Inlägg

Inlägg som JagdKatzen har skrivit i forumet
Av JagdKatzen
Skrivet av Ozzed:

Ja det är lite märkligt.

Jag förstår inte riktigt hur folk tänker. De köper klena prylar, och sedan blir de upprörda när prestandan inte är i närheten av PC.

En sak som många konsumenter inte förstår är att MS och Sony tjänar pengar på annat än hårdvara, som t.ex onlinetjänster och spellicenser. Det är liksom inte så att konsolerna kostar ett par ynka tusen och så har man ett "klipp". Vi PC-spelare bekostar allt själva när vi bygger våra datorer, och priset för grym prestanda är mycket högre än vad dagens konsoler går för.

Konsolernas CPU är liksom ljusår efter en desktop-prolle. Och som många redan skrivet, 1080p som "högupplöst"? L-O-L!

Av JagdKatzen

Problemet är att det i både XBone och PS4 sitter en klen CPU som kommer att flaskhalsa spelen framöver - precis som spelutvecklarna säger i artikeln och säkerligen internt.

Processorn i fråga är alltså en åttakärnig 1,6/1,75 Ghz Jaguar APU som ursprungligen är utvecklad för mobila enheter. En modern i5 eller i7 ligger långt före, och att utnyttja fler kärnor/trådar är just det som utvecklare har svårast för. Lägg till 3+ år gammal grafikdel på det hela underpresterande kalaset....

Jag själv är rädd för att just CPU-bundna spel kommer att lida mest under dessa konsolers livslängd, med open world-spel som GTA eller Elder Scrolls bland de mest drabbade när utvecklarna inte längre kan få fram mer prestanda genom att sänka FPS under 25-30. Efter att den gränsen är nådd så måste de börja tumma på AI och annan komplexitet för att få det hela att gå ihop. Drömmen om t.ex hela städer med tusentals NPCs eller "destruction physics" blir bara att glömma.

Av JagdKatzen
Skrivet av MultiMan:

Anledningen till att jag blev nätaggsfanatiker är just pga nätaggen som dog eller krånglade och ibland förstörde andra delar eller gjorde datorn instabil. Inget nätagg har däremot dött sedan jag lärde mig förstå vad som var viktigt med just den komponenten.

Kan inte annat än hålla med.

En datorbyggare av rang sätter nätagget som prio 1. Att snåla på den komponenten (som många tycks göra) är något som inte finns på kartan i min värld. Till TS rekommenderar jag ett nytt agg i stil med EVGA Supernova eller något från XFX eller Be Quiet baserat på Seasonic. Lägg hellre några hundra mer och sov gott på nätterna!

Av JagdKatzen
Skrivet av b3h4ppyn0w:

gtx780ti siffrorna från OC3D är när de själva överklockat tillverkarnas fabriksöverklockade kort, om du tittar i diagrammet så ser du att det står OC efter vissa modeller som är resultatet från fabrikskortens maximala överklockning utav recensenten och som du ser finns vissa modeller med två gånger med och utan OC
http://www.overclock3d.net/gfx/articles/2014/09/17164937898l....

Vill veta mer om detta test. Länk?

Sen så finns det alltid variationer i olika exemplar att hitta. Men jag kan säga såhär, att om 980 nu klockar säg 1350-1400 Mhz på luft utan problem, så är jag imponerad och Nvidia har åstadkommit något bra denna gång.

Det som däremot inte imponerar är ett kort som ligger mellan 5-7% extra prestanda utöver det förra flaggskeppet. För att man ska våga tala om "krossar" eller "kör över" föregångarna (som vissa skriver) så gäller 20-25% prestandavinst eller bättre. Ja, det som vi fick med äldre kort.

Som sagt, väntar på Big Maxwell innan det blir tal om uppgradering....

Av JagdKatzen
Skrivet av MacAllan:

Den kommentaren hade jag nog väntat med till vi vet vad OC potentialen är på 980.

Jag förstår ditt resonemang kring att 780 ti är snabbare i samma klock, men man får inte glömma att om man jämför på det viset så jämför man ett referenskort med ett som är OC.
Att GM kretsen ligger på högre klock i referensmodellerna kan ju innebär att den har högre max klock än GK och därför är en snabbare krets totalt sätt.

Så att jämföra två olika arkitekturer klock för klock är kanske inte helt rätt, det man borde jämföra är prestandan vid samma % av max klocken på kretsarna.

Skrivet av b3h4ppyn0w:

http://www.overclock3d.net/reviews/gpu_displays/nvidia_gtx980...
Till de som skrivit att gtx780ti är snabbare än gtx980 vid samma frekvenser ja det stämmer men skillnaden är marginell, om man kollar på OC3Ds recension så har de med resultaten från maximalt överklockade referens och eftermarknads gtx780ti och ett gtx980 ligger nästan jämnt med dessa vid sin grundfrekvens. Sen så har jag kollat recensioner där alla gtx980 klockat över 1400MHz, såg en recension där Gigabyte G1 Gaming klockade till nästan 1550MHz på luft http://www.guru3d.com/articles_pages/gigabyte_geforce_gtx_980... då får vi gk110 ägare stå med svansen mellan benen

Det svåra med allt detta är att vi talar om genomsnittliga överklockningar och potential - men det jag vänder mig mot är vad tillverkarna definierar som "OC" eller "referensklock" då det i slutändan är godtyckligt. För mig som kund så är ett korts slutgiltiga överklockningspotential det viktiga. De som aldrig överklockar kan däremot glatt kika i prestandaindexet och fatta sina köpbeslut därifrån.

Om de flesta 980 klockar över 1400 Mhz på luft är jag klart imponerad (och lite köpsugen trots allt)!

Av JagdKatzen
Skrivet av voidkahn:

Om dom vågade släppa dessa kort med högre frekvens så kan det bero (rena spekulationer här) på att Maxwell är stabilare vid högre frekvenser. Med tanke på att kortet drar mindre ström så skapar den också mindre värme. Detta kan påverka. Så det kan nog vara så att man kan överklocka dessa kort riktigt högt och få ännu högre prestanda än vad vi sett på denna recension.

Kanske, men Kepler-korten är också rejält underklockade från fabrik (fråga vilken Titan-ägare som helst). På prestandaindexet som sätts upp så är 876 Mhz basklocken på Kepler - och de korten klarar mycket mer!

För visst klockar vi alla våra kort och köper nätagg som klarar strömförsörjningen?

Skrivet av Woods:

Dock förvånas jag över att folk kastar sig över, speciellt, GTX 980 och säljer sina 780ti eller 290/x för att köpa det senaste Maxwell.

Den presterar ju anmärkningsvärt illa i 4K och verkar ju bara vara snabbare än 780ti tack vare hög klock från fabrik? Visst är det trevligt med låg effektförbrukning, men om man ska överklocka med spänningshöjning lär man nog ändå landa nära 250w hur som helst?

Det finns alltid folk som gör irrationella val. Vissa är shoppingberoende. Andra vill ha nytt för nyhetens behag, ungefär som med nya Apple-mobiler.

Det stämmer att denna serie kort inte slår den fullständiga GK110 än. Själv ser jag enbart en poäng i en uppgradering när GM200 kan komma att introduceras under det kommande årets första halva.

Det vore smarrigt med ett kort som ligger på 250W TDP, 8GB VRAM, och med 20% extra prestanda än nuvarande Maxwell.

Av JagdKatzen
Skrivet av pa1983:

MLC NAND så ej drabbad enligt några tester jag sett och det är flera som testat 830 och 840 PRO.
Än så länge verkar det isolerat till TLC baserade samsung enehter, alla deras TLC enheter verkar drabbade i en eller annan grad. Mi nerfarenhet är att äldre 840 degraderar mycket lågsamare ca 10-11 månader innan man når 50MB/sek läshastighet på gamla filer medans EVO kan börja visa symtom väldigt tidigt men ofta dimper ner till 50MB/sek vid 2-3 månader gammal data.

840 använder 21nm TLC NAND och 840 EVO serien använder 19nm TLC NAND. Sedan om det är NAND'et som strular eller Firmwarens som strular är frågan men då TLC har färre PE cyklar är det ju rimligt att anta att TLC enheterna är snällare med TRIM, CG och ware levling så frågan är om det är så att Samsung underskattat behovet av att hushålla enheten ordentligt för att maximera livslängden.

Men som sagt igen vet riktigt vad felet beror på bara att det finns och vad symtomen är så det är lite som en obotlig sjukdom atm. Alla vet om felet, symtomen men än så läge finns bara bromsmediciner för att återställa prestandan manuellt periodvis så som att skriva om alla data periodvis via någon mjukvara.

Men just det faktum att alla TLC enheter från samsung verkar vara påverkade och deras MLC enheter inte visat några problem och att enbart samsung har TLC enheter om man räknar bort Sandisk nyligen introducerade TLC enheter tyder ju som sagt på att buggen är unikt relaterade till just Samsung TLC serie av enhter och inga andra enheter.
Tiden får utvisa om sandisk TLC baserade enhter kommer lida av samma problem men mitt råd är att avstå från TLC tills vi vet varför just samsung enheter degraderar.

Så har man inte 840 eller 840 EVO av någon variant så är det nog lugnt. Sedan skadar det ju inte att kolla prestanda och SMART data på sin SSD eller HDD periodvis då man alltid kan se tidiga tecken på haveri. SSD enheter är inte mycket bättre än hårddiskar från den statistik jag sett och personligen har jag haft mycket mer problem med SSD enheter än Hård diskar.

Men det är som en storage expert sa till mig på e-mail, oavset hur bra betyg en tech site ger en bit hårdvara så kan igen recensent förutspå framtida haverier utan enbart tiden får utvisa. Därför är det synd att det är svårt att få tag i Legacy enheter typ Samsung 830 även om dessa hade kostat mer pga högre produktionskostnader så i mer kritiska system kan många ändå vilja betala för hårdvara som varit ute i åratal.

Tack för informationen.

Det verkar som att mitt val av 840 Pro som OS-disk har lönat sig. När det gäller diskar, nätagg och moderkort ska man aldrig snåla.

Av JagdKatzen

980: 135% kraft per core än Kepler, färre cores, högre frekvens ur lådan.

780Ti: Fler cores, lägre frekvens ur lådan.

Således ger detta följande:

2048 * 1.35 = 2764,5

(Full Kepler = 2880 cores)

sätter man båda korten på samma frekvens så är full Kepler snabbare.

Av JagdKatzen
Skrivet av Mars SSX:

Du kan inte jämföra clocks för clocks när det är en helt annan arkitektur.

Jodå, det kan man absolut göra. Det som räknas för entusiastprodukter är överklockningspotential - vilket du själv torde ha erfarenhet av som innehavare av en 2011-CPU.

Ett 980 på t.ex 1150 Mhz är långsammare (om än marginellt) än ett 780Ti på samma frekvens. Vad tillverkarna godtyckligt sätter för clocks direkt ur lådan är ointressant.

Av JagdKatzen

Yo GTX 980, I'm real happy for you and Imma let you finish, but the GTX 780Ti is still faster clock for clock. Clock for clock!

Alltid lite knepigt med kort eller processorer som kommer med högre klockfrekvenser direkt ur lådan, när vi som naturligtvis överklockar våra prylar vill veta vilken produkt som är snabbast vid samma frekvenser.

Så nej, denna generation är inte så intressant förrän Big Maxwell kommer ut

Av JagdKatzen
Skrivet av makn:

Hehe kul med nytt

Sant, haha!

Klock för klock tycks 780Ti och 980 ligga på samma nivå alltså. Ett lägre pris på den nya serien skulle dock sitta fint - under 5700 kr t.ex för referensmodellen som ett trendbrott mot förra årets svidande prislappar.

Av JagdKatzen
Skrivet av makn:

Sen sälja mitt 780Ti, och ha ett 980 lagom till jul

Seriöst? 780Ti och 980 kommer högst sannolikt att ha jämförbar prestanda. Ett sånt byte vore helt vettlöst såvida du inte absolut måste ha 1 GB mer VRAM

Av JagdKatzen

Poängen med smarta telefoner är "allt-i-ett"-faktorn. Varför ska jag ha ännu en pryl på handleden som har mjukvara och kräver laddningar regelbundet?

Nej, det finns inte en chans att jag skulle köpa en sådan här. Ett klassiskt ur är ett måste för varje man som vill bli tagen på allvar, men denna har för hög nördfaktor.

Av JagdKatzen
Skrivet av awe m:

Vad beträffar samtliga svar angående vilken PPI-upplösning som är önskvärd för ett visst avstånd kan följande saker tas i beaktning: Strax över 50 PPD (~53) sägs vara vad en normal person med s.k. perfekt syn (20/20) klarar av att urskilja.
(Notera dock att detta är en grov förenkling).

Om vi utgår ifrån detta kan man med nedanstående formler räkna ut vilken upplösning som är tillräckligt för ett givet avstånd. Nedan följer några exempel:

Bildskärm 24”, 1920 x 1080px, 92 PPI, 84cm <- Synbar pixelering från detta avstånd, vid (20/20) syn.
Bildskärm 24”, 2560 x 1440px, 124 PPI, 62cm
Bildskärm 24”, 3840 x 2160px, 184 PPI, 42cm

Formel (avstånd där individuella pixlar går att urskilja):
tan(0,5°) * 2 * PPI = X
53/X = avstånd i tum, * 2,54 = avstånd i cm.

Formel (PPD): 2dr tan(0,5°)
d = distance
r = resolution (PPI)

Formel (PPI): ((w*w) + (h*h)) √ = X
X / b = PPI.
w = upplösningens bredd
h = upplösningens höjd
b = bildskärmens storlek

Kunde inte motstå att kommentera längre. Jag har ju följt sweclockers för många år passivt och älskat det mesta från nyheter till kommentarer och nu när ämnet kommer in på min domän kan jag inte längre motstå

Trevligt med lite matte som komplement till de vanliga kommentarerna! Dock bör man ha i åtanke att variablerna som representerar avstånd som en person upplever pixlar i en bild samt individens egen synskärpa knappast kan räknas som konstanter. Man kan se det hela som riktlinjer som grund för ett skärmköp.

Men det skrev du iofs själv

Av JagdKatzen
Skrivet av Tigerhamster:

Allting som driver utvecklingen framåt är trevligt, men just den här produkten är inte för mig.
EIZOs teknik med "240 Hz" är skojigare (vilken artikeln antingen glömmer i första stycket - alternativt glömmer att lägga till "på högre än 1200p"). Om man nu måste ha så många bilder per sekund.
Egentligen är det 3440x1440 som jag är sugen på.

Eizos Turbo 240-teknik är deras implementation av vanlig s.k "blur reduction" som har funnits ett tag. Om inte själva skärmtekniken omöjliggör något liknande för artikelns nya skärm så lär vi få se detta. Själv tycker jag att minskad rörelseoskärpa ett måste för snabba FPS-spel.

Av JagdKatzen
Skrivet av Luminous:

Nvidia g-sync kan dra nånstans, en sån teknik SKA inte vara låst till en grafikkortstillverkare eller specifika skärmar. Det är fult så in i helvete. Väntar hellre tills freesync/g-sync eller bättre är standard för alla skärmar och kort.

Skrivet av Tumnus:

Eventuellt göra så man kan installera G-sync separat däremot att redan ha G-Sync på skärmen och få priset höjt med 1500 utan egentlig orsak skulle vara som att skjuta sig själv i foten.

Bra poänger faktiskt.

För min del så vore en separat modul för självmontering en bättre lösning för de som inte vill tvingas betala extra.

En sak som fortfarande stör mig gällande skärmtekniker är att man fortfarande inte får lika fin svärta som på t.ex en modern plasma-TV. Hoppas att skärmtillverkarna kan lösa problemet med "IPS-glow" så att man kan njuta av mer atmosfäriska spel i stil med kommande Alien Isolation.

Av JagdKatzen

Släng in G-Sync också, så är detta ett givet köp!

Priset lär hamna på 7-9000 kr gissningsvis.

Av JagdKatzen
Citat:

Jag älskar hur vi kommer fram till samma sak i varenda tråd om 4K-skärmar på SweClockers.

- 20 st tycker det borde vara en IPS-panel istället för TN-panel.
- 17 st av dessa tycker IPS-paneler är för dyra.
- 12 st instämmer i kör att det borde vara en IPS fast med alla fördelar hos en TN-panel. Tillverkaren ska helst sälja den under tillverkningskostnad.
- 11 st menar på att det spelar ingen roll hur bra 4K-skärmarna är för det går ändå inte att spela på den upplösningen.
- 7 st påvisar att man kan använda skärmar till mer än bara spel.
- 7 st jobbar hårt med att framföra budskapet att 60 Hz är för lite.
- 3 st undrar varför man behöver mer än 60 Hz när inga grafikkort i 4-way SLI/X-fire kan driva Watch Dogs i mer än 60 fps.
- 5 st tycker det saknas Nvidia G-sync.
- 3 st påvisar att det borde vara AMD Freesync eftersom det är en öppen standard.
- 2 st slår fast att det inte kommer AMD Freesync förrän 2015.
- 2 st räknar på teoretiska prestandaskillnader mellan 1440p, 2160p och 3x1080p
- 1 st hoppfull själ tycker det är bättre att vänta på 8K.

Samtidigt sitter hela SweClockers redaktion och skrattar, kastar popcorn på varandra och letar i slutet av dagen upp en ny 4K-skärm att skriva om.

Texten skriven av användaren FredrikMH.

Av JagdKatzen
Skrivet av Slashbuster:

vad borde jag göra? Är även inne på att byta skärm, har nu en benq xl2410t 120hz

Ett till 7970 kanske?

1 x 7970/280X = 1000-1200 kr begagnat

1 x Nätagg 850W+ = 500-700 begagnat

Dubbla priset på allt om du vill ha nytt. Processorn ska du klocka rejält, Sandy Bridge är en suverän serie!

Av JagdKatzen
Skrivet av Reap:

Topklass på en skärm med TN-panel... Har inte sett skärmen i verkligheten själv men kan inte säga att jag sett någon bra TN-skärm dom senaste åren så detta måste verkligen vara något unikt.

Släpp tanken på gamla sunkpaneler som Fredde, 15 år köpte för en tusenlapp 2009.

Denna TN-panel hyllas världen över för sin sjuka kvalitet, och det är otroligt stor skillnad mot vad folk är vana vid.

Skrivet av Mocka:

Har klockat min nästan så mycket som det går och vill inte gå på vatten eftersom det låter mer än min prima Thermalright Silver Arrow

Ville enbart tipsa om att CPU > grafikkort när det gäller open world-spel, men om du vill ha låg ljudnivå så förstår jag hur du tänker.

Skrivet av Tobbbe__:

Inte frisk var väl att ta i. Förstår dock inte varför du gör det, du skulle märka av skillnaden direkt om du bytte till en skärm med 1ms responstid. Din Kill death ratio skulle öka markant. Men spelar du endast FIFA, The Sims ja då påverkas ditt spelande inte så mycket.

Word. Topp 3 när det gäller mest inverkan på spelupplevelsen:

  1. 120/144Hz

  2. Lightboost/Blur reduction

  3. SSD

Men å andra sidan kan jag säga att det går att spela på en IPS, om man väljer rätt spel och rätt skärm. Lirar själv t.ex DayZ på min överklockade QNIX, och eftersom det spelet inte kräver så mycket i form av snabba reaktioner så funkar det. Dessutom är spelet känt för dess tröga motor som ingen kan få upp i 120Hz+. Min FPS ligger oftast på runt 60-80 ute i skogen och 35-40 i städer (vilket anses bra för just DayZ), så jag slipper tearing till 95%.

Men med andra spel så är det TN-skärmen som får ta över