är jätteviktigt. Partiernas makt kommer från röster, om 20% inte röstar fokuserar alla partier på resterande 80%. Men om alla hypotetiskt skulle rösta och 20% är blanka röster kommer partier försöka klura ut varför så många inte röstade på ett specifikt parti och se vad de kan göra för att sno åt sig rösterna.

Jag säger det igen, partiernas makt kommer från röster, de vill ha så många som möjligt. Om du inte röstar, varför i herrens namn ska de ens bry sig om dig? Du har 0 påverkan på deras existens. Rösta var fjärde år, hela ditt liv. Råkar du inte vara så insatt i något val (det händer), rösta blankt.

Rösträtten är inte en rättighet, det är våran skyldighet. Slutar vi nyttja våra friheter kan de tas bort, eller gå genom reformer som kan vara rent ut skadliga. Kanske inte om 10 år, men kan du verkligen räkna med att en person som inte ens är född ännu inte gör något om ett halvt sekel? Är du 20 bast kanske pensionspolitik är viktigt för dig idag, men om 40+ år kan den dras ner eller helt tas bort för dig om du inte tänker igenom dina val. Hur många pensionärer lever ett värdigt liv idag, i landet? Kan det bara bli bättre? Tänk igen.

Edit: För att klargöra, det är din rättighet som individ att rösta. Jag anser dock att som en medlem i folket är det din skyldighet till folket att rösta. Det är tack vare dom du har din rättighet.

TL;DR:
Rösta alltid. Vet du inte vad du ska rösta på, rösta blankt. Strunta aldrig i att gå till vallokalen.

Permalänk
Medlem

@Skonky: Nu blev det väldigt off-topic, så därför kommer jag inte svara efter detta inlägg: Lika mycket som du tycker att invandringen är/var orimlig så tycker jag att, med dagens siffror, att den är helt rimlig (nej jag pratar inte om krisen 150 000/år, snarare 20 000 - 30 000/år, om jag minns de nya siffrorna rätt). Jag har fullt förståelse för att vi inte integrerat alla människor som kom hit för 10 år sedan. Men jag tror och tycker att vi i framtiden kan lyckas integrera invandrare med den takt vi har idag. Min grundläggande åsikt om invandringen är att den kan påverka demografin positivt i Sverige, i den takt som vi kan hantera. Nu har jag inte läst vad Tino Sanandaji skrivit, men om det finns fakta som visar att ALL FORM av invandring påverkar demografin negativt så tar jag tillbaka mitt argument. Men jag kommer som sagt inte diskutera detta mera för det är ett helt annat ämne och tillhör en annan tråd.

Ja jag ser att du är partisk, men om du vill veta vad jag tycker spontant så verkar du sansad och kommer med underlag. Till skillnad från många andra som bara klagar på att allt är skit och att politikerna är dårar. Eller att SVT sänder propaganda. Misshandel av det svenska språket är vad det är.

Kan tillägga, även om det är off-topic, att jag bor ute på förorten och ser all "skit" som alla gapar och klagar om. Men jag är hoppfull inför framtiden och tror på Sverige. Om det så handlar om att ta sig till VM i fotboll eller integrera människor i landet så tror jag på att Sverige kan lyckas

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hubertus:

Det är inte "så otroligt välkänt". Det verkar snarare att du har dåligt med argument.

Som sagt, tänker inte ens påbörja en diskussion kring detta.

OnT:
Man borde spana in de äldre regeringarnas betyg som de fått från folket mellan 1950-1990. TS kommer nog hitta väldigt bra med svar där på sina frågor.

Visa signatur

| Corsair Crystal 460X | Z390-F | 9700K | ROG Ryujn 360mm | RTX 3080Ti | ROG Thor 850W | Vengeance Pro 3200mhz 16cl 16GB (2x8) | 970 Pro 2TB + 2xWD Black 4TB | ROG SWIFT PG279Q | Arctis 7 Pro Wireless | ROG Scope Deluxe red silent | ROG Chakram |

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Alotiat:

Nu har jag inte läst vad Tino Sanandaji skrivit, men om det finns fakta som visar att ALL FORM av invandring påverkar demografin negativt så tar jag tillbaka mitt argument.

Nu pratar vi inte om ALL FORM av invandring, arbetskraftsinvandring är positiv, invandring av analfabeter/lågutbildade är det inte. Kanske det skulle kunna varit det om inte våra ersättningssystem vore så givmilda, men då skulle de flesta (som kommer hit idag) heller inte vara så intresserade av att komma hit så det skulle lösa sig av sig självt.

Permalänk
Avstängd

Folk klagar mer för Sverige blivit fattigare helt enkelt t.ex är skola och sjukvård väldigt mycket sämre än för 10-15 år sedan.Blir man sjuk och blir skickad till en telefonväxel och inte får någon hjälp blir man nog ganska irriterad speciellt om man betalat skatt under flera års tid.

USA är ett väldigt roligt exempel när Trump fortsätter med krig i Mellanöstern och inte håller några vallöften .
De 2 alternativ man hade skulle fått samma resultat dvs fortsatt krig i mellanöstern och så är det nog i Sverige med att man får i princip samma skit oavsett om man röstar på 7-klövern eller SD.

Permalänk
Medlem
Skrivet av gabriel15:

Folk klagar mer för Sverige blivit fattigare helt enkelt t.ex är skola och sjukvård väldigt mycket sämre än för 10-15 år sedan.Blir man sjuk och blir skickad till en telefonväxel och inte får någon hjälp blir man nog ganska irriterad speciellt om man betalat skatt under flera års tid.

USA är ett väldigt roligt exempel när Trump fortsätter med krig i Mellanöstern och inte håller några vallöften .
De 2 alternativ man hade skulle fått samma resultat dvs fortsatt krig i mellanöstern och så är det nog i Sverige med att man får i princip samma skit oavsett om man röstar på 7-klövern eller SD.

Vår sjukvård är faktiskt i världsklass. Problemet är bara att vanligt folk har väldigt svårt att få ta del av den.

Visa signatur

| Fractal Design Define Mini C | MSI Z490M MPG GAMING EDGE | Corsair RM750X 750W v2 | Intel Core i5 10600K |
|GIGABYTE RTX 3070 AORUS Master |Corsair 32GB DDR4 3200MHz CL16 |
| Asus Strix Raid DLX | Acer 27" Predator XB271HK G-Sync 4K IPS | Tobii 4C |
| LG OLED55B6V | nVidia Shield V2 |

Permalänk
Medlem

En skillnad nu mot förr är att vem som helst med några få tryck kan sprida sina åsikter till många (vilket egentligen är bra).
Men åsikter blir lätt sanningar eller "fakta" (vilket är dåligt).
Sen upplever jag att de sociala plattformarna premierar provokationer, oneliners och klickbaits i jakten på annonspengar och det som är över till nyhetsrapporteringen är krig och brott.

Det är inte konstigt att folk deppar ihop och gnäller tänker jag...

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Storage Jar:

Vår sjukvård är faktiskt i världsklass. Problemet är bara att vanligt folk har väldigt svårt att få ta del av den.

När man inte kan ta del av sjukvården spelar det inte någon roll om den är i toppklass eller helt värdelös.
Sedan lastar man massa pappersarbete på läkarna för att försäkringskassan ska bestämma vem som är sjuk.
De dåliga förhållanden personalen på sjukhus utsätts för sänker kvalitén också.

Jag har ingen aning om hur sjukvården fungerat tidigare men jag antar att den har blivit så dålig för att det inte läggs tillräckligt med pengar på den av diverse anledningar.

EDIT: folk vill ha något att tro på t.ex en svart president,en orange president,en kvinnlig president, en svetsare eller vad det nu kan vara.
Det har ju gått så långt att folk börjat bli desperata att man röstar fram en tv-stjärna för man vill ha något nytt eftersom det gamla inte fungerat och när man får samma skit så får man helt enkelt prova något annat sjukt alternativ nästa val.

Permalänk
Medlem
Skrivet av gabriel15:

När man inte kan ta del av sjukvården spelar det inte någon roll om den är i toppklass eller helt värdelös.
Sedan lastar man massa pappersarbete på läkarna för att försäkringskassan ska bestämma vem som är sjuk.
De dåliga förhållanden personalen på sjukhus utsätts för sänker kvalitén också.

Jag har ingen aning om hur sjukvården fungerat tidigare men jag antar att den har blivit så dålig för att det inte läggs tillräckligt med pengar på den av diverse anledningar.

EDIT: folk vill ha något att tro på t.ex en svart president,en orange president,en kvinnlig president, en svetsare eller vad det nu kan vara.
Det har ju gått så långt att folk börjat bli desperata att man röstar fram en tv-stjärna för man vill ha något nytt eftersom det gamla inte fungerat och när man får samma skit så får man helt enkelt prova något annat sjukt alternativ nästa val.

Om du inte vet hur sjukvården var tidigare, hur vet du att den blivit sämre? På vilken fakta grundar du antagandet att den faktiskt blivit sämre?

Att en tv-stjärna blir president är inget nytt, Ronald Reagan anyone?

Det blir lätt historielöst.

Visa signatur

7800X3D - 7900XTX - QD-OLED 34" AW3423DW

Permalänk
Medlem

Samlingsregeringen under andra världskriget hade nog ganska bra stöd, då det fanns andra saker att tänka på än inrikespolitik. Sen har vi väl i Sverige vad jag förstår ganska ofta haft minoritetsregeringar (som nu), i jämförelse med övriga Europa, och då är det rimligt att vänta sig att färre tycker att regeringen är fantastisk än om den har en majoritet bakom sig.

Skrivet av Alotiat:

Min teori: Det har blivit så att den som hörs mest och högst, får också mest uppmärksamhet oavsett vad som kommer ur dennes mun. Ett exempel på detta är Trump i USA. Vad tror ni?

Din teori låter rimlig. Men det skulle väl också betyda att uppfattningen att politiker är oomtyckta bygger på några få som skriker högt, snarare än att en majoritet ändrat attityd?

Några reflektioner utan inbördes ordning:

  • En skillnad mellan en regering och tyckaren är att regeringen tvingas testa sin politik mot verkligheten. Därför kommer regeringen alltid att måsta kompromissa mer än den som bara driver en åsikt (proffs eller ej).

  • Det är inte uppenbart viktigt att en regering är omtyckt, så länge den kan genomföra en kompromiss av de olika viljor som finns som en majoritet är någorlunda nöjda med. (alla vill olika och "folkviljan" är i bästa fall ett aggregat av alla dessa viljor).

  • OM respekten för politiker minskat i Sverige så är det inte nödvändigtvis vare sig konstigt eller dåligt. I t.ex. USA eller Frankrike tycks det mig som att folk mycket längre haft en hälsosam skepsis mot vad politiker kan ställa till med. Sverige har dessutom ett ganska svagt konstitutionellt skydd mot ickedemokratiska maktövertaganden (därför att vi aldrig behövt något), vilket kan bli ett stort problem om vi skulle få en Trump-typ i regeringsställning.

  • En sak som verkar ha hänt ffa sedan regeringen Persson är att de ideologiska skillnaderna krympt eller i alla fall blivit mindre tydliga. Detta märktes särskilt tydligt kring senaste valet och regeringskrisen som följde - det mesta av debatten handlade om vem som var "regeringsduglig", inte om vad de olika partierna ville med Sverige. Ett annat tecken på detta är att politiker tenderar förklara dåliga valresultat som kunskapsproblem - "vi har inte nått fram med vårt budskap" alternativt "PK-media ljög/vinklade och skrämde bort väljarna från oss" snarare än "jaha, väljarna ville nåt annat än vi".

  • Det sista leder också till ett orimligt stort fokus på världsbilder och filterbubblor, som om den politiska frågan vore hur världen är snarare än hur vi vill ha den. Det är ett problem för demokratin om åsikter kan avfärdas som objektivt felaktiga - för om majoritetens åsikt enbart beror på en (i min mening) felaktig verklighetsuppfattning, varför ska jag ta majoritetens åsikt på allvar?

Sammantaget så tror jag inte att ett eventuellt större förakt mot politiker är ett problem, bristen på ideologisk diskussion är det däremot.

Visa signatur

Här hade jag en historik sen 1990-talet, men den blev tillslut för lång. Aktiva maskiner 2022-framåt:
Work/Play/Everythingstation: AMD Epyc 7443p, Pop OS host, Win10 + Linux guests (KVM/Qemu)
Work/Play nr 2: AMD Phenom II 1090t, Debian + Win 10 (dual boot)
Server x3: Epyc 7252 (TrueNAS Core), Atom 2550 (FreeBSD, backup), Opteron 6140 (Ubuntu, off prem backup)
Retrohörna under uppbyggnad: Dual Pentium Pro 200MHz, Pentium P54C 90MHz, Gravis Ultrasound MAX