Inlägg

Inlägg som Expertive har skrivit i forumet
Av Expertive
Skrivet av Strumpa:

Jag själv har kollat runt på olika lösningar med NAS och sånna färdiga servrar(Dell, hp) men NAS var för dyrt och färdiga servrar verkade lite klent och har oftast inte så många 3.5" platser. Har en i7 2600K i min nuvarande dator så köpte ett h67 1155 Itx på tradera som jag tänkte bygga in i ett node 304 chassi med min cpu och minnen. Kör också plex men vill samtidigt kunna göra lite roligare saker med servern som lite spelserver osv. Hoppas det ska funka bra!

Skickades från m.sweclockers.com

Jag tror det lutar åt detta alternativ för mig med. Jag har redan flertalet hårddiskar idag, skulle jag gå på en mindre nas/server kommer jag behöva byta ut mot färre och större hårddiskar. Jag har dessutom inga större problem med den setup jag har idag rent mjukvarumässigt i form av windows, qbittorrent med web gui samt plex. Det är troligen så att jag inte ens kommer behöva ha igång servern 24/7, då jag startar datorn vid behov idag och den är knappt ens en gång i veckan. Pga av den lilla användningen så känns det orimligt att lägga massa pengar, så därför blir det nog ett av de billigare alternativen, då jag hellre lägger pengarna på annat. Får jag inte till ett rimligt mini-itx och ett lämpligt chassi kanske jag slår till på en av servrarna ni rekommenderar.

Tack så jättemycket för hjälpen alla, ni är så duktiga!

Av Expertive

Åh så många bra tips, tack!

En nas känns nog ändå inte aktuell pga av att de ändå kostar lika mycket som en riktig server eller mer.

Jag inser att det finns prisvärda servrar som inte går att matcha om man bygger helt nytt. Men vad ger en sådan färdig server för fördelar jämfört med att bygga vidare på de delarna jag har idag? Dvs att försöka få tag i ett mini-itx kort till mina nuvarande delar samt ett nytt litet chassi.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Expertive

Bygga eller färdig filserver (eller nas?)

Jag har flyttat och prioriterat om så har inte plats för en gaming-rigg längre. De få timmar jag gör framför dator hemma görs på en laptop nu. Däremot har jag ett relativt stort mediabibliotek jag skulle vilja ta vara, som jag använder tillsammans med plex-server. Så jag har just nu en rätt kraftfull dator (även om den har några år på nacken). Denna dator i ett fulltower-chassi tar ohållbart mycket plats för att bara vara en filserver, men rent tekniskt fungerar allt bra egentligen.

Så frågan är ju om jag kan återanvända några delar, och bygga ihop något som framför allt är mindre. Nuvarande dator använder socket 1155 (sandy-bridge?). Ett alternativ jag funderade över är att försöka få tag i ett mini-itx för 1155 (troligen beg.) och sedan köpa lämpligt litet chassi. Rekommenderar ni något chassi lämpligt för en liten och tyst filserver?

En NAS kändes spontant perfekt för det jag vill ha, men verkar inte vara tillräckligt kraftfullt för plex, om det inte har ändrats?

Annat alternativ är att köpa en färdig filserver och inte återanvända några delar. Men det känns spontant tråkigt att inte återanvända några av de gamla delarna och använder filservern så pass sällan att det inte känns motiverat att lägga massa pengar på det. Vad rekommenderas här, och vilken prisklass pratar vi då?

Det var länge sen jag var insatt i datorbyggen och är tacksam för lite hjälp.

Av Expertive
Skrivet av Kent:

ZTE blade III inkl. Spotify, surf och säker mobil för 999:- är åter i lager hos Ica maxi.
http://www.icahemma.se/mobiltelefon-zte-blade-iii-black-p-171...

Kan även tipsa att om man är ica-student så har man 20% rabatt på hela icahemma.se med en rabatt-kod man fått via mail. Dvs man får luren för 800kr istället.

Av Expertive
Skrivet av lasseb:

Stort tack - detta var perfekt! Är inte helt övertygad ännu men ska ta en rejäl funderare - priset är ju lockande!

Det är det verkligen!

Då sitter vi i samma sits, man får tills på söndag att fundera på det.

Av Expertive

Sitter ungefär i samma funderingar som dig. Jag känner att det finns ett par smågrejer som gör den långt ifrån perfekt, men frågan är om det är good enough.
Jag har hittat ett par tester:

http://www.notebookreview.com/default.asp?newsID=6877&review=...

http://www.youtube.com/watch?v=mIvHXFd0qJE

En liten jämförelse som kanske kan vara trevlig och se: http://www.youtube.com/watch?v=NhIHGGNUGkE

I den sista jämförelsen säger hon att 4gb räcker väldigt långt.

Men det verkar vara en riktigt trevlig dator med en väldigt bra pekplatta. Den största problemet för mig är nog batteritiden, jag skulle gärna vilka få ut någon timma till, det hade kanske gått förbi om den var perfekt annars men det är inte haswell och bara 4gb ram. Kanske blir ett köp ändå, men jag är lite tveksam.

Av Expertive

Jag är lite sugen på Ativ 9 och tänkte låna din tråd lite.
Jag kände lite på Vaio Pro i butik och gillade inte att den är gjord i kolfiber så att den flexar så mycket, annars verkar den kanon.

Vad jag förstått är de 4gb fastlödda på Ativ 9, så man inte kan uppgradera och jag är lite rädd att det inte räcker. Men det kanske det gör?
Sen känns det som batteritiden är sådär och det känns lite sunkigt att köpa den gamla generationen cpu, när den nya är här.

Å andra sidan känns priset på Ativ 9 riktigt bra och verkar vara en riktigt fin dator.

Av Expertive
Skrivet av makarickiri:

Grafikkortet har inget med ljudet att göra, ljudkortet sitter inbyggt i ditt moderkort.
När det gäller HDMI'n så ser jag ingen anledning till varför det inte skulle fungera. HDMI används just för att det för över bild och ljud snabbare än vanliga kablar + att det är smidigare

Du behöver nog läsa på lite om HDMI, digitalt/analogt innan du häver ur dig saker.

Det är för övrigt inte ovanligt att ett grafikkort har inbyggt ljudkort.

OT: Ja, det ska fungera. Jag kan inte tänka mig varför det inte skulle.

Av Expertive

Tack ännu än gång, men har nu även valt att gå över till en IDE (eclipse) istället för att se hur det lämpar sig vid PHP. Jag är nöjd med det än så länge iaf.

Av Expertive
Skrivet av iXam:

PHP errorlogg eller Apaches. Du kan även välja att visa felmeddelanden vilket underlättar för debuggning.

Tack så mycket!
Jag lyckades hitta errorloggen vilket löste problemet som var att 'SetFrom()' inte exciterade i min phpMailer version.
Nu lyckas jag skicka mail, ska bara försöka lösa att få in att det står vem det var som skickade mailet bara.
När du säger att välja att visa felmeddelanden, ska det då gå att visa dem i webbläsaren direkt eller?

Av Expertive
Skrivet av iXam:

Har du kollat i felloggarna efter några meddelanden?

Vilka tänker du på då?

Genom '$mail->ErrorInfo;' får jag inte ut någonting eftersom jag inte kommer så långt i koden.

Av Expertive

PHP: Skicka mail med gmail som smtp

Nu börjar jag bli tokig på att jag aldrig får ordning på detta, jag försöker skicka mail genom att använda gmail som smtp då Bahnhof inte tillåter det via port 25. Eftersom gmail vill ha ssl/tls kryptering går det inte att bara använda inbyggda mail-funktionen, därför har jag googlat fram att phpMailer och pear ska ha script som ska kunna lösa detta. Men jag får ingen av dem att fungera. Har främst provat phpMailer, har laddat ner och packat upp den i samma mapp som min php-kod, den ligger då i mappen 'phpMailer_v2.3'. Jag har sedan fått fram denna exempelkod genom http://www.web-development-blog.com/archives/send-e-mail-mess...

Jag har då lyckats få ihop denna kod, det jag får från formulären är vettiga saker (har tagit bort kontrollerna). Problemet är att jag får utskriften 'First' men inte 'Second'. Dvs det är något i den exempel-koden som blir knasigt.

$to = 'MinMail@gmail.com'; $from = $_POST["email"]; $from_name = 'Min Hemsida'; $subject = $_POST["subject"]; $body = $_POST["message"]; require_once('phpMailer_v2.3/class.phpmailer.php'); echo 'First'; $mail = new PHPMailer(); // create a new object $mail->IsSMTP(); // enable SMTP $mail->SMTPDebug = 0; // debugging: 1 = errors and messages, 2 = messages only $mail->SMTPAuth = true; // authentication enabled $mail->SMTPSecure = 'ssl'; // secure transfer enabled REQUIRED for GMail $mail->Host = 'smtp.gmail.com'; $mail->Port = 465; $mail->Username = 'MittKonto@gmail.com'; $mail->Password = 'Password'; $mail->SetFrom($from, $from_name); $mail->Subject = $subject; $mail->Body = $body; $mail->AddAddress($to); echo 'Second'; if(!$mail->Send()) { echo 'Mail Error'; } else { echo 'Mail Send'; }

Vad är det som blir knasigt, har jag använd phpMailer på fel sätt?
Jag kör webservern på en Raspberry Pi, är det något i debian som kan ställa till det som jag glömt?

Alternativt, hur sjutton kan jag skicka mail med Gmail som smtp?

Tack på förhand.

Av Expertive

För 750kr attraherar ni nog en jobbig kundmarknad, för det blir billigare att slänga ihop det själv och då blir eran grupp de kunder som inte har kunskapen om hur man gör det. Dvs personer som kommer behöva mycket kundservice om saker strular, för det kommer det garanterat göra, har ni tänkt på den aspekten? Tänkte ni inte sälja en färdig produkt med kundservice och sådant så har ni nog tappat ett antal kundgrupper till. Så frågan är ju då hur stor kundgruppen blir.
Jag personligen tror det är lättare att antingen sälja ett riktigt prispressat paket, så att det inte lönar sig att beställa sakerna separat själv. Men det är förmodligen svårt, så ett annat alternativ skulle vara att välja en lite stabilare och kraftfullare plattform vilket ger en lite dyrare produkt. För med en raspberry pi kommer man ligga på gränsen att det fungerar, och det finns stor risk att det inte fungerar så perfekt som kunden vill.

Det är min åsikt om saken, men folk har haft fel förut.

Ja, jag äger en raspberry pi och tycker det är en kanonprodukt till vissa ändamål, men tyvärr inte som en mediaspelare för gemene man.

Av Expertive

Det finns en uppsjö chassin, det finns till och med en wiki för det: http://elinux.org/RPi_Cases

Jag tycker personligen att ModMyPi är väldigt tråkig och ful, dessutom är den långt ifrån billigast. Tycker det finns bättre alternativ, t ex det ovan från RS component eller det här jag nog tänkte slå till på: http://www.ebay.co.uk/itm/Pi-Box-Case-Box-Enclosure-for-Raspb...

Jag letar främst efter det billigaste chassit som går att hitta, det känns konstigt att kosta på en raspberry pi för mycket. Sen skulle det självklart vara trevligt om den inte såg ut som fan och har en vettig konstruktion.

Av Expertive
Skrivet av Wisp_86:

Hade varit jäkligt sexigt att gjuta in hallonet i plexi eller liknande genomskinligt material.

Finns en kille som gör kit som man får bygga ihop i plexi, blir drygt 150kr med frakt, blir nog en sån till mitt hallon om det inte dyker upp något häftigare innan jag får den:

http://raspi.co.uk/images/raspi_case/raspi_assembled_2.jpg

Mer info: http://raspi.co.uk/?p=96

Av Expertive
Skrivet av zeleni:

PMa länken ?

Det är vad jag har förstått en personlig länk för ett erbjudande att göra en förhandsbokning för de som visat sitt intresse tidigt.

Så det man kan göra idag är att skicka en intresseanmälan till Farnell alternativt RS Components och hoppas på det bästa.

Jag slog till och gjorde förhandsbokning, så nu är det bara att vänta, hoppas på en leverans innan sommaren. Jag har inget egentligt användningsområde utan det är tänkt som en liten leksak att pilla med.

Av Expertive
Skrivet av Bejje:

Om du kollar ett tidigare inlägg jag gjorde så enligt flygresor.se så flyger man tur OCH retur för strac över 2000kr. Visst, dåligt som fan för miljön, men hällre reser jag på 3,5 timme inkl. väntetiden på arlanda än att åka i 13 timmar med tåg för ett mycket högre pris. Finns liksom inga bra argument alls varför man skulle vilja åka tåg då.

Skulle åka sträckan Östersund - Stockholm i somras, och valde flyg då också av samma anledning. Flyg var klart billigare och en restid på 50 min istället för 8 timmar eller vad det var. Jag tycker det är rätt sjukt att flyg gång på gång är billigare än tåg.

Folk som nämner att SJ är jättebilliga och sista minuten är jättebra osv. Förhållandena är helt annorlunda på olika sträckor, vissa sträckor åker man väldigt billigt på och andra är det knepigare. Min kusin pluggar i Växjö-sthlm och en billig resa för han var strax under tusenlappen, oftast över. Medan andra sträckor som är aningen kortare kan hamna på nästan en tiondel av det priset (Eller längre resor som är billigare). Detta pga av SJ's system är uppbyggt på det sättet, om det är bra eller inte låter jag vara osagt. Att hylla SJ för deras priser endast på sin sträcka man oftast åker är så trångsynt så jag inte finner ord.

Om jag bara får inflika en liten tanke i bildiskussionen. Om man äger en bil, behöver en bil till jobb eller liknande. Det är då självklart dyrt att äga bilen med alla avgifter och så. Men om man då ska jämföra en enstaka långresa med bilen och t ex tåg så tycker jag att man bara kan räkna med vad just den resan kostar, visst blir det lite slitage och delar kan gå sönder men att slå ut alla kostnader på bilen per mil blir bara konstigt. För att alla de kostnaderna hade ju funnits än då (de flesta, så stor skillnad gör inte 200 mil), i och med att man redan använder bilen. Jämförelse tåg vs. bil överlag är en helt annan grej, min tanke är bara angående en liknande resa TS vill göra och vad just den resan hade kostat att göra med sin bil. Nej jag har inte bil eller körkort, men jag är inte dum i huvudet för det.

Av Expertive
Skrivet av -=FULLMOON=-:

Ni ska ju även tänka på Att SVT SR mm ska ju nå alla åldergruppar och försöka nå så stort intresse det bara går.
Alla gillar inte samma sak men det ni gillar så som entonig musik i mörka rum är väl det ni gillar men hur många älder gillar sånt? gillar ni folk musik etc? Kom igen. att säga att det inte går något bra på De fria kanalerna de vet de tusan om det är ett bra argument isf har man bara grymt dålig smak eller är det okunskap på hög nivå.

Det är självklart att det ska nå ut till många olika personer, men jag tycker inte att de behöver så många kanaler och så stor bredd de har idag. Jag tycker bara det "viktigaste" ska vara med, sådant innehåll som passar för public service. För jag tycker att de ska försöka få ner avgiften, och får då kanske fler att betala den utan att gå bärsärk över den. Det är ändå en avgift man tvingas att betala för att man har en tv-mottagare. Annars kan man ju lägga in alla andra kanaler som existerar för folk gillar ju olika, och får då en skyhög avgift men jävlar vilken bredd och kvalitativ tv! Dessutom är den inte styrd av någon vi litar på! Någon måtta får det ju vara enligt mig...

Skrivet av Cogo:

Klart man betalar licensen, SVT och SR är värda varenda krona!
Sånt hat man känner när man ska kolla på t.ex. skidskytte på TV4, det är BARA reklam och highlights.

Till er som kommer med kommentarer som: "Lägg det på skatten istället" och "Be Anders Borg om pengar". Om det är staten som står för SVT så är det Staten som STYR SVT.
Tror ni att SVT skulle FÅ sända ett enda klipp om t.ex. hur äldre människor svälts ihjäl på löpande band hos Reinfeldts hjärtevän Carema?
Anders Borg skulle gladeligen sitta och välja ut varenda program som skulle få sändas.
"Vad är det här, BAMSE? Han som står upp mot det oskyldiga och älskade kapitalets hjälte Krösus Sork när han försöker återinföra slaveriet? Nej fy vale det är inget för barn att se på! Ta istället den här inte alls vinklade mixtapen med klipp på mig och Reinfeldt när vi slår hole in one på golfbanan, lyfter bilar över huvudet och räddar barn ur brinnande hus till tonerna av nationalsången.".

Och vice versa om nu "de rödgröna" skulle varit i majoritet så klart.

Kolla på den dokumentär som gick på SVT (!) i veckan som hette MEDIALIZED, den tar bl.a. upp fenomenet "Fox News" i USA, där man får se hur tydligt vinklat det blir när TV bara styrs av pengar.

Edit: Men jag tycker precis som många andra, att det är synd att TS ska bli tvungen att betala TV-licens när han inte är inkopplad på TV-nätet. Det borde finnas något sätt att lösa det.

Du försvarar public service väldigt mycket, tycker du att den fungerar bra som den gör idag? Är det bra att det blir ramaskri över deras metoder att driva in pengarna, att så många smiter från att betala och ett stort hat mot det från en stor del av befolkningen?

Hur mycket kostar inte all denna administration och alla anställda som ska "driva in". Samt alla personer som smiter ifrån avgiften.

Ja, SVT gör jättebra sportsändningar och jag vill jättegärna ha kvar dem och ja, jag betalar avgiften.

Men skulle man se det såhär att om avgiften var frivillig så skulle jag inte betala den som det ser ut idag, då väljer jag hellre bort det.

Pga av de problemen som uppstår med radiotjänst, att den retar upp så många människor, att så många smiter och att den är så hög så anser jag att det behövs förändringar av den. Om det innebär att minska utbudet, ändra finansiering och hur den sköts är bara mina små tankar på vad som kanske kan ses över.

Av Expertive
Skrivet av Liv&helvete:

Är det någon kanal man skulle kunna lägga ner i och med public service, så är det väl SVT24.

Men sen har vi ju kanaler som Kunskapskanalen, SVTWord och SVTB ( Barnkanalen ) som även dom igår i public service. Så det är ju inte bara SVT 1 och SVT2, Sveriges radio ( med alla dessa kanaler ) och UR ( Utbildningsradion ) som man räknar med i public service utan det finns ju "underkanaler" som man kanske inte tänker på som man också får för dom 6 kronorna per dag som det kostar.

De föll helt ur glömska, antagligen eftersom jag aldrig kollar på dem. Jag tycker ingen av de kanalerna, möjligen barnkanalen är något man borde bli tvingad att betala för om man har tv. Ha de då som vilken annan tilläggskanal och finansiera via det viset istället anser jag. Som sagt, förändra finansieringen och få en lägre avgift, kanske genom att begränsad utbudet lite.

Av Expertive
Skrivet av Liv&helvete:

Det beror ju lite på vad man jämför med, om man tycker att 6 kr om dagen är mycket för vad man får för public service. Personligen så tycker jag att man får fantastiskt mycket för dom 6 kr per dag som det kostar. Men visst, jag kan hålla med om att det kan låta mycket med 2.076 kronor om man slår ut det på ett helt år.

Det bästa vore ju om man kom fram till någon annat sätt att finansiera det hela än genom tv-licensen. Nu är jag tjatig.

Visst får man ganska mycket för de pengarna, men jag väljer hellre kvalitet före kvantitet. Jag tycker inte att alla de tjänster tillsammans är värt det priset, de är inte så bra enligt mig. Jag anser att man borde se över public service hur det är idag och hur det finansieras, för jag tycker att det behövs förändring. Radio är inte alls speciellt intressant för mig, och jag antar att det gäller ganska många med mig. SVT 2 skulle de kunna stänga ner, kommer inte ihåg senaste jag tittade på den. Jag tycker det är fullt tillräckligt med SVT 1. Jag tycker alltså inte att det måste prompt försvinna som andra anser, utan att det krävs förändringar av det, framför allt hur det finansieras.