Permalänk
Medlem

ASRock DeskMini X300

Hej!

Hittade det här barebone Chassit och tänker nog slå till. Lite orolig över att Bios behöver uppdateras. Är det bara att kasta in en gammal processor och uppdatera bios. Har förstått att vissa exemplar är uppdaterade och det går att använda Ryzen serie 5000 direkt och vissa måste uppdateras. Känns lite som rysk roulette från amazon. För vill använda den starkare AMD Ryzen 5600g skulle ju gå att köpa begagnat ett 3600g. Några funderingar. Angående moderkortet i chassit. Är det framtidssäkert eller är det bättre att satsa på något med mini itx moderkort? Chassit känns så smidigt, ska användas mestadels med office paketet och schemaläggning mao inget krävande ( liten arbetsplats yta-ska endast användas för plugg,forumläsande,tv tittande, lite arbete (man får inte jobba ihjäl sig😂) och serie tittande. Inget spelande).
1. Moderkort tror ni det kommer vara framtidssäkert, funka i 2år?
2. Försökt se om det är någon stor skillnad mot itx men för egen del ska kortet bara kopplas till en 4k skärm och det ska inte vara något problem? Inga andra stora skillnader jämfört med itx, förutom grafikortet som inte finns med på x300?
3. Ramminnen-sodimm, stämmer det att AMD Ryzen gillar hög klockfrekvens. Bör man använda 3200 Mhz?
4.Med tanke på åldrande, smart eller overkill att ta 32 gb ram, är inte så stor skillnad i kostnad. Mår moderkortet bra av att ha mycket ram?
5.Är ASRock bra med uppdateringar på sina produkter?

Mvh Nicklas

Visa signatur

Macbook Air 2021 (Standard)-Airpods and Xiomi Airdots-Iphone SE 2020-Skärm på gång!

Permalänk
Medlem
  1. Nja, AM4 är end-of-life så det kommer inte finnas någon uppgraderingsväg i framtiden (gäller alltså även B550/X570). Det är vänta på AM5 som gäller då. 5600G/5700G är dock de bästa APU:erna som finns i dagsläget.

  2. Jämfört med B550/X570 så är det ju "bara" PCIe 3.0 och USB 3.2 Gen1 bland annat. Det förstnämnda påverkar ju bara M.2-platsen och det räcker och blir över med bandbredd ändå IMO.

  3. Ja det stämmer, än mer så för APU:er som inte har dedikerat VRAM utan använder systemminnet. Jag skulle satsa på 3200 alla dagar.

  4. Jag skulle definitivt köra på 32GB med dagens priser. Mängden RAM påverkar inte prestandan så länge du inte får slut, men multitaskar man mycket börjar 16GB bli på gränsen så tycker det är lika bra att köra på 2x16GB direkt.

  5. Vet ej, men för en sådan här produkt är det inte så viktigt med nya BIOS-versioner såvida det inte finns några problem i nuvarande. Det är ju ingen plattform för hardcore minnesöverklockning eller så direkt.

Visa signatur

Ryzen 3600 | ASUS X470-F | 16GB B-die | GTX 1070

Permalänk
Medlem

En barebone med moderkort, chassi och psu är ju väldigt kostnadseffektiv och mycket mindre än separata delar.
Behöver du inte extra lagring kanske en bättre laptop kan vara ett bättre köp ändå, säkert lite slöare men mer plugnplay.

Lite ont om usbportar och man vill nog köra med en noctuakylare om det går, men inget som säger att man inte kan börja med det man har och skaffa hubb senare.
Wifi var inte heller standard på min A300

Smallformfactor.net hade en forumtråd