USB-C revolutionen ett fiasko. Skräpkvalitet rakt genom.

Permalänk
Medlem

Inte haft några större problem, en kabel från en laddare på jobbet som gav upp. Annars har allt hängt med tills det har tappats bort.

Visa signatur

"Kom inte hit och trassla till saker med fakta"

Permalänk
Medlem

Till skillnad från äldre USB standarder så har jag aldrig haft några problem med C. Funkar felfritt. Inga glapp eller trasiga kontakter alls och då är jag ändå ganska hårdhänt med grejerna.

Visa signatur

Spel/multimedia burk: ASUS Prime B660-Plus D4. PNY CS2140 M.2 NVMe Gen 4 500GB. Kingston Fury 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz. Intel Core i3 12100F 3.3 GHz 12MB. DeepCool AG400. PowerColor Radeon RX 6600 8GB Fighter. DeepCool PK650D 650W. Kolink Observatory HF Mesh. Skärm: Samsung 65" Q77C 4K QLED. Ljud: Yamaha 5.1 förstärkare. XTZ 93:22 frontar, Eltax Monitor III bak. Audio Technica ATH-M50x

Permalänk
Medlem

Tycker USB-C är det bästa som har hänt på länge.
Man behöver nu bara en kabel för laptop, när man kör en USB-C hub.
En laddare för laptop, telefoner, batterie banken, hörlurar, rakapparaten och andra små elektriska enheter att inte behöva leta efter laddare och kablar är det bästa som har hänt.
Har nu bara 1 laddare till allt, vem kan inte vara nöjd med detta. för hade man en per enhet

Permalänk
Medlem

Köpte en kabel på Mediamarkt i Polen för 250:- senast.
ISY heter märket. 240W/40 Gbit/s för 1.8 meter. Fungerar perfekt till allt jag testat den i, förutom en massagepistol som är jävligt kinkig med kablar.

Visa signatur

Ryzen 5800X3D | 64 GB Ram | 7900 XTX | Samsung 990 Pro 4 TB + Seagate FireCuda 520 2TB * 2
Laptop: Core 9 Ultra 185H | 24GB Ram | RTX 4060 | 3 TB NVME

Permalänk
Medlem

Missnöjd med hur dålig standarden egentligen är, kaoset kring vad som ingår och inte ingår i usb är egentligen inte bättre än det var innan.

Drömmen var en kontakt, en kabel, som klarar allt och passar till allt, det blev inte verkligheten. Är väl ä'ven därför det tagit så otroligt lång tid för allt att adopta usb c.

USB 5.0 måste vara solklar i vad den innehåller, och det bör vara krav på att alla usb c portar är likvärdiga.

Visa signatur

R7 5800X3D | ROG Strix X570-F Gaming | Corsair Vengeance PRO RGB 32GB 3600Mhz | Gigabyte RTX 4080 Eagle | Samsung 980 Pro 2TB | Samsung 980 Pro 2TB | Seasonic Prime PX-850

PS5 | Nintendo Switch | MiSTer FPGA

Permalänk
Medlem

Håller med flertalet om att kontakten i sig är väldigt dålig, sladdrig och en känsla av att den inte sitter fast, eller att kablarna tappar greppet/tightheten efter alldeles för kort tid, enbart en par månader för en del.
Inte alls samma känsla som med (mini&micro) usb-b, där funkar varenda gammal tokbillig kina-kabel jag har kvar fortfarande precis som den ska.

För att inte tala om orginalet USB-A, vilken kontakt!! <3

Och nej, jag tänker inte köpa en sladdjävel att ladda telefonen för 300 spänn, det ska jävlar i mig räcka med max en hundring för något så simpelt.

Permalänk
Medlem

Har haft stift som böjts/brutits och luddiga problem, vilket inte är något jag stött på med andra kontaktformat. Hjälper inte att det finns för många varianter av USB-C.

God idé som blev dåligt implementerad.

Visa signatur

Nada.

Permalänk
Medlem

Jag har kört med USB-C till massor av enheter i många år och kanske har haft en dålig sladd. Har både mindre barn och husdjur men sladdarna håller utan problem.

Permalänk
Medlem

Ända sedan jag bytte den fast monterade NMT900-telefonen mot en portabel GSM, och därefter, har jag laddat den i bilen via cig-uttaget. De senaste telefonerna även via datorns usb-uttag. Har aldrig använt nån 230-adapter till det. Laddar heller aldrig på nätterna. Noll problem med att ladda såhär. Jag har aldrig råkat ut för fel på laddkabeln heller.

Permalänk
Medlem
Skrivet av pistage:

Att allt ska laddas med USB-C var en fin tanke. Både i smidighet, och miljöskäl.
Men jävlar vad dålig kvalitet den generella USB-C kabeln och USB-C laddaren är.

Går idag genom långt många fler laddare än jag gjorde när var pryl hade en egen laddare.
Har inte räknat men att en laddare i månaden ryker skulle jag gissa. Kablar ungefär samma.
Det spelar ingen roll om jag köper i svensk butik för 300kr eller för 80kr på aliexpress. De slutar bara ladda.

Känns som det inte var samma sak innan de med högre volt kom, de man kan använda för snabbladdning och till laptops, men kan vara att de kostade 10kr stycket så låg alltid 20 till i sladdlådan och var skit samma.

Inte bara att de heldör heller. Ibland slutar snabbladdningen fungera. Ibland slutar den fungera bara 50% av gångerna man kopplar i något. Ibland kan jag ladda mobilen, men inte hörlurarna etc. Men tids nog dör de helt. Hål i väggen hemma, hål i jobbet, hål på hotell, bakom högspänningsskydd, verkar inte spela någon roll.

Sorgligt nog tycker jag det fungerade bättre när alla producenter fick välja själva - helt sjukt att det helvetet fungerade bättre än nuvarande fungerar, och för personlig del ledde till mindre elektronikskräp.

Vad anser ni? USB-C marknaden genomgående usel kvalitet? Haft mer tur än mig? Finns det några faktiska kvalitetsmärken man alltid kan lita på att de håller?

Har inte haft en enda sladd / laddare som gett upp men har väl haft begränsat antal av adapters i väggen då det mesta kopplats mot laptopen / Datorn förutom laddare till Laptopen mer eller mindre men har haft usb-c sen det kom och aldrig haft några problem. "Peppar Peppar"

Visa signatur

Meshilicious, Amd 7950X3D, Asus X670E-I ,96 GB DDR5 6000,RTX4090 FE, Crucial 4TB Pcie5 m.2 / Corsiar Pcie4 4TB, Samsung 57" G9

Permalänk
Medlem

Inte haft några problem alls faktiskt när det kommer till slitage. Fortfarande inte behövt slänga någon sladd vad jag kan komma på.

Det ÄR drygt ja att man inte vet vad en kabel är kapabel till utan att behöva testa först.

Visa signatur

i7-2700K 5 GHz | 16 GB DDR3-1600 | ASUS Maximus V Gene Z77 | GTX 980
i7-4790K 4.8 GHz | 32 GB DDR3-2133 | ASUS Maximus VII Gene Z97 | GTX 980

Permalänk
Medlem

Tycker inte hållbarheten är sämre än något annat men usb-c portarna i telefonerna jag har haft har blivit smockfulla med damm på jobbet, men jobbar i dammig miljö.

idag laddar jag 100% trådlöst och har pluggat igen usb-c porten för att kringgå det problemet.

Visa signatur

R7 5800X3D / RX 6950 XT / 32GB Ram / 1TB SSD / X570 Bräda / 850w Nätagg.
32 Tums Skärm 1440p 144hz Curved VA panel.

Permalänk
Medlem

Jodå. Haft problem. Upplever som det var mer för typ 4-5 år sen. Hade en Nokia 7 Plus som hade en välkänd notoriskt värdelös USB-ingång på själva telefonen.
Slutade helt enkelt att ladda.
Min nuvarande Pixel 7a kan strula någon gång ibland, men då brukar det vara skit som hamnat i uttaget. Kan vara känslig för det.

Annars är ju förstås USB-C bättre då det inte spelar roll hur man stoppar i den. Inget upp eller ned liksom...

Permalänk
Medlem
Skrivet av icogniito:

Missnöjd med hur dålig standarden egentligen är, kaoset kring vad som ingår och inte ingår i usb är egentligen inte bättre än det var innan.

Drömmen var en kontakt, en kabel, som klarar allt och passar till allt, det blev inte verkligheten. Är väl ä'ven därför det tagit så otroligt lång tid för allt att adopta usb c.

USB 5.0 måste vara solklar i vad den innehåller, och det bör vara krav på att alla usb c portar är likvärdiga.

Hoppas verkligen inte alla kablar måste ha stöd för 240W och 80 Gbit/s. Däremot hoppas jag det kommer komma krav på tydlig märkning och certifiering av kablar så man vet vad man köper.

Permalänk
Medlem

Ingen laddare har sagt upp sig här, men har ändock fått byta ut dem eftersom då "kraven" ändrats...

Permalänk
Medlem

alla mina usb c laddare fungerar fortfarande utan problem. Extra najs tycker jag är snabbladdningen av mobil på ungars chromebook laddare. Har gått tillbaks till micro-usb headset men det var skönt att kunna ha en kabel färre.

Nej, kan inte hålla med alls, även om det inte blivit stor skillnad för mig så känner jag inte igen mig och man slipper mer och mer ta med sig kablar när man reser runt samt blir lite färre i hemmet. Bara hantera de korrekt så funkar de lång tid

Permalänk
Medlem

Jag har aldrig haft något problem med USB-C, vare sig laddare eller sladdar.
Något är ju knas i din ände.

Visa signatur

Laptop: Lenovo Legion 5 (Ryzen 5 5600H, 16GB, RTX 3060) OS: Windows 11 Pro

TV: LG C1 65" ✪ Konsol: PS5 (+2TB SSD & 4TB HDD), PS3 Fat (960GB SSD), PS3 Slim (500GB SSD), PS Vita

Reciever: Onkyo TX-NR676E ✪ 4K UHD Blu-ray: Panasonic DP-UB820 ✪ CD-spelare: Onkyo C-7030

Högtalare: Focal Chorus 726, XTZ 10.16 ✪ Hörlurar: beyerdynamic DT 700 PRO X ✪ DAC/AMP: Fosi Audio Q4

Permalänk
Medlem

Använd original-laddaren som följer med, min gamla Motor-ola ville knappt ladda ÖHT med andra kablar efter jag slarvat bort originalkabeln på en resa.
Nu håller jag stenhårt i originalkabeln jag har till min nya, köper inte Samsung av den enkla anledningen att de slänger med en för klen laddare eller ingen laddare alls.

Köp endast kablar som kan överföra data också och inte bara ström, 20kr kablar på Netto (eller 49Kr på Ica) är skräp och köp kabel ihop med ladd-klump. Ludd kan såklart vara en stor bov, men hade mest problem med det på mikro-USB, inte USB-C.

Visa signatur

*5600|B350M-A|32GB|A750|GX750W|Core V21|280AIO|1TB+2TB.

AMD Ryzen 5(Zen3) @4891|Asus Prime|Corsair 2x16 RGB PRO 3200C16 @3800C18|Intel Arc LE @2740MHz|Seasonic Focus| Thermaltake mATX kub|Arctic freezer II| NVMe SSD PCIE 3.0x2 Kingston A1000 1500/1000 + 2,5" HDD Toshiba 1TB & Samsung 1TB i RAID 0.

Permalänk
Medlem

Inga större problem, men en del av mina grejer är kinkiga.

Min surfplatta, en Lenovo, vill bara ladda om sladden är rättvänd om man inte använder original-laddaren, men eftersom det är USB-C är det omöjligt att veta vilken som är rätt! Och den är lite glappig och svår så funkar inte alltid på första försöket även när den är rättvänd. Andra saker laddar hur fint som helst med den laddaren men plattan är känslig.

Sen är det lite slumpvis hur snabbt saker och ting laddar med vissa laddare, ibland vill dom snabbladda och ibland vill dom inte.

Lite sådana där småsaker men inga större bekymmer.

Permalänk
Medlem
Skrivet av pistage:

Mycket intressant att ingen annan upplevt dessa problem. Positivt I guess. Men jävligt underligt.

Kanske ska köpa riktigt dyra och kraftfulla strömskydd för alla adaptrar. Grenuttag med överspänningsskydd har jag inte upplevt någon förändring med. Inga andra elektriska prylar som går sönder hos mig. Bara USB-C adaptrar. Så borde inte vara något hemma hos mig, för det hade inneburit att USB-C adaptrarna var av sämre kvalitet än allt annat, och då hade flera upplevt samma som jag.
Eller, mitt elektriska bord har slutat ladda mina hörlurar ur USB-C uttaget, den laddar mobilen, snabbladdar till och med, och USB-A uttagen fungerar med allt.

När jag höll på å bygga datorer back in the day var det alltid något som slutade fungera, så jag kanske är en ovanligt bra ledare. Men adaptrarna har ju skydd.

Första steget får bli att aldrig koppla in ett uttag direkt i väggen, alltid genom grenuttag. För å finna ut en bov. Försöka att aldrig flytta de (kommer jag inte lyckas med).
Andra steget kanske att aldrig använda samma uttag till olika saker. Då försvinner förvisso poängen med USB-C helt, men kan kanske lista ut en bov i dramat (kommer nog inte klara komma ihåg det heller).
Tredje steget kanske kasta ut alla kablar och köpa från svenska butiker. Adaptrarna är en mix, men de flesta kablar från aliexpress.

Ni (alla), som inte haft detta problem. Har ni alltid laddaren i samma uttag? Alltså, ni köper laddaren, kopplar in den vid sängen, behöver ni ladda så går ni till sängen och kopplar in den där. Ni hämtar inte laddaren och kopplar in den i uttaget vid köksbordet för att det är där du sitter och vill ladda.

Får man fråga vilka enheter det rör sig om? Är det en eller flera?
Om det bara är telefon,har du testat din trasiga laddare med en annan enhet? Precis som många andra så har jag endast upplevt problem med en enhet. Telefonen.
Och det har varit smuts/ludd som är orsaken, inte själva laddaren /kabeln i sig.

Om det skulle råka vara kabeln i detta fallet, kan det vara så att du förvarar dem i en fuktig miljö eller dyl (bil kan till o från vara väldigt fuktiga så här års)?

Väldigt tveksam att laddaren skulle gå sönder, då kontakten i sig spelar mindre roll för funktionen.

Om telefon så skulle jag säga en peng på smuts på telefon sidan.

Visa signatur

They say a little knowledge is a dangerous thing, but it's not one half so bad as a lot of ignorance
- Terry Pratchett
_____________________________

Permalänk
Medlem
Skrivet av pistage:

Att allt ska laddas med USB-C var en fin tanke. Både i smidighet, och miljöskäl.
Men jävlar vad dålig kvalitet den generella USB-C kabeln och USB-C laddaren är.

Går idag genom långt många fler laddare än jag gjorde när var pryl hade en egen laddare.
Har inte räknat men att en laddare i månaden ryker skulle jag gissa. Kablar ungefär samma.
Det spelar ingen roll om jag köper i svensk butik för 300kr eller för 80kr på aliexpress. De slutar bara ladda.

Känns som det inte var samma sak innan de med högre volt kom, de man kan använda för snabbladdning och till laptops, men kan vara att de kostade 10kr stycket så låg alltid 20 till i sladdlådan och var skit samma.

Inte bara att de heldör heller. Ibland slutar snabbladdningen fungera. Ibland slutar den fungera bara 50% av gångerna man kopplar i något. Ibland kan jag ladda mobilen, men inte hörlurarna etc. Men tids nog dör de helt. Hål i väggen hemma, hål i jobbet, hål på hotell, bakom högspänningsskydd, verkar inte spela någon roll.

Sorgligt nog tycker jag det fungerade bättre när alla producenter fick välja själva - helt sjukt att det helvetet fungerade bättre än nuvarande fungerar, och för personlig del ledde till mindre elektronikskräp.

Vad anser ni? USB-C marknaden genomgående usel kvalitet? Haft mer tur än mig? Finns det några faktiska kvalitetsmärken man alltid kan lita på att de håller?

Vet inte om man ska gå in på detaljer, men USB-C har följt med till Spanien, några av dem stannade kvar i Spanien andra följde med hem.

Men skämt åsido, lightning var så mycket bättre, USB-C är sånt jävla skräp, har samma erfarenhet, provat svindyra kablar i bilen, de klarar sig en månad ungefär, en kopia från Biltema eller valfri annan kinasladd håller lik kort tid.
Men däremot har jag börjat spara kvittot, varje sladd kommer reklameras fram tills de är över 3 år gamla.

Jag hoppas verkligen att något annat som håller bättre ersätter USB-C.

Permalänk
Medlem

De är alldeles för mottagliga för smuts i uttaget på telefoner ivf. Man kan ju argumentera att man bör rengöra oftare, men med min Ifåne 14 (lightning) har jag inte haft problemet alls trots samma brist på rengöring. På mina Samsung tidigare med USB-C så har jag konstant få skrapa nere i uttaget för att kontakten inte ska sitta dåligt. Brukar komma efter något år eller så.

Så själva känslan och kvalitén av kontakttypen är definitivt sämre än lightning men kapaciteten är ju betydligt bättre.

Oavsett så är det en klar uppgradering från Micro USB.

Visa signatur

Gammal garvad IT-tekniker med lång erfarenhet av nätverk, server och IT-säkerhet m.m.

Permalänk
Medlem

Låter konstigt, har haft Samsung med USB-C i flera år utan att byta. Aldrig glapp eller någon som lägger av

Visa signatur

Asus Tuf 3090 TI OC - Asus GT502 - 11600k - Asus B560 Plus - Phanteks Revolt Pro 1000W
Samsung G7 4k 144hz

Permalänk
Medlem

Har aldrig varit med om att en USB-C kabel eller laddare gett upp. Är inget jag noterat några konstiga mängder av på jobbet heller och då är vi ändå över 400 anställda. Såklart går kablar och laddare sönder ibland. Om jag fått en krona för varje gång en användare med trasig lightning laddkabel kommit förbi så.. Hela denna tråden känns som en "höna av en fjäder".

Visa signatur

SPELA: 13900K - Gaming X Trio 4090
LEVA: OnePlus 12 - MacBook Air M2 13"
PLÅTA: Canon C70, R3, 1DX mkII, BMPCC6K
LYSSNA: KRK Rokit RP8 G4, Beyerdynamic DT 1990 PRO
FLYGA: DJI FPV, Avata

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jumpcut:

Har aldrig varit med om att en USB-C kabel eller laddare gett upp. Är inget jag noterat några konstiga mängder av på jobbet heller och då är vi ändå över 400 anställda. Såklart går kablar och laddare sönder ibland. Om jag fått en krona för varje gång en användare med trasig lightning laddkabel kommit förbi så.. Hela denna tråden känns som en "höna av en fjäder".

Du har frågat alla 400 pers om deras privata sladdar?
Finner det icke troligt.
Att färre frågat om USB-C har nog snarare att göra med att alla inte använder iPhone 15 ännu isåfall.

Permalänk
Medlem

Har generellt sett aldrig problem med usb-c. Finna enligt mig bara några småsaker.

  1. Det borde vara krav på bättre märkning på kablarna och vilken standard de följer.

  2. Kablarna är oftast väldigt gedigna men ställer även krav på att portarna är fixerade ordentligt, speciellt vertikalt. . Har haft mer problem med portarna som glappar än kablarna.

  3. thunderboltkablar borde ha en minidiod som visar vilket läge som används. Finns lika många stöd i kabeln som på enheterna så kan vara svårt att veta om allt funkar som det ska.

Visa signatur

Laptop Workstation PC Specialist || Intel 10875H - 250mv & Liquid Metal || Nvidia RTX 2070 883mv @ 1935MHz & Liquid Metal ||64GB Ram || Samsung 970 EVO 2TB + 512GB OEM || 1TB & 512GB External SSD + 2.5TB NAS
Lyssna gärna på mitt band The Mulak Mind
Citera gärna om du vill ha svar!

Permalänk
Medlem

TL DR
Är inte övertygad att det är silverkulan för mobiltelefoner; har haft två mobiler i rad där telefonen får problem att laddas.
En av dem fick man "knixa" med laddsladden för att den skulle få kontakt.
På den andra verkar det bli kortslutning direkt, telefonen stänger av sig så fort jag ansluter den till en laddare
(tack och lov för trådlös laddning)

Min uppfattning är att den "tunna flerpen" i mobilen är den svaga punkten, tror den flexas fram och tillbaka, upp och ner om man har tex USB-hörlurar.

Tror, tyvärr, att Apple var mer rätt i sin lightning med en "liten platta" man stoppar in i telefonen. Mycket robustare, går något av är det på laddsladden och inte något i telefonen.

Så får "missar målet" av mig.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dem8n:

Du har frågat alla 400 pers om deras privata sladdar?
Finner det icke troligt.
Att färre frågat om USB-C har nog snarare att göra med att alla inte använder iPhone 15 ännu isåfall.

Nej varför skulle jag, men eftersom jag sitter som IT-chef brukar jag märka om något har en onormalt hög grad av utbyten. Vi kör USB-C till det mesta, har free seating på alla våra arbetsplatser så det är mycket i och urdockning varje dag.

Visa signatur

SPELA: 13900K - Gaming X Trio 4090
LEVA: OnePlus 12 - MacBook Air M2 13"
PLÅTA: Canon C70, R3, 1DX mkII, BMPCC6K
LYSSNA: KRK Rokit RP8 G4, Beyerdynamic DT 1990 PRO
FLYGA: DJI FPV, Avata

Permalänk
Medlem

Haft ganska få problem utom i bilen där alla sladdar tycks dö på någon/ några månader särskilt om högvinter / sommar, till jag köpte Ikea,s (alternativ inte alls fungera med AA från första början ), den har hållit i 3.5 år nu , otroligt , testat hur många märkes sladdar som helst innan , OtterBox sladd har rekordet efter med ganska exakt 1 år men en del typ Belkin mfl höll några månader max liksom OnePlus orginal

Annars stör jag mig mest på Apple skit man blivit tvungen med pga jobb som ska behöva ha annan sladd fortsatt (utöver alla andra Specialproblem /egenheter) , övrig dito har ju blivit roterat bort naturligt nu utöver nån powerbank som kräver usba för ladda

Permalänk
Medlem

Har heller aldrig haft problem med USB-C, trots att jag ofta laddar mobilen medan jag använder den i sängen så att kabeln liksom böjs på ett dåligt sätt.

Men jag försöker också köpa kvaliteskablar som kostar lite mer än en vanlig Aliexpress-kabel.

Problemet med USB-C är inte kvalitén, utan att en USB-C kabel kan ha helt olika standard jämfört med en annan.