Microsoft utvecklar egna ARM-kretsar för datacenter och Surface

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yoshman:

Apple kan inte emulera x86_64 i samma hastighet som de kan köra ARM64, man når ~70-80 % av ARM64 hastigheten.

Men då deras CPU är så brutalt bred räcker 70-80 % effektivitet för att man kan köra programmen snabbare än vad AMD/Intel kan om de klockade sina CPUer till 3,2 GHz (vilket är frekvensen M1 kör i).

Självklart kan andra göra detta givet tillräckligt med FoU. Det tekniskt riktigt intressanta med detta är att AMD/Intel borde fundera på att själva köra något likt Rosetta 2, d.v.s. bygga en CPU som inte kan avkoda x86_64 utan den avkodar något annat som möjliggör väsentligt bredare designer och sedan översätter man x86_64 programmen statiskt (första gången man kör programmet) för att sedan köra denna "nya" ISA.

Det är naturligtvis bara ett plåster, rätt lösning är pensionera x86_64. Men givet hur viktigt x86_64 är för Windows är det ändå en möjlighet att fortsätta boost prestanda.

En långsiktigt bättre lösning är nog att byta till t.ex. ARM64 eller RISC-V men bygga in riktigt bra x86_64 emulering likt vad Apple gjort i M1.

Man är lite nyfiken vad som händer och hur snacket går innanför vägarna på Intel. Om dom vill köra på med x86 och tycker att det löser sig. Eller om dom har alternativa spår samtidigt...

En fördel med Microsoft borde väl dock vara att om dom blir bra på att utveckla CPU, så har dom kunnande inom både CPU och OS-utveckling och det borde bli lättare att göra sån emulering. Intel borde väl kanske ha en nackdel här om dom skulle gå på det spåret?

Visa signatur

Chassi : BitFenix Prodigy Svart mITX Moderkort : Asus P8Z77-I DELUXE mITX CPU : Intel Core i7 3770K RAM : Crucial 16GB (2x8192MB) CL9 1600Mhz Ballistix Sport

Permalänk
Medlem
Skrivet av shogun-r:

Man är lite nyfiken vad som händer och hur snacket går innanför vägarna på Intel. Om dom vill köra på med x86 och tycker att det löser sig. Eller om dom har alternativa spår samtidigt...

Jag tror du börjar ha två grupperingar inom intel nu, på tekniknivå där man ser utmaningarna med x86 och framtiden och hur man borde möte hotet. På ledningsnivå (och nu utgår jag ifrån att intel styrs av bönräknare såsom 95% av världens bolag) där man ser hotet men tror att det kan hanteras genom mer/bättre reklam, mer/bättre säljinsatser o.s.v. Problemet med bönräknare är att de tittar bakåt och ser hur många miljarder de plöjt ner i forskning/utveckling och de vill ha utdelning på de investerade pengarna. Tyvärr saknar den typen av människor förmåga att inse att ibland behöver man växla spår totalt. Detta är ett klassiskt problem som fler bolag har hamnat i och ofta brukar de interna stridigheterna ta för lång tid, så när man vaknar upp och känner kaffelukten så är det försent. Då tror jag mer på att Amd har en chans att vakna i tid och växla om, men antagligen inte där heller utan vi kommer se ”nya” spelare som Nvidia, Qualcomm, Samsung o.s.v. växa sig stora inom CPU-området.

Visa signatur

Dator: Mac

Permalänk
Medlem
Skrivet av shogun-r:

Man är lite nyfiken vad som händer och hur snacket går innanför vägarna på Intel.

Intel på vägarna, de har ju kört i diket sedan länge... *drumroll*

Visa signatur

Modermodem: Asus ROG Strix X470-F
Grafikkort: XFX Speedster MERC 319 AMD Radeon™ RX 6800 BLACK
Processor: AMD 2600X
Minne: 48 GB

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mindfighter:

Inte ett dugg mer meckigt, så cykel... kör flera RPi och x86 servrar själv med ubuntu/debian. Sen styr förstås leverantören vad som kan boota på hårdvaran, men det kan lika gärna styras om man har en x86 CPU så det påverkar inte av att det är en ARM64 CPU.

Läs lite mer om Apple och Linux här t.ex.:
https://www.reddit.com/r/linux/comments/jtwgkp/work_is_being_...

Jo jag också, men när en ny version av rpi eller pine kommer så tar det lång tid innan den är supportad på ett bra sätt av de distros som inte är utvecklade samman den.
Det är på dessa öppna plattformar som dessutom är extremt standard och populära.
När en ny processor släpps på x86 funkar det direkt. och där kommer det många fler och mycket oftare.
Men jag har för lite kunskap om detta.

Visa signatur

| i7 2600k | Custom loop | Asus maximus IV gene-Z | 16gb 2133mhz | FD newton r3 1000W sleavat MDPCX | 2x Asus R9290X DCII | Caselabs Mercury s8 vit | LG 34uc88-b | Crucial mx100 512gb | Xonar essense STX | Little Dot I+ med Sennheiser HD 650|