Permalänk
Medlem

? Var inte den här redan klistrad??

Visa signatur

nämen tjenare

Permalänk
Avstängd

Nån som testat NorthQ 3580 Water Cooling Kit?

Visa signatur

WS:/ASUS M4A78-E/Phenom 940BE/OCZ Reaper DDR2 PC8500 6Gb/CF Ati 4870 1GB//Server: AMD Phenom 9550/MSI K9A2 CF-F/OCZ Reaper PC8500 2Gb/XFX GTS 250 Nvidia
"En enskild människas död är en tragedi, en miljon döda är statistik" -Josef Stalin

Permalänk
Medlem

Denna tråd må ha ett tag på nacken men det är aldrig för sent att berömma en välskriven text.

Mycket utförligt skrivet!

// JimiEm

Permalänk
Avstängd
Permalänk
Medlem

Någon som testat att ha ogräsmedlet roundup i sin vattenkylning?

förövrigt är ordet "roundup" svårt att få BRA träffar angående denna fråga.

Visa signatur

AMD Ryzen 5 2600X | ASUS ROG STRIX B450-F | 2x8Gb | GTX 1070 | 2x2209WA, 1xVG258QR

Permalänk
Medlem

Finns det någon möjlighet att uppdatera den utmärkta original posten? Den börjar få rätt många år på nacken även om den är rätt generell skulle tips om komponenter och lite länkar må bra en uppdatering.

Om det finns möjlighet till en uppdatering skulle jag kunna tänka mig att starta en tilläggs tråd med förslag på uppdateringar så vi kan arbeta fram en uppdatering.

Visa signatur

"Jag har inte gått 5 år på Chalmers, men till och med jag vet att det är en dum idé att blanda vatten och elektronik"
Min Fru

Permalänk
Medlem

Välsorterade nätbutiker med stortsortiment av vattenkylning

Europa
Aquatuning

Chilled PC

Specialtech

USA
Petra's tech shop

FrozenCPU

Sverige
Indomo

Tyvärr finns det inga svenska butiker som är lika välsorterade som de fyra nämnda. Dock finns Indomo med ett hyfsat sortiment av vattenkylningsprodukter. Att tänka på dock är att Petra's techshop & FrozenCPU är amerikanskt och tullavgifter och moms kan påföras beställningen till skillnad från de danska butikerna.

=======================================================

Tänkte även slänga in en liten snabbguide till komponenter då jag tycker mig se nya vattenkylnings-trådar varenda dag. Då det finns en hel del olika märken att välja mellan och väldigt många som är nya inte riktigt vet vad som är bra och vad som är dåligt, tänkte jag ta mig friheten att försöka summera lite enkelt vilka märken man bör satsa på. Eftersom det redan står i FAQ:en vilka komponenter man faktiskt behöver så staplar jag bara upp vilka av vad man bör sikta på.

Pumpar
Laing 10W // Swiftech MCP350
Laing 18W // MCP355
Laing D5

Radiatorer
Thermochill PA-serien
XSPC RX-serien

Reservoarer / Tank
EK Multioption-Serien
XSPC 5,25" Reservoir Bays
Swiftech MCRES-Micro

Vattenblock
Vad gäller vattenblock finns det helt hav att välja mellan, men det kan ändå vara bra och veta vilka "märken" man ska leta bland. Sen finns det ju självklart bra och dåliga block från alla tillverkare. Men försöker ändå att lista de tillverkarna som för det mesta står för kvalité/prestanda.

CPU
EK Waterblocks - Supreme, Supreme LT
XSPC Delta v.3
Aquacomputer Cuplex HD - 775 & 1366
Swiftech GTZ
Watercool HK - 775 & 1366

GPU
Finns ingen möjlighet att lista block för varje kort, men det är egentligen bara tillverkarna som är intressanta.
EK Waterblocks
XSPC
Koolance
Aquacomputer

=======================================================

Då min kunskap slutar någonstans här så får folk gärna fortsätta, finns ju en hel del kvar att gå igenom. NB/SB/Mosfet block etc.

Har några synpunkter på vad jag skrivit så skicka gärna ett PM så ändrar jag. Men det borde vara någorlunda bra att börja med i alla fall.

Mvh,
Whakka

Visa signatur

|| i7 5820K @ 4400Mhz || 32GB Corsair 2400Mhz CL14 || Gigabyte RTX 3080 Ti || X99 SLI PLUS || Samsung 850 EVO 500GB || Acer Predator XB271HU G-Sync IPS || W10 64bit ||

Permalänk

Glöm inte bort det eminenta Swiftech MCW60 blocket som passar de flesta kort.

Visa signatur

Simlärare

Permalänk
Hjälpsam

Är inte D-TEK FuZion v2 CPU Blocket nått att ha då?

Funderar på att köpa detta kit från chilledPc, o allt utan blocket är med i "listan" ovan..bör man byta mot nått av de rekomenderade?

1 x D-TEK FuZion V2 CPU Block
1 x D-Tek FuZion Accelerator Nozzle Kit
1 x Laing DDC2 12V 18w Pump With XSPC Top
1 x ThermoChill PA120.2
6 x XSPC 7/16" ID (5/8" OD) PVC Tubing
8 x 12mm Hoseclip
1 x Swiftech MCRES-Micro
2 x YATE LOON 120mm - D12SL-12
1 x G11 Coolant

Nått annat man bör byta? ser detta kitt bra ut annars?

Permalänk

Någon som vet ett bra vattenblock som passar till 4770? Hade tänkt uppgradera den nya riggen med vattenkylning men är ny på den fronten. Radiatorer och pumpar är relativt lätta att hitta, men block som verkligen passar och är effektiva till CPU och framför allt grafikkort är det värre med.

Så ett bra vattenblock till socket 775 och HD4770?

Visa signatur

Udda testrigg: Gigabyte A75-UD4H | 3,6GHz AMD A8-3850 | 120GB Intel 520 SSD | En drös hårddiskar | Corsair AX1200 | 8GB Corsair Vengeance.

Permalänk

heatkiller 3.0 till cpu och ett swiftech MCW60 borde passa, det är ett block som bara täcker kärnan vilket gör att det förmodligen passar nästa kort med men ramminnen och vrms behöver separata kylflänsar och gärna en liten fläkt i området. Jag skulle dock inte bli förvånad om EK släpper ett fc block i framtiden om det verkar finnas marknad för det.

Du måste dock kolla med swiftech om det blocket faktiskt funkar på ett 4770 men så länge det följer standard 4 eller 2 hål borde det som sagt passa.

Visa signatur

Simlärare

Permalänk

Vattenkylning

Tjena

Tänkte köpa detta ......... http://us-dc1-order.store.yahoo.net/cgi-bin/wg-order?ysco_key...

Kan någon berätta hur det funkar med Petras? Aldrig beställt därifrån.
Kommer det kosta mycket med tull och frakt och sånt???

Någon som vet om den pumpen är bra????

Tack på förhand

Visa signatur

CCNA/CCNP
Fractal Node 304, i5 3570K, 8Gb, 120Gb OCZ SSD + 3TB.

Permalänk
Medlem

Hallå, hallå.

Läst igenom denna tråden, och jag tycker att FAQ'n är riktigt grym.

Har själv en idé som kanske skulle kunna vara till nytta

Det första är att testa mot läckage. Då jag har svetsat diverse slutna system så har vi testat dem med en enkel cyckelpump och diskmedel. Eftersom att det här dock är lite skörare saker så blir principen kanske lite mer advancerad.

Det som behövs är en tryckmätare, en cyckelpump (Eller liknande), samt anslutningar till systemet. Om man först testkör sitt vattenkylningssystem utanför datorn, på full fart och då har tryckmätaren inkopplad, så borde man få reda på vilket tryck systemet arbetar under.

Efter det så kladdar man lite vatten och diskmedel över blocken, anslutningarna, radiatorer och vart man nu tror att det kan läcka. Därefter så pumpar man försiktigt in lite luft med cyckelpumpen och höjer trycket lite. Bubblar det någonstans har du en läcka.

Ta det försiktigt med pumpandet, dock.

En annan sak är att om du vill ha riktigt bra vatten, så ska du söka dig till ett kraft/värmeverk. Vattnet i deras pannor är mycket, mycket bättre än vad du köper på en mack, samt att det finns massor så om du frågar snällt kan du nog få ett antal liter.

Och för att höja pH, skulle jag själv föreslå lut, och ingen färdigköpt vätska. Du bör dock inte höja pH't högre än 9-9,5. Jag har varit med och gjort misstaget att köpa en "Mirakelvätska" mot syre i ett system, vilket dock hade en massa sura biproukter. Det var förvisso ett fjärrvärmesystem, men ändå.

Dock vill jag varna för att köra får lågt pH i ett system. Visserligen ska man inte ligga över 10 pH, men vad jag har hört är det ingen fara om temperaturen i systemet är under 100 grader.

Hoppas nått av detta är till nytta!

Permalänk

Jag är inte riktigt övertygat om att det är lönt att börja meka med att öka trycket i ett vattensystem utan bara att man knyter lite vitt hushållspapper runt kopplingarna och låter det stå ett tag (24h helst) och sen tar bort pappret och kollar om det är blött. Att höja pH är jag också tveksam till, jag hade inte litat på mina slangar om dom var utsatta för en basisk miljö under en längre tid.

Visa signatur

Simlärare

Permalänk
Proffsmobbare

Det fanns en webshop lokerad i antingen Nederländerna eller Belgien som hade väldigt brett sortiment på lager, tyvärr kan jag inte hitta den längre.
Någon som vet vilken jag menar och vad den heter?

Feser X-Changer 120 är ju slut överallt.

Permalänk
Medlem

Kan det vara highflow.nl?

Permalänk
Proffsmobbare
Citat:

Ursprungligen inskrivet av mx
Kan det vara highflow.nl?

Yes, det är highflow.

Tack!

Permalänk
Medlem
Citat:

· Avjoniserat vatten som man kan få tag på vid diverse industrier och labb, exempelvis MilliQ, är fritt från joner och filtrerat genom aktiva filter för att minimera partikelförekomst och avdöda allt liv. Detta vatten finns dock i olika kvalitéer men alla bör vara tillräckligt bra för användning inom vattenkylning.

Använd inte avjoniserat vatten, använd destillerat vatten. Avjoniserat vatten gör så att koppar släpper från radiator etc till vattnet.

Se följande:

http://www.xoxide.com/water-cooling.html

Water Cooling Liquid
A final yet important consideration to make is liquid coolant type. Theoretically, you could fill your water cooling system with anything, but some fluids work much better than others. First of all, do not use tap water. Tap water has minerals, bacteria, and algae in it which will corrode and cloud your water cooling system, possibly causing a catastrophic failure. Another alternative is de-ionized water. De-ionized or non-conductive water may seem desirable initially, because it is a poor electrical conductor, and therefore will not cause much damage if a leak occurs. However, water is an excellent solvent, and so if de-ionized water is put into a water cooling system, it will corrode the water blocks to get its ions back. Therefore, de-ionized water is not something we recommend, either.
A good choice is distilled water, because it is relatively cheap yet pure enough to use in a water cooling system. Distilled water will not deposit harmful minerals in your system, nor will it cause algal blooms because there are no living organisms present. It will not, however, corrode your water blocks because it is not de-ionized. There are various additives which may be added to the coolant in your system. Water wetter is great for increasing the cooling capacity of your system by altering the properties of water and making it even more thermally capacitive. Water wetter will also help reduce corrosion in your water cooling system. Other additives, such as UV-reactive dyes, may be added for aesthetic reasons.

Verkar som alla batterivatten jag har hittat är avjoniserat vatten och inte destillerat. Enda stället jag hittade äkta destillerat vatten var på Apoteket, 19 kr per 0,5 liter.

För att motverka att alger bildas i systemet bör man skaffa PT Nuke PHN om du inte kommer att blanda in något annat som tex färg och Standard PT Nuke om du vill mixa in färg.

Visa signatur

Lian Li PC-P80 Powder Coated Black | i7 920 @ 0.0GHz | EVGA GTX 275 | ASUS Rampage II Extreme | Corsair Dominator 6Gb | Corsair HX850W | Intel X25-M G2 80GB | Samsung SpinPoint F1 1TB | MDPC White Sleeve

Water cooling: Aquastream XT Ultra | XSPC RX360 | Heat Killer CPU Rev. 3.0 LT | EK Water Blocks EK-FC275 GTX | EK Multioption Res 150

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Whinston
Använd inte avjoniserat vatten, använd destillerat vatten. Avjoniserat vatten gör så att koppar släpper från radiator etc till vattnet.

Se följande:

http://www.xoxide.com/water-cooling.html

Water Cooling Liquid
A final yet important consideration to make is liquid coolant type. Theoretically, you could fill your water cooling system with anything, but some fluids work much better than others. First of all, do not use tap water. Tap water has minerals, bacteria, and algae in it which will corrode and cloud your water cooling system, possibly causing a catastrophic failure. Another alternative is de-ionized water. De-ionized or non-conductive water may seem desirable initially, because it is a poor electrical conductor, and therefore will not cause much damage if a leak occurs. However, water is an excellent solvent, and so if de-ionized water is put into a water cooling system, it will corrode the water blocks to get its ions back. Therefore, de-ionized water is not something we recommend, either.
A good choice is distilled water, because it is relatively cheap yet pure enough to use in a water cooling system. Distilled water will not deposit harmful minerals in your system, nor will it cause algal blooms because there are no living organisms present. It will not, however, corrode your water blocks because it is not de-ionized. There are various additives which may be added to the coolant in your system. Water wetter is great for increasing the cooling capacity of your system by altering the properties of water and making it even more thermally capacitive. Water wetter will also help reduce corrosion in your water cooling system. Other additives, such as UV-reactive dyes, may be added for aesthetic reasons.

Verkar som alla batterivatten jag har hittat är avjoniserat vatten och inte destillerat. Enda stället jag hittade äkta destillerat vatten var på Apoteket, 19 kr per 0,5 liter.

För att motverka att alger bildas i systemet bör man skaffa PT Nuke PHN om du inte kommer att blanda in något annat som tex färg och Standard PT Nuke om du vill mixa in färg.

Avjoniserat vatten är säkert under de förhållanden vi använder det, den mängd joner som vattnet är kapabelt att ta upp kommer antagligen inte påverka radiatorns/blockens integritet under din livstid.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Mangler
Avjoniserat vatten är säkert under de förhållanden vi använder det, den mängd joner som vattnet är kapabelt att ta upp kommer antagligen inte påverka radiatorns/blockens integritet under din livstid.

Jag kör med batterivatten och ren glykol som e köpt på OK/Q8.

grejen är att om systemet är helt slutet och har ett flöde på mer än 10l/h så kommer de inte bildas alger på många år.

så jag kör med typ 2% glykol i mitt system och de räcker gott och väl.

( innan nån ifrågasätter mig så ha i åtanke att jag är utbildad kylmontör )

Visa signatur

[Phanteks Enthoo Pro TG] [ASUS ROG Strix 850W Vit] [Delidad i7 7700K] [Corsair iCUE Hydro H150i ELITE CAPELLIX Vit] [Corsair Vengeance RGB PRO SL DDR4 16GB 3200MHz/CL16 Vit] [ASUS Z270-F] [Gigabyte RTX 2070 Super 8GB GAMING OC Vit] [C:WD Black SSD 256GB M.2, E:Seagate Firecuda 1TB, F:Samsung 860 EVO 1TB, G:Seagate IronWolf 4TB & H:Seagate Momentus XT 7200.1 500]

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Ant3
Jag kör med batterivatten och ren glykol som e köpt på OK/Q8.

grejen är att om systemet är helt slutet och har ett flöde på mer än 10l/h så kommer de inte bildas alger på många år.

så jag kör med typ 2% glykol i mitt system och de räcker gott och väl.

( innan nån ifrågasätter mig så ha i åtanke att jag är utbildad kylmontör )

Jag tänker inte ifrågasätta ditt bruk av batterivatten+glykol, själv kör jag med det +silver, då det är lite miljövänligare, reagerade bara på hur han spred "faran" med batterivatten/avjoniserat, har aldrig kör med något annat och ser inte heller någon anledning med att "slösa" pengar på destillerat.

Är ju som du påpekade ett slutet system, så avjoniserat är inget att oroa sig för.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Mangler
Jag tänker inte ifrågasätta ditt bruk av batterivatten+glykol, själv kör jag med det +silver, då det är lite miljövänligare, reagerade bara på hur han spred "faran" med batterivatten/avjoniserat, har aldrig kör med något annat och ser inte heller någon anledning med att "slösa" pengar på destillerat.

Är ju som du påpekade ett slutet system, så avjoniserat är inget att oroa sig för.

Jag är ingen kemist, bara vidarebefodrade det jag läst. Om ni inte upplever att vattnet blir skitigt pga koppar som släpper eller att ni märkt något på era vattenblock är det troligtvis inga problem. Jag hade själv köpt batterivatten så jag vart lite orolig.

Visa signatur

Lian Li PC-P80 Powder Coated Black | i7 920 @ 0.0GHz | EVGA GTX 275 | ASUS Rampage II Extreme | Corsair Dominator 6Gb | Corsair HX850W | Intel X25-M G2 80GB | Samsung SpinPoint F1 1TB | MDPC White Sleeve

Water cooling: Aquastream XT Ultra | XSPC RX360 | Heat Killer CPU Rev. 3.0 LT | EK Water Blocks EK-FC275 GTX | EK Multioption Res 150

Permalänk
Medlem

Finns det någon svensk sida där man kan köpa UV färg att mixxa i vattnet ?

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av PeKa6
Hallå, hallå.

Läst igenom denna tråden, och jag tycker att FAQ'n är riktigt grym.

Har själv en idé som kanske skulle kunna vara till nytta

Det första är att testa mot läckage. Då jag har svetsat diverse slutna system så har vi testat dem med en enkel cyckelpump och diskmedel. Eftersom att det här dock är lite skörare saker så blir principen kanske lite mer advancerad.

Det som behövs är en tryckmätare, en cyckelpump (Eller liknande), samt anslutningar till systemet. Om man först testkör sitt vattenkylningssystem utanför datorn, på full fart och då har tryckmätaren inkopplad, så borde man få reda på vilket tryck systemet arbetar under.

Efter det så kladdar man lite vatten och diskmedel över blocken, anslutningarna, radiatorer och vart man nu tror att det kan läcka. Därefter så pumpar man försiktigt in lite luft med cyckelpumpen och höjer trycket lite. Bubblar det någonstans har du en läcka.

Ta det försiktigt med pumpandet, dock.

En annan sak är att om du vill ha riktigt bra vatten, så ska du söka dig till ett kraft/värmeverk. Vattnet i deras pannor är mycket, mycket bättre än vad du köper på en mack, samt att det finns massor så om du frågar snällt kan du nog få ett antal liter.

Och för att höja pH, skulle jag själv föreslå lut, och ingen färdigköpt vätska. Du bör dock inte höja pH't högre än 9-9,5. Jag har varit med och gjort misstaget att köpa en "Mirakelvätska" mot syre i ett system, vilket dock hade en massa sura biproukter. Det var förvisso ett fjärrvärmesystem, men ändå.

Dock vill jag varna för att köra får lågt pH i ett system. Visserligen ska man inte ligga över 10 pH, men vad jag har hört är det ingen fara om temperaturen i systemet är under 100 grader.

Hoppas nått av detta är till nytta!

Värmekraftverk kör med evaporerat (destillerat) vatten med 0-1ppm salt(cloride) man har kemikalier i vattnet som flockar ut skräpp och föroreningar, Så speciellt är det fan inte.

Sen har dom ett helt annat värmeöverförings system då värme/kraftverk har hög tryck och hög temperaturs system, när vattenkylning till dator är ett lågtryck och extremt låg temp system.

Visa signatur

*Powemac g4 MDD 1ghz / 7000 rpm delta fläkt <3

Permalänk
Hedersmedlem

Om någon vill skriva om och uppdatera texten i första inlägget så gör gärna det. gör i så fall ett nytt inlägg här med allt innehåll som ska vara kvar och dra ett PM till mig eller annan moderator som kan kopiera och klistra in.
... om nu inte TS skriver om texten själv

Visa signatur

Samlingstråd om SSD/HDD | PC:amd ryzen 9 5900x, 64gb, nvme SSDs | Silverstone ft03 svart | Seasonic x460FL Server:Intel, 8GB, 20+TB,Ubuntu | Kamera:Canon 5d mk4 oj vad gammal länk MySpace

Permalänk
Medlem

Tillägg/Förändringar/Livstecken

Tänkte bara ge ett livstecken och säga att jag håller ställningarna.

Dessutom passar jag på att UPPMANA er alla till förändringar. Kanske nya bilder(som är "upphovsrätts-clearade"), fler/färre produkter, nyare test mm.Allt är av värde.

Jag har sett förslag på uppdateringar, men då jag har varit tveksam till vissa själv och det varit lite klen respons från övriga har en del ändringsförslag inte gjorts. De flesta har genomförts och lite av frågeställningarna i tråden har hoppat in i FAQ-delen.

Vänlig hälsning /Ninjan

Ps. WakkaWhack: Dina prylar har jag missat... Sorry, lyfter in dem snarast.. Ds.

Visa signatur

Allt om vattenkylning
" (1. RTFM), (2. Läs FAQ), (3. Sök/Google), (4.Starta ny tråd) " Tänkvärt :)

Permalänk
Medlem

Performance-PCs.com har väldigt mycket vattenkylningssaker.

Visa signatur

Mvh Johan

Permalänk
Medlem

Någon som vet vilka processorer som är kompabitabla med Corsair H50 Hydro Series CPU Cooler?

http://www.corsair.com/products/h50/default.aspx

på amazon.com så såg jag negativa kommentarer om att de inte funkar till alla processorer

http://www.amazon.com/Corsair-Cooling-Hydro-High-Performance-...

Visa signatur

Compaq suger

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Nefus
Någon som vet vilka processorer som är kompabitabla med Corsair H50 Hydro Series CPU Cooler?

http://www.corsair.com/products/h50/default.aspx

på amazon.com så såg jag negativa kommentarer om att de inte funkar till alla processorer

http://www.amazon.com/Corsair-Cooling-Hydro-High-Performance-...

Nybörjare som köpt fel version och inte fått med rätt fäste... Vad har du för processor?

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Chamezz
Nybörjare som köpt fel version och inte fått med rätt fäste... Vad har du för processor?

just nu har jag en Core2 duo men det är så att jag tänker köpa en ny dator inom snar framtid och då tänker jag skaffa mig någon av dessa:

Intel Core i7 920 2,66GHz
http://www.webhallen.com/prod.php?id=91870

AMD Phenom II X4 955 Black Edition 3.2GHz
http://www.webhallen.com/prod.php?id=97655

Visa signatur

Compaq suger