Permalänk
Avstängd
Skrivet av -=Mr_B=-:

Som jag skrev ovan, så under förutsättningen att man faktiskt ska ta hand om en blixt, så, nä. Inte ens nästan.

Skönt att vi är helt överens. Jag kommenterade faktiskt det här redan från början:Sen bör det rimligtvis sitta ventilavledare på ingående ström, som gör ett lika bra, eller bättre jobb, än lösa enheter. Missförstå mig rätt. Överspänningsskydd är säkert bra, men inte mot åska. Man behöver inte bo på landet för att elen ska vara skitig nog att vara ett bekymmer, och ett överspänningsskydd är en bra försäkring, när en UPS inte är försvarbar.

Jag vill påstå att du gör ett misstag här. Försäkringsbolagen skiter fullständigt i om din utrustning kommer till skada eller inte. Det enda de bryr sig om är förtjänsten. Eftersom du när din elektronik slutar fungerar inte automatiskt kopplar det till spänningsspikar så skulle ett försäkringsbolag säkerligen glatt försäkra alla vanliga förgreningsuttag. Mot att de får 5 spänn vid varje försäljningstillfälle, och produktens försäkring gäller bara i 3-5 år.
Så här skriver exempelvis länsförsäkringar om överspänningsskydd:
källa

Försäkringsbolag är inte ett dugg intresserade av vad som fungerar. De är intresserade av att tjäna pengar. Kan de sälja en försäkring till dig som täcker deras kostnader, och genererar ett visst överskott, så säljer de en försäkring till dig.
B!

Ja, då förstår jag än mindre vad du menar. För jo, "ta hand om blixt" är precis vad överspänningsskydd gör och gör det bra. Ingen har sagt något om direktträffar och förtjänsten som görs är givetvis relaterad till skadebilden. Det är liksom rätt okontroversiellt att försäkringsbolagens riskkalkyler är att lita på eftersom de kan använda okonventionella och icke-intuitiva metoder i stället för något som verkar "självklart"¹. Att länsförsäkringar (som inte kränger skyddsuttag till slutkund, men väl kan försäkra husskydden) i en bisats nämner att överspänningsskydden är otillräckliga (jämfört med husskydden dessutom) är alltså inte mycket värt, eftersom den kalkylen s.a.s. ägs av den som kränger sagda skydd och inte konkurrerande skydd.

Så, om man köper ett överspänningsskydd med ett visst ingående försäkringsvärde som gäller en viss period så kan man vara tämligen så säker på att risken för en skada sänks inom den givna perioden med minst det belopp som försäkringen håller. Annars hade det inte kunnat bli en vinst genom att kränga just dessa.

Så, precis som du säger så handlar det om att kränga en produkt med visst överskott. Det överskottet bygger på att de inte får punga ut med mer pengar än vad försäljningen går ut på. Visst, resonemanget faller samman hel om det handlar om helt omöjliga saker som man kan försäkra sig om, t.ex. dinosaurieskade-försäkning, harmagedon-försäkning eller liknande. Men så fort du har en verklig risk, måste du räkna med att försäkringsbolagen gjort en riktig kalkyl, till deras fördel. Försäkringsbolagen är väldigt, väldigt, väldigt intresserade faktiskt, av vad som fungerar. Deras ekonomi bygger helt på det och försäkringsbolag i allmänhet är bland de största arbetsplatserna för matematiker och statistiker utanför det akademiska. Dock, finns det kanske exempel på lite mer verklighetstrogna scenarier där försäkringsbolagen har svårare med kalkylen därför att den uppkomna skadan är väldigt svår att föreställa sig i ekonomiska termer. Återförsäkringar (alltså försäkringsbolagens försäkringar i andra försäkringsbolag) för t.ex. jordbävningar eller kärnkraftsolyckor är svåra och här kanske premien är bra mycket högre än vad risken egentligen är värd. Eller lägre, men det är inte sannolikt.

Och, rent faktiskt, så verkar ju skydden faktiskt fungera utmärkt mot just åskväder. Det är liksom mer sannolikt att blixten är på några kilometers avstånd än att den är inpå knuten, och det är just de sannolika scenarierna som är intressanta. Skydde, såvida de inte är överspecade, skyddar mot bra mycket mer än "skitig el". Att elen är skitig med enstaka strömspikar och bortfall brukar faktiskt apparaterna själva ta hand om rätt fint, med undantag för vissa känsliga eller dåligt konstruerade nätagg eller apparater med väldigt märklig effektfaktor. Riktiga åskskydd i hus tenderar också att lämna ifrån sig störningar som är mer än "skitig el" men mildare än rejäla urladdningar, varpå lokala överspänningsskydd är precis rätt.

Jag vet dessutom själv vad urladdningsrör, MOVs, PTC och liknande klarar då fler saker än överspänningsskydd använder dylikt för att skydda sig mot rimliga scenarier. Överspänningsskydd ger ett fullt rimligt skydd, faktiskt. Direktträff är det inte tu tal om, men det är ovanligt (och är man inom farozonen här har man helt andra problem än att skydda mobilen och laptopen). Får man bokstavligen blixten i vägguttaget, ja då är datorn ett mindre bekymmer och då har husets eller omnejdens elskydd havererat eller varit undermåligt.

Det är samma sak med UPSer. Det går alltid att konstruera scenarier likt direktträff där en UPS inte kan ge nödström, t.ex. ett avbrott längre än vad batterierna kan försörja eller en för snabb eller för långsam förändring för att reagera, eller vilket kanske är vanligare, att något annat påverkar effektfaktorn så illa att en UPS (speciellt en linjeinteraktiv) gör mer skada än nytta. Vissa UPSer kan dessutom ha problem vid väldigt korta eller intermittenta bortfall (vilket då beror på bugg eller dålig konstruktion. Det ska inte drabba en väldesignad UPS). Så, med mer osannolika scenarier eller worst case-scenarier kan man alltid hävda att en produkt inte gör någon nytta. Men det handlar om statistik, ingenting annat. För varje 100 kA-urladdning går det kanske 100 st 10 kA-urladdningar och 10 000 st 1 kA-urladdningar. Alla kan ha orsakats av blixten och ett simpelt, billigt överströmsskydd kommer alltså skydda mot den stora majoriteten.

Du får nog ha i åtanke att länsförsäkringar tänker i termer av liv (människor och djur) och brand, där små överspänningar eller överströmmar inte är grundproblemet, utan just mer våldsamma händelser. Kontexten är dock vare sig liv eller brand utan "skydda min laptop" när det kommer till billiga överspänningsskydd för slutkonsumenter. Äpplen och päron alltså.

Observera dock en sak: försäkringen i sig är inte så intressant. Den kan användas för att syna en bluff, men i sak är det skyddet som räknas och det är onekligen så att urladdningsrör, gnistgap, säkringar, MOVs och PTC (det senare inte så vanligt i överspänningsskydd utan mer i apparater med stor startström) är skyddskomponenter som faktisk skyddar en hel del mot saker som apparaten själv hade dödats av för länge sedan. Så det är rent krasst bara att resonera kring hur vanliga överspänningar över gränsvärdena är jämfört med under. Jag påstår att för varje snäpp skyddet förbättras så kommer risken att minska exponentiellt eftersom högre och högre överspänningar avtar logaritmiskt. Det är i sak helt orelaterat till försäkringsvärdet utan handlar om rätt enkel ingenjörskonst. Ett skydd mot decennierekord i vattenstånd kommer till användning mycket oftare än ett skydd mot tusenårsrekordet. Rekord i naturfenomen slås rent allmänt diminutivt och asymptotiskt. Varje nytt rekord blir mer sällsynt och bräcker det gamla med mindre marginal. Det gäller vattenstånd, blixtnedslag, stormar, jordbävningar och allt annat. Förnuftet i skyddet ligger alltså i relation till priset. Ett överspänningsskydd för runt hundralappen är alltså en fullt rimlig investering och man kan dessutom räkna bort halva värdet eftersom det ofta rör sig om ett grenuttag man ändå behövde. Ett lite dyrare grenuttag som skyddar mot majoriteten av överspänningshändelser som skulle ha sönder ens dator, med andra ord.

1) Ett orelaterat exempel: flygresor är försäkrade (av flygbolag) med antal resor som huvudvariabel, inte passagerarkilometer. Försäkringsbolag är givetvis inte intresserade av att flyg är "säkrare" än bil förhållande till ressträcka, utan det som är relevant är absoluta dödstal per flygrörelse. Att ett flygplan är säkrare på 1000 km än en bil på 1000 km är föga relevant då resor om 1000 km är mer mer typiska för flyg än för bil. Alltså måste bilresor beräknas i relation till en typisk bilresa (som är under 40 km vill jag minnas) och flygresor till typiska sådana. Således: flyg är ca 3 ggr farligare än bil, och försäkringen är därefter. "Flyg är mycket säkrare än bil" är alltså i relation till transporterade kilometer och inte relevant för försäkringar. Liknande gäller de som försäkrar överspänningsskydd. Här, enligt en utredning jag ej hittar nu, är den typiska köparen av överspänningsskydd den som fått apparater förstörda tidigare och där det förväntas hända igen. Alltså finns det noll och intet att vinna på att skydden är överförsäkrade. Allmän tumregel säger trots allt, att om man vill veta något om verklig risk så är det försäkringsbelopp och premier hos försäkringsbolag man ska titta på. Deras intresse är att premien är så hög som möjligt och försäkringsvärdet så lågt som möjligt, så lögn och överdrift kan bara gå åt ett håll. Om skyddet är för bra i relation till risken till kundens favör, då har bolaget räknat fel. Därav kan man säga att överspänningsskyddet faktiskt minst skyddar mot den ekonomiska skada som det är sagt efter att alla variabler är inräknade (t.ex. folks vilja/ork att faktiskt försöka aktivera eller få ut försäkringar, folks vilja att få ut försäkringar när inget hänt [dvs två motverkande effekter] eller folks riskbeteende).

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Medlem
Skrivet av MBY:

Så, om man köper ett överspänningsskydd med ett visst ingående försäkringsvärde som gäller en viss period så kan man vara tämligen så säker på att risken för en skada sänks inom den givna perioden med minst det belopp som försäkringen håller. Annars hade det inte kunnat bli en vinst genom att kränga just dessa.

Jag säljer livremmar som under de närmaste 25 åren garanterat skrämmer bort alla vilda lejon. Skulle ett lejon trots det skada bäraren, ersätts vissa skador, under vissa förutsättningar. Försäkringsbolagen jobbar på exakt samma sätt. De skiter fullständigt i hur stor ursprungsrisken för en skada är, och vilken nytta skyddet gör. Det enda de bryr sig om, är att tjäna pengar. Så, med mindre än att man har tillgång till ett underlag som visar på exakt vilken skillnad de här lösa överspänningsskydden gör, så är försäkringsbolagen, och deras åtaganden, inte en garanti för någon som helst effekt överhuvudtaget. Försäkringsbolaget kan precis lika gärna försäkra en av Biltemas vanliga förlängningssladdar, deras del av försäljningspriset ska möjligen vara högre, men de ställer fortfarande upp exakt samma kalkyl. Inkomster kontra förväntade utgifter, och jobbar utifrån det.

Skrivet av MBY:

Så, precis som du säger så handlar det om att kränga en produkt med visst överskott. Det överskottet bygger på att de inte får punga ut med mer pengar än vad försäljningen går ut på. Visst, resonemanget faller samman hel om det handlar om helt omöjliga saker som man kan försäkra sig om, t.ex. dinosaurieskade-försäkning, harmagedon-försäkning eller liknande. Men så fort du har en verklig risk, måste du räkna med att försäkringsbolagen gjort en riktig kalkyl, till deras fördel. Försäkringsbolagen är väldigt, väldigt, väldigt intresserade faktiskt, av vad som fungerar. Deras ekonomi bygger helt på det och försäkringsbolag i allmänhet är bland de största arbetsplatserna för matematiker och statistiker utanför det akademiska.

Jag misstänker att du missuppfattat mig. Försäkringsbolaget skiter fullständigt i om produkten fungerar, eller hur bra den gör det. Det enda de bryr sig om är att ha siffror som visar dem hur mycket de kan förväntas bli tvingade att betala ut till kunder som kräver utfall på sin försäkring. De skulle alltså glatt försäkra produkter som inte gör någon som helst skillnad, mot att deras del av intäkterna täcker utgifterna. Faktum är att man säljer försäkringar som man vet ökar antalet skador, helt utan att man säljer någon produkt till, i alla elektronik-kedjor. Inkomsterna från försäkringarna överstiger utgifterna från de naturliga "skadorna", plus de avsiktligt förstörda enheterna, så att man fortfarande har en lönsam produkt, trots att man inte ens säljer en produkt.

Skrivet av MBY:

Direktträff är det inte tu tal om, men det är ovanligt (och är man inom farozonen här har man helt andra problem än att skydda mobilen och laptopen). Får man bokstavligen blixten i vägguttaget, ja då är datorn ett mindre bekymmer och då har husets eller omnejdens elskydd havererat eller varit undermåligt.

Jag har till dags dato aldrig ens hört talas om att en blixt som slår ned i en elstolpe ett par kilometer, än mindre någon mil bort, väljer att gå via elkabeln till någons utrustning. Det är mindre vanligt som fenomen än en "direktträff".

Skrivet av MBY:

Jag påstår att för varje snäpp skyddet förbättras så kommer risken att minska exponentiellt eftersom högre och högre överspänningar avtar logaritmiskt.

Visst, men då måste man använda ett fungerande skydd. Ett scenario där en oskyddad ledning leder åska flera mil för att distribuera sin effekt över ett nätverk så att man kommer ner i siffror som gör att 36000v räcker, är helt enkelt inte realistiskt. Då kan man verkligen snacka om fel i elnätet.

Skrivet av MBY:

Ett lite dyrare grenuttag som skyddar mot majoriteten av överspänningshändelser som skulle ha sönder ens dator, med andra ord.

Vi har inte olika åsikt här. Det som skiljer är däremot källan till överspänningen som förväntas ha sönder utrustningen. Jag är av åsikten att åska helt enkelt väljer en annan väg om den inte har bättre ledningsförhållanden än att överspänningsskyddet klarar smällen. Och i det läget hade Biltemas grenuttag gjort exakt samma jobb.

Skrivet av MBY:

Deras intresse är att premien är så hög som möjligt och försäkringsvärdet så lågt som möjligt, så lögn och överdrift kan bara gå åt ett håll. Om skyddet är för bra i relation till risken till kundens favör, då har bolaget räknat fel. Därav kan man säga att överspänningsskyddet faktiskt minst skyddar mot den ekonomiska skada som det är sagt efter att alla variabler är inräknade (t.ex. folks vilja/ork att faktiskt försöka aktivera eller få ut försäkringar, folks vilja att få ut försäkringar när inget hänt [dvs två motverkande effekter] eller folks riskbeteende).

Fast det är ju det jag säger. Det bevisar inte på något sätt att överspänningsskyddet gör något överhuvudtaget, allra minst mot åska. Det enda det bevisar är att försäkringsbolaget har räknat ut var brytpunkten för vinst är, och lagt sig över den. Exakt som med försäkringar för elektronik i vilken butik som helst. Det är rent av så lönsamt att butikskedjorna rent av har egna koncernbolag som säljer försäkringarna, trots att man vet att antalet skador går upp, inte ner, som en effekt av försäkringen. Med andra ord, försäkringsbolaget bryr sig inte om fall produkten gör vad den lovar, utan bara om de kan göra vinst på den.

Nu, får det vara en livrem som skrämmer bort vilda lejon? Försäkringen täcker hela norra Europa under de närmaste 25 åren, och ersätter skador upp till 10 basbelopp. Den täcker inte situationer där man avsiktligt utsatt sig för vilda lejon, och den täcker endast vilda lejon, inte zoo, cirkus, tam-lejon, osv. Livremmen är för övrigt billig. Ta vilken du vill i din garderob, och sätt in 50 kr på mitt konto, och skicka en bild på vald livrem. För att ytterligare sockra dealen, så är försäkringen överföringsbar, hur många gånger som helst. Försäkringen gäller dock enbart en livrem i taget, och försäkringen täcker enbart bäraren. Försäkringsbeloppet betalas ut till bäraren. (Och endast till bäraren. Inte till försäkringsinnehavaren, anhöriga, eller dylikt.)
Jag antar att du ser vart jag vill komma...
B!

Visa signatur

Allting jag skriver är om inget annat uttrycks, min åsikt! Ingenting måste vara dagens sanning enligt din åsikt, och gör du antaganden baserade på mina åsikter hoppas jag att du övervägt mer än bara just min åsikt.

Permalänk
Rekordmedlem

Det som orsakar mest problem vid åska är inte att den slår ner i elinstallationen utan de strömmar som uppstår pga magnetisk koppling gentemot kraftledningen, det blir höga spänningar av induktion men absolut inte lika höga som vid en direktträff, därför är det vettigt att ha överspänningsskydd även om de inte på nått sätt håller om åskan slår ner i ledningen, men det är som sagt inte det som är det vanligaste problemet vis åska.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av -=Mr_B=-:

Jag säljer livremmar som under de närmaste 25 åren garanterat skrämmer bort alla vilda lejon. Skulle ett lejon trots det skada bäraren, ersätts vissa skador, under vissa förutsättningar. Försäkringsbolagen jobbar på exakt samma sätt. De skiter fullständigt i hur stor ursprungsrisken för en skada är, och vilken nytta skyddet gör. Det enda de bryr sig om, är att tjäna pengar. Så, med mindre än att man har tillgång till ett underlag som visar på exakt vilken skillnad de här lösa överspänningsskydden gör, så är försäkringsbolagen, och deras åtaganden, inte en garanti för någon som helst effekt överhuvudtaget. Försäkringsbolaget kan precis lika gärna försäkra en av Biltemas vanliga förlängningssladdar, deras del av försäljningspriset ska möjligen vara högre, men de ställer fortfarande upp exakt samma kalkyl. Inkomster kontra förväntade utgifter, och jobbar utifrån det.

Jag misstänker att du missuppfattat mig. Försäkringsbolaget skiter fullständigt i om produkten fungerar, eller hur bra den gör det. Det enda de bryr sig om är att ha siffror som visar dem hur mycket de kan förväntas bli tvingade att betala ut till kunder som kräver utfall på sin försäkring. De skulle alltså glatt försäkra produkter som inte gör någon som helst skillnad, mot att deras del av intäkterna täcker utgifterna. Faktum är att man säljer försäkringar som man vet ökar antalet skador, helt utan att man säljer någon produkt till, i alla elektronik-kedjor. Inkomsterna från försäkringarna överstiger utgifterna från de naturliga "skadorna", plus de avsiktligt förstörda enheterna, så att man fortfarande har en lönsam produkt, trots att man inte ens säljer en produkt.

Jag har till dags dato aldrig ens hört talas om att en blixt som slår ned i en elstolpe ett par kilometer, än mindre någon mil bort, väljer att gå via elkabeln till någons utrustning. Det är mindre vanligt som fenomen än en "direktträff".

Visst, men då måste man använda ett fungerande skydd. Ett scenario där en oskyddad ledning leder åska flera mil för att distribuera sin effekt över ett nätverk så att man kommer ner i siffror som gör att 36000v räcker, är helt enkelt inte realistiskt. Då kan man verkligen snacka om fel i elnätet.

Vi har inte olika åsikt här. Det som skiljer är däremot källan till överspänningen som förväntas ha sönder utrustningen. Jag är av åsikten att åska helt enkelt väljer en annan väg om den inte har bättre ledningsförhållanden än att överspänningsskyddet klarar smällen. Och i det läget hade Biltemas grenuttag gjort exakt samma jobb.

Fast det är ju det jag säger. Det bevisar inte på något sätt att överspänningsskyddet gör något överhuvudtaget, allra minst mot åska. Det enda det bevisar är att försäkringsbolaget har räknat ut var brytpunkten för vinst är, och lagt sig över den. Exakt som med försäkringar för elektronik i vilken butik som helst. Det är rent av så lönsamt att butikskedjorna rent av har egna koncernbolag som säljer försäkringarna, trots att man vet att antalet skador går upp, inte ner, som en effekt av försäkringen. Med andra ord, försäkringsbolaget bryr sig inte om fall produkten gör vad den lovar, utan bara om de kan göra vinst på den.

Nu, får det vara en livrem som skrämmer bort vilda lejon? Försäkringen täcker hela norra Europa under de närmaste 25 åren, och ersätter skador upp till 10 basbelopp. Den täcker inte situationer där man avsiktligt utsatt sig för vilda lejon, och den täcker endast vilda lejon, inte zoo, cirkus, tam-lejon, osv. Livremmen är för övrigt billig. Ta vilken du vill i din garderob, och sätt in 50 kr på mitt konto, och skicka en bild på vald livrem. För att ytterligare sockra dealen, så är försäkringen överföringsbar, hur många gånger som helst. Försäkringen gäller dock enbart en livrem i taget, och försäkringen täcker enbart bäraren. Försäkringsbeloppet betalas ut till bäraren. (Och endast till bäraren. Inte till försäkringsinnehavaren, anhöriga, eller dylikt.)
Jag antar att du ser vart jag vill komma...
B!

Fast nu börjar du larva dig lite tycker jag. Som sagt, det finns störtlöjliga försäkringar mot inbillade risker, men harmagedon-försäkring eller dinosaurieskade-försäkring liksom din livrem kan inte jämföras med högst verifierbara fenomen vars incidens kan beräknas. Det är ingen påstått magi i överspänningsskydd utan de fungerar precis som det är tänkt. Ditt resonemang verkar implicera att även vanliga säkringar eller jordfelsbrytare är icke-funktionabla och att om man inte dimensionerar mot worst case-scenarier så ska man inte dimensionera alls. Således faller ditt exempel rätt platt, eftersom jag just redan tagit upp exempel på när försäkringsstatistiken inte kan appliceras eller när den är pålitlig. Men transienter är ett verkligt fenomen vars frekvens kan kontrolleras och skydden består av komponenter som fungerar.

När det kommer till försäkringar så är de tämligen så "evidensbaserade" och falsifierbara. Det står var och en fritt att kontrollera siffror och försäkringsbolag tillhör typiskt de institutioner, organisationer och företag som investerar mest i att evidensbasera risk och dessutom faktiskt presentera denna. Det är nämligen väldigt bra för business och om man överdriver riskerna, måste man även överdriva skydden så det hela blir hyggligt självreglerande över tid. Försäkringsstatistik, olycksstatistik, o.dyl, är något man vänder sig till försäkringsbolagen för rent allmänt. Forskningen har stor impact och dras med gott renommé, anses pålitlig.

Men, lik förbaskat, försäkringen är bara en bisak. Vad som faktiskt är relevant för tråden är huruvida överspänningsskydd fungerar eller inte. Och det är tveklöst så att de fungerar precis som de ska (även om en produkt som helhet givetvis kan vara överspecad). Att ifrågasätta gnistgap, urladdningsrör, säkringar, MOVs, PTCs, etc är ungefär lika meningsfullt som att ifrågasätta transistorer, motstånd och dioder. Att säga att skydden inte fungerar är alltså rent objektivt fel. De flesta skydd har dessutom indikatorer som visar om dessa löst ut eller ej. Funktionen förstås med fysik och i vissa fall kemi och är "hard science".

Det är vidare rätt oväsentligt hur en åskskapad överspänning tar sig till ditt vägguttag, det väsentliga är att om du vill hävda att större händelser är vanligare än mindre, tvärt emot alla lagbundenheter och matematiska samband som gäller dylika naturfenomen, så får du visa det. Dvs, du har bevisbördan, inte jag. Vad för störning skulle dessutom vara immun mot passiva och aktiva skydd i hus och elnät, för att dumpa all sin energi till ett vägguttag? Detta tror du alltså är vanligare än mindre överspänningar? Förlåt, men det är ingenting som någon hört förut, så du måste kunna visa det om vi ska tro dig.

Om direktträffar är så vanliga, varför hör vi inte om de skador som kan förväntas av en blixt som dumpar all sin energi i enskilda rum/vägguttag/apparater? Du förstår väl själv, att allt ett skydd kan göra är att ta emot energin och det låter sig relativt enkelt räknas ut vilken massa som behövs givet ett material, för att säkert absorbera given energi? Skulle direktträffar av detta slag vara allmängods så skulle våra hus se helt annorlunda ut. Husskydd fungerar för övrigt enligt precis samma principer, plus principer rörande åskledning, dvs svaga punkter som fallerar på ett förutsägbart sätt. Denna princip är vanlig i alla möjliga sammanhang och kan handla om allt ifrån förutsägbara proppar i avlopp, krockzoner (samma tänk), urladdningsrör, säkringar och en hel rad andra medvetna försvagningar eller fällor för energier, krafter eller liknande fenomen. Offeranoder är en annan, närliggande princip. Finns även i biologiska system där exempelvis öron och skelettdelar kan ha förmågan att gå sönder på ställen där läkning är som enklast. Somliga träd har försvagningar i grenar så att stormar o.dyl ska få dessa att gå av på gynnsammaste stället givet förlust av turgortryck, läckor i floemet eller liknande.

Och, alla dessa besläktade fenomen är dimensionerade av ingenjörer eller av evolutionen eller av andra vetenskapsmän enligt principen att mindre skadeeffekter är vanligare än svårare och att svårare och svårare effekter är exponentiellt avtagande. Det vore, om inte annat, väldigt väldig egendomligt om åska-elnätsfenomen vore annorlunda. Så annorlunda att överspänningsskydd i princip är verkningslöst. Det skulle dessutom tala emot min egna, personliga erfarenhet av hus i stad och hus i landsbygd, må vara att jag inte vill använda anekdoter över räddade apparater (och verifierbart offrade överspänningsskydd) som bevisföring.

@mrqaffe: Bra där! Det är fenomenalt svårt att förutsäga hur energin i en blixt propagerar efter nedslaget, så man kan bara hänvisa till observerbara lagbundenheter som just detta att när kraften i naturfenomen ökar, går frekvensen ner, exponentiellt. Det är s.a.s. ett matematiskt förhållande som är oberoende av vilka naturlagar som styr själva fenomenet. Och det gäller inte bara naturfenomen utan även rekord i sport tycks slava under denna lagbundenhet. Intuitivt är det egentligen rätt självklart. Det är relaterat till fenomenet regression toward the mean och är så centralt till den milda grad att man behöver hyggligt med argumentation och teoribildning (eller bra data) för att hävda att det inte skulle gälla fenomen X. Där X i vårt fall då kanske är åsknedslag. Edit: Tyvärr kan jag inte för mitt liv komma på om detta subfält inom matematisk statistik gällande rekord och rekordslående har ett namn och vad det skulle vara. Det vanligaste exemplet som folk känner till torde ändå vara 100-årsöversvämningar (med 1% ett givet år) versus 10-årsöversvämningar (med 10% risk ett givet år) och där 100-årsöversvämningar givetvis är allvarligare än 10-års, osv. Vågor följer också detta, även om dynamiken är svårare: större vågor vid hårt väder är sällsyntare än mindre, osv. Och blixten följer detta också. Så, det krävs något speciellt för att hävda att blixtens skadeeffekter på hus/elnät/whatever inte skulle följa detta.

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrqaffe:

Det som orsakar mest problem vid åska är inte att den slår ner i elinstallationen utan de strömmar som uppstår pga magnetisk koppling gentemot kraftledningen, det blir höga spänningar av induktion men absolut inte lika höga som vid en direktträff, därför är det vettigt att ha överspänningsskydd även om de inte på nått sätt håller om åskan slår ner i ledningen, men det är som sagt inte det som är det vanligaste problemet vis åska.

Det köper jag fullständigt. Och att överspänningsskydd gör nytta mot bland annat spikar genererade av större laster som slås till och från, eller transienter köper jag det med. Jag vänder mig mot att man hävdar att de skulle fungera mot just "åska", vilket de dels inte kan, och dels inte behöver.

Skrivet av MBY:

Vad som faktiskt är relevant för tråden är huruvida överspänningsskydd fungerar eller inte. Och det är tveklöst så att de fungerar precis som de ska (även om en produkt som helhet givetvis kan vara överspecad). Att ifrågasätta gnistgap, urladdningsrör, säkringar, MOVs, PTCs, etc är ungefär lika meningsfullt som att ifrågasätta transistorer, motstånd och dioder. Att säga att skydden inte fungerar är alltså rent objektivt fel. De flesta skydd har dessutom indikatorer som visar om dessa löst ut eller ej. Funktionen förstås med fysik och i vissa fall kemi och är "hard science".

Jag känner att det här kanske inte är speciellt relevant, eftersom deras faktiska funktion inte blivit ifrågasatt.

Skrivet av MBY:

Förlåt, men det är ingenting som någon hört förut, så du måste kunna visa det om vi ska tro dig.

Ledsen, men den bollen kan du precis lika gärna stå för själv. Du började med att hävda att det var vanligare med spänning från långväga nedslag i spänningsnätet. Eftersom jag mer än väl inser att sådana siffror inte går att producera, bad jag dig inte ens om dem, men vill du ställa krav på siffror, så börja där. MrQuaffe's inlägg om induktionsgenererad spänning för att blixten slagit ner i närheten, rimligtvis i stolpen / tornet är betydligt troligare, än att åska ska välja att färdas miltals i kabel i stället för att bara fortsätta rätt ner i marken och helt ignorera elkabeln, vid ett nedslag i ödemarken. Miltals med elkabel = X Ohm. Plasma ner i backen, en betydligt kortare sträcka, (För att vara mer precis mellan 5, och 25 meter, ungefär?) vad tror du, mer eller mindre Ohm? Där har du anledningen till varför åska inte kommer in i huset vid blixtnedslag i ledning "långt borta", blixten har ingen som helst anledning att färdas den vägen. (Om det var oklart, håller jag alltså det för betydligt troligare att blixten går i backen än längs matarledning.)

Skrivet av MBY:

Om direktträffar är så vanliga, varför hör vi inte om de skador som kan förväntas av en blixt som dumpar all sin energi i enskilda rum/vägguttag/apparater?

Vanliga? Knappast. Däremot enligt min uppfattning betydligt mindre sällsynta än alternativet.

Skrivet av MBY:

Och, alla dessa besläktade fenomen är dimensionerade av ingenjörer eller av evolutionen eller av andra vetenskapsmän enligt principen att mindre skadeeffekter är vanligare än svårare och att svårare och svårare effekter är exponentiellt avtagande. Det vore, om inte annat, väldigt väldig egendomligt om åska-elnätsfenomen vore annorlunda. Så annorlunda att överspänningsskydd i princip är verkningslöst.

Du återvänder gärna till att jag tydligen påstår att överspänningsskydd skulle vara verkningslösa. Vilket nu inte är vad jag har sagt. Bara att det de säljs som skydd mot, "åska", inte är vad de faktiskt skyddar mot. De gör säkert ett strålande jobb, men förutsättningarna för att behöva skydda mot 36000v finns helt enkelt inte. Blixten, är helt enkelt inte vad de är dimensionerade för, och det med all rätt, eftersom det inte är den som är problemet man faktiskt behöver skydda sig mot.

Skrivet av MBY:

Och blixten följer detta också. Så, det krävs något speciellt för att hävda att blixtens skadeeffekter på hus/elnät/whatever inte skulle följa detta.

Jag ska försöka skriva det riktigt långsamt. Blixtens skadeeffekter hade säkert följt det, om den faktiskt hade tagit sig in i huset på det viset.

Visa signatur

Allting jag skriver är om inget annat uttrycks, min åsikt! Ingenting måste vara dagens sanning enligt din åsikt, och gör du antaganden baserade på mina åsikter hoppas jag att du övervägt mer än bara just min åsikt.

Permalänk
Medlem

@MBY: Eftersom naturen är lat så väljer en blixt alltid kortaste vägen och även den med med minst motstånd. Det är därför som man har åskledare och även därför fåglar kan sitta på elledningar ovan spår då det är mindre motstånd att fortsätta rakt fram för el än att ta en omväg genom en fågel.

När det gäller en blixt rakt in så kommer det aldrig att hända, dels för att så mycket annat är utslaget innan och att din bostad redan har brunnit upp innan den slår ut ett överspänningsskydd eller UPS. Som jämförelse så kan du titta på hur mycket energi som en blixt faktiskt innehåller. Laddar du ett batteri med el från en blixt kommer du att kunna driva jordens elförbrukning längre än människan har existerat. (Finns flera program och tidningar som handlat om detta.)

Visa signatur

Server: Fractal design Define 7 XL | AMD Ryzen 7 5800X 8/16 | ASUS ROG CROSSHAIR VIII DARK HERO | 64GB Corsair @ 3000MHz | ASUS Radeon RX 460 2GB | Samsung 960 PRO 512 GB M.2 | 2x 2TB Samsung 850 PRO SSD | 6x Seagate Ironwolf Pro 10TB
WS: Phantex Entoo Elite | AMD Ryzen Threadripper 1950X 16/32 | ASUS Zenith extreme | 128GB G.Skill @ 2400MHz | ASUS Radeon HD7970 | 3x 2TB Samsung 960PRO M.2 | 6x Seagate Ironwolf Pro 10 TB
NEC PA301W 30" @ 2560x1600 | Linux Mint 21.3 Cinnamon

Permalänk
Medlem

Hur kom vi in på detta?

Visa signatur

Asus X99-A w/ BIOS 3402 | Intel i7 5820k OC @4.4GHz 1.28V w/ Noctua NH-U14S | 16GB Corsair Vengeance DDR4 OC @2666MHz 12-14-14-28 | Asus Geforce GTX970 STRIX OC | EVGA 750 G2 750W | Samsung 850 Evo 1 TB | Windows 10 64-bit | Be-Quiet Silent Base 800 w/ Silent Wings | 2x Dell U2414H OC @72Hz w/ Display Port

Permalänk
Avstängd
Skrivet av OldComputer:

@MBY: Eftersom naturen är lat så väljer en blixt alltid kortaste vägen och även den med med minst motstånd. Det är därför som man har åskledare och även därför fåglar kan sitta på elledningar ovan spår då det är mindre motstånd att fortsätta rakt fram för el än att ta en omväg genom en fågel.

När det gäller en blixt rakt in så kommer det aldrig att hända, dels för att så mycket annat är utslaget innan och att din bostad redan har brunnit upp innan den slår ut ett överspänningsskydd eller UPS. Som jämförelse så kan du titta på hur mycket energi som en blixt faktiskt innehåller. Laddar du ett batteri med el från en blixt kommer du att kunna driva jordens elförbrukning längre än människan har existerat. (Finns flera program och tidningar som handlat om detta.)

?

Finns det någonting i det jag säger som får dig att tveka på att jag inte redan skulle känna till allt detta? Förutom detta med att energin i en blixt skulle tillgodose mänsklighetens behov. Det stämmer inte, utan är många, många, många storleksordningar för lite. Du kanske tänker i banor om planetens hela energibudget i vädersystemet. Ungefär 2000 åskväder pågår på jorden vid ett och samma tillfälle och ett åskväder kan ju ha tiotals, hundratals eller tusentals blixtar.

Vidare, en blixt väljer inte nödvändigtvis den kortaste vägen och att el i allmänhet väljer vägen med lägsta motstånd är fel. Ström fördelas på alla möjliga vägar i omvänd proportion till motståndet. Blixtar däremot är mer än el i en ledare, utan det är ett joniseringsfenomen som är ganska saftigt att bita i. Man kan förenklat säga att blixten normalt har en "framförhållning" om några tiotals meter, så var i en given vy en blixt kommer slå ner kan alltså beräknas i sannolikhetstermer. Var en faktiskt blixt slår ner är dock inte känt på förhand.

Det är -=Mr_B=- som tjatar om direktträffar som om det vore en grej, inte jag. Jag har tvärt om hävdat just detta att blixten knappast dumpar all sin energi på ett ställe inne i ett hus (då skulle våra hus och våra åskskydd se diametralt annorlunda ut). Nej, blixten och dess skadeverkningar följer givetvis det matematiska samband som gäller för alla naturfenomen av detta slag samt en hel del icke-naturliga fenomen. Oavsett om vi talar om åska, jordbävningar, översvämningar, meteorer, etc. Och det tycks inte spelar någon roll hur indirekt påverkan är (dvs det är irrelevant hur vår infrastruktur hjälper eller hindrar en blixt att propagera i elnät eller liknande).

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Avstängd
Skrivet av -=Mr_B=-:

Det köper jag fullständigt. Och att överspänningsskydd gör nytta mot bland annat spikar genererade av större laster som slås till och från, eller transienter köper jag det med. Jag vänder mig mot att man hävdar att de skulle fungera mot just "åska", vilket de dels inte kan, och dels inte behöver.

Fast detta handlar inte om åsikter. Det är tämligen objektivt. Överspänningsskydd skyddar mot åska, så som åskans skadeverkningar brukar se ut, så som skadorna sannolikt ter sig. Efter ett åskväder i en region kan du ha tusentals trasiga nätanslutna enheter på grund av transienter som (rätt ointressant hur) har propagerat från blixtnedslag till vägguttag. Inga direktträffar. Inga våldsamma energier som absorberas av lokala åskskydd i hus. De som har överspänningsskydd har mycket bättre förutsättningar att rädda sina apparater.

Så, de kan och de behöver, skydda. Speciellt sommarstugor och äldre byggnader där inledsskydd inte finns eller inte är tillämpliga (åskledare, t.ex, ger bara skydd mot nerslag, inte mot transienter).

Skrivet av -=Mr_B=-:

Jag känner att det här kanske inte är speciellt relevant, eftersom deras faktiska funktion inte blivit ifrågasatt.

Fast det är väl precis vad du gör? Den faktiska funktionen skyddar mot den faktiska förekomsten av vanliga högenergihändelser, dvs ju mindre skydd, desto färre ovanliga händelser är du skyddad mot. Det finns ingen "minsta insats" här, ett enskild gnistgap kommer skydda mycket mer än inget sådant. För varje skydd du bygger på, desto mindre får du i retur, desto mindre skillnad blir det i statistiken. Åska kan (och kommer att) generera energiska fenomen vars förekomst är omvänt proportionell mot intensiteten i fenomenet. Så är det bara. Jag skulle nästan hävda att den förkrossande majoriteten av spikar orsakade av åska inte behöver något skydd ö.h.t. Det är mer sannolikt att åska orsakar en transient om 1 joule än en om 10 joule, som är mer sannolik än 100 joule, osv. Någonstans finns en gräns där vanliga apparater inte pallar mer, men ett överspänningsskydd av billigaste tänkbara fulmärke har inte ens kommit halvvägs i sin förmåga.

Skrivet av -=Mr_B=-:

Ledsen, men den bollen kan du precis lika gärna stå för själv. Du började med att hävda att det var vanligare med spänning från långväga nedslag i spänningsnätet. Eftersom jag mer än väl inser att sådana siffror inte går att producera, bad jag dig inte ens om dem, men vill du ställa krav på siffror, så börja där. MrQuaffe's inlägg om induktionsgenererad spänning för att blixten slagit ner i närheten, rimligtvis i stolpen / tornet är betydligt troligare, än att åska ska välja att färdas miltals i kabel i stället för att bara fortsätta rätt ner i marken och helt ignorera elkabeln, vid ett nedslag i ödemarken. Miltals med elkabel = X Ohm. Plasma ner i backen, en betydligt kortare sträcka, (För att vara mer precis mellan 5, och 25 meter, ungefär?) vad tror du, mer eller mindre Ohm? Där har du anledningen till varför åska inte kommer in i huset vid blixtnedslag i ledning "långt borta", blixten har ingen som helst anledning att färdas den vägen. (Om det var oklart, håller jag alltså det för betydligt troligare att blixten går i backen än längs matarledning.)

Elektricitet efter ett blixtnedslag (då energin är överförd till konventionell elektrisk effekt och inte det mer breda fysikaliska fenomenet "blixt") eller elektricitet överhuvudtaget, väljer inte ett smack och följer ohm lag, åtminstone generaliserad till AC-fenomen. Det går alltså utmärkt för energin att propagera på lite alla möjliga sätt.

Jag vet inte vilken poäng du försöker göra, försöker du påskina att det är mer sannolikt att blixten väljer att slå ner i backen vid ditt hus, än någon annanstans där blixten orginerade? Hur ska jag begripa vad du skriver. Du talar vidare som om det vore ett samlat energiknippe som kan välja någon specifik väg och tror att ohmskt motstånd på något sätt skulle påverka själva vägen? Nej. Ett nedslag orsakar en rad effekter som givetvis avtar med avståndet och gör det rätt så kraftigt. Vattenrör, elledningar eller geologiska egenheter kan få en del av energin att propagera längre sträckor, men det centrala är ändå att du har en väldigt kraftig dämpning. Blixten kan orsaka sekundära fenomen via induktion (effekter kan fås både genom B- och E-fältet) vilket kan få helt andra saker i ställverk att producera högst verkliga transienter.

Hur detta går till är komplett irrelevant. Hur det fungerar är komplett irrelevant. Det du måste visa är att katastrofala effekter mot ett hus är vanligare än mindre effekter. Att händelser som överstiger vad överspänningsskydd är dimensionerade för kan ske vid vägguttaget i högre utsträckning än mindre dramatiska effekter. Denna kontrafaktiska hållning kräver någon form av bevisbörda faktiskt.

Edit: Det jag hävdar, däremot, fordrar egentligen ingen bevisbörda. Självklart blir åska vanligare ju längre bort den är, det är liksom förutsättningen för en punkt vs en ökande yta, så länge man befinner sig inom jordens krökning, dvs. Självklart orsakar åska störningar, från brus till farliga högenergiska överspänningar. Alldeles självklart finns det en relation mellan avstånd (geografiskt eller systemmässigt, dvs vilka system och fenomen, naturliga och artificiella, som finns mellan dig och åskan) och skadeverkningar. Det är helt oberoende av vilket sätt vi väljer för att förklara effekten, om den propagerar i elnät, mark, luftburen radiostörning, B-fält, kemiska eller fysikaliska effekter, osv, osv. Störningen från ett åskväder i Tjotahejti är mild, skadar inte apparater och kanske bara kan knytas till vissa fenomen (radiovågor, förslagsvis). Ju närmare man kommer, desto starkare blir effekterna och raden av fenomen som kan propagera störningen blir större. Är åskan nära har vi akustiska fenomen, optiska, en tryckvåg, högst mätbart E-fält, stora B-fält, därmed induktiva effekter, strömspikar, vi kan ha brand och kemiska fenomen, osv, osv. Alldeles uppenbart är att möjligheterna för skadliga effekter på ett hus elnät ökar med närhet, och frekvensen minskar eftersom långväga åskväder är vanligare än nära, osv. Därtill har åskväder själva en intensitet som givetvis också avtar med frekvens. Summa summarum är att det finns ett stort spann, vanligt förekommande spann, av störningar som skadar apparater utan skydd, men som ett billigt skydd faktiskt skyddar mot. Detta spann är av lätt insedda statistiska skäl större, än det spann som finns mellan dessa enkla skydd och skydd av grövre kaliber. Från noll (eller snarare godtyckligt låg) störning till vaporisering av hus, finns alltså ett spann där frekvensen av händelser sjunker exponentiellt med intensiteten. För varje uppgradering av skyddet, krävs större och större insats för att dubblera det statistiskt. Vi har alltså en sannolikhetsfördelning och det säger sig självt att området som skyddas av enstaka MOVs är mångt större än det område som kräver riktigt ordentliga grejer.

Skrivet av -=Mr_B=-:

Vanliga? Knappast. Däremot enligt min uppfattning betydligt mindre sällsynta än alternativet.

Du hävdar alltså att större transienter är vanligare än mindre? Vad är vanligast? Civilisationsförstörande transienter vanligare än brus? Jösses, det måste du väl ändå förstå, att intensiteten på dylika fenomen avtar med frekvensen? Världen, ja universum, skulle fungera på helt andra sätt om så inte vore fallet. Liv hade sannolikt inte kunnat utvecklas alls.

Skrivet av -=Mr_B=-:

Du återvänder gärna till att jag tydligen påstår att överspänningsskydd skulle vara verkningslösa. Vilket nu inte är vad jag har sagt. Bara att det de säljs som skydd mot, "åska", inte är vad de faktiskt skyddar mot. De gör säkert ett strålande jobb, men förutsättningarna för att behöva skydda mot 36000v finns helt enkelt inte.

Jo. 10000 MV? 1 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 gigavolt? Sak samma, ointressant¹. Det är energin som är väsentlig, inte spänningen. Du kan shunta vilken spänning som helst utan speciella krav på en komponent och ironiskt nog skulle en blott överspänning ur fas utan strömdrivningsförmåga (dvs durationen är så kort att nästan allting fungerar som filter) kunna shuntas av ett vanligt nätagg utan problem. Överspänningsskydd, oavsett om vi talar om riktiga grejer för fast installation eller billiga grenuttag, är byggda för att kunna shunta en viss ström vid en överspänning, en given tid och därmed absorbera en viss energi. Är energin i sig låg, kan shunten fungera godtyckligt länge, men högre energier verkar förstörande. Du måste resonera i termer om tid, energi och RMS, enbart spänning duger inte.

Skrivet av -=Mr_B=-:

Blixten, är helt enkelt inte vad de är dimensionerade för, och det med all rätt, eftersom det inte är den som är problemet man faktiskt behöver skydda sig mot.

Ja men dåså? Då är vi totalt överens? Få saker skyddar mot en direktträff, mot "blixten". Däremot kan man med ganska enkla medel skydda sig mot majoriteten av åskans effekter. Dvs blixtnedslag som inte magiskt väljer ett vägguttag som enda väg. Ju bättre skydd, ju mer sällsynta och högenergetiska fenomen klarar man av, precis som med alla andra jämförbara naturfenomen och artificiella fenomen. Slutsatsen blir, kan bara bli, att ett överspänningsskydd skyddar mot åska. Precis som att god hälsa skyddar mot sjukdom, trots att en "bra" virus minsann kan drabba någon vid god hälsa lika dödligt som en utan. Det handlar helt enkelt om risk, sannolikhet och den avtagande relationen mellan frekvens och intensitet.

Skrivet av -=Mr_B=-:

Jag ska försöka skriva det riktigt långsamt. Blixtens skadeeffekter hade säkert följt det, om den faktiskt hade tagit sig in i huset på det viset.

Hur menar du att blixtens eventuella skadeeffekter tar sig in i ett hus? Taxi? Du är obegriplig. Jag tror inte du menar att det är allt eller inget, att antingen slår blixten ner och förintar ett hus eller så blir allt i huset helt orört. Men jag vet inte vad du faktiskt menar. Menar du att det skulle vara något ovanligt med att apparater och endast apparater går sönder vid åskväder, men att allt annat överlever (inga bränder, inga dödsoffer, etc)? Och att dessa apparater har bättre chanser om de försiggås av en annan apparat, specifikt designad för att shunta energier och offra sig?

Tvärt om. Det måste du ju veta själv, liksom nästan alla andra av ren personlig erfarenhet att dödsoffer och bränder är sällsynt, men alla har vi varit med om ett nätagg som blåst åt fanders, lampor som blixtrar till, etc, vid ett åskväder. Saker som inte händer vid klart väder?

Vad är det du egentligen argumenterar mot? För? Större, fasta skydd fungerar dessutom enligt precis samma principer (förutom specifikt åskledare) och skyddar därför mot svårare oväder. Mången hus saknar dylikt, utom möjligen just åskledare då, som är en lite annan sak.

Överspänningsskydd, fasta och dyra eller små och billiga fungerar exakt som det är tänkt och åtminstone ute på landsbygden är dylika störningar påfallande ofta genererade av just åska (blixtens väg är som sagt i det närmaste helt irrelevant, detta är ett statistisk fenomen i grunden, ingenting annat). Ju kraftigare skydd, desto mer infrekventa högenergihändelser är man skyddad mot. Majoriteten av alla "typiska" åskväder är av fullt begripliga skäl lägre i sin intensitet än rejäla ditton.

1) Jag överdriver. Vid riktigt, riktigt höga spänningar behöver vi tillgripa andra teoretiska ramverk och vi kan helt enkelt inte ha en godtyckligt hög spänning utan att vi får implicita effekter på partikeltäthet, strömmar, energi, etc, och idén om vad som är ledare och inte blir helt dimmig. En del storheter, som spänning och temperatur, får nya egenskaper vid extrempunkterna och gäller s.a.s. inte strikt samma fenomen som vid "normala" temperaturer/spänningar/etc.

Stavfel, skillnad mellan enhet och storhet.
Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Medlem
Skrivet av MBY:

Tvärt om. Det måste du ju veta själv, liksom nästan alla andra av ren personlig erfarenhet att dödsoffer och bränder är sällsynt, men alla har vi varit med om ett nätagg som blåst åt fanders, lampor som blixtrar till, etc, vid ett åskväder. Saker som inte händer vid klart väder?

Saker som händer upprepade gånger, dagligen, menar du? Och det är väl lite det här som är vad jag har försökt säga hela tiden. "åsk"-skydd gör inte ett kungens skit mot faktiskt åska, eftersom de inte är dimensionerade för det. De behöver inte vara dimensionerade för det. Vi har redan ventilavledare i matarstationer, anslutningspunkter osv. Vi får inte "åska" i eluttaget, så skydd mot det är helt onödigt. Ungefär som livremmen du tydligen inte ville köpa. Vad skydden är dimensionerade för, och där de fungerar, är fortfarande överspänning, men inte i närheten av vad man skulle fått om "åska" var inblandad. Men jag tänker inte hålla på att tjafsa vidare. Du får rätt, jag går och gör något annat, och så kan du fortsätta skydda dina eluttag mot åskan. Själv skulle jag överväga att använda dem mot just det vardagliga blinkandet som lamporna håller på med, framförallt morgon och kväll, eftersom där fungerar de säkert. Men du är helt i din rätt att använda dem av vilken anledning du vill.
B!

Visa signatur

Allting jag skriver är om inget annat uttrycks, min åsikt! Ingenting måste vara dagens sanning enligt din åsikt, och gör du antaganden baserade på mina åsikter hoppas jag att du övervägt mer än bara just min åsikt.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av -=Mr_B=-:

Saker som händer upprepade gånger, dagligen, menar du? Och det är väl lite det här som är vad jag har försökt säga hela tiden. "åsk"-skydd gör inte ett kungens skit mot faktiskt åska, eftersom de inte är dimensionerade för det. De behöver inte vara dimensionerade för det. Vi har redan ventilavledare i matarstationer, anslutningspunkter osv. Vi får inte "åska" i eluttaget, så skydd mot det är helt onödigt. Ungefär som livremmen du tydligen inte ville köpa. Vad skydden är dimensionerade för, och där de fungerar, är fortfarande överspänning, men inte i närheten av vad man skulle fått om "åska" var inblandad. Men jag tänker inte hålla på att tjafsa vidare. Du får rätt, jag går och gör något annat, och så kan du fortsätta skydda dina eluttag mot åskan. Själv skulle jag överväga att använda dem mot just det vardagliga blinkandet som lamporna håller på med, framförallt morgon och kväll, eftersom där fungerar de säkert. Men du är helt i din rätt att använda dem av vilken anledning du vill.
B!

Men vill du sluta upprepa dumheter som redan vederlagts? Såvida du inte gör någon sorts ingen sann skotte-argument om definitionen av "åska" och "åskskydd" så är det helt klart att ju mer du investerar i skyddet, desto mindre får du tillbaka i form av faktiska händelser som inte det förra skyddet klarade av.

Så, vad menar du ens med "dimensionerade för åska"? Du förnekar ju att det handlar om direktträffar i vägguttag, och det gör du ju rätt i eftersom det inte är en grej. Men du verkar ändå mena det implicit och verkar vilja hävda att det finns "riktig" åska och alla störningar därunder kan inte hävdas vara åskrelaterade, och därmed krävs en minsta nivå av skydd, för att få kallas för "åskskydd".

Det hela är ett enda argumentationsfel och ett tankefel när du inte inser att det handlar om en matematisk lagbundenhet, inte ett specifikt scenario om vad åska kan tänkas göra och inte göra.

"Åska" är inte någon speciell typ av el, det råkar bara vara ett fenomen som faktiskt kan introducera kraftiga elektriska effekter. Så, att något inte är "dimensionerat för åska" blir en red herring, ty med den logiken finns ingenting någonsin någonstans som är "dimensionerad för åska". Så, vi kan lika gärna skippa den dumma semantiken och inse att något som ger någon form av skydd mot transienter faktiskt är "dimensionerat" för åska, helt enkelt eftersom åska är ett transientinducerande fenomen.

Just därför är produkter specade i termer av energier, strömmar och spänningar som ska kunna absorberas, shuntas eller filtreras. Det är inte en binär egenskap att vara åskskydd eller inte och faktum kvarstår att med mycket enkla medel kan du skydda dig mot lejonparten av alla åskstörningar. Ju kraftigare skydd, desto bättre skyddad är man mot mer och mer sällsynta händelser. Men åska är inte sällsynta händelser över lag (som sagt, tusentals åskväder rasar på jorden i detta nu) och det är givetvis så att små icke-väsentliga störningar är vanligare än apparatdödande störningar, som i sin tur är vanligare än husbrandsskapande störningar som i sin tur är vanligare än...

Du kan ju inte flytta målstolparna och säga att en "äkta skotte" (äkta åskskydd) måste vara dimensionerat för att hindra brand, död, direktträffar och sällsynt energirika blixtar. Det finns ingen "lägsta överspänning" som krävs för att överspänningen ska sägas vara orsakad av åska. Du sitter bara och hittar på kriterier utan data, utan resonemang och utan argument.

Billiga, snorbilliga, enkla, fulåskskydd är visst "dimensionerade" för åska, så länge de lever upp till specifikationen (och alltså faktiskt har de komponenter som annonseras) och de kommer ensamt klara av den förkrossande majoriteten av alla åskstörningar som är tillräckliga för att kunna skada en vanlig apparat.

Så, överspänningsskydd är, oavsett typ, ett åskskydd. Skyddet kan vara mer eller mindre robust och robustheten speglar sig, i långa loppet, endast genom incidensen av förstöra apparater. Enkelt uttrycks: Givet inget skydd kanske du får räkna med att varje åskväder i omnejden kan förstöra en eller flera apparater och du kan alltså få minst en apparat förstörd per säsong. Med ett litet skydd, kanske dina apparater i genomsnitt håller i några år, eftersom ett åskväder av plats och magnitud som s.a.s. övermanna skyddet inträffar med detta intervall. Med ett bättre skydd kanske man är skyddad i snitt i 10 år. Ännu större skydd, 20 år, osv, osv, godtyckligt större skydd. Dock, det handlar hela tiden om mindre och mindre ökning av skyddet givet insatsen. Så, i termer av "skydd per krona" så är ett enklare skydd ofelbart och av matematisk nödvändighet en bättre investering än nästa skyddsnivå, osv.

Så här ligger det alltså till och du har inte gjort något för att man ska tvivla på att det förhållande som gäller "allt" annat inte skulle appliceras just på förstörda apparater vid åska.

Så, överspänningsskydden ger skydd mot åska och de ger just precis skydd mot det som åska är "inblandat i", helt enkelt därför att åskan är ett så typiskt fenomen för att introducera dylika störningar, överspänningar och liknande. Åska är ett av de fenomen som typiskt orsakar störningar, att proppar går (proppar och säkringar är alltså också "åskskydd") och skyddar man sig mot störningarna, ja då kan man tala om "åskskydd" och störningar som beror på att åska är "inblandat").

Om det roar dig kan du ju alltid angripa saluföringen och reklamen för sagda produkter (fasta installationer såväl som billiga dosor) och hävda att de inte skyddar mot [din personliga definition av] "åska", men det påverkar liksom inte sakförhållandet. Dessa prylar skyddar mot transienter och dessa transienter är inte så sällan orsakade av åska. Har man problem med att apparater i hemmet går sönder på grund av åska (vilket är vanligt i sommarhus och liknande) är det alltså [i]väldigt rationellt, och löser problemet i alla fall utom riktigt ovanliga energiska fenomen [men då har man kanske andra problem/prioriteringar än ens dator]. Ergo, man har ett överspänningsskydd som skyddar mot åska. Som kan kosta så lite som 100 kr. Tyvärr, men det finns inget sätt du kan komma förbi detta sakförhållande, hur mycket du än vill köra ingen sann skotte-argumentation eller tala om vad störningar "egentligen" är och vad åska "egentligen" är.

(Det ska också sägas att åska givetvis kan ge negativa transienter och bortfall. De följer naturligtvis precis samma lagbundenhet där mindre störningar är exponentiellt vanligare än större. Mot detta hjälper inte överspänningsskydd, vare sig billiga grendosor eller fasta installationer. Denna typ av tvättäkta åskskydd fås snarare av UPSer.)

Edit: För övrigt är det du, inte jag, som envisas med att kalla dessa just för "åskskydd" och sedan påstå att de inte kan skydda mot åska. Dvs, du skapar egna målstolpar lite var du vill. Jag har konsekvent kallat mojängen för "överspänningsskydd" eftersom detta är den vanliga (och något oegentliga) termen. De saluförs i allmänhet inte som "åskskydd" heller, varpå jag faktiskt inte förstår alls vad du hänger upp dig på. Däremot kan det, fullkomligt korrekt, påstås i annonser o.dyl att de skyddar mot åska. Vilket alltså är helt sant. "Skydd" betyder inte fullständigt, idiotsäkert skydd mot direktträffar av blixtar som statistiskt bara inträffar vart tusende år. Det räcker, givetvis, att de skyddar mot det stora flertalet av typiska effekter av vanlig åska. Det är också du, inte jag, som verkar vilja insinuera att skydd mot "åska" skulle betyda skydd mot en blixt som tar sig in till vägguttaget. Jag vet mer än väl att det är väldigt osannolikt och att om det ens skulle hända skulle skador på apparater vara helt irrelevanta i sammanhanget. Och jo, jag vet att ställverk o.dyl kan plocka ner det mesta i blixtväg, det behöver du liksom inte upplysa mig om. Det påverkar inte sakförhållanden.

Hur de däremot, som du verkar tro, ska skydda mot blinkande lampor o.dyl, begriper jag inte. Märkligt nog så skyddar överspänningsskydd mot just det du förnekar att de skyddar mot, men skyddar inte mot vad du tycker att de kanske duger till. Överslagskomponenter har i allmänhet tröskelvärden som behöver överskridas för att de ska träda i funktion. En liten störning kan alltså passera skyddet. Det krävs en lägsta spänning (t.ex. 280, 500 eller 1000 volt) för att skyddet ö.h.t. ska göra något alls. De olika komponenterna har lite olika profiler i hur och när de reagerar och vilken energi de kan absorbera. MOVs/varistorer kan shunta överspänningar återställningsbart, men brinner upp om energin blir för stor. Urladdningsrör kan shunta väldigt högra strömmar över en viss tröskelspänning och säkringar bryter som bekant vid överströmmar, men klarar inte att bryta godtyckligt höga strömmar och är i allmänhet inte återställningsbara. Jag kan inte se vad för nytta dessa komponenter skulle göra vid plötsliga dipp i nätspänningen eller milda överspänningar. Dessutom, komponenterna är designade för att absorbera så mycket energi som möjligt tills de går sönder och alltså offra sig. Så vid en riktig urladdning så är det en en- eller åtminstone fågångssak.

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Medlem

Jag vet inte riktigt varför du fortsätter tjafsa? Du fick rätt, kan jag få lugn och ro?
B!

Visa signatur

Allting jag skriver är om inget annat uttrycks, min åsikt! Ingenting måste vara dagens sanning enligt din åsikt, och gör du antaganden baserade på mina åsikter hoppas jag att du övervägt mer än bara just min åsikt.

Permalänk
Medlem

Alright, har gjort ett nytt energitest för att se energiåtgången.
I detta test kör jag riktigt tungt, med överklockade dubbla datorskärmar, en överklockad CPU där jag maxar core-användningen och har en riktigt hög hastighet under testet, en överklockad GPU där jag kör tunga spel, samt att jag spelar hög bastung musik för att maxa watten på högtalarna, och har en keyboard igång, och jag maxar alla fläktar i datorn, och jag streamar på youtube i HD och i spotify.
Jag testar även olika spel, från extra tunga spel för GPUn samt extra tunga spel för RAM minnena.

Allt detta gör jag samtidigt, så jag verkligen maxar energiåtgången för min dator något så orealistiskt (skulle normalt aldrig använda datorn såhär).

Resultatet: Max 411 Watt
Nästhögsta max-värdet: 396 Watt

Detta är alltså de högsta värdena jag fick enligt mätaren. Men vid en realistisk användningen då jag kör nåt tyngre och spelar musik vid mer min "normala höga" volym så kommer jag nog inte över 350 Watt. Vid vanlig surf är watten småpotatis.
Skulle jag skaffa en till likadan GPU och köra i SLI, så skulle de nog dra 276 Watt mer enligt tester om jag skulle lyckas maxa båda korten vid nåt ögonblick. Då skulle jag landa på 687 Watt om jag skulle göra ett likadant test, eller 626 Watt om jag skulle köra min egna gissade användning (350+276).

Tillämpar man 80%-principen får jag nog skaffa mej en UPS på 900 Watt så jag garderar mej för eventuella uppgraderingar. Annars funkar en 600 Watts UPS också, men då har jag inte utrymme för uppgraderingar så de är jag inte lika pigg på.

Några tankar kring detta?

Utöver detta - Folk har nämnt mycket här ovan att jag inte borde koppla in mina högtalare på en UPS då dålig ström kan ge dåligt ljud, men behöver jag oroa mej för detta om min UPS ger äkta sinusvågor? Dvs kan jag ändå ha mina högtalare inkopplade på en UPS med riktiga sinusvågor utan att få sämre ljudkvalitet?

Vad tycker ni om denna UPS'en:
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=2087102

Alternativt denna:
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=818782

Visa signatur

Asus X99-A w/ BIOS 3402 | Intel i7 5820k OC @4.4GHz 1.28V w/ Noctua NH-U14S | 16GB Corsair Vengeance DDR4 OC @2666MHz 12-14-14-28 | Asus Geforce GTX970 STRIX OC | EVGA 750 G2 750W | Samsung 850 Evo 1 TB | Windows 10 64-bit | Be-Quiet Silent Base 800 w/ Silent Wings | 2x Dell U2414H OC @72Hz w/ Display Port

Permalänk
Rekordmedlem

@steffeeh: Det är nog framförallt onödigt att belasta upsen med ljudsystemet, ljudsystem lär inte skadas om strömmen försvinner men jag tror inte att det påverkar ljudet hörbart om inget är trasigt.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

Alright thanks Men vad tycks om de länkade? En kille på annat håll sa att jag måste ha dubbelkonverterande UPS om jag ska ha en ren sinuskurva, men de låter lite konstigt då de verkar finnas otaliga lineinteraktiva UPSar som anges ge en bra sinuskurva. Nån tanke kring detta?

Visa signatur

Asus X99-A w/ BIOS 3402 | Intel i7 5820k OC @4.4GHz 1.28V w/ Noctua NH-U14S | 16GB Corsair Vengeance DDR4 OC @2666MHz 12-14-14-28 | Asus Geforce GTX970 STRIX OC | EVGA 750 G2 750W | Samsung 850 Evo 1 TB | Windows 10 64-bit | Be-Quiet Silent Base 800 w/ Silent Wings | 2x Dell U2414H OC @72Hz w/ Display Port

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av steffeeh:

Alright thanks Men vad tycks om de länkade? En kille på annat håll sa att jag måste ha dubbelkonverterande UPS om jag ska ha en ren sinuskurva, men de låter lite konstigt då de verkar finnas otaliga lineinteraktiva UPSar som anges ge en bra sinuskurva. Nån tanke kring detta?

Vet inget om de specifika upsenheterna men ren sinus eller inte beror inte på hur de är inkopplade utan på kvaliten, däremot är det skillnad på hur bra de filtrerar eftersom du endera alltid driver datorn via el formad av upsen eller så är den bara aktiv när nätanslutningen av nån anledning inte "duger"

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrqaffe:

Vet inget om de specifika upsenheterna men ren sinus eller inte beror inte på hur de är inkopplade utan på kvaliten, däremot är det skillnad på hur bra de filtrerar eftersom du endera alltid driver datorn via el formad av upsen eller så är den bara aktiv när nätanslutningen av nån anledning inte "duger"

Så om den har bra sinuskurva eller inte har inget o göra om huruvida den är lineinteraktiv eller dubbelkonverterad, utan mer hur bra kvalitet enheten har i sej? Dvs om de står att den ger ut en sinuskurva så gör den verkligen de?

Visa signatur

Asus X99-A w/ BIOS 3402 | Intel i7 5820k OC @4.4GHz 1.28V w/ Noctua NH-U14S | 16GB Corsair Vengeance DDR4 OC @2666MHz 12-14-14-28 | Asus Geforce GTX970 STRIX OC | EVGA 750 G2 750W | Samsung 850 Evo 1 TB | Windows 10 64-bit | Be-Quiet Silent Base 800 w/ Silent Wings | 2x Dell U2414H OC @72Hz w/ Display Port

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av steffeeh:

Så om den har bra sinuskurva eller inte har inget o göra om huruvida den är lineinteraktiv eller dubbelkonverterad, utan mer hur bra kvalitet enheten har i sej? Dvs om de står att den ger ut en sinuskurva så gör den verkligen de?

Du kan skapa en sinuskurva på flera olika sätt, analogt eller digitalt och de analoga och de bättre digitalt formade brukar ha låg dist men det finns även en del digitala som har kraftig dist så kurvan ser ut som trappsteg, jag vet inte hur bra kvalitet de har på vågformen men det är ju relativt billiga enheter så troligen är de digitala.
Om äkta sinus är ett krav så försök att få tag på mätningar som visar hur utsignalen ser ut och välj efter det eller välj ett dyrare agg från en större tillverkare som garanterar att de har sinus med låg distorsion.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

Tänkte bara flika in lite här då jag haft tankar på en billig ups också. Dit jag vill koppla min dator i sign + 1 skärm och kanske 2-3 externa hdd.

Min dator är i sign med ett BeQuiet 1000w nätagg. Vill gärna ha åskskydd eller dylikt på upsen samt då skydd mot strömspikar i elnätet. 5min batteri lär räcka då jag bara vill kunna avsluta på ett snyggt vis och sedan stänga av datorn.

Finns det något ok för 700 - 1500:- ?

Visa signatur

Chassi:BeQuietDarkBase900Pro PSU:BeQuietDarkPowerPro1000w Moderkort:AsusZ170ProGamingAURA
CPU:i7-6700K 4.2Ghz Kylare:BeQuiet!SilentLoop240mm Ram:Corsair 32GB DDR4 3200MHz Vengeance
GPU:AsusRadeonRX5700XT8GBRogStrixGamingOC SSD:Corsair 2x120GB, M.2 1TB HDD:Seagate/WD->30TB Skärmar:3xBenQ 24" LCD G2450HM, LG 65"UHD65UM7100 OS:W10
Tillbehör:LogitechG915,G915TKL,ProX,G502,MxMaster3,G930,Z906,G510,K350,M705,G440,C922Pro,MionixNaos3200,5000,7200,8200,NaosQG
Mobiler:Xperia 1 III,Xperia1,SonyZ5 🎮 🖥️ ⌨️ 🖱️ 🎧

Permalänk
Inaktiv

Att ha en UPS för din server är ett måste, upptäckte jag själv för ett par veckor sedan. Ett elavbrott på 1 sekund resulterade i en dryg timme att få igång router, DNS, internetanslutning, osv.

Permalänk
Avstängd

I princip spelar det ingen roll hur UPSens topologi ser ut, det kan finnas sinus- och modifierad sinus-varianter av alla typer. Av tekniska skäl är vissa topologier vanligare än andra, om man vill ha sinus.

Dock, jag ser inte riktigt att sinus skulle vara viktigt i detta fall. Datorer hör till utrustning som typiskt går finfint på modifierad sinusvåg (bättre term: glorifierad fyrkantsvåg). Vissa sämre konstruerade styrchip för aktiv PFC fungerar sämre och förväntar sig sinusvåg, men de flesta nätagg, aktiv eller passiv FPC, går fint på fula vågformer.

Det finns en annan aspekt här också vad effektivitet beträffar. Det kostar lite att göra fin sinusvåg, så dylika UPSer har sämre verkningsgrad. Å andra sidan kommer speciella laster (främst motorer och andra induktiva laster) uppvisa synnerligen dålig verkningsgrad vid avsteg från sinusvåg. Så, vad som behövs beror helt enkelt på lasten. Ren sinus fungerar i alla lägen, men är dyrare och har lägre effektivitet. Modifierad sinus fungerar emellertid utmärkt för den stora massan av primärswitchande nätagg, dvs PC-agg, laptop-agg, mobilladdare, etc.

Finns som sagt ingen anledning att koppla ljudsystemet (om det bara är en hifi-anläggning och inte något där du kan förlora data vid strömbortfall) till en UPS. Så länge strömmen fungerar i huset, dock, så kommer alla konsument-UPSer att ge nätets sinusvåg ut och vågformen blir bara aktuell vid faktiskt strömbortfall. Vidare, även "ren sinusvåg" kommer ha en distorsion som kan vara bättre eller sämre än husets el. Sådant är mycket svårt att avgöra på förhand.

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Medlem
Skrivet av MBY:

I princip spelar det ingen roll hur UPSens topologi ser ut, det kan finnas sinus- och modifierad sinus-varianter av alla typer. Av tekniska skäl är vissa topologier vanligare än andra, om man vill ha sinus.

Dock, jag ser inte riktigt att sinus skulle vara viktigt i detta fall. Datorer hör till utrustning som typiskt går finfint på modifierad sinusvåg (bättre term: glorifierad fyrkantsvåg). Vissa sämre konstruerade styrchip för aktiv PFC fungerar sämre och förväntar sig sinusvåg, men de flesta nätagg, aktiv eller passiv FPC, går fint på fula vågformer.

Det finns en annan aspekt här också vad effektivitet beträffar. Det kostar lite att göra fin sinusvåg, så dylika UPSer har sämre verkningsgrad. Å andra sidan kommer speciella laster (främst motorer och andra induktiva laster) uppvisa synnerligen dålig verkningsgrad vid avsteg från sinusvåg. Så, vad som behövs beror helt enkelt på lasten. Ren sinus fungerar i alla lägen, men är dyrare och har lägre effektivitet. Modifierad sinus fungerar emellertid utmärkt för den stora massan av primärswitchande nätagg, dvs PC-agg, laptop-agg, mobilladdare, etc.

Finns som sagt ingen anledning att koppla ljudsystemet (om det bara är en hifi-anläggning och inte något där du kan förlora data vid strömbortfall) till en UPS. Så länge strömmen fungerar i huset, dock, så kommer alla konsument-UPSer att ge nätets sinusvåg ut och vågformen blir bara aktuell vid faktiskt strömbortfall. Vidare, även "ren sinusvåg" kommer ha en distorsion som kan vara bättre eller sämre än husets el. Sådant är mycket svårt att avgöra på förhand.

Så den modifierade sinusvågen som UPS'en ska ge ut enligt specs ges alltså bara ut vid t ex ett strömavbrott och batteriet används? Annars så är de samma vågform ut ur UPS'en som in i den, dvs husets vågform? Gäller detta alla UPS'ar i denna prisklass som jag kollat på, eller är de även vanligt med UPS enheter i denna prisklassen som bara ger ut sin egna vågform under alla lägen? Om så, hur ser man det när man letar UPS?

Får nog kika lite mer noggrant för just mitt nätagg så jag kan se hur den skulle svara på en modifierad sinusvåg, som är en EVGA 750 G2 750W.

Visa signatur

Asus X99-A w/ BIOS 3402 | Intel i7 5820k OC @4.4GHz 1.28V w/ Noctua NH-U14S | 16GB Corsair Vengeance DDR4 OC @2666MHz 12-14-14-28 | Asus Geforce GTX970 STRIX OC | EVGA 750 G2 750W | Samsung 850 Evo 1 TB | Windows 10 64-bit | Be-Quiet Silent Base 800 w/ Silent Wings | 2x Dell U2414H OC @72Hz w/ Display Port

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av steffeeh:

Så den modifierade sinusvågen som UPS'en ska ge ut enligt specs ges alltså bara ut vid t ex ett strömavbrott och batteriet används? Annars så är de samma vågform ut ur UPS'en som in i den, dvs husets vågform? Gäller detta alla UPS'ar i denna prisklass som jag kollat på, eller är de även vanligt med UPS enheter i denna prisklassen som bara ger ut sin egna vågform under alla lägen? Om så, hur ser man det när man letar UPS?

Får nog kika lite mer noggrant för just mitt nätagg så jag kan se hur den skulle svara på en modifierad sinusvåg, som är en EVGA 750 G2 750W.

Alla enklare upser fungerar bara som ett nätfilter tills strömmen försvinner, de byter till batteridrift och egengenererad utsignal när inkommande el försvinner, dyrare upser kan däremot ha kretsar som korrigerar vågformen hela tiden oavsett om de har el in eller inte och det finns också magnetstabilisatorer som ger väldigt fin utsignal och hög filtrering mot elnätet men de lagrar ingen energi utan kräver hela tiden ström in, de används ibland efter en "fulups" eller i labb.
Läs avsnitt 2 >
https://en.wikipedia.org/wiki/Uninterruptible_power_supply

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av steffeeh:

Så den modifierade sinusvågen som UPS'en ska ge ut enligt specs ges alltså bara ut vid t ex ett strömavbrott och batteriet används? Annars så är de samma vågform ut ur UPS'en som in i den, dvs husets vågform? Gäller detta alla UPS'ar i denna prisklass som jag kollat på, eller är de även vanligt med UPS enheter i denna prisklassen som bara ger ut sin egna vågform under alla lägen? Om så, hur ser man det när man letar UPS?

Får nog kika lite mer noggrant för just mitt nätagg så jag kan se hur den skulle svara på en modifierad sinusvåg, som är en EVGA 750 G2 750W.

Jepp! Det är liksom dumt att först likrikta växelströmmen och ta ner den till 12 eller 24 V och sedan växelrikta den igen och få ut "modifierad sinusvåg". Detta gör man bara om man inte alls kan hantera minsta lilla millisekundlånga avbrott utan behöver en "online"-UPS, dvs en dubbelkonverterande UPS som hela tiden är påslagen. Och de brukar ge riktig sinusvåg ut.

För alla konsument-UPSer som är av offline-/standby- eller linjeinteraktiv topologi ger nätets växelspänning ut till apparaterna så länge det finns el, dvs sinusvåg. Kanske rentav en gnutta bättre sinusvåg än vad nätet har på grund av nätfilter. Sedan när strömmen går, växlar UPSen snabbt (1-10 ms) över till batteridrift och då kan det antingen vara sinusvåg eller "modifierad sinusvåg" (dvs det som snarare borde kallas "glorifierad fyrkantsvåg") beroende på typ.

Så, i UPSens specifikation gäller vågformen när den kör på batteridrift, inte när allting fungerar som det ska och el finns i vägguttaget.

Jag har väldigt svårt att tro att det ens finns online-UPSer (dvs dubbelkonverterande) som alltid ger ut modifierad sinusvåg utan dessa brukar ge sinusvåg ut. UPSer av onlinetyp är dock dyra, ofta rackmonterade eller fast installerade för att driva hela anläggningar som ett rack eller en hel serverhall eller liknande. Dessutom konsumerar dessa en hel del el hela tiden på grund av förluster vid konverteringen.

Konsument-UPSer är nästan alltid av offline-/standby-typ eller linjeinteraktiva. De ger alltid sinusvåg ut så länge de går på nätdrift och fyrkantsvåg eller sinusvåg beroende på specifikation vid strömavbrott.

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrqaffe:

Alla enklare upser fungerar bara som ett nätfilter tills strömmen försvinner, de byter till batteridrift och egengenererad utsignal när inkommande el försvinner, dyrare upser kan däremot ha kretsar som korrigerar vågformen hela tiden oavsett om de har el in eller inte och det finns också magnetstabilisatorer som ger väldigt fin utsignal och hög filtrering mot elnätet men de lagrar ingen energi utan kräver hela tiden ström in, de används ibland efter en "fulups" eller i labb.
Läs avsnitt 2 >
https://en.wikipedia.org/wiki/Uninterruptible_power_supply

Så rent praktiskt behöver jag inte oroa mej så mycket över själva vågformen överhuvudtaget, då den vågformen i specs i stort sett bara kommer användas i 5 minuter i mitt fall - dvs vid strömavbrott så jag hinner stänga ner datorn. Mest bara checka så nätagget inte glitchar sönder av vågformen vid strömavbrott, vilket de troligtvis ändå inte lär göra?

Visa signatur

Asus X99-A w/ BIOS 3402 | Intel i7 5820k OC @4.4GHz 1.28V w/ Noctua NH-U14S | 16GB Corsair Vengeance DDR4 OC @2666MHz 12-14-14-28 | Asus Geforce GTX970 STRIX OC | EVGA 750 G2 750W | Samsung 850 Evo 1 TB | Windows 10 64-bit | Be-Quiet Silent Base 800 w/ Silent Wings | 2x Dell U2414H OC @72Hz w/ Display Port

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av steffeeh:

Så rent praktiskt behöver jag inte oroa mej så mycket över själva vågformen överhuvudtaget, då den vågformen i specs i stort sett bara kommer användas i 5 minuter i mitt fall - dvs vid strömavbrott så jag hinner stänga ner datorn. Mest bara checka så nätagget inte glitchar sönder av vågformen vid strömavbrott, vilket de troligtvis ändå inte lär göra?

Jag tror att din datornätel är det minsta problemet om man bara ser till problem med distorderad vågform vid strömacbrott, det är snarare skiten som skickas ut på elnätet som ger problem och det enda som verkligen tvättar rent sånt närmast perfekt är mekaniska upser eller magentstabbar och det är inget du hittar på enkla enheter, du kan kolla vikten på upsen då mek och magnetsystemen i sig själva väger minst 30 kilo om de ska klara 1000 VA.

Tecknar man däremot ett företagsavtal för el så brukar man avtala om hur mycket man får påverka elnätet och då kan det krävas mer avancerade lösningar för att uppfylla kraven och man kan inte bara se på vad som händer med elen på lastsidan.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

Alright, så har fått klartecken från tillverkaren för mitt nätagg att modifierad sinusvåg inte ska vara nåt problem för den.
Men angående resten av hårdvaran i datorn så borde de inte heller va nåt problem väl med modifierad sinusvåg? När jag googlar om vilken utrustning som kräver sinusvåg så verkar de mer vara känsliga forskningsinstrument, sjukvårdsapparater och dyra högstandard-servrar osv, och inte vanliga datorprylar som i mitt fall

Visa signatur

Asus X99-A w/ BIOS 3402 | Intel i7 5820k OC @4.4GHz 1.28V w/ Noctua NH-U14S | 16GB Corsair Vengeance DDR4 OC @2666MHz 12-14-14-28 | Asus Geforce GTX970 STRIX OC | EVGA 750 G2 750W | Samsung 850 Evo 1 TB | Windows 10 64-bit | Be-Quiet Silent Base 800 w/ Silent Wings | 2x Dell U2414H OC @72Hz w/ Display Port

Permalänk
Medlem

Prylar med switchade nätagg skiter fullständigt i vilket. Nä, det är inte riktigt sant. 4-kantsvåg kan vara effektivare än sinus, och "modifierad sinusvåg" hamnar någonstans i mitten. Så att dyra högstandard servrar skulle vara känsligare är jag tveksam till. Pumpar och elmotorer som drivs med omodifierad spänning, brukar slitas hårdare, väsnas, ha startsvårigheter, och i en del fall helt enkelt vägra fungera med 4-kantsvåg, och återigen hamnar "modifierad sinusvåg" i mitten.
Men poängen här är mest att ditt nätagg tar hand om vad du får in. Så länge nätagget får "in" saker det gillar, är "ut" oförändrad. Så det bör inte spela någon som helst roll.
B!

Visa signatur

Allting jag skriver är om inget annat uttrycks, min åsikt! Ingenting måste vara dagens sanning enligt din åsikt, och gör du antaganden baserade på mina åsikter hoppas jag att du övervägt mer än bara just min åsikt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av -=Mr_B=-:

Så länge nätagget får "in" saker det gillar, är "ut" oförändrad.

Du menar att att nätagget inte ändrar vågformen eller? För tänkte mer på de övriga komponenterna i datorn; moderkort, CPU, GPU, RAM, HDD, etc - om dom får en modifierad sinusvåg, klarar dom de lika bra som nätagget?

Visa signatur

Asus X99-A w/ BIOS 3402 | Intel i7 5820k OC @4.4GHz 1.28V w/ Noctua NH-U14S | 16GB Corsair Vengeance DDR4 OC @2666MHz 12-14-14-28 | Asus Geforce GTX970 STRIX OC | EVGA 750 G2 750W | Samsung 850 Evo 1 TB | Windows 10 64-bit | Be-Quiet Silent Base 800 w/ Silent Wings | 2x Dell U2414H OC @72Hz w/ Display Port

Permalänk
Avstängd
Skrivet av steffeeh:

Du menar att att nätagget inte ändrar vågformen eller? För tänkte mer på de övriga komponenterna i datorn; moderkort, CPU, GPU, RAM, HDD, etc - om dom får en modifierad sinusvåg, klarar dom de lika bra som nätagget?

Vad menar du? Det är nätagget som försörjer datordelarna med likström, inte elnätet som direkt driver allt med växelström.

Om CPU, GPU, RAM, HDD, etc, skulle få en modifierad sinusvåg, triangelvåg, ren sinusvåg, etc, skulle de inte mår bra, eftersom dessa komponenter går på rak och filtrerad likström. Det är därför datorn ö.h.t. har ett "nätaggregat" för att omforma whatever som kommer in till rak och fin likström.

Den relevanta frågan är alltså huruvida nätagget klarar sig med fyrkantsvåg, modifierad sinus eller liknande. Och i allra flesta fall är svaret "ja". Att nätagget klarar en specifik vågform, implicerar naturligtvis att det då kan försörja datorn med de spänningar som behövs, det är liksom underförstått i "klarar".

Skulle nätagget således börja ge ut växelström av någon form till datorkomponenterna skulle något vara fel. På nätagget, dvs.

Förstår du vad jag menar? Nätagget är nyckeln och antingen klarar det alternativa vågformer eller så klarar det inte detta. Om nätagget klarar av vågformen, betyder det alltså att rak och fin likström levereras till datorns komponenter.

Den stora majoriteten av alla hemma-UPSer och mindre kontors-UPSer ger icke-sinus ut vid strömbortfall och man kan ur detta förstå att också majoriteten av alla apparater då alltså klarar detta. Elmotorer kommer gå väldigt mycket sämre och bli varma, vissa lysrör kommer flimra och äldre järnkärnetransformatorer kommer gå varma (och möjligtvis ge för lite effekt ut för att driva produkten), men i stort sätt allt annat kommer gå finfint. Nätanslutna klockor kan börja gå fel. De kan stanna, gå oregelbundet eller dubbelt så fort, etc, beroende på vågform och även om de går fint kommer de dra sig (eftersom UPSer sällan reglerar frekvensen lika fint som elnätet), dvs, koppla inte alarmklockan till UPS, inte en borrmaskin och inte andra saker med nätspänningsdrivna motorer (som tumregel, det finns dock motorer som klarar detta fint). Lysrör kan som sagt flimra, men lyser iaf (troligtvis effektförluster i reaktorn dock).

En annan sak som man inte bör koppla till en UPS är en laserskrivare. Det beror inte främst på vågformen, utan för att en laserskrivare drar väldigt mycket ström under korta tidsperioder vid utskrift när fusern värms upp, vilket kan få en UPS att stränga av sig. I övrigt, all modern elektronik med primärswitchande nätagg samt gamla glödlampor och resistiva laster fungerar i allmänhet utmärkt. Dvs datorer, TV, mobilladdare, skärmar, etc, etc, etc. LED-lampor beror helt på konstruktion, så det går inte att entydigt svara på hur en nätansluten LED-lampa beter sig under UPS-drift. Kylskåp, mikrovågsugn, etc, är inte heller rekommenderat att koppla till en UPS med modifierade vågformer. I allmänhet gäller dock att de flesta apparater av motor- eller induktionstyp kommer fungera dåligt, men de går inte sönder. Inte direkt iaf. Däremot kan de givetvis skadas i längden om större delen av energin plötsligt blir värme i stället för nyttoenergi.

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."