4.6
11 röster
Skapat
2020-05-08
Senast ändrat
2020-05-08
Visningar
1 940

Har jobbat på en fågelholk av mer modern tappning ett tag men fick nu till slut tummen ur och färdigställde den. Den var med i en Shelly DIY tävling med därav Shelly loggan. Har haft en talgoxe som varit vid holken hela våren men tror fru talgoxe blivit tagen av katten så det verkar inte bli någon action i holken i år tyvärr. Hela byggloggen finns på planet4.se.

Alla som klarade av att göra en smörkniv i slöjden kommer garanterat klara av att göra en fågelholk med. Det är inte riktigt samma krav på en holk som när du bygger din nya dator. Så jag började med att mäta ut lite spillvirke jag hade liggande.

Och skruvade ihop det efter bästa förmåga.

Jag ville att man enkelt skulle kunna komma in och fixa med elektroniken som säkert skulle krångla så jag satte ett gångjärn med lock. Jag tätade även alla sidor med silikon så det inte skall läcka in vatten.

Det kommer vara mörkt i en fågelholk. Speciellt på natten. Men du vill ju ändå kunna se fågelungarna. Så för att kunna göra detta så behövs IR leds för att skapa ett ljus som syns för kameran på natten men som inte du kommer att kunna se.

Jag provade först med en vanlig pi kamera och sen även en annan med inbyggd ir. Men det slutade med att jag valde pi noir kameran som är an dedikerad nattkamera.

Man kan välja hur många ir leds man vill ha men tycker att detta blev bra. Man ser tydligt i holken även om det är mitt i natten.

Tänk på att du inte kommer kunna se när ir ledsen är på. Ditt öga kan inte uppfatta ljuset. Så för att verkligen veta att alla fungerar och att jag lödat rätt så tejpade jag ut dem och provkörde allt.

Vilken man enklast gör med kameran kopplad till webservern som jag ser på min laptop. Som mjukvara har jag använt Raspian som OS och sen RPI Web Cam. Jag ansluter bara till min Raspberrys ip adress.

Det blir lite sladdar och alla är monterade i den övre delen där fåglarna inte är.

Ännu mer sladdar blir det. Det är en RPI3 som sitter i. Mät ditt wifi innan med. Du vill inte ha holken för långt från huset och riskera dålig signal.

Kameran sitter monterad i en vinkel. Jag har även en Shelly H&T som övervakar temperatur och luftfuktighet i holken. Jag har även satt gummilister runt om för att den skall hålla tätt.

Bakom har jag satt en vinkel för att kunna skruva upp den. Samt tätat alla hål.

Jag har även en fisheye lins på kameran som gör att man ser hela ytan bättre. Kalibrerade även fokuset mot en tänsticksask som jag sen glömde i holken efter att jag skruvat upp den.

Det finns en del inställningar man jag göra via webbguit med. Öppnade upp via en reverse proxy och NAT så holken kan ses via internet. Är osäker på hur jag får fåglarna att godkänna GDPR.

Tog även in holken i Home Assistant så man får all info på ett ställe. Ganska meningslöst men bara för att det går.

Och nu är den på plats.