Forumdelen sponsras av

Cloud backup med Delta Copy stöd? Finns detta

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2010

Cloud backup med Delta Copy stöd? Finns detta

Använder bvckup2 för backup till mina externa diskar, vilket är smidigt då den bara kopierar filer som blivit ändrade/nya och tar bort sådant som inte finns kvar osv.

Men satt o tänkte att det vore bra med online backup också. Men sökte lite och det verkar inte som det finns något med sådan typ utav kopieringsstöd för cloud backup ex Gdrive, onedrive, dropbox osv.

Har jag missat något, finns det något liknande eller fungerar det helt enkelt inte.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jan 2004
Skrivet av Nivity:

Använder bvckup2 för backup till mina externa diskar, vilket är smidigt då den bara kopierar filer som blivit ändrade/nya och tar bort sådant som inte finns kvar osv.

https://rsync.net
https://www.rsync.net/resources/howto/rsync.html

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2010

Tackar, de var ett jävla pris dock jämfört med ex Google drive
2TB 800kr månad jämfört med 99kr månaden google drive.

Så mycket är det nog inte värt att betala för Delta Copy stödet.

Men visst, rsync känns mer inriktat till företag så.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2016

Rsync i sig är inte inriktat för företag - däremot kanske lagringsplatsen https://rsync.net har en prissättning som är mer inriktat mot företag.

Rsync-programmet i sig har funnits i en 'evighet' och från tiden när man flyttade filer via modem (och av just den orsaken 'skapades' då de andra filöverföringsprogrammen som kermit, xmodem, zmodem etc. hade inte alls intelligens att se om en fil redan fanns i delar eller helhet och kanske bara delar av dess innehåll behöver uppdateras) är opensource och du kan lägga filerna var som helst som uppvisar traditionell unix/linux-lik filsystem eller nätverksenhet.

Rsync är arbetshästen bakom alla gui i NAS, och de flesta linux/unix-system i världen när det gäller backup inom sig själv, till externa drive och att synka mellan andra NAS och andra nätverksvolymer.

När det gäller mot just molntjänster så finns 'rclone' https://rclone.org/ med samma ide som rsync men hanterar de olika API:erna som gäller för de stora molntjänsterna.

En motsvarande backupprogram som också hanterar molntjänster är tex. duplicati - dock denna är inte kloning utan just backup-program med generationsbackupper och med detta samtidig deduplicering då det hackar upp större filer i småbitar och småfiler i sin helhet packas och alla delar får en hash-summe-tag och alla delar som redan finns i backuppen (baserad på hash-summa) överförs inte då det anses som kopia och de delar som inte finns sedan innan, läggs till och det är en databas som håller reda på hur alla delar hänger ihop och förstås en struktur som gör att databasen kan återgenereras om datorn man gör backup ifrån förloras eller data försvinner helt. Borgbackup har samma ide (eller snarare duplicati har snott iden med deduplicerande backup från borg/attic) men är inte orienterad mot molntjänster utan behöver traditionell filsystem/nätverksvolym. med ovanstående strategi till skillnad från traditionella backupprogram så behöver man aldrig göra mer än en huvudbackup och man kan radera backup-sessioner i valfri ordning utan beroende vilken ordningsföljd backupperna gjordes.

---

Man skall komma ihåg att de flesta molntjänster använder inte traditionella filsystem som backbone utan liknar mer databas med instanser (bucket) och poster (chunk) där gui-programmet/klient-interface som pratar med systemet får skapa ett virtuellt filsystem som presenteras för OS/användaren efter antal givna regler.

Därför är det inte bara att montera en molntjänst till sin dator utan alltid går igenom ett klient-program från de som har molntjänsten eller att extern program använder de presenterade API:erna som finns.

En sådan lagring man kan skapa och köra själv på sin egen server/NAS är implementeringar av amazons S3 och deras API:er - med andra ord kan man göra sin 'egen' Amazon S3- service