Återställa BIOS lösenord genom att kortsluta flash memory?

Permalänk
Medlem

Återställa BIOS lösenord genom att kortsluta flash memory?

Hej, jag har en ASUS F571GT bärbar dator som jag satte ett bios lösenord på. Försökte ta bort det genom att fylla "change administrator password" till tomma fält i BIOS. Det stod att lösenordet kommer att resetas. Startar därefter laptopen och nu har det gamla bios lösenordet raderats och jag kommer inte längre in i BIOS, utan jag ser ASUS loggan och sen vill den att jag fyller i bios lösenordet. (Provat det gamla lösenord, samt trycka enter med tomt fält. Båda funkar inte.)
Kontaktade ASUS och tänkte skicka in den men fick en e-post där dom sa att det är slut på moderkort (DA0XKTMB8C0) till laptopen så dom kan inte byta ut det och ville därför inte ta emot den.

Känns löjligt att man ska behöva byta ut moderkortet för att återställa BIOS lösenordet. Så jag kollade om datorn har ett CMOS batteri, vilket det inte verkar ha men istället fann jag följande: WINBOND 25Q128JVSQ 1927. Det verkar vara ett Serial Flash Memory. Så jag antar att BIOS lösenordet är sparat på den här delen?

Då till mina två frågor. Jag googlade runt hur man resetar BIOS och fann en guide ( https://davidzou.com/articles/bios-password-bypass ) som säger att man ska sätta en skruvmejsel mellan pins nr 5 (SCL) och 6 (SDA) när datorn startar för att kortsluta minnet så BIOS lösenordet resetas på den här delen. Det känns lite läskigt att göra, har aldrig provat det här förut och undrar om det är en bra ide?

Den andra frågan är att jag hittade guides som pratar om att man kan flasha EEPROM som jag antar är ett annat namn för den här delen. Fast då använder man sig av en klämma som ansluts till en annan dator, så byts BIOS ut? Det känns krångligt då jag bara vill återställa lösenordet. Datorn har ju funkat bra annars.

Är rätt okunnig inom det här så hoppas det går att förstå vad jag menar. Vore tacksam för råd

Permalänk
Medlem

Resettade BIOS lösenord genom kortslutning av specifika "spots" på en laptops moderkort för 6-7 år sedan. Det var på en äldre Toshiba laptop (CPU-gen i7 4600u) som jag köpte via ett auktionsverk där det i objektbeskrivningen framgick att BIOS var lösenordsskyddat och instruktionerna för reset fann jag på Toshibas egna användarforum.

Och ja, det fungerade på första försöket och laptopen lever fortfarande. Men du bör vara säker på exakt var/vad du ska kortsluta på moderkortet och hur du ska göra det. Och det bör vara instruktioner för exakt det moderkort som finns i din laptop.

Nu verkar din laptop-modell vara av en mycket nyare generation, vilket kan betyda att resetta password i BIOS är krångligare, så det gäller att du gör en grundlig research innan du ger dig in på det.

För min del följde jag denna instruktion https://www.youtube.com/watch?v=IkmKCFSt0pg&authuser=0 ihop med tydliga bilder på vilka "spots" man skulle kortsluta.

Permalänk
Medlem

Nu kanske jag är ute och cyklar men finns det ingen password jumper? Eller ett batteri man kan plocka ut? Går det inte att flasha om med ny BIOS som en annan utväg?

Permalänk
Medlem

Tog en bild på moderkortet. Så om jag följer root123 så verkar det som att jag ska kortsluta där det står CMOS (blå färg på bilden). Eller som xSean145 säger och använder jumpers och flashar (byter ut BIOS) borta vid flash minnet (röd färg)

P.S. Tack för alla svar än så länge, det uppskattas!

Permalänk
Medlem

Såvida samma "operation" fungerar på ditt avsevärt nyare moderkort som det gjorde på mitt "objekt", så är det de två lödningarna inringade i blått som ska kortslutas.

Min modell var Toshiba SATELLITE L50-B-1R1 - Lanseringsår 2014 (CPU i7 4510u)

Tror jag använde denna bild för identifikation av kortslutnings "spottarna". I mitt fall var de märkta G3 på moderkortet.
https://3.bp.blogspot.com/-RtsillR-J7Y/ULiVfZVPybI/AAAAAAAAAR...

Jag använde en bred flat skruvmejsel som täckte båda lödningarna samtidigt samt följde instruktionen i videon ovan.
Antar att det är viktigt att skruvmejseln yta vidrör endast dessa två ytor och inget annat på moderkortet när strömmen sätts på..

Gjorde dock en mycket grundlig research på flera dagar innan jag vågade, kontaktade även Toshiba support som ville att laptopen skulle skickas in till dem, men jag valde att chansa ... bära eller brista.. och det fungerade som sagt på första försöket.

Permalänk
Medlem

Datorn bör vara urkopplad och huvudbatteriet borttaget när man kortsluter CMOS.