Du tar vi det här en gång till eftersom det av kommentarerna framgår att alla inte är med på tåget. Hög ljusstyrka är till för HDR (HDR10, HDR10+ och Dolby Vision), Där används den inte för att höja medelljusnivån utan för att korrekt kunna återge högdagrar och ljusa detaljer i bilden som ljusblänk från reflektioner, nån lampa som lyser rakt in i kameran m.m. Medelljusnivån ska alltså vara så att du kan se på programmet/filmen utan besvär i mörka rum vilket mastras så av filmmakaren. LG har här två lägen varav "Film hemma" har en sensor som mäter ljusnivån i rummet och kan styra tonemappingen något utifrån detta. Så tittar man film i ett ljust rum så höjer Film hemma ljusnivån lite så det inte blir för mörkt i mörkare partier. Det mer korrekta läget "Filmsalong" (Cinema) har en fast och korrekt tonemapping förutsatt att man inte har ställt in någon "dynamic"-inställning e.dyl. i inställningar. Det ger då en mörkare bild som passar i mörka rum. HDR utgår från en absolut tonemapping, dvs varje pixels ljushet ges av en viss kodnivå som ska mappa till en exakt ljushet i nits. Då denna mappning går hela vägen upp till 10.000 nits vilket inga konsument-TV klarar så gör TV'n en tonemapping för att koda om de övre ljusheterna till TV'n s maximala gräns. Det är alltså här som en bättre TV som G5 kan minska kompromisserna och ge bättre stuns i högdagrarna i bilden. Medelljusheten är densamma som i äldre generationer men upplevd briljans och stuns blir bättre med den högre ljuskapaciteten. Dessutom, bara för att standarden ger utrymme att mastra en film ända till 10.000 nits så sker det sällan. Det är upp till koloristen, men oftast anges max nits till ca 1000 eller 4000 nits. Detta är då för de extremaste högdagrarna, inte medelljushet som sagt.
SDR som är det andra "vanliga" läget för vanlig TV, sport, nyheter osv kan däremot styras ganska hejvilt att bli både lagom mörkt för en filmgrotta till alldeles för ljust vilket kommentarer här vittnar om. Från fabrik brukar TV'n komma med inställningen "Dynamisk" eller "Normal" vilket allt som oftast och tyvärr är så långt från normal som möjligt. Allt för att TV'n i butik ska synas bäst...
Hemma kör man med inställningen "Film" i någon form som dels ställer om färgtemperaturen till 6500K från det hiskeliga blåläget som övriga lägen har som default, dels ställer ner ljusheten något (OLED ljus, OLED Light). Här är målet att hamna nånstans mellan ca 100-120 nits vilket är lagom för ett mörkt till medelljust TV-rum och vad man siktar mot vid en professionell kalibrering. På Min G2 så motsvarar detta OLED Light= 32-42. Högre än så blir för ljust! Dessutom kan WOLED bara bibehålla färgkorrekthet upp till ca 120 nits (i vart fall före G5, kanske något högre nu). Högre än så så behöver W-pixeln blåsa på mer och då sjunker luminositeten (renheten) i primärfärgerna R, G och B. Detta är ju en nackdel med just WOLED kontra Samsungs QD-OLED som inte har W-subpixel.
Om jag tittar på t.ex skidskytte mitt på dagen och har sol in i rummet så är det helt OK att brassa på lite med OLED light, nån gång hela vägen upp till 100! Men det hör till undantagen och det är ju bättre att dra för gardinerna...
Inställningarna för SDR som är gångbara (G2 som exempel) är Expert (Mörkt utrymme) och Expert (Ljust utrymme). Sätt Expert mörkt till gamma 2.4 och OLED ljus = ca 32-42. Sätt Expert ljust till gamma 2.2 och OLED light ca 50-75. Kontrast alltid 85 och ljushet=50. Alla "dynamiska", AI och "förbättrande" inställningar av. That's it. Just det, stäng av energisparfunktionerna också under Allmänt den sänker ljusstyrkan. Filmmaker Mode är annars också en bra utgångspunkt då de lägena för både SDR och HDR är i stort sett helt korrekta från fabrik. Mer info finns på t.ex rtings.com.
Alltså, titta på kvällen med dämpad belysning = Expert (mörk). Titta på dagen med solljus = Expert (ljus). Inga solglasögon behöves. Ni som har för ljus bild i SDR-läge dra ner OLED Light!
@Laxpudding, rätt så ovan?
Kan nämnas att undertexter i vissa streamingtjänster på vissa plattformar kan uppleves störande ljusa i HDR. Det här är mest ett problem med tjänsten i sig då dessa ju bör visas i ett dämpat utförande och görs så i de allra flesta sammanhang. För t.ex Netflix kan man själv ställa in detta efter behag i inställningarna i kontot. Mer info här: https://help.netflix.com/sv/node/100267.