Inlägg

Inlägg som MrTowle har skrivit i forumet
Av MrTowle

Onedrive har exakt det du söker!
Googla Onedrive Files on demand ... riktigt smidigt

Edit: Jag känner mig snäll idag https://support.office.com/en-us/article/learn-about-onedrive...

Av MrTowle
Skrivet av Json_81:

Vet inte om det är så vanligt, jobbar på ett större företag och det är typ förra årets iphone eller samsung som gäller.

Ja jag har väl ingen konkret information om hur vanligt det är. Men arbetar som konsult och är därav ute bland rätt många olika bolag.. och där har nästan alla en sådan deal.

Av MrTowle
Skrivet av Mordin:

@MrTowle:

Har på mina senaste två arbetsplatser fått 4000 respektive 5000kr exkl moms. Fått avdrag på överskjutande belopp ex moms på båda arbetsplatserna

Mvh

Skrivet av jensa86:

Hos oss är det utan moms som gäller. Har med 5000kr ex moms som gräns.

Företaget behöver betala den momsen som är kvar när du räknar den momsen som företaget själv säljer för och den de köper för.

Ja det känns mest rimligt att inte dra moms på ett arbetsredskap. Vet ni om det finns någon officiell information hur man ska göra? Det borde ju finnas regler om företaget ska eller inte ska lägga till moms?

Av MrTowle

Nettolöneavdrag mobiltelefon med eller utan moms?

Hej,

Det är rätt vanligt att företag väljer en beloppsgräns vid val av mobiltelefon utöver det är det fritt att välja.

Exempelvis har man en gräns på 5000:- excl moms. Den anställde väljer en telefon som företaget köper för 7000 excl moms.

Ska den anställde få ett nettolöneavdrag på 2000:- eller på 2000 * 1,25= 2500 (alltså med moms)?

Tack på förhand!

PS. har letat men har tyvärr inte hittat någon relevant information. Jag arbetar heller inte med lön eller HR frågor utan är mer nyfiken då företaget som jag arbetar på och även tidigare anställningar så har det varit liknande policies.

Mvh
Jesper Nilsson

Av MrTowle
Skrivet av AplAy:

Tack för svaren.

Jag bad snubben att ge mig hans PayPal istället så blir det tryggare för min del och pengarna kommer garanterat att hamna rätt och fortare. Jag tror det går fortare att sätta in pengar på PayPal nu.

Om jag säger så här: ni vill inte veta vad det är för något så nu vet ni vad det är för något, haha!

EDIT: jag frågade även om jag ska ange "gift" som meddelande och skicka betalningen som "sending to family/friends".

Haha nu blev man ju riktigt nyfiken xD Sexgrejer?

Av MrTowle
Skrivet av Karaff:

En sak som spindlar gillar är fukt.

Det finns en gammal mäklarlögn: "Att det finns spindlar visar att det är ett friskt hus".
Ja, eller totalt söndermöglat kan det också vara.

Fuktiga utrymmen tenderar till att hålla betydligt mer spindlar än torra.

Massa växtlighet precis runt fönster osv ?

Hur ser det ut där de kommer in ?

Såg bara en stor utanför inglasningen ikväll. Har inte sätt någon inne... tänkte mest i förebyggande syfte.

Tror att det har varit mycket spindlar då det ligger mellan två stadssjöar. Tack för svaret!

Skrivet av Niklashog:

Anticimex?

De ville inte göra något förra året då spindlar inte är skadedjur... :/

Skrivet av XripperX:

Din sadist!

Skrivet av Clarence_s:

Använder den där på mitt sommarställe där rackare med ett kilo kött på sig sprungit runt alla år och jag vet inte om det är placebo eller inte, men vi har inte haft några spindlar inomhus sen vi skaffade just den där från silverline

Härligt! Jag beställer en sån direkt

Tack för svaret!

Av MrTowle

Hålla spindlar borta

Hej,

Jag flyttade efter förra sommaren in i en ny bostadsrätt. De lägenheterna som blev klara innan sommaren 2017 har haft otroligt mycket problem med spindlar ... något som jag börjar märka nu med.

Stora äckliga saker som tjejen inte uppskattar (Hehe skyller på henne iallafall).

Har ni några bra tips? Jag vill framförallt inte ha in dem på den inglasade balkongen.

Hittade en teknisk lösning för problemet https://www.bygghemma.se/tradgard-och-utemiljo/odling-och-tra... någon som har testat?

Av MrTowle
Skrivet av Purrfected:

Eller hur, men o andra sidan är detta företaget jävligt speciellt. På gott o ont, mycket frihet när det gäller jobb. Men dom har väldigt skumma regler när det gäller förmåner och sånt ibland.
Var en kollega som sa att de höll på o försökte gå igenom det, tänkte det kanske redan var bestämt, men då vet jag att det inte är det iaf
Hmm, tack för varningen! Får ta o kika lite på länken @Bladz92 skickade Outlander såg ju nice ut!
Hmm kanske ska kika om det finns möjlighet till Personalbil då! Har alltid uppfattat det som att det bara finns Förmånsbil eller Tjänstebil! Tack för infon!
Kikade man på skatteverket så verkar det bara finnas tjänstebil eller förmånsbil dock, så antar att en personalbil räknas som förmånsbil ur deras synvinkel i så fall.
Såg den här artikeln på Unionen, där det bla står:
Om du behöver betala en viss summa av din nettolön till bilhandlaren eller arbetsgivaren, dras också den summan av från förmånsvärdet.
Så antar att förmånsvärdet då borde gå ner om man betalar den med nettlönen? Eller kanske bara är om det specifikt är en viss del som betalas med nettolönen?

Hej,

Jag har förmånsbild via mitt jobb där jag får ett nettolöneavdrag för leasingavgiften minus ett bidrag från företaget då jag kör mer än 500 mil per år i tjänsten. Förmånsvärdet på bilen är 2800:- och nettolöneavdraget är 3500:- därav så slår nettolöneavdraget ut förmånsvärdet .. alltså blir totalkonstaden fortfarande 3500:-.

Mil i tjänsten ersätts med milersättning där en viss del är skattefritt och resterande betalar jag skatt på (läs mer på skatteverket https://www.skatteverket.se/privat/skatter/bilochtrafik/avdra....

Av MrTowle
Skrivet av Paddanx:

En sak jag vill be dig tänka på.

Om de nu har så genomtänkt testcykel, varför så många problem att uppdatera varje gång, var 6:e månad i snart 3 år?
Om det vore ett enda fel här och där, sure. Men man har fått göra allt från återkalla patchar till snabbt släppa samlinga med fixar inom 1 månad efter nytt släpp eller tom tvingar massor av folk att installera om som inte gjort något speciellt.

Jag kan hålla med om att MS börjar bli lite bättre på strategin, men jag så väl som 30-tal andra tekniker på seminarium och konferenser argumenterade ändå för att stabilitet är nyckeln. Och 1 gång per år hade varit mer än nog med ny version, så länge de är stabila. Funktioner är som sagt inget företagen frågar efter, de frågar efter ett OS.

Och Enterprise versionerna är ofta sist i deras "test kö" av den anledningen. De vill ge den mest beprövade och testade versionen till företag. Problemet är, jag som både privatperson, och tekniker på företag säger... varför kan jag inte köpa denna stabila versionen själv?

Och här faller mycket av det man tittar på. MS har lagt av massor med testare, vars jobb var att ta första vågen av buggar. De har försökt ersätta den med billig kraft i form av insider... som ju inte verkar 100%, när de hittar allvarliga buggar dagar innan lansering, så allvarliga att man väljer att skjuta upp OSet en månad. Det var mao hårsmån från att nå publik nivå.... varför!?

De buggar vi upplever som hemanvändare idag, är nivån insider borde uppleva. Det är de små sakerna de borde testa. Det är de som borde kunna krascha Windows egna inbyggda mjukvaror med enkla knapptryck.... inte vi. Inte företag, inte farmor som sitter hemma och bara vill läsa sin e-post.

Och till er som tror det är viktigare med funktioner... Titta på konsoler. Titta på Apple. Titta på varenda sabla marknad.... så ser ni att pengarna lägger kunderna på produkter som är stabila. Det behöver inte ha senaste eller bästa teknikerna. Det behöver inte ha senaste finesserna... det behöver bra fungera. Dag ut, och dag in.

Så nej MrTowle, om något är ""If it ain´t broken don´t fix it" mer viktig än något annat. För kunder stannar med företag som bara fungerar. De byter inte operatör, leverantör, distributör eller märke, så länge som allt fungerar. De byter när det inte fungerar.

Och just nu är det enda som räddar MS, är brist på alternativ...

Vi har nog två olika bilder av verkligheten vilket är helt ok! Absolut det finns mer att önska från Microsoft sida i den här processen. Enligt mig tar uppgraderingarna fortfarande för lång tid. Men om jag får välja mellan WaaS eller det traditionella med ett nytt operativsystem var 5ish år så tar jag WaaS alla dagar.

Ang. Enterprise version osv så är det ingen skillnad på OSet i sig. Det är samma "OS-build" oavsett om du kör Home, Professional eller Enterprise... det som styr är vilken licens du har och på så sätt får du mer eller mindre funktioner. Det är därför du kan uppdatera från Pro till Enterprise via en Azure licens (ingen uppgradering).

Jag antar att det du syftar på är när man benämnde Windows 10 versionerna som Current Branch och Current Branch for Business? Där var det också samma OS bara att Microsoft "stämplade" builden som Business ready efter en viss period.

Så nja Paddanx, kunder stannar inte heller hos företag som inte utvecklas .. även om de alltid fungerar.

PS. Ville avsluta på samma vis som dig. No hard feelings

Av MrTowle
Skrivet av Purrfected:

Det jag skrev, hoppas jag, var att man ska vänta ett tag. Jag menar absolut inte att man ska vänta tills man inte har annat val. Utan att vänta några dagar, 1 vecka eller 2. Gör research, det är inte alltid de stora buggarna läggs ut på ms hemsida, kommer inte ihåg vad det var nu, men vi hade något som drog ner våra dns servrar för några månader sen.

Är den en säkerhetspatch så brukar jag uppdatera direkt hemma, samma sak med nätverksutrustningen på jobbet. Beror ju på severity, men det har varit några uppdateringar på senaste hos cisco som varit väldigt nödvändiga fort.

Håller inte med att det är färre problem vid uppgradering om man uppgraderar direkt när en uppdatering kommer. Det är alltid buggar som slinker igenom, stora som små. Råkar dom påverka något som är viktigt för dig kan de påverka otroligt mycket. Nu ska det ju vara lätt att backa, men även den featuren kan ju bugga, då är det kanske en ominstallation som gäller.
Du vet inte säkert.

Du får ta mottot med en lite modernare syn, uppdatera inte direkt om du inte behöver, ju längre du kan vänta desto bättre, men se till att få med säkerhetsuppdateringar.
Allt det här grundas i att du ska veta vad som ändras när du uppdaterar. Det jag undrade.
Att vänta en månad eller två är inte bakåtsträvande. Det är ju inte så att 1709 eller vad den innan hette, blir obrukbar bara för att 1803 kommer ut.
Manãna, manãna...

Jag tror att vi pratar om olika saker och missförstår varandra lite. Våra åsikter är nog inte så långt ifrån varandra egentligen.

Du har helt rätt i att man inte ska vara för "het på gröten" och jag tror inte att jag skrev att man ska uppgradera direkt. Men det jag försöker säga är att man helst ska följa Windows as a Service och uppgradera 1607 -> 1703 -> 1709 -> 1803 osv istället för att köra 1607 -> 1709 ..... 1709 -> 1903.

Du ska också använda ett kontrollerat flöde för WaaS. Dela upp organisationen och stegvis rulla ut den nya versionen. (Det jag säger är för företag)

Det sista är för övrigt klockrent

Av MrTowle
Skrivet av ZyntaX:

Haha ok, sorry för outburstet, har argumenterat med för mycket jobbiga personer irl så det börjar sätta sina spår när jag hör ordet källa :). Det jag minns ur huvudet var att de skippade testavdelningen. Flyttade över interna testerna till utvecklarna och införde Insider updates i Windows 10. På så vis har dom miljontals "betatestare" gratis istället.
Men som sagt orkar inte gräva källa på det och kan vara felaktigheter i hur jag uppfattat detta.

Jag hör dig! Det är väldigt irriterande...

Jag blev ganska förvånad då jag arbetar nära Microsoft och är ganska imponerad av deras testflöde.

Anledningen till att de skapade deras insider program är att förbättra samarbetet mellan IT-speciallister och Microsoft för att göra en bättre produkt (något som har efterfrågats sedan länge).

Av MrTowle

@ZyntaX: här är också den arktikel som jag syftade på https://computersweden.idg.se/2.2683/1.700811/microsoft-fokus...

Av MrTowle
Skrivet av ZyntaX:

Har du källa på det du säger dig ha läst? (Vi kan leka det vänsterpolitiska genrepet tills en av oss tröttnar?)

Jag orkar ärligt talat inte gräva fram källa, men du kan Goggla på det själv.
Du kan lyssna på Barnacules prata om det i den här videon har jag för mig https://www.youtube.com/watch?v=lRV6PXB6QLk&feature=youtu.be

Ursäkta om jag kommer med bitter ton, jag är bara väldigt trött på att höra folk ropa efter källa på allt.

Nä absolut man kan kasta med källor hit och dit. Men jag blev väldigt förvånad. Har aldrig hört talas om att de har hänt.

Här finns iallafall en video som förklarar testflödet för Windows 10. Skickar även med en länk som beskriver det.

https://docs.microsoft.com/en-us/windows/deployment/update/wa...
https://www.youtube.com/watch?v=qSAsiM01GOU&feature=youtu.be

Av MrTowle
Skrivet av ZyntaX:

Håller med. Särskilt aktuellt efter Microsofts geniala ide att sparka hela test-avdelningen och lägga över buggtest på användarna mer eller mindre.
Hemma kör jag alltid direkt update, på jobb skulle jag aldrig göra det. Även om det är en stor feature man drar nytta av så väntar man tills det är tillräckligt testat.

Har du källa på det? Det ända jag har läst är att de flyttar personal från utveckling av news apparna till utveckling av MS Edge.

Av MrTowle
Skrivet av Purrfected:

Långt ifrån oftast, om du jobbat med IT hade du förstått varför man gärna avvaktar lite och låter andra ta hand om buggarna innan man uppdaterar.
Däremot om det är stora riktigt bra features så kan det ju vara värt att stressa ut en uppdatering ändå.

Senaste som tom swec rapporterat om är ju denna:
https://www.sweclockers.com/nyhet/25588-nvidia-geforce-397-31...

Håller med vad någon skrev tidigare, om det inte är trasigt så ska du inte försöka reparera det.
Alltså, om det inte kommer features som du kommer ha nytta av, eller om uppdateringen inte löser några av dina problem ska du inte uppdatera.
Samma gäller tex BIOS, det skriver alla tillverkare med, stora stora varningstexter att du inte ska uppdatera om det inte kanske kan lösa ett problem du har.
Vet inte alls vilka buggfixer 1803 kommer fixa, visste inte heller vilka features, därav så frågade jag vad i 1803 man måste ha, om det nu var bra features som med ljudet, eller om det är en buggfix som kunnat hjälpa upplevelsen för mig som användare.
Att bara uppdatera utan att veta varför, är det dummaste du kan göra.

Jag arbetar just med enhetshantering och vi har nog inte samma bild. Det finns enligt mig en stor vinst i att "följa med" i Windows as a Service flödet och att uppgradera mellan versionerna istället för att vänta och uppgradera när man måste (ex. nu när 1607 förlorade sin support).

Fördelar:
1. Får färre problem vid uppgraderingarna.
2. Får bättre rutin på uppgraderingarna då man gör det oftare.
3. Får en säkrare klientplattform.
4. Ger användarna möjlighet att använda nya funktioner.

Att fortfarande 2018 använda termen "If it ain´t broken don´t fix it" är otroligt bakåtsträvande. Windows as a Service kommer att bidra till en snabbare utvecklingstakt både med Windows som plattform, men också bland andra mjukvaru och hårdvarutillverkare som måste anpassa sig till Microsoft nya aggressive strategi!

Av MrTowle
Skrivet av Spiffman:

@MrTowle:
Fast att ge kortuppgifter över telefonen gör man i hela världen förutom i Sverige.
Vem har inte betalat Peppes eller Dominos och gett en totalt okänd person uppgifterna för 200 spänn utlägg?

Ja vi är nog lite känsliga i Sverige. Men jag har faktist aldrig gjort det och jag tycker det är konstigt att de inte kan skicka en faktura... men "I get your point"!

Var med om en liknande situation där jag fick av misstag en dyrare förstärkare i samma serie. Tänkte "ä det kanske är lika bra att behålla den" och då var det absolut inga problem att skicka en faktura på mellanskillnaden!

Av MrTowle
Skrivet av Spiffman:

Varför ska ni åka en meter när de kan dra pengarna från kortet bara?
Gör rätt för er

De vill ju betala och göra rätt för sig. Men affären ger bara två alternativ 1. Köra in till affären och betala 2. Ge kortuppgifter över telefon.

Ingen av alternativen känns rimligt... och som du skriver "de kan dra pengarna från kortet bara?" men det kräver att de ger kortuppgifterna över telefon vilket jag aldrig hade gjort. Otroligt oprofessionellt!

Av MrTowle
Skrivet av evirob:

Det kan också vara intressant vad det är för träd, hur det står och hur du bor. Nyare lägenheter är ofta väldigt torra vintertid, kan vara väldigt svårt att få vissa växter att trivas.

Citrusträd är ju typexempel på svåra träd i lägenhet. De flesta fikusar klarar sig oftast ganska bra, gärna spraya bladen med blomspruta för lite extra fukt vintertid. En luftfuktare är ju en mer automatisk lösning, bara att fylla på vatten och sedan vattna som vanligt.

Tänk också på att det är lätt att övervattna växter vintertid, de klarar sig på väldigt lite vatten när de inte får så mycket ljus.

Jag bor i en nyproducerad lägenhet och det ligger nog mycket i det du säger. Dock så har jag ganska enkla träd (har ingen aning vad de heter) men är helt kass på att komma ihåg att vattna dem.

Tack för tipsen!

Av MrTowle
Skrivet av Ferrat:

39kr+ frakt, behöver ett batteri, du behöver inte någon direkt uträkningskraft för det

https://www.electrokit.com/fuktmatare-for-jord.41992

Ville gärna ha ett som ger lite mer info och gärna till en app i telefonen. Men tack för tipset

Av MrTowle
Skrivet av strangelovee:

@MrTowle:

Xiaomi ska ha några sensorer, kolla in i tråden för xiaomi-produkter på forumet så kan du nog se om folk är nöjda med dom

Edit: den tråden jag tänkte på finns på swedroid kom jag på...

Det blev två https://www.aliexpress.com/item/2018-Xiaomi-Mi-Flora-Monitor-... som test.

Tack för tipset!