Inlägg

Inlägg som Pettson88 har skrivit i forumet
Av Pettson88
Skrivet av HenrikM:

Audi släpper en ny RS4. Den har allt som den gamla RS4an har förutom styrboxen. Den presterar hälften mot den tidigare RS4an. Men Audi säger att det är en RS4a så du ska tacka och ta emot.

Nu fortsätter du med halmgubbar - ingen säger att man ska "tacka och ta emot". Skillnader ska tydliggöras och belysas, det tycker jag att jag var väldigt tydlig med, men det betyder inte att kunden bestämmer vad produkter ska heta.

Du kan inte som kund säga att en 2020 RS4 måste vara identisk eller bättre *i alla avseenden* jämfört med en 2019 RS4, i ditt exempel. Eller gå till Audi-handlaren och vråla att de minsann inte får kalla den nya RS4an en RS4a bara för att den saknar RGB-LED i bagageutrymmet eller så, bara för att du minsann hade det på din RS4 av tidigare årsmodell. (Inser du hur kassa de här jämförelserna är?)

Du får det att framstå som att ett grafikkort utan DLSS eller RTX inte är värt att kalla ett grafikkort ("bil vs. cykel"-jämförelsen visade ju rätt tydligt på det), och där anser jag tämligen tydligt att du är rejält ute och cyklar. Pun intended.

Av Pettson88
Skrivet av jorgen69:

Har testat andra porten och samma fel.
Är fel på kortet,1 av ledningsbanorna högst upp mot kortet precis vid den lilla etiketten är det en liten silverfärgad skåra i det svarta.
Hur det ser ut under etiketten vet jag inte men jag rör inte den pga garantin.

Blir att byta ut det.

Tråkigt att höra, hoppas det löser sig så snabbt och smidigt som möjligt!

Av Pettson88
Skrivet av enbom:

Detta är ju dock inte ovanligt alls, speciellt mot de som fokuserar på YouTube. Alla företag försöker alltid använda sin position att trampa på "the little guys". Jävligt tråkigt beteende.

Här är ett exempel då en mindre Youtuber lämnar ett dåligt betyg på en MSI laptop, Gamers Nexus går igenom det hela:
https://www.youtube.com/watch?v=O6BXwCJtaZE

MSI ville köpa bort YouTuberns video. Ta bort videon så betalar vi dig.

Fast hur vanligt är det egentligen? Hur uttrycks det från de olika parternas sida?
Jag kan också känna att en del kanske är naiva som tror att recensenter och medier är opartiska (i den mån någon kan vara det, vi är alla människor trots allt), men hur stor direkt makt och inflytande har producenterna när det kommer till kritan? Hur korrupt är systemet, både absolut och relativt?

Att det förekommer alls känner jag dock är illa nog.

Av Pettson88
Skrivet av CubaCola:

Om jag ska tolka det Nvidia skrev i sitt mail, så tolkar jag det såhär:

Nvidia och Hardware Unboxed har en gång i tiden skrivit ett kontrakt att HWUB får Founders Edition-kort av Nvidia innan release för att benchmarka de features som korten innehåller (såsom RTX, eftersom korten faktiskt heter RTX).

Hardware Unboxed har ofta sagt att raytracing är inget att ha, testat korten utan att ens ha DLSS aktiverat, testat RTX3090 utan RTX-acceleration i blender och så vidare.
Då har Nvidia säkert till slut tröttnat, eftersom de säkerligen vill ha en fair and square review av sina kort, och sagt att utav oss får du inga fler founders edition-kort.

Medans andra tolkar detta på ett annat sätt.

Där kommer vi in på en annan intressant fråga - eventuella kontrakt. Där gör du ett antagande (det behöver inte vara fel i sig, så klart), om hur eventuella klausuler både är utformade och tillämpas. Förutsatt att de har ett skriftligt kontrakt alls, så klart. Annars är det grumligare territorier, med outtalade överenskommelser och/eller muntliga sådana.

Tack för att du svarade på den aspekten av själva diskussionen jag känner är överlägset viktigast i alla fall. Att få kort utan kostnad känner jag verkligen inte är huvuddelen - men vad vi anser kan givetvis skilja sig åt. Att däremot undvika att bemöta det alls känner jag dock inte blir rättvist, så nu kan i alla fall jag mer känna "agree to disagree".

Av Pettson88
Skrivet av CubaCola:

Vet inte om jag tycker "Missar du poängen så avsiktligt hela tiden, eller blir det bara så av en händelse?" är att argumentera.
Det låter mer som "Jag har alltid rätt, och tycker du inte likadant ska jag minsann få dig att tycka det".

Indeed (som jag nämnde, jag hävdar inte att min argumentationsteknik är fulländad på något sätt), men återigen - varför bemöter du inte varför vi inte diskuterar vad som står i mailet i stället för att bara fokusera på den första raden i min kommentar? Jag tänker inte leta upp alla de gånger i dina inlägg jag anser att du inte argumenterat särskilt väl, jag vill verkligen lyfta poängen att vi är många som reagerar på, och diskuterar, mailet och hur det är formulerat, snarare än bara huruvida det skickas ut kort eller ej.

Du får givetvis välja att skita i det om du vill, men då känner jag också att du faktiskt riskerar få kritik för att du inte rör den delen (som jag, och sannolikt i alla fall någon mer, anser vara i allra högsta grad relevant) alls. Men vill du inte diskutera den delen kan jag inte tvinga dig. Inget personligt eller så, för givetvis kan vi tycka olika i så väl frågan som meta-frågan i hur den ska diskuteras.

Av Pettson88
Skrivet av CubaCola:

Jag missar inte poängen. Har en amnan åsikt än dig bara.
Men du kanske inte kan ta att någon inte tycker som dig?

Jodå, är det inte det vi gör just nu? Argumenterar alltså.
Jag vill påstå att det är tämligen solklart att det inte bara handlar om gratiskort (då hade det kunnat stå ungefär vad som helst i mailet, eftersom summan av kardemumman är densamma - noll kort gratis), men jag kan inte tvinga dig att se det så.

Däremot vill jag påstå att du i din argumentation gång på gång missar den biten av frågan, så det handlar inte bara om att tycka olika heller, utan hur vi framför vår argumentation. Sen hävdar jag inte att jag argumenterar jättebra alla gånger heller. (Jag var för hård i senaste inlägget riktat till dig.)

Av Pettson88
Skrivet av Herr Kantarell:

Klart clickbait Linus är här när något verkar bli viralt.

Nu var förvisso Linus först på bollen som utomstående part (alltså inte HU själva) med att få publicera mailet.

Skrivet av CubaCola:

Så här är det :

Folk skaffar RTX-kort - gnäller på fps-dropp.

Folk skaffar 4k-skärm - tycker fps under 60 är spelbart.

Kul påstående, någon källa på det?

Skrivet av Herr Kantarell:

Inte alls. Men personligen gillar jag inte Linus och hans stil.

Det är helt okej, men blanda inte ihop det med att rapporteringen han nu gör faktiskt är viktig. Oavsett vad man tycker om honom.

Av Pettson88
Skrivet av CubaCola:

Ärligt talat så förlorar vi inte så mycket på att förlora hardware unboxed. Det finns typ 30 youtube-kanaler till som får kort som kan recensera samma spel som hardware unboxed.
Sedan att de blir utfrysta.. jag förstår inte varför det är ett krav att just hardware unboxed ska få gratiskort, när inte Olle med sin youtube-kanal kan få det,trots att han troligen har lika bra recensioner.

Jag skulle dessutom gärna vilja se hela mail-konversationen mellan Nvidia och Hardware Unboxed. Nu har vi bara fått se det Steve vill att vi ska se.

Missar du poängen så avsiktligt hela tiden, eller blir det bara så av en händelse?
En PR-manager som sitter i princip så högt upp i ett bolag som möjligt ska helt enkelt inte uttrycka sig så - inga "om..." eller "men..." ändrar på det. Han hade kunnat förmedla samma beslut klart och tydligt utan att totalt kasta fekalier överallt.
HU är en mediekanal som faktiskt har en icke oansenlig mängd följare, och att använda de formuleringarna han gjort i mailet till dem är katastrofala ur PR-synpunkt, det är inte svårare än så.

Och för att göra det här lite extra tydligt, en gång till:
Det. Handlar. Inte. Bara. Om. Gratiskort.

Av Pettson88
Skrivet av HenrikM:

BMW lanserar en cykel men säger att det är en bil. Det är ju de som avgör vad det är för produkt de säljer.

Snygg halmgubbe. Hade det varit en CPU de släppt och kallat det en GPU kanske du hade haft en lite större poäng.
Jag pratar om marknadssegmentering i samma produktkategori, det gör uppenbarligen inte du.

Av Pettson88
Skrivet av EvonS:

Självklart avgör de själva men det betyder inte att det inte är fritt o kritisera dem för det eller?.. Eller ha åsikter, anse att de gärna suger ut mer o mer, att de "hotar" reviewers etc... eller är det förbjudet för att det är Nvidia?

Jodå, jag tror du missade min poäng. Se mitt tidigare inlägg kring hur jag ser på kärnfrågan (jag tycker de hanterat ärendet i fråga katastrofalt). Det andra inlägget rörde dock vad nVidia väljer att kalla sina produkter, och hur de grupperar dessa.

Av Pettson88
Skrivet av ddelin:

Du verkar gått på Nvidias marknadsknep där dom försöker få folk att tro att du idag får Titan kort för $1500 istället för som brukligt $3000.
Dom som behöver Titan finesserna (drivarna) i ett 3000 kort måste idag köpa ett Quadro kort, vilket är ytterligare en bra bit upp i pris.

Det är väl ändå nVidia själva som avgör sin produktsegmentering och inte förståsigpåare? Kallar de något ett Titan-kort är det ett Titan-kort. Sen att det inte är likvärdigt Titan-kort från tidigare generationer bör givetvis tydligt belysas, men det förändrar inte hur de valt att segmentera sina produkter.

Av Pettson88
Skrivet av ddelin:

Ett Titan kort har andra drivers än Geforce korten som bl.a ger väsentligt bättre FP64 prestanda.
Att ett 3090 är rejält snabbt gör det inte till ett Titan kort, även om det har "Titan class performace"

Det må inte vara likvärdigt Titan-korten från tidigare generationer i utformning, det förändrar inte att nVidia själva marknadsför det som ett kort i Titan-klassen.

Sen kan vi diskutera varför nVidia gör som de gör med RTX 3090 - spekulativt kan det vara för att Titan-konceptet från tidigare generationer inte varit tillräckligt lönsamt jämfört med Quadro-kort? (Som inte heller fått behålla sitt "traditionella" namn denna generation - se A6000.)

Av Pettson88
Skrivet av CubaCola:

När man hör mailet så får jag mer den uppfattningen att din kanal är inte den grupp som vi söker för att visa upp våra kort hos.
Ser inget fel med det.
Om nu Nvidia vill satsa på raytracing, och Hardware unboxed finner att raytracing är inget att ha, då ser jag inte heller någon mening med att skicka kort dit.

Säg att Porsche skulle skicka samma brev till Vi bilägare, med typ "Hej, vi har satsat på att tillverka sportbilar, och då ni på Vi bilägare mer fokuserar på att bilen ska rymma alla familjemedlemmar, ha stort bagageutrymme och dra lite bensin så har vi beslutat att inte längre skicka några bilar till er för test. Skulle ni i framtiden fokusera mer på sportbilar så kommer vi givetvis att överväga att skicka bilar till er igen."

Din jämförelse hade stämt bättre om Porsche hade sagt: "Vår exklusiva teknologi för att få bilen att gå fortare är vägen framåt för alla sportbilar, och vi vet att det är vad alla bilförare vill ha - kom tillbaka när ni förstår det så kanske ni får köra våra bilar igen."
Jag hoppas du ser skillnaden.

Skrivet av CubaCola:

Om det nu är så att Nvidia gör något här, ska man då tolka det som att alla som fortfarande får kort av Nvidia (Sweclockers tex) dansar efter Nvidias pipa?
Eller vad är det du insuinerar?

RTX och DLSS är proprietära tekniker som inte används universellt, och som än så länge dras med rejäla baksidor (så som enorm prestandaförlust vid RTX fortfarande, och artefakter och ett klent stöd för DLSS). Att nVidia försöker få recensenter att fokusera på dessa oproportionerligt är tämligen otillbörlig påverkan.

Skrivet av THB:

Det är ju helt absurt hur mycket folk överreagerar på detta.
Men folk är ju så förbannat lättkränkta och "entitled" numera så blir inte alls förvånad.

Nvidia har alltså beslutat att inte skicka ut sina FE kort till en recensent de anser inte fokuserar tillräckligt mycket på en av deras stora egenskaper, Raytracing och då börjar dessa "entitled" snorungar/barnrumpor gråta och får genast massa ryggdunkningar av sin TechTuber kollegor.

Men med tanke på hur TechTubers i nästan varje video prisar AMD och konstant säger att de är gudar och samtidigt säger att Nvidia och framförallt Intel är någon slags korsning mellan Stalin, Hitler och djävulen så är jag inte det minsta förvånad.

De är alla gigantiska företag som vill ha dina pengar, så enkelt är det.

@CubaCola gör verkligen en bra liknelse.

Du, och ett fåtal till, missar verkligen poängen ordentligt. Det handlar inte om vem som får gratis kort och inte, det handlar om att nVidia försöker påverka marknaden genom påtryckningar mot recensenter (hörde/läste du ens mailet en av nVidias högst uppsatta PR-folk skrivit?) - en yrkesgrupp som lever på att vara någorlunda objektiva. Och för den som är någorlunda objektiv kan inte RTX och DLSS anses vara det häftigaste sedan skivat bröd, i alla fall inte än.

Skrivet av CubaCola:

Såg linus live när detta sändes, och var ska man börja?
De verkar inte förstå att review-samples är en form av betalning, att få något gratis att testa som i sin tur generar tittare på sin kanal vilket leder till fler likes, fler subscribers leder till större inkomster.
Linus halkade ju in med guldsked i munnen då han jobbade för en återförsäljare av datorer så han kunde lägga upp tester av korten de hade inne i butik och på så sätt bygga upp sin kanal.
Han får korten direkt på release-dag och har inga problem att hamna långt fram i mediabruset på youtube för att få ännu fler tittare.

Sedan har vi youtuber x, någon som går till sitt jobb varje dag klockan 7, och lägger undan lite pengar varje månad för att kunna försöka få tag på ett grafikkort som med lite tur kommer med posten dagen efter release för att sedan försöka göra en egen review och försöka få tittare. Många har då redan sett de stora youtubers reviews, och youtuber x har spenderat några månaders sparande för att få några nya subscribers som ändå hittat till dennes kanal.
Givetvis har inte youtuber x råd med några flashiga 8k kameror heller, eller råd att betala ett gäng editorer av videon.

Tycker Linus i den där videon bara visar vilka spoiled brats många youtubers idag är, de är inget annat än en förlängd pr-arm av företaget vars produkter de testar.

Skrivet av CubaCola:

Sedan vet jag inte hur många gånger just Hardware Unboxed har typ sagt "Jag frågade företag X om att få exemplar att testa, vilket de inte gjorde", och han säger det på ett sådant sätt att det låter som att företaget försöker hindra honom med något, och han hoppas hans tittare ska gå och trasha deras youtube, twitter etc, så företaget kommer och ber om ursäkt på sina bara knän.

Därför är jag inte speciellt förvånad att det är just Hardware Unboxed som hamnade i detta blåsväder.

Skrivet av CubaCola:

Så vad är kärnfrågan om det inte är att Nvidia har rätt att skicka kort till vem de vill?
Eller är kärnfrågan att det är minsann Youtubers som bestämmer om de ska få kort eller inte?

Se ovan, det handlar fortfarande inte om vem som får gratiskort och inte.

Skrivet av THB:

Finns inga som helst förtäckta hot eller utpressning alls.
Nvidia väljer att inte skicka ut sina FE kort till HU för att de tycker inte att de (HU) inte fokuserar tillräckligt på Raytracing som de satsat och satsar väldigt mycket på, hur man kan få det till förtäckta hot eller utpressning är väldigt konstigt imho.

Sedan att UH har en väldigt AMD bias spelar nog också in.

UH spelar inte i samma liga som Jonas, Kenneth och resten av Swec när det kommer till seriösa tester.

Vilken verklighet lever du i?
SweClockers har 31 900 prenumeranter på YouTube. Hardware Unboxed har 663 000.
Att nVidia satsar på en teknologi betyder inte att det är vad marknaden och "gamers" (så som PR-nissen hävdar) universellt och ovillkorligen vill ha. Det innebär inte heller att teknologierna har ett universellt marknadsgenomslag och en så bred tillämpning som nVidia ack så gärna hade velat.

Skrivet av CubaCola:

Betalning för vad? De får något GRATIS att visa upp i sin youtube-kanal.
Får man ett kort värt 19000kr, ska det inte anses som en sorts inkomst då?

Jag vet att det händer att man vill ha tillbaka kort till företaget, men i många fall så står dessa kort i bakgrunden bakom youtubern som pratar på en snygg hylla med rgb-färger påslaget.

Skatteverket :
"Jag har fått produkter, måste jag betala skatt?"

Ja. Grundregeln är att du ska betala skatt om du behåller en produkt oavsett om du gör reklam för den eller inte. Det du behöver betala skatt för är marknadsvärdet, dvs. priset som du själv hade fått betala om du köpt produkten i en butik eller på en webbplats – det kan vara alltifrån produkter för små summor till märkesjeans och mobiltelefoner.

Så skatteverket verkar se det som en inkomst.

Utöver att du upprepar samma ramsa återigen (att det skulle handla om gratiskort) så kör du en halmgubbe med Skatteverket?

Skrivet av CubaCola:

Det jag läste på linus tech tips forum är att Nvidias standard NDA som reviewers skriver under säger ingenting om att man måste recensera på ett speciellt sätt, eller att man ska ta upp vissa features.

Så därför är det väldigt väldigt märkligt att just Hardware Unboxed råkar ut för detta utav alla youtubers.
Jag tror mest på att det är så att Nvidia inte anser att Hardware Unboxed tittargrupp är de som Nvidia riktar sig till, och väljer därför att inte skicka fler kort just nu av founders edition-serien alternativt att det är något annat som Hardware unboxed har retat upp Nvidia med som gör att de hittar på en ursäkt för att avbryta sammarbetet.
Som sagt, alla andra youtubers / reviewers verka ju sitta kvar.

Han får ju fortfarande beta-drivers och de har inte sagt åt 3rd party att inte skicka rtx-kort till honom.

Ja, det är märkligt att HU får ta den här smällen såpass hårt - och det är också riktigt intressant varför nVidia väljer att gå åt dem på det här sättet, de borde vara väl medvetna om risken för backlash när de skriver ett sådant mail. Kan vi försöka fokusera på det här lite mer i stället för att tjafsa om vem som får gratiskort och inte?

Skrivet av CubaCola:

Jag skrev ju att Nvidia inte säger åt vad man ska säga i en recension. Uppenbart har de inga krav på hur en recension skrivs, med tanke på att det inte ingår i NDA.

Så varför Steve inte får kort i framtiden beror nog på något helt annat än den ursäkten de hittade på.

edit: kan lägga till att det låter som Linus inte alls känner igen Nvidia-killens sätt att svara på, så därför känns det ännu mer som att det här är bara en dålig ursäkt för något Hardware unboxed har hittat på, som ingen annan reviewer har gjort.

Om man kikar på Bryan Del Rizzos Twitter så känns det faktiskt som han ganska ofta har en någorlunda syrlig kommunikation - sen om han tillämpar den lika mycket bakom kulisserna är en annan femma.

Skrivet av ddelin:

Om nu 3090 hade varit ett "Titan" kort, vilket det inte är, tycker jag det hade varit OK av Nvidia att stänga ute gaming fokuserade kanaler, och istället fokusera på dom som är lite mer pro/workstation inriktade. Men 3090 är ju som sagt maknadsfört som ett Geforce kort, så då är det lite konstigt att dom som fick 3080 inte skulle få det.

Jo, det är det.

"GeForce RTX™ 3090 är en stor och stark GPU med prestanda i TITAN-klassen."

Av Pettson88
Skrivet av jorgen69:

Har suttit hela kvällen och felsökt då mitt nya Suprim 3080 endast kör PCI-e X2.

Har plockat ur det 2 ggr och satt tillbaka.
Fixat senaste BIOS.
Kollat kablar från nätagget.

Hör ett litet tickande ljud från det när fläktarna spinner,

Testat 3DMark Time spy fick 13700 poäng.
BFV hackar och frames går upp o ner.

Var ligger felet?
Kan det vara så att mitt Asus Maximus inte är kompatibelt eller är kortet trasigt?

Kollat så det inte är någon skit i PCIe-platsen och/eller på kontaktfingrarna på kortet? Att x16-kort går ner till x8, x4, x2 eller x1 kan bero på dålig kontakt någonstans längs kontakten (och ju längre bak på kortet, alltså närmare I/O-delen, problemet är, desto lägre blir i regel bandbredden - se pinout för mer info).

Testat i PCIe x8-platsen (PCIEX8_2)? Du borde ju få ut x8 3.0 i den i alla fall.
Kan även vara värt att återställa BIOS-inställningarna, och/eller kika på inställningar för att ställa PCIe-bandbredd och/eller generation. (Du kan testa att ställa PCIe-generation till 3 manuellt i BIOS, och se även till så det inte är någon bifurkation eller andra knasigheter inställda, om sådant finns.)

Kolla så strömkablarna sitter bra både i nätaggsänden och på kortet - du kan även testa att byta kablar och/eller uttag på nätaggregatet om du har några lediga. Nätaggregatet i sig borde inte ha några problem med att driva även ett ganska ordentligt överklockat 3080 i kombination med övriga grejer i din signatur.

Det är inte omöjligt att moderkortet inte är kompatibelt med grafikkortet, men samtidigt är det ganska osannolikt - Z370 är inte en uråldrig plattform, så kombinationen (då det är ett moderkort från en "hyfsat" populär tillverkare ur en någorlunda populär serie) borde testats en hel del innan grafikkortet släpptes.

Att fläktarna tickar kan bero på vad det är för fläktar och hur PWM-styrningen ser ut och är konfigurerad.

Av Pettson88

Det känns som att 40k dras med en förbannelse och majoriteten av spelen som släpps i dess värld är tämligen medelmåttiga.
Visst, ibland kommer det ett Dawn of War eller 2, men sen får vi en trea som dödar alla hopp om att den serien ska komma tillbaka i någon vettig form.

May the Emperor grant us a decent WH40k game.

Av Pettson88
Skrivet av Tjeck:

Man kan kalla det pris mejsling om man vill vara allt för korrekt, men i princip är det samma sak. De säljer ju inte 6900 ~50% dyrare på grund att tillverknings kostnad gick upp eller på grund att deras 6900 är bättre än andra 6900, det är hållet artificiellt prishöjning.

Anledningen är klar som dag. Skalpare använder bots för att kunna köpa bristvara och återsälja, partner företag använder möjligheten för att få handla brist varor direkt från tillverkarna och återsälja. Varken du eller jag kan ju ej ringa amd och be att de ska skicka oss ett par 6900 kärnor på PCB utan utgångar, radiator osv ... för rekommenderad pris.

Angående konsumenträttigheter. Det är tunn gräns på vad är lagligt/icke-lagligt. Företag som ATI/AMD och Nvidia lyckades hitta kryphål i systemet förut och utnyttjade dem i många år. Så vem vet vad som egentligen händer idag. Artikel från 2008: https://www.tomshardware.com/news/nvidia-amd-ati-graphics,631...

Vi vet dock ej om det är ens asus som gör det fören partner 6900xt släpps.

Ja, att MSRP och de slutliga priserna är så otroligt skilda i de här fallen är intressant - sen bottnar det väl i samma sak som scalping i slutändan: tillgång och efterfrågan.

Däremot menade jag att du som slutkonsument har långt mycket starkare rättigheter (konsumentköplagen) om du köper av en näringsidkare = butik, än om du skulle köpa av någon random scalper på blocket/tradera/ebay - då är det köplagen (som inte är tvingande, väldigt viktigt att poängtera) som gäller, tillsammans med avtalslagen.

Även om Komplett, Inet eller Webhallen (som exempel) tar ut saftiga priser har du fortfarande ganska goda rättigheter gentemot dem. Jörgen som genom Blocket sålde en PS5 till dig för 12 papp däremot? Där lär du få kämpa bra mycket mer om det skulle vara något som inte stämmer.

Av Pettson88
Skrivet av ajp_anton:

Hade det inte varit en nischad produkt, så hade den redan existerat =). Känns som vi har precis samma diskussion här på SweC varje gång det lanseras en ny produktkategori. Finns en anledning till att den kategorin inte (eller knappt) funnits.

Nya nischprodukter i nya nischkategorier lanseras (och glöms bort) hela tiden, ibland råkar bara SweC stöta på en som ser tillräckligt rolig ut att skriva en artikel om =).

Helt rätt. Jag välkomnar verkligen artiklar om lite mer udda produkter, personligen tycker jag det är roligare att läsa om än en artikel om den sjuttioelfte varianten på produkter baserade på senaste arkitekturen för CPU och/eller GPU.

Skrivet av superegg:

Man lägger grafiken i moderkortet istället för CPU när det kommer till server.

Yup, och ASPEED är väl tämligen marknadsledande dessa dagar på sådana lösningar? Smidigt då deras kretsar bakar ihop grafik (som kan användas vid behov) och management.
Minns när Matrox fortfarande var stora på området, men det var ett år eller två sen. ^^

Skrivet av Zilanto:

Skulle nog påstå att den nisch bland vanliga konsumenter denna riktar sig till är snarare de som redan sitter på gammal hårdvara som den tänker göra om till exempelvis en NAS.

Ta en som t.ex. har en Ryzen 1600 eller annan Ryzen processor utan GPU, med ITX moderkort och behöver ett Raid-kort som kommer ockupera PCI-e platsen. Då kan denna produkten vara högst intressant, speciellt om ditt moderkort har 2 st m.2 platser där den ena används för system disk.

Kul tanke, om kortet blir tillräckligt billigt går det säkert att bygga ihop någon kul Franken-NAS av lite äldre och överblivna grejer.

Av Pettson88
Skrivet av talonmas:

Nyckelorden som ni använder är "de flesta" och "många". Detta leder till att det rent statistiskt finns de som saknar och där försöker den här manicken fylla ett gap

Ja, det är en lite intressant produkt - om än nischad.
Sen hur stor marknaden för den faktiskt är... det är en bra fråga.

Av Pettson88
Skrivet av superegg:

Dom flesta CPU har inbyggd grafik, så förstår inte ända målet med denna, men det är lite små kul ide att köra det på en M.2 sticka.

Serverprocessorer har mer sällan integrerad grafik.
Däremot är det kanske lite oklart vilken målgrupp det här kortet har - många moderkort gjorda för servrar har ofta någon integrerad lösning för att ge någon displayoutput (ASPEED är stora inom 2D och remote management i den produktkategorin ex).

Av Pettson88
Skrivet av Tjeck:

jag vet inte vem ... Men det är någon som skalpar i kedjan och det är inte BARA Amd som sätter för höga priser på sina grafikkärnor. Jag hoppas att folk verkligen lägger ned att handla kort som är prissatta på sådan sätt, annars kommer det att hålla på vid varje ny generation.

Nja, scalping är väl mer när mellanhänder köper upp produkter och säljer vidare dyrare - enbart för att göra vinst själva. (Dessvärre något som vårt handelssystem inte riktigt är anpassat för vad gäller konsumenträttigheter o.s.v.)
Här kan det ju faktiskt mer klassiskt, att tillgången helt enkelt inte möter efterfrågan och att då priserna drivs upp genom det.
Att ASUS sätter höga priser är ju inte scalping i sig.