Inlägg

Inlägg som Vedträd har skrivit i forumet
Av Vedträd

Om Windows lyckades skapa minidump-filer vid krascherna, kan du inspektera dessa med till exempel BlueScreenView, ett gratisverktyg från NirSoft.

Skulle krascherna ha uppstått när en särskild drivrutin exekverades, kommer detta synas väldigt tydligt i minidumparna. Hjälpte oss isolera ett omfattande problem med en utdaterad nätverksdrivrutin från Realtek på jobbet.

Av Vedträd

Jag jobbar för en myndighet där stora möten med obligatoriskt påslagen kamera är något av en nationalsport.

Våra medarbetare uttrycker regelbundet missnöje med kamerorna på sina datorer (vilket vi på IT är benägna att hålla med om), och då består majoriteten av maskinerna ändå av bärbara i 20.000-kronorsklassen från de senaste 3 åren. Så för en verksamhet som oss är detta ett välkommet initiativ.

Av Vedträd

Säkert en väldesignad produkt och så, men sedan Apple lanserade M1 känns inga x86-baserade datorer särskilt upphetsande längre.

Av Vedträd
Citat:

Grace är en nischad produkt som är ämnad för några få speciella segment. De första som får tillgång till hårdvaran är forskare på CSCS och Los Alamos National Laboratory under år 2023.

Så ett av dessa speciella segment är alltså forskning på kärnvapen...

Av Vedträd
Skrivet av Fluf:

Säljer och hanterar mycket dockningsstationer, denna går bort direkt då den inte har DP-portar.

Än då länge är Dell D6000 min favorit, 2DP+1HDMI fixar 3st 4K@30Hz eller 3st (whatever lägre upplösning) @60Hz på USB-C Gen2 eller 3x 1080P på USB-A. Och Laddar med 65W om man kör på USB-C.

Hanterat många Targus, HP, Dell, IcyBox med flera dockor, men D6000 löser det allra mesta.

Håller med. Jobbar för en kommunal förvaltning där vi har hundratals arbetsplatser med dockningsstationer, och då vi kör med DisplayPort överallt går denna från Corsair bort direkt.

2x USB-A-portar är även det ett problem. Oftast klarar man sig med två för musen och tangentbordet, men det är inte ovanligt att de anställda behöver ansluta extra kringutrustning utöver det, så vi köper aldrig in dockningsstationer med färre än 3x USB-A.

Skrivet av macmann1:

Vi har haft enorma problem med TB16 som tappat kontakten med inkopplade enheter titt som tätt. WD19TB däremot har funkat bra intressant nog.

Vi har haft liknande problem med HP Thunderbolt Dock G2. Den tappar främst kontakten med de anslutna datorskärmarna, varpå en norsk omstart av själva dockningsstationen är det enda som löser problemet. Firmware-uppdatering av dockningsstationen har inte hjälpt, och jag hittar i princip ingen information på nätet som bekräftar det här problemet.

Ett ännu värre problem med HP Thunderbolt Dock G2 är att den brukar hård-krascha datorn som är ansluten till den, i samband med att dockningsstationen kopplas till eller ifrån. Händer både mig och andra med nästan 50% sannolikhet om vi får för oss att ta med laptopen någonstans, leder till att den måste startas om med strömbrytaren.

Aldrig haft liknande problem över huvud taget med den betydligt billigare HP USB-C Dock G5, som i de flesta fall är mer än nog för oss (2x 1080p-skärmar @60Hz och diverse kringutrustning). Börjar fundera på om detta är ett generellt problem med många Thunderbolt-baserade dockningsstationer.

Av Vedträd

Hade varit intressant att se bilder på en faktisk, oberoende demonstration av TV:n innan vi i vanlig ordning kokar soppa på en spik här i forumet. Skulle inte förvåna mig om pressbilderna från Xiaomi är 100% Photoshop-magi.

Av Vedträd

Innan folk skenar iväg med teorier här:

Enligt The Register (länk) hittades filerna på en osäkrad CDN-server för Intels partnertillverkare. Det rör sig inte om några interna företagshemligheter, utan material Intel delat med andra företag som utvecklar moderkort och liknande för deras processorer.

Filerna är såklart under strikt NDA, och läckan är pinsam, men det innebär långt ifrån domedagen för Intel.

Av Vedträd

Rekommenderar starkt den här artikeln (varning - tekniskt tung) till den som vill förstå mer kring varför Intels 10 nm har försenats så många år. Vad som bland annat kan utläsas från den är att själva begreppet "nanometer" i princip är helt meningslöst i modern processordesign, det handlar snarare om genomsnittlig transistor-densitet, och hur kretsen presterar elektriskt.

Intels satsning på sin nya "10 nm"-arkitektur framstår närmast som hybris. De försökte introducera många helt nya, banbrytande tillverkningstekniker samtidigt i samma arkitektur. Om det fungerat skulle de med råge behållit sitt försprång på marknaden, men så blev inte fallet, och nu har de hamnat många år efter sin ursprungliga tidsplan. Det går till och med rykten om att de tvingats skrota flera års arbete och börja om.

Av Vedträd
Skrivet av clipzii:

För mig är Kanal 8 bättre då jag lämnar mera rum om någon annan granne vill hoppa över till en annan kanal exempel 5. Eller om någon köper en router där "Auto" kanal är påslagen som default.

Det finns ingen anledning till att välja överlappande kanaler. Det ställer bara till med mer problem för dig, då du på kanal 8 plockar upp störningar från andra accesspunkter på kanal 6 och 11, och det ställer till med mer problem för dina grannar, då du stör dem på samma kanaler. Antingen ska accesspunkter ligga på samma kanal, för då kan de utnyttja DCF-protokollet för att kommunicera i tur och ordning, eller inte överlappa alls.

Kolla på bilden du själv postade från WIFIman. Notera hur alla andra accesspunkter håller sig till kanal 1 och 11. Anledningen till detta är att kanal 1, 6, och 11 är de enda kanalerna utan överlapp på 2,4 GHz-bandet. Genom att välja kanal 8 lämnar du faktiskt mindre rum åt dina grannar, då endast kanal 1 nu är tillgänglig utan överlapp.

Det var många år sedan jag såg en konsument-accesspunkt nu som inte automatiskt väljer kanal 1, 6, eller 11. Automatiskt kanalval görs i regel vid uppstart av accesspunkten, och är standard på så gott som samtliga, vare sig det gäller från operatören eller 3:e part. Faktum är att många modeller inte ens tillåter dig att välja någon annan kanal än 1, 6, eller 11 vid 2,4 GHz.

Av Vedträd
Skrivet av clipzii:

Telia routers gillar kanal 1 och 11 så valet vart för mig kanal 8.

Varför valde du kanal 8? Det självklara standardvalet här är ju kanal 6, kanal 8 överlappar med kanal 11, vilket leder till att de genererar störning för varandra.

Av Vedträd

Jag är inne på samma spår som mr_cobra, det här låter som problem med dubbel NAT, och det du använder är sannolikt inte en switch, utan en gammal router. Konsument-switchar har nämligen i regel inga inställningar för DHCP, eller ens ett gränssnitt för konfiguration över huvud taget.

Om du vill att en router ska bete sig som en switch, leta efter en möjlighet att "brygga" den (brukar antingen finnas en inställning i konfigurationsgränssnittet med just det namnet, eller något liknande om du googlar på just din modell).

Av Vedträd
Skrivet av jhws:

Jag har inte testat den själva, se det som ett tips.
https://mikrotik.com/product/crs305_1g_4s_in

Det där är en fiber-switch med SFP-portar, trådstartaren är ute efter en Ethernet-switch.

Prisjakts sökverktyg är din vän, och här inser man snabbt att konsument-switchar med fler än 2 st 10-Gbit-portar knappt existerar i dagsläget. Buffalo BS-MP2008 var den minsta jag kunde hitta med fler än 2 10-Gbit-portar.

Av Vedträd

@kissekotten4: Förstår faktiskt inte alls vad du menar med "men då kan grannen alltid komma åt nätvärket genom routern, inte WiFi".

Angående nästa stycke, syftar du på att ansluta den inkommande internet-anslutningen till en switch, och sedan ansluta både sin egen och grannens router till varsin port i switchen? Inte alls säkert att det fungerar, bara vissa nät som delar ut fler än 1 extern IP-adress. Finns ett par fiber-installationer i stadsnät där tjänstefördelaren kan ge dig fler än 1, men inte alls säkert att TS granne har detta.

Av Vedträd

@Luksenburg: Svaret är ja på båda frågorna. Men du skulle även få problem med så kallad dubbel-NAT: läs mer här.

Av Vedträd

@JacobR: Om du inte upplevde några problem med Powerline-adaptern jämfört med WLAN så fortsätt köra på den. Det är objektivt den bästa lösningen för dig, om det var den som gav dig bättre hastigheter.

Det stämmer att de bästa WLAN-lösningarna nästan alltid är betydligt bättre än de bäste Powerline-lösningarna, men det var länge sedan Powerline hade så stora problem med stabilitet som folk påstår.

Av Vedträd

@maLakai: Kan låta som en banal lösning, men kanske nästan lättare med spik i så fall?

Av Vedträd

Sitter för närvarande med ett BitFenix Prodigy sedan många år tillbaka, och funderar nu på att gå ner rejält i storlek vid nästa bygge, så Louqe Ghost S1 såg väldigt lockande ut. Jag har försökt läsa in lite vad folk tycker här i tråden, men tänkte även fråga:

  • Hur får man vettiga temperaturer på CPU? Såg i snabbtestet här på Sweclockers att vissa processorer till och med blir så varma att de klockar ner med luftkylning. Funderar på att köra sluten vattenkylare med stor tophat i toppen i så fall. Hur bra temperaturer kan man vänta sig, kommer överklockning ens på tal?

  • Hur är ljudnivån, jämfört med något större till exempel Define Nano S?

  • Upplever folk även många problem med att kyla GPU?

Såg att dammfilter var på G för en framtida batch, något som mer eller mindre är ett måste för mig.

Av Vedträd
Skrivet av Kelrazh:

Läste lite om att Xbox digitala usb tuner ska fungera med shielden.
Dock så får man nog inte in hd kanaler då, men vi anv bara gratis utbudet, borde få den idag så kommer skriva lite om hur det fungerar.
Kostade bara 100kr att beställa hem.
Google har tydligen en tv app som startar/installeras när man sätter in tv tunern.

Xbox One Digital TV Tuner ska enligt recensioner kunna ta emot HD-kanaler, så länge de är fria.

Vill du se krypterade kanaler behöver du någon form av USB-mottagare med CI-modul, samt en kortläsare och betalkort från din TV-leverantör att installera i denna.

USB-baserade TV-mottagare med CI-modul verkar vara en riktigt smal nisch idag. Den där från Tyskland ovan, som de bara säljer på Amazon, verkar vara den enda vettiga jag kunde hitta.

Av Vedträd

@Lithen2: Självklart, nästan alla förstärkare som säljs idag har inbyggd DA-omvandlare, och därmed egna in och utgångar för digitalt ljud. Att köra renodlade förförstärkare och slutförstärkare är en krympande nisch. Föreslog ett renodlat försteg med antagandet att du ännu inte ville slänga ut din gamla NAD.

En vän till mig inhandlade precis en NAD C338 som utöver inbyggd DA-omvandlare även har stöd för Chromecast Audio, vilket gör att man kan strömma musik till den över WiFi från t.ex. Spotify eller Youtube, samt Bluetooth för direkt anslutning till en mobil.

Av Vedträd

@crawlex98 @KeepRaffing

Hörlurar

För att vara helt ärlig tycker jag ljudutrustning "anpassad för gaming" mestadels är påhitt med mjukvaror som förvränger ljudet, samt prispremium för GAMING-stämpeln och RGB-LED:s. Oftast gör ett par ordentligt drivna, högkvalitativa stereohörlurar som mottar ljudet precis som det var menat direkt från spelmotorn ett minst lika bra, eller rent av bättre jobb, än gaming-prylar med allt vad boost och virtuell surround heter.

Klar, öppen, och neutral ljudbild så att du tydligt kan urskilja små ljud och var de kommer ifrån är att föredra. Då AKG:s K-700-serie kanske är den mest kända när det kommer till öppet och neutralt ljud, tycker jag att man ser dessa ganska ofta bland Hifi-medvetna gamers.

AKG K-700-serien är dessutom alldeles utmärkta för att lyssna på musik med, förutsatt att man gillar neutralt ljud, och inte har något emot att öppna lurar läcker mycket ljud både inåt och utåt. De ger rejält med kräm för pengarna, då till exempel populära K-712 Pro jämförts med minst dubbelt så dyra lurar från andra tillverkare. Slutligen sitter de väldigt bekvämt, och man kan tydligt se varifrån Steelseries Siberia har lånat sin upphängda design med bågar.

Ljudkort/förstärkare

Precis som @Axel95 använder jag mig av O2-förstärkaren, men jag har varianten O2+ODAC combo från JDS Labs med inbyggd DAC i samma låda, vilket innebär att man ansluter den till sin dator med USB i stället 3,5 mm. På så vis får man en komplett, professionell ljudutrustning för hörlurar helt oberoende av vad för komponenter som sitter i datorn. Behövs inga drivrutiner heller, Windows kan skicka ut ljud över USB helt native.

Värt att nämna är att med "ljudkort" brukar man syfta på en komponent med både DAC och förstärkare. DAC:en är en DA-omvandlare som tar det digitala ljudet som genererats av datorn, och omvandlar det till en analog elektrisk ljudsignal. Däremot är den här signalen i regel väldigt svag, och långt ifrån stark nog att driva alla hörlurar, för att inte tala om högtalare. Därför behövs även en förstärkare som ökar effekten i ljudsignalen. För hörlurar räcker det oftast med en så liten att den kan byggas in i datorn, för högtalare behövs en betydligt större (datorhögtalare som ansluts med 3,5 mm har så gott som alltid en egen, inbyggd förstärkare, vilket kallas "aktiva" högtalare).

Om man bara köper O2-förstärkaren måste man använda sig av ljudkortet i sin dator som en "förförstärkare" för att få analogt ljud ur den, vilket gör att kvaliteten på ljudet kommer begränsas av hur bra DAC:en i datorns ljudkort är. Om man däremot köper kombi-enheten O2+ODAC fungerar den helt fristående från datorns ljudkrets, då ljudet skickas helt digitalt över USB.

Slutligen lite kuriosa om O2 och ODAC. Dessa är öppna kretsdesigner för en förstärkare respektive DAC framtagna av den numera försvunne, anonyme ljud-ingenjören "nwavguy". Licensen de släppts under innebär att vilken tillverkare som helst får producera och sälja kretsarna i vinstsyfte, så länge designerna inte modifieras. Nwavguy tog fram dessa efter att han tröttnat på hur mycket konspirationsteorier och vanföreställningar det fanns på Head-Fi-forumet kring "bra ljud". Målet var att skapa billiga kretsar som objektivt slog långt mycket dyrare utrustning i prestandatester, och som i blindtester med mänskliga lyssnare inte kunde skiljas från de dyraste på marknaden. Lång historia kort så lyckades det, nu tillverkas och säljs Objective2 amplifier och ObjectiveDAC av mängder av företag världen över.