Delning med Synology Moments

Permalänk

Delning med Synology Moments

Hej!
Finns här nån expert på Synology Moments? Eller nån som kan klura sig fram till nåt bra tips?

Mitt problem är följande:

Jag och min fru kör backup av våra mobilbilder till vårt NAS från Synology och kör där appen "Moments". Vi skulle vilja kunna titta på varandras bilder utan att behöva logga in på varandras konton. Moments har en delningsfunktion, men den verkar bara vara en delad mapp, dit man manuellt måste kopiera in de bilder man vill dela.

Så finns det något sätt att bara få en "genväg" till varandras bildmappar? Eller har någon något tips på en alternativ app som är kompatibel med ett synology-NAS?

Tacksam för tips!

Visa signatur

Nöken - A Pet Dragon for Bold Princesses

Permalänk
Medlem

Det går väl scripta att den automatiskt flyttar alla bilder till er delade mapp?
Har ingen Synology, men borde gå att googla på typ Synology script move to folder

Permalänk
Medlem

Går säkert att kopiera med hårda länkar eller med 'reflink' (om nasen har BTRFS som filsystem) till för ändamålet skapade mappar i en gemensam delad mapp som båda kommer åt - Det som är knölet är användarrättigheter då användarkonton normal brukar vara skyddade för varandas insyn.

Kopiering utan att det tar extra diskplats (inom samma filsystem) kan tex. göras med 'cp -aln /user1/path/mapp1 /gemensam_mapp/path/mapp_user1' med hårda länkar och för reflink istället med 'cp -an --reflink=always /user1/path/mapp1 /gemensam_mapp/path/mapp_user1' för filsystem med BTRFS i NAS:en med en cron-script eller liknande.

(flagga -r gör att det kopierar rekursivt i mappträdet som skapar motsvarande kopia i mottagande mappträdet, flaggan -n i 'cp' gör att den inte skriver över filer med samma namn i mappträdet som finns sedan tidigare i en tidigare synkning. nu går förvisso skrivning av hårda länkar och "reflink" väldigt fort ändå även om det skriver över befintliga filer med samman namn i stora antal i mappträdet. -l (lilla L) säger åt 'cp' att hårda länkar skall användas, '--reflink=always' att 'reflink' (ny metadata som refererar till samma datablock av filen som orginalet och därmed inte behöver kopieras) alltid skall användas istället filkopiering eller använda hårda länkar i filsystem som BTRFS )

Den typen av kopiering med hårda länkar eller med reflink tar ingen extra plats på disken på NAS:en medans 'vanlig' kopiering tar lika mycket ny plats som storleken på filen/mappen man kopierar ifrån.

Kan också vara lite stök att sätta rättigheter (med chmod) på mappar i den gemensamma mappen och filer så att man kan titta på varandras filer och tex. bör tillhöra samma grupp (ofta 'user' i NAS-sammanhang) och default brukar då ena användare kunna läsa/titta den andre användarens filer men inte modifiera eller ta bort filerna förutom just sina egna filer.

---

Hårda länkar är en fil som finns på en plats men har flera filnamnsingångar som kan vara olika namn och som kan vara i olika mappar. Dess rättigheter och innehåll som ändras via en filnamnsingång speglas direkt för alla andra filnamn som är kopplade till filen. Man kan alltså inte sätta olika unika rättigheter för filen beroende på vilken filmap det refereras ifrån...

Detta är bra i en del sammanhang som att editerar man filen så är det uppdaterat på alla andra ställen i filträden samtidigt med filnamn som refererar mot samma aktuella fil. - nackdelen att det också kan användas oavsiktligt skadlig väg - att om den ändras på ett ställe också gör att det ändras på alla andra ställen som refereras till samma fil som tex. dagliga backup-mappar med sinsemellan hårdlänkade filer mellan sig.

Det beror på att filnamnen i en mapp innehåller bara ett nummer - en inod-nummer som pekar på själva filen - och inoden har all metadata som gäller för filen i avseende rättigheter, innehåll mm. och även räknare i hur många filnamn som pekar på inoden (men vet inte vilka då den inte har backreferenser och därmed kan hitta vilka filnamn som är refererad till samma inod) - När en filsnamn i en mapp raderas så minskas räknarantalet av filnamn på inoden och när den når 0 (dvs. inga filnamnsreferenser lägre existerar i filträden) anses filen raderad och filsystemet tar bort inoden i sin helhet och frigör platsen filen upptog till ledig utrymme i filsystemet igen.

Filkopia med 'reflink' är dock annan sak och kom först med COW-filsystem som BTRFS (och numera XFS, men inte opensourceversionen av ZFS ännu trots de gått över 10 år och verkligen behöver funktionen, bara i den senare kommersiella varianten av ZFS kort efter när den stängdes till sluten kod) - den har sin egna unika 'inode' och därmed kan sätta rättigheter individuellt för filkopian - men med COW-systemet i BTRFS så pekar den nya filen i samband med kopiering på exakt samma datablock som orginalet och kopian tar alltså ingen extra diskplats (mer än för den nya metadatan då) till en början och det är bara när man modifierar filen i endera sidan som nya datablock allokeras för förändringarna (och just dom delarna tappar då kopplingen mot originalet) - orginalet påverkas aldrig av man gör med kopian även om de till en början delade samma datablock.

Permalänk
Medlem
Skrivet av PigPillow:

Hej!
Finns här nån expert på Synology Moments? Eller nån som kan klura sig fram till nåt bra tips?

Mitt problem är följande:

Jag och min fru kör backup av våra mobilbilder till vårt NAS från Synology och kör där appen "Moments". Vi skulle vilja kunna titta på varandras bilder utan att behöva logga in på varandras konton. Moments har en delningsfunktion, men den verkar bara vara en delad mapp, dit man manuellt måste kopiera in de bilder man vill dela.

Så finns det något sätt att bara få en "genväg" till varandras bildmappar? Eller har någon något tips på en alternativ app som är kompatibel med ett synology-NAS?

Tacksam för tips!

Hej PigPillow,

När det kommer till fotodelning i Synology Moments eller ersättaren Synology Photos i DSM 7.0 så fungerar det som följande.

Dina bilder som du laddar upp via Moments/Photo appen landar i /home/användare/photos och kan således endast läsas av ägaren. Om du har aktiverat "Delat bibliotek" under Moments/Photo-inställningarna och i mobilappen går in under "Bildernas källa" och ändrar till "Delat bildbibliotek" så innebär detta att alla bilder som synkroniseras från telefonerna istället hamnar i mappen/utdelningen /photos på Synology NAS:en och därmed per automatik går att se för alla användare som har åtkomsträttigher till "Delat bibliotek".

Så med andra ord, om du aktiverar "Delat bibliotek" och sätter detta som standard destination i mobilapparna och sen flyttar alla bilder från /home/användare1/photos och /home/användare2/photos till /photos på NAS:en så kommer ni att se varandras bilder direkt som du efterfrågar. Och vill ni att externa användare eller andra familjemedlemmar ska kunna ta del av vissa bilder så skapar ni bara ett delat fotoalbum med önskade bilder och med önskade rättigher såsom öppen länk, lösenordssatt länk, med eller utan rättigheter att ladda ner bilder osv.

Du kan kolla in det här videoklippet som gäller Photos i DSM 7.0, delningsfunktionen är densamma som i Moments som du och jag kör.
https://www.youtube.com/watch?v=o4ivCKrh_ik

Visa signatur

Also found as @piteball@mastodon.rockhost.se