Permalänk
Medlem

Jag tar för givet att man gillar logik, om man gillar matte och fysik. Sen är det inga problem att lära sig omsätta logiken till kod.
Möjligen tar det ett tag att lära sig alla genvägar.

Visa signatur

Kan en del om trä
Ctrl-Shift-N

Permalänk
Medlem

Adam Savage (Mythbusters bland annat) har ofta bra input

Ridley Scott (Alien och många andra filmer) började regissera först vid 40 års ålder!

Edit: Ett klipp till! Frågan här är om hur man sätter upp en verkstad, men problemet är exakt samma som när man påbörjar ett programmeringsprojekt, man måste göra en del innan man vet hur en annan ska vara:

Permalänk

Man kan börja med vad som helst när man är hur gammal som helst. Svårigheten är dock om man 100% ska leva på något och konkurrera med personer som börja med det som ung.

Så man kan börja spela golf när man är 40år. Har man dock inte hållit på med någon annan sport, har dålig bollsinne etc. Så lycka till att hitta någon som betalar en heltidslön att spela. Exakt samma gäller kodning.
Där vissa ändå kan ha hållit på med något liknande. En tennisspelare som första gången börjar med golf vid 40år saknar kanske inte all bollsinne. Och de flesta trots de inte kodar har har lite grundläggande datorkunskaper ändå.

Permalänk
Medlem

Har inget att tillägga av nytta förutom att påpeka att jag som 42-åring precis blivit färdig som högskoleingenjör i maskinteknik och börjar som beräkningsingenjör efter sommaren. Skulle varit färdig som 32-åring men livet kom emellan. Även om det inte skulle lett någonstans så har det varit hejdlöst utvecklande år som jag aldrig skulle vilja ha ogjort. Min far hatade sitt jobb in i döden men vågade aldrig ta steget. Kort och gott, vill du så kör! 35 är ingen ålder och utbildning är kul och utvecklande i sig

Permalänk
Medlem

Aldrig för sent att lära sig något nytt.
Dock så kollar jag lite på din historik, det verkar växla ordentligt fram och tillbaka med val och finnas en svårighet att slutföra/fortsätta?
Mitt råd är att ta en rejäl funderare på vad du vill satsa på och varför så att du kommer rätt.
Är det något annat som känns roligare när koden inte fungerar och du måste felsöka exempelvis?

Att testa programmering är väldigt enkelt, finns guider och tutorials överallt.
Se ifall du har fallenhet och intresse för det. Och framför allt om det är något du vill jobba med 8 timmar om dagen.
Tittar man på den historik du återberättar så verkar det finnas problematik med slutförande.
Att man väljer att sitta vid datorn istället för att jobba är inte en god anledning att bli programmerare
Ska man ge råd så behöver man också vara ärlig känner jag.

Med det ur vägen så är det en fantastisk ide att bli programmerare, extrem efterfrågan och möjlighet till höga löner och förmåner.

Permalänk
Medlem

Personligen tycker jag huvudproblemet är att vägen från nybörjarstadiet till att ha sådana kunskaper att man faktiskt kan åstadkomma det man ville lära sig programmering för, är alldeles för lång. Ingen gillar kort sagt att traggla övningsexempel till döddagar. Man vill göra något man har användning för.

Något jag tycker har förkortat den vägen avsevärt är Arduino. Man kan göra massor av otroligt användbara grejor, som programmeringsmässigt är väldigt nybörjarvänliga. Mitt senaste Arduino-projekt är ett perfekt exempel. Ville ha blinkers på elscootern, då det är lite lätt småläbbigt att släppa styret för att visa vart man ska.

I sitt enklaste utförande ska utgångarna för höger respektive vänster blinker pulsa när motsvarande ingång med höger- respektive vänsterblinkknapp dras låg. Det är bara några tiotal rader mycket enkel kod.

Överkurs kan vara att lägga till en summer som simulerar det klassiska blinkreläklickandet, varningsblinkfunktion (extra knepigt om man som jag kör en treläges vippströmställare istället för två tryckknappar, man får exempelvis köra på att funktionen slår i om man skiftar mellan höger och vänster blink x antal gånger inom ett par sekunder), styrning av tuta, någon customkrets som stänger av elscootern och ger tjuven ett helvete, gångtidsräknare, och hej och hå.

Visa signatur

Nu lurade jag dig att slösa bort ett par värdefulla sekunder av ditt liv på att läsa denna fullständigt poänglösa signatur!

Permalänk
Avstängd
Skrivet av anon334363:

Slår ett slag för spelutveckling med! Det är fruktansvärt roligt och något man enkelt kan lära sig på egen hand. Som någon annan sa, dra ner unity och lär dig C#. Går det åt pipan har du ändå lärt dig ett språk du kan ha nytta av som ”vanlig utvecklare”.

Finns YH inriktade på spelutveckling, och finns gott om arbete.

Jojo, men då glömmer du också att nämna att spelutvecklingsindustrin kan vara helvetet på jorden.

Mycket jobb och lite lön, och ett konstant hot om att om du inte presterar bra så står det en lång kö av finniga nördar bakom dig som hellre utvecklar spel än att ha en bra lön.

Det är lite som gymnasierna som handlar om smådjursvård.
Ja, det är säkert mysigt, men hur många unga tjejer finns det inte som gärna skulle sitta och gulla med smådjur hela dagarna gratis?

Du kan förstås handla på en riktigt bra studio som delar ut vinsten från en oväntad hit (typ Valheim) till utvecklarna, men då kan man nog lika gärna köpa trisslotter.

Permalänk
Medlem

Skulle varmt rekommendera IT-säkerhetsspecialist på SIH. https://sih.se/utbildningar/
Krävs inte mycket förkunskaper och utbildningen är väldigt intressant och givande. Många från mitt jobb blev erbjuden jobb under deras praktik hos oss så dem har bollat med utbildningen samt jobb och det har funkat hur bra som helst.

Permalänk
Medlem
Skrivet av danielwerner:

Superintressant tråd! Jag känner nämligen precis likadant, och är också 35 år. Kanske inte så att jag verkligen vill byta inriktning totalt, men jag är hyfsat senior nätverkstekniker med 10-15 års erfarenhet av större nätverk; och den branschen går mer och mer mot automatisering. Så där vill jag gärna bredda mina kunskaper och kanske hoppa upp ännu ett steg i karriären.

Problemet är att jag har sjukt dåligt självförtroende vad gäller programmering. Har alltid varit dålig på matte; för mig är det nog lite för abstrakt - det enda jag fick högsta betyg i var geometri och det kan man väl säga är det mest konkreta inom matematik. Algebra och ekvationer... not so much. Och jag skulle nog säga att mycket av programmering, iaf backend-biten som Python, är extremt mycket algebra-"tänk".

Fick tillfälle att automatisera lite i mitt förra jobb; skulle ändra konfig i 6000+ switchar och började bygga på ett script i Expect (det är väl nån bash script-variant om jag fattar rätt - ganska simpelt i jämförelse med andra språk men ändå). Plötsligt blev det mycket mer konkret för mig - jag visste vad jag ville åstadkomma. Efter en hel del trial and error fick jag det att funka, och har nog aldrig varit med om något så givande som när scriptet gjorde PRECIS vad jag ville (loggade in i en switch i en lång lista, kollade upp en parameter, sparade den parametern i en variabel, gick in i konf-läge och ändrade en inställning under den parametern, loggade ut, hoppade till nästa switch i listan). Så det vill man ju ha mer av. Har pluggat lite Python, men inte haft möjlighet att hitta ett så pass konkret scenario igen.

Någon i liknande sits? Är det Python/Netmiko som gäller? Skulle ni säga att man har en uppförsbacke om man inte har naturligt lätt för matte eller är det bara en onödig mental låsning från min sida? Var är bästa stället att plugga om man inte har tid/lust att skriva upp sig på en proper utbildning?

Automation av infrastruktur är väl rätt fritt generellt att välja språk.
Beror mest på vad man tänkt använda för produkt/ramverk för att driva automationen.
Men skulle nog säga att Python är väl det som håller på att ersätta ksh/bash/perl/whatever som tidigare var de facto automationsscript-spåken på infrastruktur (ej windows).

Det är skillnad på utveckling och utveckling.
Men pratar vi inte t.ex spelutveckling utan mer klassisk automation av deployments eller second day operations så är matematik i princip bara addera/substrahera. Enklast måste väl vara att bara ge sig in i infrastrukturmanagement på egen hand och börja där man redan står.

Sätta upp en ansible/awx-miljö kanske och labba lite med hur ramverket fungerar och kanske labba lite med k8s eller andra sådana miljöer som i princip kräver att man scriptar mot HTTP APIer för att managera miljön.
Många nätverksprodukter är ju helt API-drivna också vilket gör det enklare att börja programmera/scripta dessa produkter utan att behöva bygga tex expect-script över ssh som det var back in the days.

Permalänk
Medlem

Detta är frågan jag velat ställa också så jag är glad att du ställde den. Även om jag kanske inte tror jag kan arbeta med det heltid så ger denna tråd en del tips!

Samtidigt vill jag säga att jag började spela dator för 2 år sedan (30år gammal då) och idag har jag inga större problem att komma upp i dom medel till övre rankerna så försent är det absolut inte!

Visa signatur

i7 8700k 5.1ghz egengjord delid | 32gb G.Skill Trident Z RGB 3600mhz cl15 | MSI Suprim X 3070ti
https://valid.x86.fr/uudh64

Permalänk
Medlem
Skrivet av pellesandare:

Har ju gjort en lite knepig bana i livet. Jag har haft stort intresse för datorer, tv-spel och rubbet sen jag var barn. Läste teknikprogrammet på gymnasiet, samtidigt började min mamma skrämma upp mig om skärmtid och att jag skulle bli blind om jag höll på med datorer så slutade med att jag inte vågade satsa vidare på IT-yrket. Började istället plugga till USKa, jobbat lite som detta, sen gick jag en YH utbildning i en helt annan bransch som dock inte gick så bra pga dålig arbetsgivare. Fick barn och tvingades gå tillbaka som USKa för att kunna försöjra familjen.
Började plugga upp kurser för att kunna läsa nån ingenjörsubildning och halkade in på byggingenjör då jag ville komma från vårdyrket men är dock osäker på om detta verkligen är rätt.

Många jag känner pratar om att IT skulle passa bättre. Jag gillar både matte och fysik och stort intresse för datorer. Men jag är rädd att jag kanske är för gammal för att börja med den här banan igen. Finns ju många utbildningar i IT men har svårt att flytta från orten pga familj.

Samtidigt är IT väldigt brett, även om jag förstår att det lättaste vägen ofta går genom programmering.

Kan YH utbildning vara något som alternativ till att försöka lära sig själv?

Skrivet av dave:

Det är bara att köra! 👍 Finns inget för gammalt.

Du kan enkelt ta reda på om det är något för dig utan att gå en formell utbildning. MTP din livssituation skulle jag rekommendera det. Planera upp din fritid under några månader/något halvår framåt med lämpliga kurser i programmering som ligger i linje med intresset (ie generellt, spel, app etc) och se hur det känns. Tex denna som är klassisk, omtyckt och världens bästa lärosäte som ligger bakom - https://pll.harvard.edu/course/cs50-introduction-computer-sci...

Utbildning såklart bra men om du gillar det som yrke och kan få upp en portfolio med tex appar såsmåningom så behöver det inte betyda så mycket även om vissa fler dörrar öppnas såklart. Personligen använder jag knappt något från min utbildning i yrkeslivet och i synnerhet inget av programmeringskunskaperna som nu är för gamla. Det är industrimedlemmarna varse om.

Plugga handlar mycket om nätverk, träna hjärnan/analysförmåga och förbereda för yrkesliv. Och kanske framförallt gemenskap, fest och återigen bygga nätverk Det går att göra på andra sätt också.

Med det sagt öppnar såklart tex en civing-utbildning en del dörrar men jag har i mitt liv jobbat med minst lika många duktiga utbildade programmera enl boken som de utan utbildning som är självlärda.

https://cs50.harvard.edu/x/2022/

https://www.reddit.com/r/YouShouldKnow/comments/v35jdm/ysk_th...

Istället. via ovan behöver man ej pröjsa för att få diplomet. Via pll.hardvard.edu så behöver man pröjsa om man vill ha diplomet.

Visa signatur

MB: Asus Rog B550-F WiFi | CPU: Ryzen 5, 3600
GPU: RTX 4070TiS PNY Verto | Chassi: FD Meshify 2 compact
Ram: G.skill Trident Z, 14-14-14-34, 3200 Mhz, 2x 8gb

Permalänk
Medlem

Helt generellt kan jag ju säga att 35+ är ganska perfekt ålder, särskillt för lite mindre företag.
Förmodligen är du "klar" med fler barn, ingen VAB eller hämta barn på dagis då det kanske är högstadie/gymnasieålder.
Inget festande varje dag, bakis dagen efter på jobbet. Mognare och mer livserfarenhet helt enkelt.

Så klart är inte defacto för alla 35+, men många.

Även för 60 plusare kan jag tipsa om att sadla om till UX/tillgänglighets testare

Permalänk
Medlem

Jag tycker du ska dra igång egna projekt, märker du att du har passion för detta så är programmering rätt väg att gå.

Att gå en YH utbildning, visst, du kan gå där och få betyget osv, men är det inget du brinner för kommer det inte bli så kul på jobbet sen.

Är själv inte inom utveckling längre utan inom digital marknadsföring, det pumpas ut arbetskraft i en rasande takt idag vilket resulterar i unga (23-25) nyanställda som gått någon kurs för att dom tyckte "det var ballt att jobba med digital marknadsföring" men som saknar passion och ska få allt pek-pinnat av seniora. Det funkar sisådär, men det blir liksom aldrig någon "magi". Sån skillnad mot IT kraschen då ingen ville röra i en om man inte hade trippla examen och 10 års erfarenhet.

Försök att hitta det du tycker är roligt, är det front end eller back end eller allting. Fokusera på det och bli bäst på det. Då spelar det ingen roll hur gammal du är eller var du bor. Och sen kommer pengarna automatiskt.

Satt själv i en rekrytering för några år sen med en 45 åring som "bara ville att någon ska öppna dörren för mig". Han hade noll koll på variabler, hade aldrig rört PHP eller JS och kände knappt till HTML men var inställd på att "utveckling ville jag hålla på med". Noll passion.

Satt även med en gång när vi tog in en Flash "programmerare" som vi skulle lära upp till PHP utvecklare, det blev pannkaka av hela skiten, grabben visste inte ens vad en variabel var eller hur head och body ser ut i ett HTML dokument (och hade inget initiativ själv att lära sig det). Som sagt, allt börjar med passion. Det roliga är att klura ut vad det är som passar ens personlighet, när man hittar det finns det inget som kan stoppa en.

Visa signatur

Intel 12900k/32GB/Noctua NH-P1/Seasonic Fanless 600W

Permalänk
Medlem

Min uppfattning är att du passar som programmerare om du:

  • Gillar att bygga saker

  • Tar många egna initiativ

  • Är ordningsam

  • Gillar enkla lösningar på problem

  • Är åtminstone halvbra på matte

Vilket väl är ungefär samma egenskaper som generellt kännetecknar en bra ingenjör.

Permalänk
Medlem

Du börjar på exakt samma sätt som om du skulle varit 20 år. Eller 55 år, eller 25 år, eller 75 år.

Och det är genom att börja läsa till sig kunskap i ämnet och sedan praktiskt tillämpa sina kunskaper. Och sedan vips, nu kan du programmera!

Det kan du ju göra helt själv, eller så kan du gå en utbildning av godtycklig nivå. Utbildning ger dig såklart en hel del kunskaper, men det är ju egentligen inget en intresserad människa inte kan lära sig själv. Däremot så ger en utbildning en fingervisning och till viss del en garanti till arbetsgivaren att du faktiskt kan något.

Summering: Lär dig själv eller gå en utbildning.

Permalänk
Medlem

Testa Python så märker du om programmering är något för dig. Kan vara en bra idé att ta en grundkurs så man förstår varför man gör på vissa sätt då det inte alltid förklaras i diverse youtube guider men det går väl utan också.
Extra bra är att ha lite idéer om hobby projekt för då har man alltid en anledning att utforska mer och titta på mer guider som gör att man börjar förstå hur saker hänger ihop. För mig började det med "Hallo world" och numera har jag en server som kör diverse script lagrar data i SQL databaser samt presenterar det i en web applikation som jag bygt i Flask som är en python baserad webserver.

Själv har jag minimal känsla för matte, men jag har alltid gillat tekniska lösningar samt göra dem effektiva. Började när jag var över 40. Jag hade svårt att lära mig men envis som jag är satt jag varje kväll lite granna och efter ha sovit tillräckligt många på saken så förstår jag varför man gör som man gör och det började lossna till slut.
Så numera använder python till allt möjigt för att förenkla vardagen (till exempel en tjänst som kollade om det fanns tillgängliga tider på diverse evenmang som då skickar en notis till telefonen att det nu går att gå in och boka (nej inte scalping ). "Easy living; -Python life!"

Permalänk
Medlem
Skrivet av medbor:

Ridley Scott (Alien och många andra filmer) började regissera först vid 40 års ålder!

Savages påstående gällde hans första "filmer" så han är väl kanske tekniskt sett korrekt men det blir ganska missvisande. Ridley gick på konstskola x2 och spelade bl.a. in kortfilmen Boy and Bicycle när han var 25. Efter studierna så började han regissera TV-serier åt BBC, 28 år gammal, och några år senare så drog han igång ett produktionsbolag. Han hade alltså både utbildning och en väletablerad karriär långt innan han nådde 40.

Nu menar jag inte att det är kört när man är 30+ utan bara att Ridley Scott är ett dåligt exempel.

Permalänk
Medlem

Självklart hade du önskat att du vore 25 istället för 35 men egentligen spelar det ingen roll för det är bara en själv som sätter gränserna för var man vill komma. Har man ett driv och intresse kan vem som helst bli programmerare, bäst nä men det behöver man inte heller vara utan man behöver bara klara det som uppgiften kräver och tycka om det man gör. Jag har jobbat som programmerare sedan jag var 24 men den verkliga tekniska utvecklingen jag själv gjort har verkligen kommit de sista åren, jag är idag 46. Jag kommer koda så länge jag orkar hänga med, sen kommer jag bygga appar

Visa signatur

ASUS ROG Strix X570-F, AMD Ryzen 9 5900X, ASUS GTX 1080 Ti Strix Gaming OC, 32GB G.Skill Trident Z Neo CL16 3600MHz, Arctic Freezer II 240, Seasonic Prime Titanium 850W, Phanteks Enthoo Evolv X, 2x Samsung 970 EVO Plus 1TB, Seagate Firecuda 2TB, Seagate Ironwolf 4TB, ASUS PG278Q

ASUS ROG Crosshair VI Hero, AMD Ryzen 9 3900X, ASUS RTX 2060 Dual OC, 16GB G.Skill Flare X CL14 3200 MHz @3200 MHz, Arctic Freezer 240, Seasonic Prime Titanium 850W, Phanteks Eclipse P400S Glass, Samsung 960 Pro 512GB, Samsung 850 Pro 512GB, Seagate Ironwolf 4TB, ASUS PG278Q

ASUS Maximus V GENE, Intel i7 3770K @ 4,6 GHz (1.190 V), EVGA GTX 670 FTW SLi, 8GB G.Skill TridentX CL10 2400 MHz, Samsung 850 Pro 512GB, Samsung 840 Pro 256GB, Corsair Hydro H100i, Corsair AX860i, Fractal Design Define R4W, ASUS PG278Q

Permalänk

Är själv 35, programmerat på professionell nivå i c:a 6 år nu, började med C# (pillat en hel del med alla möjliga språk innan).

Just nu läser jag Java då jag gick på intervjuer och hörde mig för vad som behövs just där jag bor och 95% av alla intervjuer jag va på frågade om jag kunde just Java.

Jag hade nog om jag varit dig, valt Java eller C#, det finns mycket arbete inom det i just sverige.

En sak du måste vara beredd på dock, man pratar om hur ont det är om utvecklare, men, jag kan nämna att väldigt många kräver att du har erfarenhet och jag vet inte hur man tänker riktigt när tex. konsultfirmor även dom kräver att man har erfarenhet, det blir ju inte direkt mer erfarna utvecklare för att man väljer att inte satsa på juniorer.

Hursom, c# eller java är mitt förslag till dig, sen när du börjar lära dig grunderna, kika lite på codewars eller liknande sidor och lär dig lösa problem, det ger dig en ofantlig fördel när du sedan ska göra kod-tester, då det är i princip samma saker, så har jag gjort och det har hjälpt mig oerhört mycket!

Tänk också på att samtidigt som du läser, sätt dig i ett tomt textdokument och försök återskapa enkla saker, bara en så simpel sak som ett Hello World! utan en IDE , lär dig skriva if-satser flytande och även for-loopar, det kommer tjäna dig i längden!

Finns på PM om du har frågor angående rekryteringsprocesser och kod-tester, annars bara citera mig här!

Visa signatur

[ -- Gaming -- ]
{ i5-9600k - RTX 3070 OC - 16GB - 3 x 1TB m.2 }
[ -- Workstation --]
{ i7-5960X | GTX 1660 6GB / Quadro | 48GB corsair dominator platinum | 20TB }
{ Lenovo T480S | i7-8650U | 16 GB | 512 GB }

Permalänk
Medlem
Skrivet av danielwerner:

Superintressant tråd! Jag känner nämligen precis likadant, och är också 35 år. Kanske inte så att jag verkligen vill byta inriktning totalt, men jag är hyfsat senior nätverkstekniker med 10-15 års erfarenhet av större nätverk; och den branschen går mer och mer mot automatisering. Så där vill jag gärna bredda mina kunskaper och kanske hoppa upp ännu ett steg i karriären.

Problemet är att jag har sjukt dåligt självförtroende vad gäller programmering. Har alltid varit dålig på matte; för mig är det nog lite för abstrakt - det enda jag fick högsta betyg i var geometri och det kan man väl säga är det mest konkreta inom matematik. Algebra och ekvationer... not so much. Och jag skulle nog säga att mycket av programmering, iaf backend-biten som Python, är extremt mycket algebra-"tänk".

Fick tillfälle att automatisera lite i mitt förra jobb; skulle ändra konfig i 6000+ switchar och började bygga på ett script i Expect (det är väl nån bash script-variant om jag fattar rätt - ganska simpelt i jämförelse med andra språk men ändå). Plötsligt blev det mycket mer konkret för mig - jag visste vad jag ville åstadkomma. Efter en hel del trial and error fick jag det att funka, och har nog aldrig varit med om något så givande som när scriptet gjorde PRECIS vad jag ville (loggade in i en switch i en lång lista, kollade upp en parameter, sparade den parametern i en variabel, gick in i konf-läge och ändrade en inställning under den parametern, loggade ut, hoppade till nästa switch i listan). Så det vill man ju ha mer av. Har pluggat lite Python, men inte haft möjlighet att hitta ett så pass konkret scenario igen.

Någon i liknande sits? Är det Python/Netmiko som gäller? Skulle ni säga att man har en uppförsbacke om man inte har naturligt lätt för matte eller är det bara en onödig mental låsning från min sida? Var är bästa stället att plugga om man inte har tid/lust att skriva upp sig på en proper utbildning?

Om man är intresserad av matte, så tar man troligen en civilingenjörexamen.

Du behöver bara kunna tänka logiskt i flera steg, och det gör du redan i ditt jobb! avancerad matte blir det väldigt sällan, eller aldrig så vida du inte söker exakt ett sådant jobb. Det är någonting de flesta tror. Klarar du att konfigurera nätverk och starta saker i rätt sekvens så klarar du programmering.

Permalänk
Medlem
Skrivet av pellesandare:

Stort tack för era synpunkter.

Jag läste nånstans att en kille började med programmering för att han ville få utlopp för sin kreativa sida. Kanske inte låter som ett genuint intresse men har ju i regel varit den som fixat det tekniska i jobbet, och har i regel ofta hamnat vid datorn på rasterna. Är väl egentligen inte så jättesocial face to face, har varit mer kommunikation med med dator som känts tryggare.

Jobbade på ett reningsverk förut, men höll mig hellre med datorn. Tyckte det kändes mycket roligare.

Sen kikade jag på olika programmeringsspråk, men visste inte var jag skulle börja, eller i med vad.

Vet inte varför jag halkade in på just programmering som förslag. Jag läste kurser i LAN och dyl på gymnasiet, sen var jag rätt skoltrött och den biten kändes mest som flum.

Jag är ju annars väldigt kreativ, noggrann och tycker om att lösa problem och är ju inte rädd för att prova nya saker (även om jag har dåligt tålamod med vissa OS och programvaror). IT-support, vette katten om jag skulle ha det tålamodet för är nog ingen hejare på att förklara saker.

Blir ju som sagt väldigt brett och det svåra är ju att pinna in vad det är man vill rikta in sig på.

Felpost.

Felpost.
Permalänk
Medlem
Skrivet av ducedo:

Savages påstående gällde hans första "filmer" så han är väl kanske tekniskt sett korrekt men det blir ganska missvisande. Ridley gick på konstskola x2 och spelade bl.a. in kortfilmen Boy and Bicycle när han var 25. Efter studierna så började han regissera TV-serier åt BBC, 28 år gammal, och några år senare så drog han igång ett produktionsbolag. Han hade alltså både utbildning och en väletablerad karriär långt innan han nådde 40.

Nu menar jag inte att det är kört när man är 30+ utan bara att Ridley Scott är ett dåligt exempel.

Tack för förtydligandet, hade inte kollat upp detaljerna

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Ricerunner:

Jojo, men då glömmer du också att nämna att spelutvecklingsindustrin kan vara helvetet på jorden.

Mycket jobb och lite lön, och ett konstant hot om att om du inte presterar bra så står det en lång kö av finniga nördar bakom dig som hellre utvecklar spel än att ha en bra lön.

Det är lite som gymnasierna som handlar om smådjursvård.
Ja, det är säkert mysigt, men hur många unga tjejer finns det inte som gärna skulle sitta och gulla med smådjur hela dagarna gratis?

Du kan förstås handla på en riktigt bra studio som delar ut vinsten från en oväntad hit (typ Valheim) till utvecklarna, men då kan man nog lika gärna köpa trisslotter.

Nja alltså konsultbranschen är värre imo. Ibland bättre löner men ofta mycket grisigare miljö.

Har man drivet och är kunnig finns det bra mer pengar i spelbranschen än i konsultbranschen. Man måste bara våga söka drömjobben samt kunna backa upp det med ett redigt CV.

Dessutom myyycket roligare att skapa spel än att göra själsdödande system och appar.

Permalänk
Medlem

Jag började på yrkeshögskola när jag var 34. En klasskamrat var 42.
Pluggar .NET. Vi tar examen i november.

Jag är mentor för en 52-åring i klassen "bakom" mig.

Aldrig för sent att börja.

Visa signatur

» AMD Ryzen 5 2600X » 16 Gb DDR4 » ASUS GTX 1060 6 Gb OC » 1 Tb M.2 PCIe NVME

Vänligen citera om du pratar med mig

Permalänk
Medlem

Håller med om att det aldrig är för sent att börja!

Jag skulle nog som flera andra här rekommendera YH-utbildning. Jobbar som programmerare i Stockholm och en signifikant del av dom vi anställer är nyexade från YH-utbildning och det fungerar prima.

Då andra nämnt civilingenjörs-rutten* så tänkte jag lista skillnaderna så du kan göra mer informerat val:
YH-utbildning är mer inriktad på att snabbt kunna jobba som programmerare. Den är mer praktiskt inriktad och går igenom existerande verktyg och språk.

Civilingenjörs-utbildningarna är längre och mer teoretiskt inriktade. Dom fokuserar mer på vad dom olika språken har för byggstenar och hur olika språk skiljer sig. Hur man kan generalisera olika typer av problem och vilka angreppsätt som lämpar sig i olika situationer.

*Är själv civilingenjör i datateknik från KTH och skulle nog vara försiktig med att rekommendera den vägen. Med handen på hjärtat så måste jag erkänna att jag i vardagliga arbetet mest skulle klarat mig med YH-utbildning i det jag gör. Det har varit några gånger jag använt dom mer avancerade teoretiska modellerna men ganska få gånger under dom 8 åren jag jobbat.

Permalänk

Jag jobbar som IT-konsult, på ett medelstort IT-konsult bolag. Det är brist på folk. Man får in foten genom LIA, praktik, sommarjobb etc. under tiden man utbildar sig.

Jag jobbar som UX-Designer. Ett tips är att kika på detta också utöver programmering. Man behöver inte vara super-kreativ för att bli en bra UX-Designer. Det viktigaste är att man bra på att se till användarens bästa och ge denne den bästa användarupplevelsen.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av anon334363:

Nja alltså konsultbranschen är värre imo. Ibland bättre löner men ofta mycket grisigare miljö.

Har man drivet och är kunnig finns det bra mer pengar i spelbranschen än i konsultbranschen. Man måste bara våga söka drömjobben samt kunna backa upp det med ett redigt CV.

Dessutom myyycket roligare att skapa spel än att göra själsdödande system och appar.

Jag har en liten hög med "briljanta"(?) spelidéer jag skulle vilja göra, men fan, en 2-åring ritar 500 gånger bättre än vad jag kan, så det blir aldrig av :/

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av stgr:

Jag har en liten hög med "briljanta"(?) spelidéer jag skulle vilja göra, men fan, en 2-åring ritar 500 gånger bättre än vad jag kan, så det blir aldrig av :/

Sänk ambitionerna när det kommer till visuell fidelitet. Supersimpla artstyles kan också vara attraktiva nog att presentera bra spel.

Permalänk
Medlem

Denna tråden gav mig nytt hopp i livet.. Glad att ni finns!!

Visa signatur

* 🖥️ 7800X3D | B650 | 32GB | 7900XTX | 27" 16:9
* ⌨️ G915 | 🖱️ G Pro X Superlight | 🎧 Logitech Pro X | 🖥️ Predator XB273UGX

Permalänk
Avstängd
Skrivet av anon334363:

Sänk ambitionerna när det kommer till visuell fidelitet. Supersimpla artstyles kan också vara attraktiva nog att presentera bra spel.

Tyvärr är jag inte bra nog att rita för att göra simpla grejer