Rekomenderade grafikkort för Linux

Permalänk
Medlem
Skrivet av eXpander_:

Vilken Linux-dist kör du?

Låter som att fel linuxmodul försöker laddas in, hade du kört Nvidia innan? Isf kan det vara Nvidias binärblob som strular till det. Behöver dock mer information än att "Det fungerar inte".

Ja precis, körde ubuntu innan med nvidia. Låter som en ominstallation kan hjälpa alltså

Permalänk
Medlem

Har kört ett nvidia gtx 670 sen det kom ut. Kör med proprietära drivare och Arch Linux. Fungerat relativt smärtfritt i dem sju åren jag har haft det. Enda problem jag har med det är om kör jag hdmi till min skärm, då vill den köra interlaced vilket ser ut som skit. Gick att fixa i nvidia configen men ser fortfarande inte bra ut jämför med DVI (jepp min skärm är äldre än mitt nvidia kort).

Men köpte precis ett AMD RX 5700 XT. Blev det på grund av att dem har bättre öppna drivrutiner. Samt att jag har gått över till att köra sway (kör wayland istället för X11) som min fönsterhanterare. Och det stödjer inte nvidias propiertära drivrutiner. Så ville inte låsa in mig igen. Ska se hur mycket problem jag får med RX 5700 XT, hoppas på att det ska vara smärtfritt då jag kör linux-5.3 och 5.4 borde komma ut snart till min distro.

Visa signatur

Dagens ordspråk:
Den som väntar på något gått väntar alltid för länge.

Permalänk
Medlem

Haha, gick från AMD till Nvidia i dagarna mest för att vakna-från-sömn-hänger-sys:et-bland-buggen inte verkar löst än. Det första jag märkte var att det tog exakt 1 min för skärmen att visa nåt efter att maskinen vaknat från vila. Känt problem, Manjaro väntar på RTX 2060s USB-C-port(!) verkar det som..har inte sett efter men antar att graffet har en sådan port. Att svartlista den som föreslaget tog bort problemet hursomhelst.

20 min senare säger Manjaro "Hej! Uppdateringar, go go?" yesh, bland annat 5.4-kernel...som den bootar om till och fastnar med nåt obegripligt. Ok, 5.3-kerneln igen..funkar ännu, journalctl säger att 5.4 sagt "Vad är en 'nvidia'?" i rött..great, fråga på manjaros forum ,där flera andra kort därpå rapporterade samma problem, vi fick svar snabbt på vad prova dock och det blev löst åtminstone för mig då.

Visa signatur

| 212965 00 ] == :^D * ==)

Permalänk
Medlem

Kan säga att det inte var direkt smärtfritt att få igång mitt nya RX 5700 XT. Hängde sig stup i kvarten när jag använde firefox. Och hängde sig alltid efter några minuters spelande i Deus Ex: Mankind Divided. Testade först mesa som finns i arch repon (19.2.7-1), var då det hängde sig hela tiden. Försökte byta till propiertära drivrutinerna men det krashade SDDM. Gick vidare till att testa mesa-git. Lite stabilare men hängde sig fortfarande i Deus Ex. Installerade Ubuntu 18.04.3 LTS på en extern HDD, bootade den och installerade dem propiertära drivarna. Kunde spela längre på Deus Ex (och Jensen hade hår). Men hängde sig igen.

Gick tillbaka till Arch. Sen var det en massa bollande mellan olika mesa versioner och olika vulkan implementationer. Samt uppgraderade bios på mitt Asrock x370 taichi moderkort till 5.80. Landade på att köra mesa 19.2.7-1 igen men bytte vulkan-radeon till amdvlk. Är hyfsat stabilit nu. Deus Ex hänger fortfarande systemet men kan spela i 10+ minuter nu (woho!). Körde dishonored utan problem i någon timma. Bara lite smålagg pga att jag kör via xwayland. Håller tummarna att mesa-19.3 löser Deus Ex problemen jag har, dock tveksam då mesa-git är i stort sett 19.3. Inte testat om sömn buggen påverkar mig än, brukar oftast stänga av datorn när jag inte använder den.

Så i nuläget skulle jag inte rekommendera RX 5700 XT till linux.

Visa signatur

Dagens ordspråk:
Den som väntar på något gått väntar alltid för länge.

Permalänk
Medlem

Hade personligen gått med ett AMD kort, när de stöds via de öppna drivarna i Linuxkärnan fungerar de i regel helt problemfritt, uppdatering efter uppdatering, det är min erfarenhet.
Idag tillför de proprietära drivrutinerna för AMD knappast något när det kommer till prestanda eller funktion. I princip allt stöds direkt genom Linuxkärnan. Minimalt med strul, om ens något.

Dock, skall tilläggas, skall det spelas samt köras med senaste grafikkortsmodellerna från AMD, välj en Linux-distro som kör på ett "rolling release" schema.

Att t.ex. försöka dra igång ett splitter nysläppt kort med en 2 år gammal point-release av ex. Ubuntu 18.04 LTS med (t.ex. 5700XT) med standard kernel är bara att be om problem.
De utgåvorna (LTS) riktar in sig på stabilitet snarare än att få in det senaste drivrutinerna omgående. Dvs. de är stabila och fungerar förträffligt med hårdvara som var släppt före den tidpunkten (2018-04-30), allt annat efter det lär du knåpa med på egen hand.
Att köra med en gammal OS version för desktop och installera AMD's proprietära drivare är ett djuprotat Windows-tänk enl. min åsikt.
Välj hellre den senaste Ubuntu versionen som finns tillgänglig t.ex 19.10, men ibland är även den för gammal då de sällan (för att inte säga aldrig byter ut Linux-kärnan mot en nyare version där.) p.g.a. 9 månader korta supporttider för icke-LTS utgåvor.

Det är här det fina med en rolling release distro kommer in i bilden.
Det medför att man kontinuerligt får nya versioner av Linux kärnor (som i sig innehåller stöd för nya hårdvaror, firmware, drivrutiner mm.) samt patchar som gör att ny hårdvara generellt sett stöds inom loppet av 2 månader, ofta tidigare.

LMDE (Linux Mint Debian Edition) finns som rolling release som får kontinuerliga uppdateringar.

Skulle annars rekommendera ex. Solus, Manjaro eller möjligen Arch om man är mer avancerad användare men det finns ett visst tänk man måste anamma och inse innan man ger sig på lite mer exotiska distros som ex. Arch där paket kan vara ostabila p.g.a. bleeding edge osv.

Om man trots allt vill hålla sig till de säkrare korten och använda sig av point-releases så är ett tips att skapa en /home partition som du kan ha kvar orörd vid ominstallationer så om du vill köra på point releases kan du blåsa / (root-partitionen) med en nyinstallation men välja att endast montera (ej formatera!) din /home disk/partition som just /home för din nya installation.
Då kan du manuellt uppgradera väldigt smärtfritt.
Detta är något som Windowsanvändare brukar vara relativt ovetandes om, de i regel är vana vid att ha en C: partition och en sekundär hårddisk för backup.
I Linuxvärlden har det inte varit en nödvändighet även om man så klart kan göra samma sak där också, alternativt lägga en separat fysisk disk som /home.

Visa signatur

Tower: ace Battle IV | CPU AMD Phenom II X2 BE unlocked 4cores@3,2GHz | RAM 8GB DDR2@800MHz | MB ASUS M4A785-M | GFK AMD Radeon HD 6850 1GB | HDD Kingston SSD Now 60GB (/) Seagate 2TB(/home) | OS Ubuntu 20.04 LTS
-Numera titulerad: "dator-hipster" då jag har en AMD GPU och dessutom kör Linux.