När ställer ni in nylagad mat i kylen?

Permalänk
Medlem

När ställer ni in nylagad mat i kylen?

Har hört olika om vad som är bäst; ställa in direkt, eller låta svalna så inte maten värmer upp kylskåpet.

Permalänk
Relik 📜

"Annat", ish. Har faktiskt fått rutin på att om möjligt ställa maten på ett par stora kylklampar vi har. Då svalnar den rätt snabbt, sedan in i kylen eller frysen.

Visa signatur

För övrigt anser jag att Karthago bör förstöras.
▪ Nöje #1 -> i5-11400F - B560M-ITX/ac - RTX 3070 - 16 GB DDR4
▪ Nöje #2 -> R5 5600 - Prime B450-Plus - RX 6750 XT - 16 GB DDR4
▪ Mobilt -> HP Pavilion Aero - R5 5625U - 16 GB DDR4
▪ Konsol -> Steam Deck, Xbox Series S

Permalänk
Medlem

För mig handlar det om en balans mellan att exponera matlådan för luften i omgivningen, kondensen som uppkommer om man sätter på locket för tidigt och dess temperatur. Så svaret blir då "När maten har svalnat något"

Permalänk
Medlem

Jag brukar låta maten stå framme 2-3 timmar innan jag ställer in det i kylen. Jag är väldigt petig när det gäller mat, bäst före-datum och bakterier men har inte blivit dålig av att ha maten framme såpass länge som jag haft.

Sen beror det givetvis på vad det är jag tillagat - är det skaldjur i maten så brukar jag vara ganska snabb på att få in maten i kylen. Är det någon vegetarisk gryta kan jag låta det stå bra mycket längre. ¯\_(ツ)_/¯

Permalänk
Medlem

I kylen spelar det ingen roll, men i frysen försöker jag få ned maten till rumstemp innan så jag slipper lika mycket isbildning i frysen.

Visa signatur

Chassie Louqe Ghost S1 MKIII Limestone, Moderkort Gigabyte B550I AORUS PRO AX, RAM minnen G.SKill Trident Z Neo RGB 32GB, CPU AMD Ryzen 7 5800X, KylareNoctua Ghost S1 Edition, GPU Powercolor Radeon RX 6800 16GB, Systemdisk Samsung 970 EVO Plus series 500GB M.2, Sel/programdisk SSD 2x Samsung 850 EVO 120/500 GB, PSU Corsair sf750w, Skärm Samsung c32hg70 144hz,Mus Logitech g603 wireless gamingmouse, Tangentbord Logitech g613 wireless gaming keyboard

Permalänk
Medlem

Beror på maten. Vintertid ställs den oftast i uterumet där det är kallt. Ställer aldrig in någon varm mat dock, kan stå framme och svalna i 1-5h utan problem.

Permalänk
Medlem

De gånger jag gör matlådor (ganska sällan) så brukar jag låta dem stå på köksbänken, förslutna med lock, i kanske 10-20 minuter, sen släpper jag ut övertrycket genom att "puffa" med locken, och därefter in i kylen med dem. Ska några frysas flyttar jag dem till frysen efter nån timme i kylen.

Det mesta i min kyl är mejeriprodukter, ägg, matfett och saft, som alla är ganska okänsliga för kortvariga temperaturtoppar.

Visa signatur

Moderkort: Gigabyte X570 Aorus Master | CPU: AMD Ryzen R9 5900X | CPU-kylare: Noctua NH-D15 chromax.black | RAM: Corsair Vengeance LPX 64 GB (4x16) DDR4-3600 CL18 | GPU: Gigabyte RTX 4080 Eagle OC | SSD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 1 TB NVMe + Kingston A400 480 GB + Samsung QVO860 1 TB | PSU: EVGA SuperNOVA G2 1000 W Gold | Chassi: Lian Li O11 Dynamic XL | Skärm: BenQ PD3200U @ 3840x2160 + ASUS ROG Strix XG32VQ @ 2560x1440 | Tangentbord: Corsair K68 RGB Cherry MX Red | Mus: Logitech MX Master 2S

Permalänk
Medlem

Större delen av året är det ju kallare på balkongen än inne, så där får det stå tills det svalnat ordentligt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av emilakered:

"Annat", ish. Har faktiskt fått rutin på att om möjligt ställa maten på ett par stora kylklampar vi har. Då svalnar den rätt snabbt, sedan in i kylen eller frysen.

Smart en DIY blastchiller.

Permalänk
Medlem
Skrivet av CymbalCrasher:

Har hört olika om vad som är bäst; ställa in direkt, eller låta svalna så inte maten värmer upp kylskåpet.

Maten mår bäst när den ställs in omedelbart.

Visa signatur

🧠i9-10900k @ 3,7GHz 📹3080Ti STRIX OC 12GB 📼Corsair Vengeance 64GB
📰MSI MEG z490 Unify 💽Samsung 970 EVO plus 500GB/1TB 📺Asus PG348Q 34"

Permalänk
Medlem

Så här års, direkt ut så är maten djupfryst till nästa morgon. Annars svalna på bänken.

Visa signatur

Nybörjare på Linux? Se hit! #15665841

Permalänk
Medlem
Skrivet av cyklonen:

De gånger jag gör matlådor (ganska sällan) så brukar jag låta dem stå på köksbänken, förslutna med lock, i kanske 10-20 minuter, sen släpper jag ut övertrycket genom att "puffa" med locken, och därefter in i kylen med dem. Ska några frysas flyttar jag dem till frysen efter nån timme i kylen.

Det mesta i min kyl är mejeriprodukter, ägg, matfett och saft, som alla är ganska okänsliga för kortvariga temperaturtoppar.

Det borde väl bli ett undertryck i matlådan då den svalnar och varm luft som blir kallare tar mindre plats?

Visa signatur

FormD T1 || i9 10850K || MSI MEG Z490i UNIFY || Nvidia RTX3080FE || 32GB G.SKILL Trident Z Neo 3600MHz CL16 || WD SN550 1TB && Kingston Fury Renegade 2TB|| Corsair SF750 Platinum
Dell S2721DGFA|HP Omen 34C
BenQ W1300 | Yamaha RX-A830 | Playstation 3

Permalänk
Medlem
Skrivet av ChipZ:

Det borde väl bli ett undertryck i matlådan då den svalnar och varm luft som blir kallare tar mindre plats?

Med tiden, ja, men inledningsvis blir det övertryck pga ångorna. Locken buktar i alla fall uppåt 5-7 mm!

Visa signatur

Moderkort: Gigabyte X570 Aorus Master | CPU: AMD Ryzen R9 5900X | CPU-kylare: Noctua NH-D15 chromax.black | RAM: Corsair Vengeance LPX 64 GB (4x16) DDR4-3600 CL18 | GPU: Gigabyte RTX 4080 Eagle OC | SSD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 1 TB NVMe + Kingston A400 480 GB + Samsung QVO860 1 TB | PSU: EVGA SuperNOVA G2 1000 W Gold | Chassi: Lian Li O11 Dynamic XL | Skärm: BenQ PD3200U @ 3840x2160 + ASUS ROG Strix XG32VQ @ 2560x1440 | Tangentbord: Corsair K68 RGB Cherry MX Red | Mus: Logitech MX Master 2S

Permalänk
Medlem

Beror på hur länge maten ska finnas kvar för min del.

Ska det räcka flera dagar eller t.om frysas så ska den ju verkligen kylas ner omedelbart. Så då blir det vattenbad eller utomhus på vintern. Såklart utan lock för kondensen är perfekt för bakterier att föröka sig. Är maten slut samma dag eller dagen efter är jag mindre noga.

Man vill få maten från 60c till 4c så fort som möjligt.

https://en.wikipedia.org/wiki/Danger_zone_(food_safety)

Skrivet av HarryBee:

Jag brukar låta maten stå framme 2-3 timmar innan jag ställer in det i kylen. Jag är väldigt petig när det gäller mat, bäst före-datum och bakterier men har inte blivit dålig av att ha maten framme såpass länge som jag haft.

Sen beror det givetvis på vad det är jag tillagat - är det skaldjur i maten så brukar jag vara ganska snabb på att få in maten i kylen. Är det någon vegetarisk gryta kan jag låta det stå bra mycket längre. ¯\_(ツ)_/¯

Ganska intressant att du ser dig som väldigt petig när det är mindre viktigt (bäst före datum, snackar vi förbrukningsdatum är det annorlunda) men kör helt emot alla regler och rekommendationer när det är viktigt (lämna framme för att svalna). Har du själv tänkt något extra på varför?

Visa signatur

i9 11900k ||32GB 4000MHz CL15||ASUS ROG STRIX Z590-E||Noctua NH-D15s
Intel Arc a750 ||Samsung 980 pro|| EVGA Supernova G3 850W
Asus xonar essence STX|| Lian-Li O11 Dynamic XL
Asus VG27AQ 165Hz IPS, Sennheiser HD650, Logitech g502 Hero, fUnc f30r, Vortex TAB90M, Audio-Technicha ATR2500x-USB
Server: x10SL7-F, Xeon E3 1230v3, 32GB Samsung ECC ram, 6x3TB WD RED, FD Node 804.

Permalänk

En bekant trodde det var okej att käka köttfärssås som råkat står framme i 12-16 timmar, han värmde på den ordentligt innan... hjälpte icke... bodde på toaletten ett dygn efter
Vissa bakterier ger fan i om dom kommer upp i 100 grader

Visa signatur

Ryzen 5 3600|Asus X-470|32Gb DDR4|Asus 2060 Super
Ryzen 5 3600|ASRock B-450 itx|32Gb DDR4|2060FE
2xE5-2630v3|DL360G9|256Gb|8Tb|Server 2019|4 Windows 10 & 11 VM |
NES|SNES|N64|Wii|Switch|PsOne|PS1|PS2|PS3|PS4|PS5|Xbox|Xbox360s|Xbox One X|Xbox Series X|

Permalänk
Medlem
Skrivet av cyklonen:

Med tiden, ja, men inledningsvis blir det övertryck pga ångorna. Locken buktar i alla fall uppåt 5-7 mm!

Aha, men ställer du in dem i kylen med övertryck borde det ju jämna ut sig när det kyls ner resten av vägen sen

Kör endast glasmatlådor nu för tiden då de är mycket mer lättdiskade och tål bestick oändligt mycket bättre. Ställer vi in något varmt i kylen med locket på kan det sitta så hårt sen att man får ta i rejält för att få loss det sen.

Visa signatur

FormD T1 || i9 10850K || MSI MEG Z490i UNIFY || Nvidia RTX3080FE || 32GB G.SKILL Trident Z Neo 3600MHz CL16 || WD SN550 1TB && Kingston Fury Renegade 2TB|| Corsair SF750 Platinum
Dell S2721DGFA|HP Omen 34C
BenQ W1300 | Yamaha RX-A830 | Playstation 3

Permalänk
Medlem
Skrivet av cyklonen:

De gånger jag gör matlådor (ganska sällan) så brukar jag låta dem stå på köksbänken, förslutna med lock, i kanske 10-20 minuter, sen släpper jag ut övertrycket genom att "puffa" med locken, och därefter in i kylen med dem. Ska några frysas flyttar jag dem till frysen efter nån timme i kylen.

Det mesta i min kyl är mejeriprodukter, ägg, matfett och saft, som alla är ganska okänsliga för kortvariga temperaturtoppar.

Du borde köra utan lock, eller iallafall på glänt för det kyls inte ner lika fort med locket på vilket innebär längre tid i de temperaturer som bakterier och liknande gillar.

Visa signatur

Citera så att jag hittar tillbaka! AMD Ryzen 7 5800X3D | MSI B450 Tomahawk Max | 32GB Ballistix @ 3733/16 | EVGA 2070 | Crucial MX500 2TB | EVGA G2 750W | Windows 10

Permalänk
Avstängd

Jag valde annat. Jag hamnade i en diskussion om precis detta med min syrra som är kock, men hon förstod inte riktigt mina argument, vilka var: Jag kommer att ställa in maten innan jag går och lägger mig, om den är rumstempererad då eller lite varmare eller har varit rumstempererad i ett par timmar spelar ingen roll. Hon menade på att det viktiga är att kyla maten snabbt. Diskussionen började för vi diskuterade om man skulle sätta ett lock på "restlådan" eller inte, och hon var förstås helt emot det då snabb nedkylning är det viktigaste. Medan jag då hävdade att, eftersom maten inte kommer in i kylen snabbare ändå (då jag tar den vid läggdags oavsett), så är det bättre med locket på så att det inte kommer annan skit i den eller liknande.

Hon har förstås rätt, det bästa vore att låta maten kallna så snabbt som möjligt för att, precis när den når ner till temperaturen som inte skadar kylen eller mer troligt andra varor där inne, ställa in den. Men jag står inte och passar mina matrester med en termometer och jag har heller inte koll på exakt hur sval den borde vara för att hamna i kylen, så det hjälper ju inte mig liksom. Alltså kör jag lock på och in i kylen när den har stått en stund och det passar mig.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Shrudder:

Du borde köra utan lock, eller iallafall på glänt för det kyls inte ner lika fort med locket på vilket innebär längre tid i de temperaturer som bakterier och liknande gillar.

Vill minimera tiden som maten står exponerad för luftburna mikroorganismer, så det är lock på sekunden efter det är upphällt.
Tiden i "farliga" temperaturer passeras i kylen, under mycket kort tid.

Visa signatur

Moderkort: Gigabyte X570 Aorus Master | CPU: AMD Ryzen R9 5900X | CPU-kylare: Noctua NH-D15 chromax.black | RAM: Corsair Vengeance LPX 64 GB (4x16) DDR4-3600 CL18 | GPU: Gigabyte RTX 4080 Eagle OC | SSD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 1 TB NVMe + Kingston A400 480 GB + Samsung QVO860 1 TB | PSU: EVGA SuperNOVA G2 1000 W Gold | Chassi: Lian Li O11 Dynamic XL | Skärm: BenQ PD3200U @ 3840x2160 + ASUS ROG Strix XG32VQ @ 2560x1440 | Tangentbord: Corsair K68 RGB Cherry MX Red | Mus: Logitech MX Master 2S

Permalänk
Medlem
Skrivet av ChipZ:

Aha, men ställer du in dem i kylen med övertryck borde det ju jämna ut sig när det kyls ner resten av vägen sen

Kör endast glasmatlådor nu för tiden då de är mycket mer lättdiskade och tål bestick oändligt mycket bättre. Ställer vi in något varmt i kylen med locket på kan det sitta så hårt sen att man får ta i rejält för att få loss det sen.

Jag släpper ut för att få maximalt undertryck, dvs minimalt med luft, i lådan.

Visa signatur

Moderkort: Gigabyte X570 Aorus Master | CPU: AMD Ryzen R9 5900X | CPU-kylare: Noctua NH-D15 chromax.black | RAM: Corsair Vengeance LPX 64 GB (4x16) DDR4-3600 CL18 | GPU: Gigabyte RTX 4080 Eagle OC | SSD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 1 TB NVMe + Kingston A400 480 GB + Samsung QVO860 1 TB | PSU: EVGA SuperNOVA G2 1000 W Gold | Chassi: Lian Li O11 Dynamic XL | Skärm: BenQ PD3200U @ 3840x2160 + ASUS ROG Strix XG32VQ @ 2560x1440 | Tangentbord: Corsair K68 RGB Cherry MX Red | Mus: Logitech MX Master 2S

Permalänk

Ställer man in den varm blir det ju kondens som sedan droppar ned och geggar till det.
Samt, sakerna som står runt det blir ju varmare ett tag...
Låter den svalna med locket lite öppet.

När man värmer det dör ju potentiella farliga bakterier som vissa är rädda för.

Visa signatur

På tok för många datorer för att skriva här

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av orig_rejser:

När man värmer det dör ju potentiella farliga bakterier som vissa är rädda för.

Jo, fast anledningen att man inte bara kan värma hur dålig mat som helst och äta den problemfritt är att bakterierna lämnar gifter efter sig (som lätt tål 100 grader), så att värma är inte alltid en lösning.

I detta fallet brukar jag dock också låta den svalna, till kanske 30 grader eller sådär, sen sätter jag på lock och ställer in. När den väl är i frysen brukar jag lägga en frysklamp ovanpå varje lock.

Visa signatur

Asus ROG STRIX B550-F / Ryzen 5800X3D / 48 GB 3200 MHz CL14 / Asus TUF 3080 OC / WD SN850 1 TB, Kingston NV1 2 TB + NAS / Corsair RM650x V3 / Acer XB271HU (1440p165) / LG C1 55"
Mobil: Moto G200

Permalänk
Medlem

Beror på om jag ska ha nästa dag eller så, annars om jag ska käka senare samma dag som oftast, så låter jag det stå framme.

Visa signatur

MSI X99A GODLIKE GAMING | i7-6950X 4.3GHz | 64GB RAM 3200MHz | RTX 2080

Nintendo Switch | PlayStation 5 | Xbox Series X

Min FZ Profil

Permalänk
Medlem

Då mitt kylskåp inte är av modernaste snitt och är aningen trött så brukar det få stå och svalna på köksbänken tills dess att jag ätit (då jag i princip aldrig lagar mat enbart för framtida bruk). Det tar bort det värsta av värmespiken i kylen samtidigt som det inte ger jättestor bakterietillväxt. Optimalt vore förstås att ha en stor kyl med rejäl kylkapacitet som man kunde slänga in varm mat i utan att tveka, men som boende i hyreslägenhet är det bara att finna sig i den utrustning man har och försöka balansera det hela.

Visa signatur

Desktop: AMD 3950X, 64 GB RAM, Nvidia 4070 ... (Windows 11)
Serverdesktop: AMD 5600G, 64 GB RAM (Proxmox)
Labbmiljö: Supermicro SC825 X9DRi-F 2xE5-2667v2 64GB RAM
Kamera: Canon R5, Canon RF 100-500, Laowa 100mm f/2.8, Canon RF 24-70 f/2,8

Permalänk
Medlem

Nu hänger jag inte med, är folk rädda för att bli förgiftade eller vad handlar det om?

Om vi gör mat och omedelbart portionerar upp det i matlådor så får de stå en timme eller två medans vi äter. Med locket på sniskan så värmen försvinner snabbare samt att slippa onödigt tryck på locket.

Om vi inte portionerar upp det på en gång vilket oftast sker vid storkok eller mat som drar nytta av att stå en stund (t.ex. lasange) så ställer jag in den i kylen när jag går in i köket på kvällen. Brukar bli efter en 4-6 timmar.

Har gjort så i ca 15 år och ingen av oss har blivit magsjuk. När jag var yngre och saker och ting inte var så noga åt jag regelbundet matlådor som stått framme under natten så de hamnade alltså inte i kylen förrän kl. sju när jag kom till jobbet. Fungerade prima.

Permalänk
Medlem
Skrivet av BergEr:

Beror på hur länge maten ska finnas kvar för min del.

Ska det räcka flera dagar eller t.om frysas så ska den ju verkligen kylas ner omedelbart. Så då blir det vattenbad eller utomhus på vintern. Såklart utan lock för kondensen är perfekt för bakterier att föröka sig. Är maten slut samma dag eller dagen efter är jag mindre noga.

Man vill få maten från 60c till 4c så fort som möjligt.

https://en.wikipedia.org/wiki/Danger_zone_(food_safety)

Ganska intressant att du ser dig som väldigt petig när det är mindre viktigt (bäst före datum, snackar vi förbrukningsdatum är det annorlunda) men kör helt emot alla regler och rekommendationer när det är viktigt (lämna framme för att svalna). Har du själv tänkt något extra på varför?

Oj, det vet jag faktiskt inte riktigt. Jag har haft emetofobi i hela mitt liv och är väldigt petig med i princip alla aspekter utom just det där med att det kan stå framme. Jag tror det är någonting som jag har växt upp med i min familj, men av några konstigheter har jag väldigt svårt att släppa just bäst-före datum trots att jag vet att svenska 'tillverkare' är väldigt generösa med dem.

Permalänk
Medlem

Vid rumstemp eller lägre. Ställer ofta ut på den inglasade balkongen där jag har ett kattsäkrat skåp.

Sommartid får det svalna i köket innan kyl/frys, och ibland över natten om det börjar bli sent. Har aldrig haft några magbekymmer.

Visa signatur

Spelar mestadels Arma 3, men även sådant som Factorio och Rimworld.

Permalänk
Medlem

När jag jobbade på min lokala ICA så hade vi en charkmästare som berättade för mig att (sett till bakteriebildning) mat är alltid bäst att både värma och kyla ner så snabbt som möjligt, dvs inte låta den stå och sakta gå ner i temp. Har matlådor med såna där små ventiler för kondensen som jag lägger maten i direkt och sen in i kylen.

Sen måste man ju såklart också ha i åtanke om den ska in i frysen (isbildning) eller om rätten i sig gör sig bäst att värmas långsammare etc. Men det var tumregeln för hållbarhet iallafall

Permalänk
Medlem
Skrivet av orig_rejser:

När man värmer det dör ju potentiella farliga bakterier som vissa är rädda för.

Nej, stämmer inte.

Vissa bakterier dör, vissa blir kvar. Men deras avföring osv blir kvar och det är delen som oftast gör dig sjuk. Kör man sen bara maten i mikron så dör verkligen inte allt.

@HarryBee Tackar för svaret

Visa signatur

i9 11900k ||32GB 4000MHz CL15||ASUS ROG STRIX Z590-E||Noctua NH-D15s
Intel Arc a750 ||Samsung 980 pro|| EVGA Supernova G3 850W
Asus xonar essence STX|| Lian-Li O11 Dynamic XL
Asus VG27AQ 165Hz IPS, Sennheiser HD650, Logitech g502 Hero, fUnc f30r, Vortex TAB90M, Audio-Technicha ATR2500x-USB
Server: x10SL7-F, Xeon E3 1230v3, 32GB Samsung ECC ram, 6x3TB WD RED, FD Node 804.

Permalänk
Medlem

Beror på vad det är för något och hur mycket.
Fullpackade lådor med något som håller värmen får stå och svalna (eller åker utomhus en stund såhär års).
Smårester som ändå svalnat någorlunda medans man äter åker in direkt.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."